Cazul Bodnariu, exemplu de ciocnire a civilizatiilor. Autoritatile norvegiene au luat cei cinci copii in custodie pe motiv de violenta fizica, parintii recunosc "palme la fund", dar reclama masuri disproportionate. Cronologia evenimentelor

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 6 ianuarie 2016, 15:54 Actualitate | Esenţial


Familia Bodnariu
Foto: Facebook
Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despartita de cei cinci copii in luna decembrie, a declansat un val de reactii in societate. Primele informatii, publicate cu precadere de site-urile crestine, sustineau ca Serviciul de protectie a copilului din Norvegia ar fi luat copiii de langa parintii Marius Bodnariu (cetatean roman) si Ruth Bodnariu (cetatean norvegian) din cauza convingerilor crestine ale parintilor. Declaratiile celor doi parinti si ale fratelui lui Marius Bodnariu arata insa ca motivul oficial este legat de "disciplinarea fizica" a copiilor, admisa de familie sub forma unor "palme la fund". Familia reclama insa actiunea disproportionata a autoritatilor. Familia Bodnariu, careia i-a fost luat si bebelusul de 4 luni, pregateste o actiune in instanta impotriva autoritatilor norvegiene. Un aspect interesant al cazului este dat de autonomia totala pe care Serviciul local de Protectie a Copilului il are fata de guvernul central norvegian, ceea ce impiedica orice posibila ingerinta in decizia luata la nivel local.

INFORMATIA PE SCURT:


 • Drama a avut ca punct de plecare sesizarea directoarei de la scoala unde invata cele doua fete ale familiei. Odata facuta sesizarea, Serviciul local de protectie a copilului a luat in custodie cei cinci copii pe motiv de violenta familiala
 • Familia admite mici "corectii fizice" precum o palma la fund sau trasul de urechi, dar acuza autoritatile norvegiene de reactie disproportionata fata de gravitatea faptelor
 • Familia Bodnariu acuza autoritatile ca nu au facut cercetari inainte de a decide masura radicala a luarii copiilor de linga parinti si plasarea lor in alte familii
 • Familia Bodnariu pregateste actiuni in instanta impotriva Serviciului de protectie a copilului
 • Serviciul local de protectie a copilului din Naustdal are autonomie totala fata de guvernul norvegian si orice alta institutie centrala, ceea ce face practic imposibila orice interventie a statului roman pe linga statul norvegian
 • Serviciul de protectie a copilului din Norvegia a fost in centrul unor scandaluri similare cu familii din Estul Europei, Asia si Africa
 • Legea norvegiana este extrem de drastica in privinta violentei fizice si psihice asupra copiilor

Care sint faptele cunoscute pina la acest moment

- Marius si Ruth Bodnariu locuiesc in Norvegia de zece ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) si Ezekiel (4 luni), care, potrivit unei informari MAE si declaratiilor fratelui lui Marius Bodnariu pentru HotNews.ro, au cetatenie norvegiana si romana. Marius (IT-ist) este angajat al primariei Redal din regiunea Naustdal, iar Ruth este asistenta medicala de specialitate pediatrica la spitalul din orasul Forde. Ambii sint membri ai cultului Penticostal.

- In 8 octombrie 2015, directoarea scolii din satul Vevring, unde invata cele doua fete ale familiei Bodnariu, a sesizat telefonic Serviciul local de Protecţie a Copilului (Barnevernet). Nu cunoastem motivele exacte care au stat la baza sesizarii, dar stim ca in Norvegia exista obligatia legala a sesizarii daca un cadru didactic are suspiciuni privind rele tratamente ale parintilor asupra copiilor. Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a declarat pentru HotNews.ro ca directoarea ar fi facut sesizarea pe motive religioase (exemplu: Eliana si Naomi ar fi spus la scoala ca "Dumnezeu pedepseste pacatul" sau ca educatia religioasa primita acasa le limiteaza dezvoltarea), dar si pe motiv ca fetele ar fi fost "disciplinate fizic" de catre parinti, in urma unei marturii a fetelor. In sesizare, directoarea scolii din Vevring ar fi scris ca nu exista semne de violenta fizica, potrivit declaratiei lui Daniel Bodnariu.

