Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, condamnata saptamana aceasta la 22 de ani de inchisoare pentru complicitate la asasinarea a doi jurnalisti rusi, "isi va ispasi pedeapsa", a declarat sambata purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in conditiile in care autoritatile de la Kiev au propus un schimb de prizonieri, transmite Agerpres citand AFP.

"Cu Savcenko, in ceea ce ne priveste situatia este foarte simpla si foarte clara: Savcenko a fost condamnata (...) si ea isi va ispasi pedeapsa", a declarat Peskov intr-un interviu acordat postului de televiziune TVTs.

La capatul unui proces care a durat sase luni si care a agravat tensiunile dintre Rusia si Ucraina, Nadia Savcenko, in varsta de 34 de ani, a fost condamnata marti la 22 de ani de inchisoare, justitia rusa gasind-o vinovata de complicitate la moartea in iunie 2014 a doi jurnalisti rusi in estul separatist al Ucrainei. Potrivit justitiei ruse, ea a fost cea care a lansat tirurile de mortier care i-au ucis pe cei doi jurnalisti. Avocatii Nadiei Savcenko au anuntat ca vor face apel.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a propus Moscovei ca in schimbul Nadiei Savcenko sa elibereze doi rusi, care, potrivit Kievului, ar fi membri ai serviciilor de informatii militare ruse, capturati si detinuti de mai multe luni in Ucraina. Insa Peskov a spus ca nicio decizie cu privire la un eventual schimb de prizonieri nu a fost luata pana acum de catre presedintele rus Vladimir Putin.

"Doar seful statului poate lua o alta decizie" decat cea luata deja de justitia rusa, a insistat Peskov. "Dar, pana acum, el nu a luat o astfel de decizie", a continuat el, care a denuntat o "isterie rusofoba" a Occidentului in cazul Nadiei Savcenko si a subliniat ca este "mult mai usor sa se rezolve cu calm astfel de probleme".

Totodata, Peskov a recunoscut ca secretarul de stat al SUA, John Kerry, si seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier, primiti la Moscova in aceasta saptamana de presedintele Putin, au abordat subiectul Nadia Savcenko. "Dar este putin probabil ca subiectul Savcenko sa se afle in centrul unor astfel de discutii. Kerry nu a venit sa faca presiuni asupra lui Putin pe tema Nadiei Savcenko", a insistat el.