Ministerul de Externe isi exprima "dezamagirea" fata de faptul ca autoritatile canadiene nu au eliminat vizele pentru romani si anunta ca "autoritatile romane vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relatiei UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani", potrivit unui comunicat oficial.

Anuntul privind reevaluarea relatiei cu Canada vine in contextul mentionarii "obiectivului comun privind semnarea si ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic si a Acordului Economic si Comercial Global (CETA)", sugerand ca Romania ar putea conditiona ratificarea CETA de ridicarea vizelor.

Ministerul de Externe mai arata ca "in pofida disponibilitatii Romaniei de colaborare si a situatiei sale asemanatoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectata in progresele clare in indeplinirea criteriilor avute in vedere de partea canadiana, precum si in decizia Canadei de a include Romania in categoria tarilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor inceput intre Comisia Europeana si Canada in urma cu 24 de luni nu a dus la un rezultat".

De asemenea, MAE arata ca "mentinerea regimului de vize canadiene pentru cetatenii romani creeaza dezavantaje evidente, nejustificate, in comparatie cu ceilalti cetateni europeni. Situatia actuala priveaza cetatenii romani de oportunitatile economice si comerciale nou create".

Citeste aici o analiza despre ultimele evolutii din scandalul vizelor pentru romanii care vor sa mearga in Canada