ANAF a notificat luni Antena 3 si Antena 1 sa evacueze sediul din soseaua Bucuresti - Ploiesti in termen de cinci zile lucratoare, potrivit unui comunicat al Fiscului.

ANAF, la Antena 3Foto: captura Antena 3

Reprezentantii postului au acuzat, in direct, ca se ingradeste libertatea de exprimare si s-ar dori "scoaterea Antenei 3 de pe piata" sau inchiderea postului. Dar ANAF vizeaza doar sediul televiziunii, conform unei decizii judecatoresti vechi de un an si jumatate, nu masuri precum intreruperea emisiei sau blocarea activitatii jurnalistice.

"ANAF si-a trimis agentii sa ne scoata din sediu", a spus Stoicescu. Potrivit acesteia, mai multe masini ale ANAF au venit la sediul Antenelor si agenti ai fiscului sunt in cladire.

Emisiunea moderata de Mihai Gadea a adus in platou toate vedetele trustului, s-au citit mesaje de sustinere de la politicieni, actori, cantareti, jurnalisti, dar si de la "protestatari". Desi nu s-a spus explicit, concluzia emisiunii maraton a fost ca oamenii vor/trebuie sa apere televiziunea prin proteste masive de strada.

00:15 Valentin Jucan, CNA: "Ceea ce face acum Antena 3 se numeste dezinformare si santaj public. De ce? Fiindca Antena 3 stia din august 2014, data hotararii judecatoresti ramasa definitiva, faptul ca trebuie sa isi gaseasca alt sediu. Au sperat ca vor fi tinuti in brate (Facebook)

23:46 Lucia Hossu Longin: Singura solutie este strada. Sediul Antenelor trebuie inconjurat de corturi. E un lacas al nostru, al tuturor.... E gestul unei judecatoare corupte care a intors totul in favoarea ei.

23:30 Mesaje de sustinere de la actritele Catrinel Dumitrescu si Florina Cercel, de la Mircea Diaconu, dar si de la familia Bodnariu din Norvegia.

22:15 Mircea Badea: Ei nu au vazut pana acum ce inseamana o iesire in strada

22:08 Cezar Avramuta, cunoscut si ca "stegarul din Piata Universitatii", cel care recunoastea cu putin timp in urma ca a fost platit pentru protestele din Piata, a venit in studio alaturi de cativa "protestatari".

22:00 Mihai Gadea anunta ca din aceasta seara transmisia in direct a emisiunii pe net este la liber. Pana acum, trustul percepea pentru acest serviciu o taxa de 1 euro."Din aceasta seara renuntam la taxa caci s-ar putea sa ne vedeti numai pe net de acum", a declarat Gadea.

21:56 Oana Stancu cere sprijinul premierului Ciolos si reia ideea ca trustul lui Voiculescu a facut cerere in repetate randuri pentru a plati chiria ceruta si a ramane in sediu

21:52 "Antena 3, in urias pericol" si un cronometru care arata ca mai sunt 4 zile de emisie, sunt mesajele afisate pe ecran

21:30 Toate vedetele din Antene sunt in platou.

21:15 In studio a fost adus si colonelul in retragere Mircea Dogaru, Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), care acuza o actiune a celor care au "tot interesul ca orice opozitie din tara asta sa inceteze"

20:40 Calin Popescu Tariceanu a intervenit telefonic la Antena 3 pentru a acuza "modalitatile brutale" de interventie ale ANAF.

"Banuiesc ca actiunea ANAF a primit aprobari inalte inainte de a deveni operationala", a spus acesta, afirmand ca "Romania practic nu mai e condusa de cei alesi ci de forte oculte".

"Daca azi e vorba de Antena 3 maine s-ar putea sa fie vorba de o alta televiziune, sau de o publicatie scrisa, ceea ce e extrem extrem de grav", a mai spus acesta.

20:00 Victor Ponta a distribuit pe Facebook o postare a lui Mihai Gadea, in care directorul Antena 3 afirma:

"Sunt in direct la Antena 3, alaturi de colegii mei. ANAF ne-a cerut astazi sa eliberam sediile in 5 zile. Stiu si ei, la fel de bine ca si noi, ca asa ceva este imposibil. Urmariti evolutia evenimentelor, fiti alaturi de noi! Intentionez sa transmitem live, 24 din 24, aceasta mutare care ar putea intra in cartea recordurilor. Antena 3 e aici! Unde va fi maine?"

19:31 Dana Grecu citeste "mesaje de sprijin" din partea telespectatorilor Antenei

18:50 Dana Grecu face apel la "reactii" internationale, umane, colegiale fata de actiunea ANAF impotriva trustului Intact

18:25 Iata mai jos comunicatul oficial al ANAF:

"Directia generala regionala a Finantelor Publice Bucuresti, in calitate de organ de valorificare imputernicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului roman-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate si trecute in proprietatea privata a statului, libere de orice sarcini, in baza unei sentinte judecatoresti, a notificat astazi, 15.02.2016, in scopul evacuarii, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior mentionate.