- In 16 noiembrie 2015, Serviciul local de Protectia Copilului a luat in custodie cele doua fete ale cuplului Bodnariu (direct de la scoala) si cei doi baieti de 5 si 2 ani (de acasa, unde se aflau impreuna cu mama lor). In aceeasi zi, tatal Marius Bodnariu a fost condus de la serviciu la sectia locala de Politie pentru a da explicatii despre tratamentele aplicate copiilor si a petrecut citeva ore in sectie. Marius Bodnariu sustine ca a fost arestat, dar nu este clar daca a fost vorba despre o retinere in baza unui mandat sau despre o invitatie pentru explicatii. In 17 noiembrie, angajatii Serviciului local de Protectia Copilului a luat in custodie si bebelusul Ezekiel (4 luni).

- Important de spus ca familia (atit sotii Bodnariu - intr-un interviu la Antena 3, cit si fratele Daniel Bodnariu - intr-o declaratie pentru HotNews.ro) au declarat ca nici directoarea scolii si nici Serviciul local de Protectie a Copilului din Naustdal nu i-au invitat la discutii si nu au realizat nici o ancheta sociala intre momentul sesizarii (8 octombrie) si momentul luarii in custodie a copiilor (16 noiembrie). Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia, institutie in cadrul careia functioneaza Serviciul de protectie a Copilului, dar cu o autonomie totala, nu a raspuns intrebarii HotNews.ro legata de acest aspect, invocand prevederile legale (Norwegian Children’s Act) care interzic comunicarea publica a detaliilor.

- In acest moment, cei cinci copii (inclusiv bebelusul de 4 luni) sint plasati in trei familii norvegiene diferite. Parintii au dreptul de a-i vizita de citeva ori pe saptamina. Familia reclama intreaga procedura, cu accent pe imposibilitatea ca mama (Ruth Bodnariu) sa-si alapteze copilul sugar.

- Serviciul local de protectia copilului din Naustdal a declansat pe 15 decembrie procedura de decadere din drepturile de parinti pentru Marius si Ruth Bodnariu si procedura pentru adoptia celor cinci copii in alte familii, potrivit declaratilor lui Daniel Bodnariu (fratele lui Marius Bodnariu) pentru HotNews.ro. Informatia nu a fost confirmata de autoritatile norvegiene. Motivatia oficiala pentru declansarea procedurilor administrative este violenta fizica asupra copiilor.

- Familia Bodnariu a atacat in instanta decizia Serviciului local de protectia copilului de luare a copiilor in custodie, potrivit declaratiilor lui Daniel Bodnariu. HotNews.ro nu a putut verifica stadiul procedurii.

- Cheia dramei este legata de posibilele acte de violenta asupra copiilor familie Bodnariu. Serviciul de protectie a copilului isi bazeaza actele pe aceste acuze, in conditiile in care legislatia norvegiana interzice orice act de violenta impotriva copiilor.

- Un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia a declarat pentru HotNews.ro ca "in Norvegia este interzisa aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele in scop educational. In cazuri unde se dovedeste ca un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului parintilor prin masuri voluntare. Totusi, in anumite cazuri actele de violenta sint atit de brutale, incit este obligatorie preluarea copilului in custodie. Aceeasi masura se aplica daca masurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este ca pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sint interzise prin lege in Norvegia. Cei care isi expun copiii la violenta risca pedepse cu inchisoarea".

- Ce spun parintii despre eventualele acte de violenta asupra copiilor? Intr-un interviu difuzat de Antena 3 in 17 decembrie 2015 (intre minutele 6-10) , parintii au admis ca le-au aplicat copiilor "disciplina fizica". Marius si Ruth Bodnariu au spus ca este vorba despre "masuri de corectie" de mica intensitate: "Am luat de ureche, am dat o palma la fund". Cum au justificat parintii aceste acte:
 • Marius Bodnariu: "Mai ales ca sotia a crescut aici, cunoastem ca nu sint acceptate astfel de masuri de corectie in educarea copiilor in Norvegia. Am incercat sa evitam, dar apar situatii in anumite conditii in care se ajunge si la masuri de genul asta".
 • Ruth Bodnariu: "In situatii de stres, cind se cearta copiii, cind tin un copil in brate si mincarea e pe foc si doi se cearta... In Romania nu e considerata violenta. In Norvegia din pacate asta e caz penal".

