Semnarea acordurilor nucleare cu Iranul si inceputul procesului de ridicare a sanctiunilor internationale vor avea un impact deosebit de pozitiv in relansarea relatiilor romano-iraniene, a afirmat ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu, intr-o intalnire cu presedintele Iranului, Hassan Rouhani, care avut loc marti la Teheran.

In cadrul discutiilor au fost mentionate ca domenii de interes pentru cooperarea bilaterala industria, energia, petrochimia, petrolul si gazele, agricultura, transporturile, educatia, IT&C si cercetarea si dezvoltarea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului roman de Externe, Lazar Comanescu "a salutat politica de deschidere si revigorare a conlucrarii cu comunitatea internationala promovata de Administratia Rouhani, fapt care a condus la reluarea contactelor politice intre ministerele de externe pe probleme bilaterale, regionale si globale de interes comun".

"Ministrul roman a afirmat ca R.I.Iran este un partener important pentru Romania, atat in plan bilateral, prin potentialul economic si uman al celor doua tari, cat si in plan regional, prin pozitiile strategice detinute de cele doua state in zonele geografice carora apartin si prin contributia pe care fiecare o poate aduce la solutionarea problemelor regionale (Siria, Yemen, Irak, Afganistan, lupta impotriva Daesh) si la combaterea amenintarilor de tip terorist", se mai arata in comunicatul MAE.

Reamintim ca ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, efectueaza, in perioada 29 februarie - 2 martie 2016, o vizita in Republica Islamica Iran.

Vizita ministrului de externe roman survine in contextul favorabil deschiderii cooperarii politice si economice a comunitatii internationale fata de Teheran, dupa intrarea in vigoare a Acordului asupra dosarului nuclear cu Iranul si ridicarea unei parti a sanctiunilor.

Demnitarul roman este insotit de o importanta delegatie economica, formata din inalti oficiali din ministerele cu competente economice - Ministerul Energiei si Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri -, conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania.