Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat, cu putin timp in urma, ca va renunta la functia de ministru al Justitiei.El ii va prezenta demisia sa premierului maine dimineata.

La cei 31 de ani ai sai, Tudor Chiuariu este unul dintre cei mai tineri ministri din istoria Romaniei. Si mandatul sau a fost, insa, unul dintre cele mai scurte - doar 8 luni a rezistat Chiuariu in fruntea Ministerului Justitiei.

El i-a transmis un mesaj presedintelui - el spune ca nu se considera cu nimic vinovat si l-a acuzat pe seful statului ca, dupa esecul de le referendumul privind votul uninominal si semi-esecul PD de la euroalegeri, acesta s-ar fi intors la principala sa preocupare - declansarea unor conflicte fara obiect.

Tudor Chiuariu considera ca "votul de blam dat de romani lui Traian Basescu" ar reprezenta dovada unei democratii puternice si faptul ca romanii nu mai vor sa se intoarca la un regim controlat de un singur om.

Tudor Chiariu a apreciat ca renunta la functia de ministru al justitiei din cauza unei inscenari, insa a afirmat ca se va intoarce in fruntea acestui minister pentru a duce la bun sfarsit reforma justitiei, atunci cand asa-numita inscenare va lua sfarsit.

Tudor Chiariu a mai tinut sa precizeze ca reforma justitiei nu se poate face cu "procurori de pe vremea lui Ceausecu".

Basescu a cerut vineri demiterea lui Chiuariu

Presedintele Traian Basescu i-a cerut, vineri, premierului, sa ii remanieze pe ministrul Justitiei si pe cel al Muncii.

Traian Basescu a avertizat, atunci, ca el poate da aviz favorabil pentru inceperea urmaririi penale a lui Tudor Chiuariu, insa a apreciat ca trimiterea ministrului Justitiei in fata procurorilor ar reprezenta falimentul Justitiei.

Liberalii cauta inlocuitori

Surse din PNL au declarat pentru HotNews.ro ca liberalii se afla intr-o pozitie delicata in acest moment, singura care isi doreste postul de ministru al Justitiei, Norica Nicolai, nefiind foarte agreata la varful partidului.

Un alt nume luat in calcul este Renate Weber, cap de lista al liberalilor pentru alegerile europarlamentare.

Reactii ale clasei politice

Ludovic Orban: Basescu trebuia sa-si dea demisia

Daca eram in locul domnului Chiuariu, eu nu mi-as fi dat demisia pentru ca povestea cu avizarea proiectului de Hotarare de Guvern este o gluma, in nici un caz temeiul unei cercetari penale, pentru ca strategia pentru combaterea coruptiei va fi finalizata de Executiv. Primul care ar trebui sa-si dea demisia, nu sa ceara demisia altora care si-au facut datoria, este Traian Basescu, asupra caruia nu exista numai suspiciunea savarsirii unor fapte de coruptie, ci dovezi certe. Nu poate lupta impotriva coruptiei un om corupt.

Crin Antonescu: Nu stiam la partid despre demisie. O propun pe Norica

Nu vreau si nu pot sa comentez demisia minitrului Justitiei. Nu am toate datele neceasare si nu am inca motivatia domnului Chiuariu. Am fost luat prin surprindere de acest anunt, la nivelul partidului nu s-a discutat despre asta. Voi face o propunere insa pentru functia de ministrul al Justitiei. Acest domeniu are nevoie de un om politic puternic, care a dat dovada de verticalitate si multa munca, avem nevoie de o persoana cu o activitate si reputatie mare, sa fim siguri ca are o viziune moderna. De aceea o voi propune pe colega noastra Norica Nicolai in aceasta functie.

Emil Boc: Trebuia sa-si dea demisia demult

Tudor Chiuariu trebuia sa fi demisionat mai demult, pentru ca a fost omul nepotrivit la locul nepotrivit. Trebuia sa faca acest gest demult. A adus prejudicii de imagine Romaniei prin pericolul care a existat, de activare a clauzei de salvgardare pe justitie.

Cristian Diaconescu: Politicul are inca o influenta mare asupra Justitiei

Am vazut ca domnul Tudor Chiuariu a invocat printre argumente presiuni din partea Presedintiei, ceea ce inseamna ca, in continuare, politicul are un rol foarte important in teritoriul Justitiei. In acest moment, nu exista nici o perspectiva ca sistemul judiciar sa se amelioreze prin promovarea unor masuri de reforma, iar dezbaterile asupra acestei teme vor ramane in continuare in zona politicului, atata vreme cat Romania nu are un Cod Penal si un Cod de Procedura Penala moderne.

Lucian Bolcas: Chiuariu a facut lucruri benefice

Demisia ministrului Justitiei Tudor Chiuariu ar putea fi determinata fie de o mare lehamite fata de murdaria care este in jurul sau, fie de jocurile si motivatiile politice. Chiuariu a fost printre putinii ministri post-decembristi care a inteles ca reforma in justtie incepe cu reformarea procedurilor judiciare si nu cu aiurelile politice ale Monicai Macovei. Consider ca ministrul Chiuariu a facut lucruri benefice pentru justitie.

Victor Alistar: Gestul lui Chiuariu protejeaza sistemul juridic

Presedintele Transparency International Romania, Victor Alistar, este de parere ca gestul lui Chiuariu protejeaza sistemul juridic, iar credibilitatea Romaniei se va diminua daca ancheta care il vizeaza pe ministrul demisionar al Justitiei nu va fi finalizata.

Afacerea Posta

Procurorii DNA au cerut Cotroceniului inceperea urmaririi penale in asa numitul dosar "Posta" impotriva ministrulului Justitiei, Tudor Chiuariu si a fostului ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy. Chiuariu este cercetat pentru un controversat aviz pozitiv acordat unei hotarari de guvern al carei initiator a fost Nagy.

Prin aceasta miscare, un teren de un hectar de pe Calea Victoriei era retras din domeniul public al statului, aceasta fiind "cheia" afacerii Posta.

Citeste si Dedesubturile Afacerii Posta.