- Fratele lui Marius Bodnariu acuza autoritatile norvegiene intr-un comunicat datat 26 decembrie de incalcarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului si reclama lipsa unei anchete sociale prealabile si lipsa unei evaluari a impactului separarii copiilor de parinti si a separarii fratilor prin plasarea in trei familii diferite. Mai mult, Daniel Bodnariu acuza Serviciul local de protectia a copilului din Naustdal de manipularea copiilor prin intrebari directionate pentru a da declaratii prin care parintii sa fie incriminati, de presiuni asupra mamei (Ruth) sa declare in mod mincinos ca tatal (Marius) este abuziv cu ea, precum si de amenintari la adresa lui Marius sa nu faca public cazul, riscand sa nu-si mai vada copiii niciodata. Reprezentantii Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia nu au raspuns intrebarilor HotNews.ro legate de aceste acuzatii, invocind prevederile legale care interzic declaratii publice pe cazuri individuale.

- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a propus autoritatilor norvegiene adoptarea celor cinci copii de catre unchiul patern, Daniel Bodnariu (rezident in Romania), potrivit unui raspuns al MAE din 23 decembrie pentru presedintele Cultului Crestin Penticostal din Romania. Ce s-a intimplat cu aceasta propunere? MAE arata ca "in mod invariabil, autoritatile norvegiene considera ca legislatia locala este singura aplicabila in materie de protectie a copiilor rezidenti pe teritoriul acestei tari, indiferent de cetatenia copiilor, respingand sistematic solicitarile de preluare a minorilor formulate de alte state". Cu alte cuvinte, experientele anterioare cu cazuri similare au aratat ca autoritatile norvegiene resping solicitarile de adoptie din tarile de origine a copiilor sau parintilor lor si ii dau spre adoptie unor familii rezidente in Norvegia. Nu avem informatii in acest moment daca autoritatile norvegiene au respins formal propunerea Autoritatii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie din Romania.

- Cetateni romani au participat la mitinguri de protest la ambasadele Norvegiei din Bucuresti si din alte citeva orase europene. Pentru 8 ianuarie este anuntat un miting la Ambasada Norvegiei din SUA. O parte a mobilizarii s-a facut prin intermediul membrilor Cultului Penticostal, al carui membri sint sotii Bodnariu, dar si pe o pagina de Facebook special creata.

- Autoritatile romane au acordat si ele atentie acestui caz.
 • Premierul Dacian Ciolos a declarat intr-un interviu in 23 decembrie ca "situatia este sensibila" si a anuntat ca urmareste cazul.
 • Ministerul Afacerilor Externe a anuntat in 19 decembrie intr-un comunicat ca "monitorizează cu atenție situația", ca "misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară" si ca "a informat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie". In raspunsul din 23 decembrie pentru presedintele Cultului Crestin Penticostal din Romania, MAE atrage atentia ca sistemul de protectie a copilului din Norvegia "este complet descentralizat, nefiind admise imixtiuni din partea autoritatilor guvernamentale centrale in activitatea serviciilor locale. In egala masura, institutiile locale sunt refractare fata de interventiile externe, exercitate pe canale diplomatice si consulare". Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia, care arata ca "un ordin de preluare in custodie este emis de board-ul unuia dintre serviciile locale de protectie a copilului. Acest board este impartial si nu poate primi instructiuni".
 • Si Avocatul Poporului s-a autosesizat si a cerut clarificari institutiei similare din Norvegia

Care sint posibilele explicatii

Autoritatile pentru protectia copilului din Norvegia au fost in centrul mai multor scandaluri similare in ultimii ani, cind familii de imigranti au reclamat preluarea abuziva in custodie a copiilor pentru rele tratamente.

