A fost aprobat noul regulament-cadru de organizare si desfasurare a taberelor si excursiilor scolare

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 12 aprilie 2016, 19:21 Actualitate | Esenţial


Ministrul Educatiei Adrian Curaj a aprobat marti noul regulament-cadru de organizare si desfaurare a taberelor, excursiilor, expeditiilor si altor activitati de timp liber din invatamantul preuniversitar, anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat de presa.

Noul regulament stabileste un set de reguli si obligatii menite sa duca la asigurarea, din partea cadrelor didactice si a unitatilor de invatamant preuniversitar, a conditiilor de siguranta pentru elevi si prescolari pe durata activitatilor mai sus amintite, precizeaza ministerul.

"Nu in ultimul rand, regulamentul stipuleaza o serie de obligatii si pentru toti participantii la tabere sau excursii: elevi, profesori si parinti", arat MENCS.

Una dintre schimbarile majore aduse de noul regulament este aceea ca muta decizia privind aprobarea respectivei activitati de la inspectoratul scolar judetean la unitatea de invatamant, demers care urmareste simplificarea procesului organizatoric. Totodata, a fost eliminata conditia ca documentatia necesara aprobarii deplasarii sa fie realizata cu o luna inainte.

Pe de alta parte, regulamentul face distinctie clara intre activitatile realizate in localitatea in care se afla unitatea de invatamant si cele din alta localitate, reducand astfel birocratia in cazul activitatilor derulate in localitate. Mai mult, a fost simplificat si formularul prin care parintele/tutorele legal isi exprima acordul de participare al copilului.

Regulamentul stipuleaza atat documentatia necesara aprobarii si derularii activitatilor, cat si obligatiile cadrelor didactice organizatoare, ale parintilor si ale elevilor.

Noul regulament le permite unitatilor de invatamant sa isi elaboreze regulamente proprii, adaptate specificului unitatilor de invatamant.

Astfel, cadrele didactice si/sau unitatile de invatamant preuniversitar care organizeaza tabere, excursii, expeditii si alte activitati de timp liber, au obligatia sa ia toate masurile in vederea asigurarii conditiilor de siguranta ale elevilor/prescolarilor pe durata activitatii respective, inclusiv sa se asigure ca existe acordul parintelui/tutorelui legal privind participarea copilului la excursii/tabere/expeditii.

Obligatiile elevilor/prescolarilor:
 • sa respecte conditiile de siguranta pe parcursul deplasarilor in grup cu trenul/autocarul/avionul;
 • sa nu recurga la acte de violenta pe parcursul deplasarii spre/dinspre tabara/ excursie/expeditie;
 • sa nu pericliteze siguranta si securitatea participantilor pe parcursul deplasarii spre/dinspre tabara/excursie/expeditie;
 • sa se comporte civilizat si sa nu distruga bunuri;
 • sa manifeste un comportament responsabil fata de propria persoana si fata de ceilalti participanti la tabara;
 • sa nu aduca si sa nu consume tutun, alcool, substante stupefiante si psihotrope.
Cateva dintre obligatiile profesorilor organizatori:
 • sa sesizeze autoritatile competente cu privire la toate aspectele care tin de siguranta si protectia participantilor la activitate;
 • sa asigure cate un cadru didactic insotitor pentru fiecare 10 elevi participanti;
 • sa ia masuri de prevenire/reducere a riscurilor de vatamare a participantilor;
 • sa adapteze activitatile la varsta, stadiul de dezvoltare, nevoile si ritmul elevilor participanti.
De asemenea, cadrele didactice organizatoare trebuie sa tina cont de o serie de aspecte logistice pe care trebuie sa le aduca la cunostinta elevilor/prescolarilor participanti. Printre acestea se regasesc scopul si programul activitatii, obiectivele turistice care vor fi vizitate, durata deplasarii (ziua, ora si locul plecarii, respectiv sosirii), localitatea de destinatie, unitatea de cazare si distanta pana la aceasta, precum si pachetul de servicii privind transportul, conditiile de cazare si masa si dotarile suplimentare din incinta unitatii de cazare (ex. piscine, terenuri de fotbal sau tenis, mese de ping-pong etc.).

Regulamentul se aplica tuturor activitatilor de timp liber/excursiilor/taberelor/expeditiilor si contine prevederi specifice atat pentru activitatile care se desfasoara in localitatea in care se afla unitatea de invatamant, cat si pentru cele care presupun deplasarea in alta localitate cu contractarea de servicii de transport/cazare si masa.

Ordin Aprobare Regulament Tabere Revizuit 2016
6208 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ! (Marţi, 12 aprilie 2016, 20:00)

  Dedalus [utilizator]

  In sfarsit, ceva cu cap!

  Dar sa vedem cum e in practica....
 • 0 (0 voturi)    
  Ce e prostia asta? (Marţi, 12 aprilie 2016, 21:05)

  gigifisiune [utilizator]

  Astea-s reguli de bun simt, tin de cresterea copiilor si de responsabilitatea invatatorilor.

  Chiar atatd e cretini suntem, incat trebuie sa specificam aceste reguli?
 • 0 (0 voturi)    
  Si bine... Si rau... (Marţi, 12 aprilie 2016, 22:33)

  IonutCozma [utilizator]

  S-a renuntat la obligativitatea faptului de a avea pe toata durata excursiei un insotitor certificat in acordarea primului ajutor, ceea ce nu cred ca e tocmai un aspect pozitiv. In schimb, consider ca e bine ca nu se mai solicita tot felul de autorizatii si clasificari ale agentilor economici care furnizeaza serviciile de transport si/sau cazare!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version