Omul de afaceri Nelu Iordache este audiat joi dimineata la DIICOT. El este suspectat de evaziune fiscala si sparalare de bani. Prejudiciul se ridica la 13 milioane de lei, transmite Digi24.

"Am fost martor citat in dosar, e o chestiune veche din 2011. Sunt cumparator final. Nu am facut achizitia de marfa", a spus Iordache jurnalistilor Digi24, cand a fost luat joi dimineata direct de acasa.

Potrivit Agerpres, procurorii DIICOT efectuează joi 37 percheziţii în Capitală şi municipiul Piteşti, precum şi în judeţele Ilfov, Galaţi, Călăraşi şi Giurgiu, în acest dosar în care 34 de persoane sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, înşelăciune şi evaziune fiscală.

Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile l-ar viza si pe omul de afaceri Nelu Iordache si firma acestuia de constructii Romstrade. De altfel, Nelu Iordache urmeaza sa fie adus pentru audieri la sediul DIICOT. Conform surselor citate, din primele informatii ar fi rezultat ca, incepand cu 2011, firma City Cons SRL cumpara de la persoane vatamate mari cantitati de piatra sau alte bunuri, introducand la plata file CEC fara acoperire.

Marfurile si serviciile astfel achizitionate erau livrate, au precizat sursele citate, catre diversi beneficiari, in special Impresa Pizzarotti si SC Romstrade SRL, prin intermediul altor doua firme, la preturi mult mai mici decat cele de achizitie, in conditiile in care intre City Cons SRL si cele doua firme intermediare nu existau relatii comerciale.

Mărfurile și serviciile astfel achiziționate erau livrate, au precizat sursele citate, către diverși beneficiari, în special Impresa Pizzarotti și SC Romstrade SRL, prin intermediul altor două firme, la prețuri mult mai mici decât cele de achiziție, în condițiile în care între City Cons SRL și cele două firme intermediare nu existau relații comerciale. Prejudiciul în acest caz s-ar ridica la 13.130.977 lei.

Nelu Iordache unul dintre "regii asfaltului", controleaza firma Romstrade si esteunul dintre marii beneficiari ai contractelor cu statul. El a fosttrimis in judecata de DNA in 26 aprilie 2013, sub acuzatiile de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune.

In anul 2012, Nelu Iordache aparea intre cei mai bogati romani pe locul 72, cu o avere estimata la 70-75 de milioane de euro (Top 300 Capital). Unul dintre "regii asfaltului", Iordache controla, printe altele, firma de constructii Romstrade, precum si societatea de trasport aerian Blue Air, ajunsa, intre timp, in proprietatea altor investitori.

"Regatul" lui Iordache s-a naruit dupa ce procurorii au constatat ca ar fi deturnat fonduri europene de 31 de milioane de lei, la constructia primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, in 2012. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Iordache, in 26 aprilie 2013, sub acuzatiile de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune. Anchetatorii au aratat ca suma de 31.519.960 de lei incasata de Romstrade de la CNADNR SA "a fost utilizata pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar".

Intr-un dosar legat de acesta, procurorii DNA au dispus urmarirea penala si impotriva fostului ministru liberal al Transporturilor Ovidiu Silaghi (din Guvernul Ponta I), acuzat ca ar fi luat mita 200.000 de euro de la Iordache.

In mai 2014, Nelu Iordache a fost trimis in judecata intr-un nou dosar penal: pretinse fraude la modernizarea Transalpinei, 184 km. Prin devizuri umflate cu Romstrade, Iordache si alti 9 inculpati ar fi prejudiciat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) cu 22 de milioane de lei.

Din decembrie 2012 pana in mai 2014 Nelu Iordache a stat dupa gratii, in arest preventiv.