Klaus Iohannis: Avem o infrastructura culturala fragila. Nu putem avea o cultura performanta daca nu investim in educatie

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 15 ianuarie 2016, 11:04 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala
Presedintele Klaus Iohannis, a aratat vineri la Academia Romana, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, ca infrastructura culturala a tarii noastre este fragila, rezultatul unei neglijente manifestate timp de ani de zile ce a permis ca actul de cultura sa se manifeste in spatii improprii, cu personal din ce in ce mai redus si slab motivat si in conditii inadecvate, dupa principiul - "lasa ca merge si asa".

"Este momentul sa schimbam o asemenea stare de fapt, care nu onoreaza cultura romaneasca. Aceasta presupune in primul rand vointa in promovarea si sustinerea culturii, in toate formele sale de manifestare, o proiectie pe termen lung care sa vizeze inclusiv resurse, umane si materiale, o strategie marcata atat prin decizie responsabila, cat si prin continuitate si coeziune a sistemului in ansamblu", a declarat seful statului, adaugand ca o cultura performanta nu poate exista fara investitii in educatie.

 • Discursul sustinut vineri de presedintele Klaus Iohannia (sursa: Administratia Prezidentiala)
"Stimate domnule Presedinte al Academiei Romane,

Domnule Presedinte Emil Constantinescu,

Preafericite Parinte Patriarh Daniel,

Domnilor ministri,

Onorati membri ai Academiei Romane,

Distinsi invitati,

Doamnelor si domnilor,

La inceput de an aniversam nasterea poetului national Mihai Eminescu si, in acelasi timp, Ziua Culturii Nationale. 15 ianuarie devine astfel, de fiecare data, un moment festiv si un bun prilej de reflectie asupra rolului culturii in societatea noastra.

Dati-mi voie insa, la debut de 2016, sa exprim, inainte de toate, cateva ganduri care privesc mai degraba intreaga perspectiva a anului ce abia a inceput. Putem vorbi despre memoria marelui nostru poet national Mihai Eminescu, despre importanta culturii pentru progresul unei natiuni si nu e loc mai potrivit in acest sens decat cel in care ne aflam.

Dar tot aici, sub cupola Academiei Romane, imi doresc sa vorbim despre mai mult, despre ceea ce am numit deja 'Romania educata' ca proiect national. 'Romania educata' se refera la educatie si informare, dar nu numai. 'Romania educata' priveste identitatea noastra nationala, culturala si sociala.

Am auzit evaluari si analize despre ce urmeaza in 2016, despre cat de apriga se anunta batalia electorala, despre provocarile la care trebuie sa raspundem cu totii - presedinte, institutii ale statului, partide, societate civila. Ca Presedinte, sunt perfect constient de asteptarile anului 2016, dar nu le privesc cu ingrijorare, ci cu responsabilitate si incredere. Sper ca toti actorii politici sa trateze cu egala responsabilitate aceste asteptari pe care cetatenii le au.

Ani de zile clientelismul, nepotismul, lipsa de respect fata de legi, fata de cuvantul dat, dispretul fata de scoala, de cultura, de valori spirituale au fost afisate fara rezerve si, mai mult, au impregnat imaginea publica despre ce inseamna a avea succes in cariera, in viata si mai ales in politica.

Ce poate face din anul 2016 unul special nu sunt alegerile in sine, ca act politic, ci inceputul reasezarii societatii pe valori, al unei schimbari culturale. Ma refer aici la o cultura a succesului bazata pe performanta, munca, talent, onestitate si integritate. Aceasta este o alta expresie a proiectului 'Romania educata', caruia vreau  sa-i dedic anul 2016.

Doamnelor si domnilor,

In contextul zilei de astazi suntem datori sa privim cu atentie realitatile culturii romanesti, cu oameni, traditii si patrimoniu, cu specificul, exceptionalul si paradoxurile sale.

Ziua Culturii Nationale ne ofera ocazia sa cinstim creatorii si sa celebram cultura in integralitatea expresiilor sale. Bogatia si diversitatea manifestarilor noastre culturale reprezinta o sursa inestimabila pentru dezvoltarea societatii romanesti, pentru intarirea solidaritatii si a sentimentului demnitatii nationale.

