"Protejarea libertatii de exprimare, chiar si in cazurile in care exprimarea aleasa ofenseaza, este un aspect fundamental al unei societati democratice sanatoase", arata ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, intr-o declaratie de presa. Klemm arata ca "politica Guvernului SUA este clara... Condamnam discriminarea si ura, dar in acelasi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertatii de exprimare".

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Declaratia de presa integrala a ambasadorului SUA la Bucuresti

Referitor la proiectul legislativ cu titlul "Proiect de Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup", politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clara. Protejarea libertatii de exprimare, chiar si in cazurile in care exprimarea aleasa ofenseaza, este un aspect fundamental al unei societati democratice sanatoase. Condamnam discriminarea si ura, dar in acelasi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertatii de exprimare. Asa cum a declarat presedintele Obama: "Cea mai puternica arma impotriva discursului instigator la ura nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale tolerantei care se ridica impreuna impotriva bigotismului..."

Reamintim ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, este initiatorul proiectului numit Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup. Proiectul introduce conceptul de defaimare sociala si prevede infiintarea unui departament nou in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, un departament cu atributii de control si reglementare.

Printre multele sale atributii, Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei din cadrul CNCD se va amesteca si in mass-media.

Potrivit proiectului, Departamentul "elaboreaza si actualizeaza anual, dupa consultarea organizatiilor profesionale reprezentative din mass-media, Ghidul de bune practici pentru promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup in mass-media". Acelasi Departament va avea si atributii de monitorizare a televiziunilor si radiourilor, alaturi de CNA. De asemenea, are printre atributii "selectia si acordarea de diplome, titluri sau distinctii anuale institutiilor media care s-au remarcat prin promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele grup".

Proiectul de lege a trecut de Senat si a fost aprobat de comisiile parlamentare din Camera Deputatilor cu cateva amendamente. El urmeaza sa intre in plenul Camerei Deputatilor pentru votul final.