E important de spus ca legislatia norvegiana este extrem de stricta in privinta tratamentului la care sint supusi copiii si da posibilitatea interventiei rapide a Serviciului local de protectie daca exista suspiciuni de rele tratamente.

In raspunsul pentru HotNews.ro, Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia arata explicit ca "am observat recent ca The Norwegian Child Welfare este un sistem ce poate fi greu de inteles pentru strainii stabiliti in Norvegia. De exemplu, poate fi o provocare pentru ei sa inteleaga ca o institutie publica poate interveni in viata privata a unei familii si poate prelua in custodie copiii".

O statistica a Directoratului (vezi ultimul grafic din aceasta pagina) arata ca procente mari ale copiilor din Europa de Est, Africa si Asia preluati de Serviciul de protectie, in comparatie cu procentele de copii din tarile nordice, Europa de Vest, America si Oceania. O explicatie poate fi data de diferentele culturale privind educatia si cresterea copiilor in tarile de Europa de est, Asia si Africa vs. statele occidentale.

Spre exemplu, bataia este solutia aplicata copiilor in scop educativ de 63% dintre familiile din Romania, potrivit unui studiu sociologic realizat la nivel national de Organizatia Salvati Copiii ce a fost facut public in octombrie 2015. In acelasi timp, legea din Norvegia sanctioneaza dur orice violenta asupra copiilor, lucru cunoscut de familia Bodnariu, dupa cum cei doi soti au spus in interviul de la Antena 3.
 • Marius Bodnariu: "Intr-o oarecare masura, mai ales ca sotia a crescut aici, cunoastem ca nu sint acceptate astfel de masuri de corectie in educarea copiilor in Norvegia"
 • Ruth Bodnariu: "In Romania nu e considerata violenta. In Norvegia din pacate asta e caz penal".

Actiunile Serviciului de protectie a copilului din Norvegia si alte trei tari nordice (Suedia, Danemarca si Finlanda) au facut obiectul mai multor actiuni ale unor ONG-uri sau comitete de parinti, care au reclamat practici abuzive. Un exemplu este un raport din 2013 realizat de 40 de avocati, profesori de drept si fosti judecatori proveniti chiar din cele 4 de tari. Raportul a fost inaintat Parlamentului European, iar semnatarii reclama interventia legislativului european pe linga autoritatile din cele patru tari nordice pentru eliminarea "arbitrariului" din comportamentul angajatilor din serviciile locale de protectie a copilului.

Un episod dramatic a avut loc in urma cu zece ani, cind ministrul Educatiei din Norvegia a facut o declaratie ce a stirnit dezaprobarea cvasi-unanima: "credinta ca parintii sint cei mai potrivit pentru a-si creste copiii este gresita". Declaratia a ramas insa in memoria colectiva.

Context geografic si demografic:

Imagine din comuna Naustdal / Wikipedia
Naustdal este o comuna din regiunea Sogn og Fjordane, in sudul Norvegiei. Are o populatie de 2.700 locuitori (2013), fiind o comunitate mica, cu densitate mica a populatiei. Centrul administrativ al comunei este satul Naustdal. Redal (unde traieste familia Bodnariu si unde lucreaza Marius Bodnariu) e un sat din comuna Naustdal, iar scoala copiilor este in satul Vevring. Serviciul local de protectia copilului este in Naustdal. Mama copiilor lucreaza in orasul Førde.

Mama copiilor, asistenta medicala, a lucrat inclusiv in cadrul un serviciu de asistenta pentru copii care au fost luati in custodie de la familiile lor, a declarat pentru HotNews.ro fratele lui Marius Bodnariu, Daniel Bodnariu.

Marius Bodnariu este responsabil al comitetului de parinti atat la scoala, cat si la gradinita, a declarat Daniel Bodnariu pentru HotNews.ro.

