Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi, referitor la exceptia de neconstitutionalitate ridicata in dosarul ANRP si sesizarea CCR, ca acest lucru nu ar trebui sa o ingrijoreze si ca incriminarea infractiunii de abuz in serviciu este o obligatie pe care statul roman si-a asumat-o in urma cu 13,14 ani si care trebuie respectata, potrivit Agerpres.

"Nu ar trebui sa ma ingrijoreze. Exceptia a vizat o infractiune de abuz in serviciu care este prevazuta in legislatia Romaniei. Exista Legea 365 din 2004 privind ratificarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei, adoptata la New York in 2003, pe care Romania a ratificat-o si a semnat-o la Merida, 9 decembrie 2003. Aceasta Conventie a instituit obligatia pentru statele semnatare sa incrimineze in legislatie aceasta infractiune de abuz in serviciu. Este obligatie pe care statul roman si-a asumat-o in urma cu 13, 14 ani si pe care trebuie sa o respectam", a afirmat Kovesi la RRA, intrebata daca este ingrijorata ca intr-unul din dosarele ANRP s-a invocat o exceptia de neconstitutionalitate.

Cu privire la infractiunile prevazute in Legea 78/2000, ea a precizat ca au mai fost invocate anterior la CCR.

"Curtea le-a respins de fiecare data. Din perspectiva mea, ca magistrat, nu ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca aceasta exceptie a fost invocata. In majoritatea cazurilor instrumentate de DNA avem aceasta infractiune retinuta in sarcina persoanelor trimise in judecata, mai ales in ceea ce priveste achizitiile publice, in ceea ce priveste primari, presedinti de consilii judetene, in general persoane care au condus institutii publice. O sa vedem ce va decide CCR cu privire la aceasta infractiune", a sustinut sefa DNA.

ICCJ a admis in 1 februarie cererea formulata de Alina Bica in dosarul ANRP si sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor a dispozitiilor art. 297 alin. 1 Cod penal si art. 132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.