Specialistii de la INSEMEX Petrosani, cei de la Institutul National de Expertize Criminalistice si chimistii de la Universitatea Bucuresti au tras concluziile in expertiza ceruta de procurori, asa ca raportul final in ancheta Colectiv este gata, informeaza Digi24.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vineri era termenul limita impus de procurori pentru finalizarea acestui raport. Cele trei institutii redactasera deja cate un raport cu cauzele incendiului, dar procurorii au cerut un supliment de expertiza, cel care a fost predat ieri.

Raportul final arata ca substantele care existau in aer nu au contribuit la declansarea acestui incendiu.

De asemenea, au existat semne de intrebare cu privire la viteza de propagare a flacarilor. Specialistii INSEMEX stabilisera in raportul lor ca viteza de propagare a flacarilor a fost de 2,3 metri pe secunda, iar cei de la Institutul National de nu au tras nicio concluzie cu privire la viteza de propagare a focului, noteazaDigi24.ro.

Raportul final a stabilit ca viteza cu care s-a deschis focul a fost de 3,5 metri pe secunda, mult mai mare decat cea stabilita initial.

De asemenea, expertii arata ca artificiile care au fost montate in clubul Colectiv nu au fost pozitionate corect. In primul rand, acestea erau destinate strict spatiilor deschise. In plus, au fost pozitionate mult prea aproape de stalpul care nu era ignifug.

Expertii arata si cum ar fi putut fi evitat incendiul din clubul Colectiv. Ei mentioneaza artificiile care nu au fost amplasate corect, spuma poliuretanica ce nu era ignifugata si care s-a aprins foarte rapid, ca si faptul ca in club nu existau stingatoare. Acestea erau intr-o camera alaturata, iar in club a fost gasit un singur extinctor, care era expirat,mai scrie sursa citata.