Marius si Ruth s-au cunoscut in Romania, potrivit declaratiilor lui Daniel Bodnariu. Marius (fost angajat al ROMATSA) a lucrat ca profesor de informatica la Fundatia Ajutorarea Copiilor Strazii, o fundatie cu sponsori din Norvegia si Suedia. Ruth venise voluntar la aceasta Fundatie, si ulterior i-a devenit sotie.

Raspunsul complet de la Directoratul pentru copii, tineri si familie (eng):

"-Bufdir is the Norwegian Directorate  for Children, Youth and Family Affairs, and does not deal with single cases. Since we do not have knowledge of individual cases we cannot say anything about decisions made by one Child Welfare Office in a particular region. Moreover it is important to state that the child protection cannot disclaim information about cases due to the confidentiality imposed by the Norwegian Children’s Act.  Access to confidential information are reserved parents and those who are parts in these cases. It is punished under the law to disclose this kind of information to other parts. However we can give some general information, says the Directorate for Children, Youth and Family Affairs. 
 
The Norwegian legislation is based on The best interest of the child. The Convention on the Rights of the Child is the most rapidly and widely ratified international human rights treaty in history, and Norway ratified the Convention in 1991.
 
The Norwegian Child Welfare Act`s main purpose is to ensure that children who live in conditions that can harm their health and development are given necessary help and care. The Act applies to all children in Norway, regardless of their residential status, background or nationality/citizenship.
Recently we have seen that The Norwegian Child Welfare is a system which can be difficult to understand for foreigners who settle in Norway. For instance it may be challenging for them to understand that a public institution like The Norwegian Child Welfare can intervene in the private life of a family, and take over the care of the children.

In Norway it is forbidden to apply physical punishments, even in an educational purpose. In cases where it is revealed that a child has been exposed to violent treatment, an effort will first be made to change the parents’ actions by voluntary measures. However in some cases the violence is so brutal that one is obliged to take over the custody of the child. The same applies to cases where the voluntary measures do not succeed. This is because it is forbidden by law to punish physically and psychologically children in Norway. People who expose children to violence risk prison punishments.

In most cases voluntary preventive measures are sufficient. A  care order is only issued for less than 2 out of 10 children receiving a child welfare measure, and only in very serious cases (sexual abuse, violence, maltreatment, substance abuse, psychological problems , etc.)

When notified of possible harmful conditions, the child welfare service must thoroughly assess the situation and consider whether supportive measures in the family might be sufficient or if it is necessary to prepare for a care order. A care order is issued by one of the county social welfare boards. These boards are impartial entities and cannot be instructed. When presenting a case to the county social welfare board both parties are represented by their own separate lawyer. The decision can be appealed to court. In most cases voluntary preventive measures are sufficient.

Among children with  Romanian background (children born in Romania and Norwegian-born by two  Romanian-born parents) a total of 55 received some kind of child welfare measure by the end of 2012. With a population of 1130 with Romanian background aged 0-22 years, this gives a ratio of 30.2 per 1000. (newer statistics not available).

During 2014, 6 children whose mother were born in Romania, were placed in alternative care without the parents’ consent, either as an emergency care order (article 4-6 The Norwegian Child Welfare Act) or with a care order (article 4-12 and 4-8. 2  The Norwegian Child Welfare Act), according to the Directorate for Children, Youth and Family Affairs.”


84018 vizualizari

 • +8 (168 voturi)    
  si uite asa incep sa mai recunoasca (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:05)

  CCC [anonim]

  Parintii ca a fost mai multe decit "convingeri religioase". Acum au ajuns la "o palma la fund si tras de urechi".
  Cind recunosti asa, pe masura ce te prind, treaba e suspecta.
  Binteinteles ca parintii spumega, si spun ce cred ei ca e mai bine ca sa para victime.
  Ma indoiesc profund ca norvegienii nu au dreptate. E greu de inteles pentru cineva care a crescut cu "bataia e rupta din rai" si accepta abuzurile din familie si de la scoala ca fiind ceva normal sa inteleaga ca IN COPIL NU TREBUIE SA DAI. Si uite ca sint tari care chiar tin la asta, si care incearca sa previne traume ireparabile in psihicul cetatenilor ei.
  • -23 (111 voturi)    
   Eu ma indoiesc profund... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:55)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   ...Ca tu ai creier. Si ma opresc aici.
   • +28 (40 voturi)    
    Pai nu te poti opri aici (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:19)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

