Liceenii care dau in vara examenele de bacalaureat ar putea sa se inscrie la facultate fara sa prezinte diploma de BAC sau adeverinta eliberata de liceu. Daca isi dau acordul scris, universitatea pe care o aleg se conecteaza la Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR), de unde le preia datele personale si rezultatele de la bacalaureat. Prevederea face parte din metodologia privind organizarea admiterii la facultate, master si doctorat pentru anul universitar 2016-2017, pusa in dezbatere de Ministerul Educatiei.

Admitere universitateFoto: Agerpres

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publicaProiectul de Ordin pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2016 - 2017.

Noutatea pe care o aduce proiectul de metodologie vizeaza admiterea la facultate; Ministerul le da universitatilor posibilitatea sa se interconecteze cu Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR), daca obtin acordul scris de la tinerii care vor sa se inscrie pentru admitere, pentru a le prelua automat datele personale si rezultatele obtinute la bacalaureat ale acestor candidati. In consecinta, daca sunt de acord cu acest proces, tinerii nu mai trebuie sa duca la facultate, atunci cand se inscriu, diploma de bacalaureat sau adeverinta de la liceu.

Cum arata articolul din metodologie:

ART. 13

(1) Candidatii care au promovat examenul de bacalaureat/licenta/disertatie in sesiunile corespunzatoare anului scolar/universitar 2015 - 2016 prezinta la inscriere diploma de bacalaureat/licenta/master sau adeverinta eliberata de catre institutia de invatamant.

(2) Prin exceptie de la alin.(1) pentru candidatii care au promovat examenele de bacalaureat in sesiunile corespunzatoare anului scolar 2015-2016, in baza acordului scris al acestora, institutiile de invatamant superior se pot interconecta cu Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR) in vederea preluarii datelor personale si a rezultatelor obtinute la bacalaureat ale acestor candidati.

Universitatile trebuie sa opteze explicit pentru aceasta procedura, daca o doresc, anuntand-o in propria metodologie de admitere si notificand Directia Generala Invatamant Universitar din cadrul Ministerului Educatiei. In urma acestei notificari, universitatile incheie cu Ministerul un Protocol care va cuprinde procedura tehnica de interconectare cu SIIIR, se arata in proiectul de metodologie.

Din proiectul de metodologie a fost scoasa prevederea potrivit careia pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina - admiterea trebuie sa contina obligatoriu o proba de competenta lingvistica eliminatorie, notata cu admis/respins.

Dincolo de aceste modificari, cadrul general care stabileste conditiile de admitere la licenta, master si doctorat ramane similar celui din anul universitar trecut. Universitatile trebuie sa organizeze concurs de admitere pentru fiecare program si ciclu de studii universitare, iar candidatii pot fi inmatriculati ca studenti la cel mult doua programe de studii concomitent, indiferent de ciclul de studii si de institutiile de invatamant care le ofera.

De asemenea, un candidat declarat admis poate sa beneficieze de finantare de la bugetul de stat pentru un singur program de licenta, pentru un singur program de master si pentru un singur program de doctorat. Cei care sunt admisi la mai multe facultati trebuie sa opteze pentru una la care sa primeasca finantare de la stat, prin depunerea actelor cerute la secretariat.

Ministerul educatiei prevede ca media generala minima de admitere la facultate, master si doctorat nu poate sa fie mai mica decat 5 sau decat un numar minim de puncte echivalent. "Media generala de admitere se calculeaza ca medie aritmetica sau medie ponderata a notelor obtinute la probele concursului de admitere", se arata in proiectul de metodologie.

Si in acest an, la calculul mediei generale de admitere la facultate si la master pot sa fie luate in considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, notele si mediile obtinute la examenul de licenta, dar nu si notele din liceu.

Proiectul de metodologie mai prevede ca tinerii admisi si inmatriculati "sunt inscrisi in Registrul Matricol Unic (RMU) sub un numar unic valabil pentru intreaga perioada de scolarizare la specializarea/specializarile/programul/programele de studii la care au fost admisi".

Descarca de aici Proiectul de Metodologie privind admiterea la facultate, master sau doctorat 2016-2017

Proiectul de Metodologie privind admiterea la facultate, master sau doctorat 2016-2017