Am avut, recent, prilejul de a ma afla in mijlocul a peste 30 de creatori populari distinsi cu titlul de 'Tezaur Uman Viu'. Am putut sa imi dau seama, inca o data, de faptul ca tara noastra are bogate rezerve de traditii si mestesuguri culturale ce o identifica drept un spatiu al patrimoniului umanitatii.

Fie ca apartin majoritatii sau minoritatilor etnice, culturii academice ori traditionale, in forme clasice sau dintre cele mai inovative, produse de creatori independenti ori de institutii publice, expresiile diversitatii noastre culturale sunt o resursa inestimabila pentru dezvoltarea durabila a colectivitatilor.

Intr-o lume competitiva si globalizata, atuurile localitatilor sau regiunilor din Romania se leaga tot mai mult de ceea ce pot oferi din punct de vedere al calitatii mediului si al infrastructurii culturale si educationale. Intr-o societate in continua miscare, legatura dintre oameni si locuri e asigurata din ce in ce mai mult de forta valorilor spirituale comune si a patrimoniului cultural.

Nu cu mult timp in urma s-a incheiat prima faza a selectiei candidaturilor pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii - 2021. Este impresionant ca 14 orase din Romania s-au inscris in aceasta competitie. Vad in aceasta un angajament al administratiilor locale in favoarea unui rol crescut al culturii in fructificarea identitatii si competitivitatii locale.

Cred ca, in preajma centenarului Marii Uniri si a asumarii pentru prima data a Presedintiei Consiliului European de catre tara noastra, avem datoria sa ne ocupam de patrimoniu si mai ales de oamenii care servesc si reprezinta mostenirea culturala. Nu intamplator, promovarea identitatii nationale, inclusiv prin prezervarea si valorificarea patrimoniului cultural, se numara chiar printre obiectivele noastre de securitate nationala.

Doamnelor si domnilor,

Din pacate, cultura este astazi si un spatiu al paradoxurilor.

Avem pe de-o parte filme premiate in plan international si un palmares de care putem fi realmente mandri, iar pe de alta parte o retea de cinematografe publice care nu este capabila sa le preia difuzarea. Acelasi contrast il gasim intre prestigiul international al dramaturgiei si teatrele care isi inchid salile aflate in imobile cu risc seismic, intre patrimoniul de exceptie si muzeele care se desfiinteaza din lipsa de spatii sau personal, intre monumentele istorice remarcabile si bugetul insuficient alocat intretinerii sau restaurarii lor.

Avem o infrastructura culturala fragila, de care nu ne-am ingrijit la timp si am permis ca actul de cultura sa se manifeste in spatii improprii, cu personal din ce in ce mai redus si slab motivat si in conditii inadecvate, dupa principiul - 'lasa ca merge si asa'.

Este momentul sa schimbam o asemenea stare de fapt, care nu onoreaza cultura romaneasca. Aceasta presupune in primul rand vointa in promovarea si sustinerea culturii, in toate formele sale de manifestare, o proiectie pe termen lung care sa vizeze inclusiv resurse, umane si materiale, o strategie marcata atat prin decizie responsabila, cat si prin continuitate si coeziune a sistemului in ansamblu.

In acelasi timp, nu putem avea o cultura performanta daca nu investim in educatie. Potentialul creator al tinerilor nostri nu va putea fi atins fara implicarea noastra in crearea cadrului potrivit pentru un invatamant bazat pe performanta, pe meritocratie si pe identificarea si promovarea la cel mai inalt nivel a adevaratelor talente. Sistemul de educatie si cercetare trebuie sa aiba mecanismele de a sanctiona abaterile de la principiile integritatii si meritocratiei, precum si de a sustine cultura calitatii.

Consider ca sunt intrunite toate premisele si oportunitatile pentru a genera, in orizontul anilor 2018 - 2019, un angajament institutional de a face o adevarata cauza nationala din promovarea creatiei contemporane, din protejarea si transmiterea catre noile generatii a patrimoniului cultural.