    Daca ai aruncat o jignire, explic-o. De ce crezi tu ca cineva care are alta opinie decit a ta nu are creier ? Oare nu ar putea spune si el acelasi lucru despre tine ?
   • +10 (12 voturi)    
    Hai ca s-a intors (Joi, 7 ianuarie 2016, 8:13)

    termopan [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

    Vad ca asa functionezi tu. Faci atacuri la persoana fara niciun argument.

    Cum te face sa te simti comentariul anterior?
  • +29 (81 voturi)    
   Masura disproportionata si abuziva (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:07)

   adro [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Dar daca in anumite situatii, cum ar putea fi cea de fata, statul nu previne traumele asupra copiilor ci este agresorul care produce aceste traume?

   Ce te faci atunci cand Norvegia, asa cum dezvolta ideea un articol pe Contriobutors.ro, "are o anumită tradiţie în a distruge vieţile copiilor"?

   http://www.contributors.ro/global-europa/masinaria-absurda-a-statului-norvegian-a-furat-copiii-familiei-bodnariu-presedintele-romanilor-tace/
   • -12 (44 voturi)    
    manipularea religioasa nu e tolerata (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:56)

    leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui adro

    in tarile civiulizate.
     #showComment() #showComment() #showComment()
   • -3 (23 voturi)    
    viva romania (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:30)

    2good4u [anonim] i-a raspuns lui adro

    link ul pus de tine nu spune nimic, loveste in neamtul care doarme, nu spun ca sistemul norvegian este perfect,dar....sa iti bati copilul nu este singura solutie, iar obligarea copiilor la respectarea cultului penticostal este o cretinitate,fetele au declarat ca " educatia religioasa primita acasa le limiteaza dezvoltarea ".sunt copii care au murit in romania pt ca parintii sunt martori ai lui iehova sau alte culte si nu au fost de acord sa primeasca sange de la " pacatosi " .....dar e normal in romania la fel cum este si sa iti bati copiii.
     #showComment() #showComment() #showComment()
  • +16 (82 voturi)    
   ... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:26)

   dragonfly [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   bah inteligentule pune mana pe o carte inainte sa pui etichete ca te faci de ras si apoi cauta pe youtube sa vezi cate abuzuri au loc in aceasta tara si cate familii au ramas fara copii, e o intreaga afacere in spate!!
   • -5 (29 voturi)    
    Hmmm... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:19)

    xht20 [utilizator] i-a raspuns lui dragonfly

    bah, de care parte sunt masonii si reptilienii, ca nu mai inteleg nimica?
  • +20 (102 voturi)    
   Lipsa de compasiune (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:01)

   batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Ma gandesc ca nu ai copii, de aceea iti lipseste total lipsa de compasiune afisata in mesajul tau. Sa iei un copil din familie este o drama. Sa iei 5, ce e?
   Eu cred ca te uiti prea mult la stirile ProTv, unde vezi doar abuzuri si maltratari.
   Institutia Barnevernet a recunoscut ca nu a gasit nici un fel de semne de maltratare pe corpul copiilor.
   Eu cred ca tu esti mai intelept decat regele Solomon, cunoscut in timpul lui drept unul din cei mai intelepti oameni. Iata ce a scris el: "Cine cruta nuiaua, uraste pe fiul sau, dar cine-l iubeste, il pedepseste indata." Cartea Proverbe Cap.13 vs.24.
   Subliniez "pedepseste", nu "rupe in bataie".
   Inainte sa te pronunti cine are si nu are dreptate, citeste mai multe informatii legat de acest caz.
   Cum ti se pare ideea de a-ti fi luat copilul din brate fara a avea acces la un proces echitabil in instanta? Dar faptul ca institutia Barnevernet nu are nici o lege care sa-i delimiteze domeniul de activitate? Practic face ce vrea, iar autoritatile nu-i pot face nimic legal. Nu este nazism oare?
   • -3 (51 voturi)    
    esti ... genial! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:22)

