Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), care implineste vineri 26 de ani de la (re)fondare, anunta ca in zilele de 5, 6 si 7 februarie, intre orele orele 10.00 si 18.00, intrarea in spatiul expozitional al institutiei este libera.

Cu aceasta ocazie si pentru ca din 8 februarie expozitia permanenta va fi dezactivata partial, cladirea urmand sa intre in proces de consolidare si restaurare pentru o perioada de 18 luni, MNTR invita publicul la o (re)vizitare a Muzeului de la Sosea.

"Nu putem sa alocam atatea forte cate am fi vrut, pentru ca, iata, colegii mei sunt cu totii ocupati cu strangerea unui segment din expozitia permanenta. In orice caz, in afara intrarii gratuite in muzeu, vom avea tururi ghidate prin muzeu, sambata, intre 11,30 si 15,00, in coordonarea colegei mele Lila Pasima, iar duminica, intre orele 15,00 si 18,00, vom organiza o intalnire mai mult cu 'povesti', ca sa spun asa, despre (re)nasterea muzeului, in 1990", a declarat, pentru Agerpres, managerul MNTR, Virgil Stefan Nitulescu.

El a adaugat ca, in cadrul evenimentului, va fi vizionat filmul documentar "Nasterea", realizat de Marius Caraman, in 1999. "Va fi o intalnire intre prieteni, intre cei care au lucrat si lucreaza in continuare in muzeul nostru si public", a punctat Nitulescu.

Potrivit istoricului institutiei, postat pe site-ul MNTR, pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de regele Carol I, Mihail Vladescu, ministru al cultelor din acea vreme, il numeste pe Alexandru Tzigara-Samurcas director al Muzeului de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, care a functionat pe locul fostei Monetarii a statului pana in 1912, cand se pune piatra de temelie a ceea ce avea sa devina cladirea "neo-romaneasca" a Muzeului de la Sosea ¬ cum il vor numi multa vreme bucurestenii.