Doamnelor si domnilor,

Aniversam astazi nasterea 'omului deplin al culturii romanesti', asa cum a fost considerat Mihai Eminescu. Manuscrisele eminesciene din tezaurul Bibliotecii Academiei ne amintesc ca trebuie sa ne cinstim limba, cultura si patrimoniul national.

Prin semnificatie si simbolistica, Ziua Nationala de la  1 Decembrie si consacrarea zilei nasterii lui Mihai Eminescu ca zi a culturii nationale formeaza axa identitara a natiunii noastre. Exact acum 150 de ani, dupa ce cunoscuse Cernautiul, Eminescu strabatea in Transilvania locurile care urmau sa fie in toamna lui 1918 cetatile Marii Uniri.

Rolul operei lui Mihai Eminescu in desavarsirea constiintei de sine a Romaniei se leaga, nu intamplator, de infiintarea tot acum 150 de  ani a Societatii Literare Romane, precursoarea Academiei Romane.

Cultura este cea care face o natiune nemuritoare. Ne mandrim cu geniul lui Eminescu, pastram si onoram traditii si obiceiuri, citim istoria tarii noastre si suntem recunoscatori inaintasilor nostri care au luptat pentru ca Romania de astazi sa existe. Dar dincolo de a rememora si respecta trecutul, avem de construit un viitor.

Cu totii ne dorim, cred, sa traim intr-o lume mai buna, mai educata, mai corecta si mai decenta. Dar pentru a trai intr-o astfel de lume trebuie s-o cream zi de zi, impreuna si putem face acest lucru prin cultura.

Va multumesc!"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2710 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Atat timp cat nu scriem corect... (Vineri, 15 ianuarie 2016, 11:10)

  Lucian [anonim]

  Este amuzant cum la un articol despre cultura, titlul afisat pe pagina principala sa fie gresit..."Klaus Iohannis: Avem o infrastructura culturala fragila. Mu putem avea o cultura performanta daca nu investim in educatie".

  Hotnews, te rog educa editorii, astfel incat sa scrie corect!
 • +2 (6 voturi)    
  ULTIMUL LOC DIN EUROPA (Vineri, 15 ianuarie 2016, 11:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Duntem nimeni, popor de inculti - asa arata statisticile. Multumiri Ecaterinei Andronescu, mafioata rosie, care a dus invatamintul de rapa dupa comanda securisto-comunistilor pe care i-a slujit.
  • +4 (6 voturi)    
   nu-i chiar asha (Vineri, 15 ianuarie 2016, 12:18)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Romania a fost dintotdeauna tara extremelor. 50% din copii nu iau examenul de capacitate, dar avem tot timpul rezultate pe mla olimpiadele internationale. peste 50% probabil n-au citit o carte, dar avem scriitori valorosi (dez doar Cartarescu, ca e cel mai cunoscut exemplu). De asemenea in zona filmului, luam premii in mod constant la festivalurile internationale.

   Problema mare e ca aia valorosi nu sunt sustinuti de stat. A facut cite ceva ICR-ul in perioada Patapievici, dar a venit noaptea mintii numita USL si l-a inlocuit pe Patapievici cu Mister calorifer, care a decis sa sparga banii pe ansambluri folclorice si nu pe finantat arta adevarata.
 • +4 (4 voturi)    
  "infrastructura culturala fragila" (Vineri, 15 ianuarie 2016, 11:18)

  lili [anonim]

  Vorbe numai bune de taxat la "Starea natiei" a lui Dragos Patraru!
  Apoi: "....daca nu investim in Educatie...
  Pai, dle Johannis, cand ati aprobat Bugetul Romaniei NU ati zis o vorbulita ca Educatia nu e prioritara in Buget(e doar in vorbele voastre goale!!), ca NU s-au acordat cei 6% conform LEGII!
  Ati aprobat Bugetul cu mariri la Adm Prezidentiala, la Servicii, la...iar la Educatie nu ati zis o vorbulita!!
  Vorbe goale...
  Dle Johannis nu stiu daca ati citit acum cateva zile acea stire de senzatie pentru noi, romanii: caile ferate nipone mentin o statie de cale ferata special pentru o eleva care face naveta si care se urca si coboara in acea statie, numai ea!!
  Mai mult, si-au adaptat orarul de mers la orarul elevei, asa arata Japonia ca Educatia este PRIORITATEA natiunii!
  Voi vorbiti asa la diferite evenimente si cu asta ramanem, in Buget Educatia e cersetoarea natiei...
  Va convine sa mentineti in saracie si prostie cati mai multi romani, asa-s mai usor de mintit si manipulat!
  Sila!
 • +1 (5 voturi)    
  principiul " lasa ca merge și asa " (Vineri, 15 ianuarie 2016, 11:21)

  deveselu [utilizator]