Notificarea de evacuare s-a realizat in vederea punerii in executare a sentintei penale nr. 701/26.09.2013, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 888/A/08.08.2014, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a Penala.

Termenul pe care il au la dispozitie persoanele notificate este de 5 zile lucratoare de la data notificarii, asa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, cu modificarile ulterioare".

18:12 Mircea Badea a scris, pe site-ul lui: "EXECUTIE, NU EXECUTARE. SISTEMUL SECURIST VREA SA NE OMOARE"

"Astazi ANAF a trimis trupe si masini la sediile Antenei pentru a ne soma sa le parasim in cinci zile. Asta dupa cu trustul Intact facuse nenumarate demersuri legale, oficiale, in scris pentru a stabili una dintre cele doua variante posibile: plata unei chirii sau stabilirea unui calendar rezonabil de evacuare.

N-ai cum sa muti o televiziune in cinci zile. Este imposibil. Ei stiu asta. Vor executie nu executare.

Vom lasa sistemul securist, mafiot sa ne omoare", potrivit postarii publicate de Badea, alaturi de o fotografie cu o masina a ANAF.

17:30 Dana Grecu transmite din studiourile Antenei 3 si incearca sa argumenteze ca este imposibil sa muti in cinci zile "mii de kg de cablu, mii de metri de cablaraie".

"Unde Doamne iarta-ma le mutam in cinci zile?!", s-a intrebat Dana Grecu, care a spus ca nu mai are "lacrimi sa planga" in fata telespectatorilor.

"Dispuneti o decizie, sa platim chirie sau dati-ne un termen rezonabil in care sa ne mutam",a spus directorul Antena 3, Mihai Gadea.

"Inspectorii ANAF ne-au spus ca avem 5 zile sa parasim aceste cladiri", a mai spus Mihai Gadea.

Cei doi realizatori TV au spus ca emisia Antenei 3 este amenintata.

"Niste trupe ANAF au ajuns simultan la mai multe sedii ale Antenei. (...) Juristii nostri au incercat sa poarte un dialog cu ANAF. Impresia mea a fost si este ca avem de-a face cu o executare silita. S-ar putea sa fie o forma pusa la cale de inchidere a acestui post de televiziune", a declarat Mihai Gadea.

Principalele reactii ale vedetelor Antena 3:

  • Radu Tudor: "O institutie guvernamentala - ANAF este o institutie guvernamentala - savarseste un abuz incredibil (...) Doresc sa multumesc guvernului Ciolos pentru ca gireaza aceasta actiune stalinista"
  • Mircea Badea, facand trimitere la faptul ca Ciolos era la ministerul Agriculturii cand a inceput DNA sa investigheze un posibil prejudiciu: "Acum dl Ciolos e primul ministru al Guvernului Romaniei. ANAF eu cred ca face ce i s-a spus (...) E un sistem securist care dicteaza".
  • Adrian Ursu: "Acum poti sa vezi masura dispretului fata de cetatean. La ANAF (...) e un soi de lagar, unde oamenii sunt umiliti, nu e niciun fel de respect"

Context

Pregatiri pentru o posibila mutare a Antenelor intr-un nou sediu exista de la inceputul anului trecut, vizat fiind, atunci, un spatiu in cladirea Willbrook, in zona Otopeni, unde functioneaza si Realitatea TV. Aceste pregatiri au aparut dupa ce justitia a dispus in 2014, prin sentinta definitiva in dosarul ICA in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare, confiscarea imobilului situat in soseaua Bucuresti - Ploiesti, nr. 25 - 27, adica exact imobilul in care functioneaza Antena 3. De asemenea, Curtea a dispus confiscarea imobilului din Strada Girlei, acolo unde are sediul holdingul Grivco, fondat de Dan Voiculescu si cedat fiicelor sale.

In aceste conditii, Mihai Gadea si jurnalistii Antena 3 se declara nepregatiti si se plang, acum, ca autoritatile intr-un an de zile "nu au facut nimic" si acum dau termen de cinci zile pentru evacuare.

Dupa verdictul in dosarul ICA, din august 2014, ce a inclus obligarea Intact sa cedeze inclusiv sediul Antena 3, Mircea Badea a realizat multe seri emisiunea in fata cladirii. Momentul s-a soldat inclusiv cu un scandal de proportii, cauzat de insultele aduse de Mircea Badea motociclistilor care claxonau cand treceau prin fata sediului, cand el realiza emisiunea.