  I se potrivește de minune lui iohannis, mai puțin la vacanțe unde e foarte activ :))
 • +3 (7 voturi)    
  Iohannise (Vineri, 15 ianuarie 2016, 11:32)

  CititorulComentator [utilizator]

  Nu putem avea o tara fara un presedinte activ...mda...

  In fiecare zi stau si ma intreb de ce am pus stampila pe tine.
 • +3 (5 voturi)    
  Frate (Vineri, 15 ianuarie 2016, 12:09)

  baibars [anonim]

  ce profund este presedintele, ce judecati de valoare inestimabila teoretica si practica emite. Abia acum descopera el lucrurile astea? Cred ca ala care-i scria discursurile in campanie le scrie si acuma. La asta se vede de la posta ca nu vorbeste din capul lui. Lasa gargara Fritz si du-te la plaja, chiar si la Miami.
 • +3 (3 voturi)    
  JK (Vineri, 15 ianuarie 2016, 12:24)

  ..13 [utilizator]

  este acum indoctrinat - defileaza cu lozinca...
  Practic nu stie ce se este de facut, iar viziunea sa de dinainte de alegerile prezidentiale - o catastrofa pentru ca dorea o strategie pe 100 de ani pentru educatie...

  Pacat ca avem parte de asa Presedinti.
  Bine se putea si mai rau cu Primul Mincinos...

  In afara de Basescu care judeca cu capul - bun sau prost, asta este o alta discutie - pentru ceilalti presedinti, inclusiv JK, gandesc altii pentru ei...Si de cele mai multe ori gandirea lor nu este corelata cu nevoile si resursele locale. Poate gresesc ...
 • -1 (1 vot)    
  macar (Vineri, 15 ianuarie 2016, 12:39)

  Hans Metter [utilizator]

  avem infrastructura rutiera buna.
 • +2 (2 voturi)    
  de 26 ani prostiti poporul !,de unde cultura ? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 14:13)

  andreesanu [utilizator]

  in 26 ani TV ,presa scrisa,guvernele au prostit populatia
  au mintit-o,ati distrus sistemul de invatamant ,ati facut din profesori negustori de diplome,la apelul bocancilor ati facut specialisti in raze de luna ,ati umplut lumea de hahalere si semianalfabeti cu diplome universitare !!!,asta-i infrastructura cu care defileaza invatamantul azi. Profesori universitari si-au vandut onoarea ,demnitatea politrucilor si puscariasilor !!!,ce caractere mai pot forma acei DASCALI ???.
  Pina si numele de ACADEMIE !!! este terfelit si este batjocorit -auzi ! ACADEMIE DE FOTBAL !!!,de batut turca !!!.
  Putregaiul din scoala este cauza inculturii la care s-a ajuns.
  Rezultatul unei revigorari daca s-ar incepe azi reformarea scolii se v-a simti in societate abia in 50 de ani !!!. Raul facut este incomensurabil .
 • 0 (0 voturi)    
  Universitati multe si proaste (Vineri, 15 ianuarie 2016, 19:34)

  Dana [anonim]

  La cate universitati are Romania suntem pe locul cel din urma din Europa . Sa amintesc de celebra Spiru Haret cu citez 300000 de studenti , cea mai mare facultate din lume . Unii care au frecventat aceasta onorabila institutie au reunoscut ca nu au facut vreo o ora dar si-au cumparat diploma . Cazurile acestea se afla in majoritatea universitatilor din tara . O tara de nulitati care isi iau diploma pentru marire de salariu . Inainte se intra prin concurs la o universitate acum te roaga sa te inscrii, bagi banul obtii diploma . Cam aceasta este starea natiunii ..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by