    eu [anonim] i-a raspuns lui batranu23

    cum spuneam si in titlu...esti genial!! asta e un citat din cartea aia care spune ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului? ca barbatul este capul si femeia e un "nimeni"? ca e bine sa faci copii cu "tiitoarele" si ca valorile morale nu sunt neaparat respectate daca esti rege?? in ce lume traiesti amice? vezi ca mai sunt prin orientul mijlociu oameni cu asemenea idei! ii vezi pe la tv: mai pun o bomba...mai violeaza niste femei...mai educa niste copilasi sa se arunce in aer!
    si ca sa ne mutam la noi in tara: cati copilasi sunt lasati pe strada sau pusi la cersit de "parinti"? oare avem curajul sa ne comparam cu Norvegia in domeniul asta? de unde si pana unde ne permitem noi sa le dam lectii de "cum se cresc si se educa niste copilasi"? ce semne nu a gasit institutia aia? poi nu a zis tac'su ca i-a mai scapat cate o educativa? nu s-au dus pruncii la scoala si au spus ca pacatosii vor fi pedepsiti de o forta "divina"? (asta au spus si aia de au pus bombe in franta...forta divina...mai tii minte?) poate nu stii dar Romania este tara aia din UE care are mai multe biserici decat scoli si spitale, care da bani cultelor si isi lasa copilasii pe strazi, flamanzi, infrigurati si lipsiti de educatie... e tara care reuseste sa tina sus stindardul analfabetismului in Europa...e tara care face ca prapastia dintre Europa si Africa sa nu mai para asa de adanca! eu zic sa mai evaluezi situatia si sa vezi ca "nu prea e nazism"!
     #showComment() #showComment()
   • -2 (26 voturi)    
    Trezirea (Joi, 7 ianuarie 2016, 8:40)

    utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

    S-au trezit romanii care își bat copiii ca pot fi la rândul lor pedepsiți.
    Wow!
    Societatea arhaica si ortodoxa romana față cu reacțiunea.
    Ca de obicei, se cauta scuze si citate din biblie.
    Ma mir ca nu folosiți si citate din coran. Si acolo se proslaveste violenta.
     #showComment() #showComment()
  • +39 (53 voturi)    
   pentru CC (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:08)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   "Totusi, in anumite cazuri actele de violenta sint atit de brutale, incit este obligatorie preluarea copilului in custodie. Aceeasi masura se aplica daca masurile voluntare nu dau rezultate. "
   Asa spune chiar
   un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia .
   Deci tu crezi ca o palma la fund sau o mica urechiala
   este egala cu " act de violenta atat de brutala " ?
   Mai gandeste-te , poate ai exagerat ?
   • +1 (9 voturi)    
    . (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:37)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    daca au recunoscut urecheala si palme (ca sa nu fie acuzati de sperjur) desi cunosteau ca legea le interzice inseamna ca a fost mult mai mult in spate...
     #showComment() #showComment()
  • +12 (64 voturi)    
   Prietene, (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:43)

   lukuss [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Am crescut într-o familie în care disciplinarea a existat.
   Cînd am greșit, m-au învățat!
   Cînd le-am întors vorba, am fost pedepsit!
   Cînd să întorc vorba a devenit un obicei, am luat și bătaie!
   Felul în care ei m-au crescut, chiar fiind mai fermi uneori(ceea ce nu înseamnă lipsa afecțiunii în general, sau a dragostei) m-a ferit de a avea diferite vicii care să-mi distrugă trupul, mi-a însuflat principii morale precum cinstea, hărnicia, iertarea, toleranța! M-a învățat să condamn nu omul, ci faptele!

   Și pentru că la vremea potrivită ai mei m-au disciplinat, niciodată nu am bătut din picior în fața lor, n-am făgut figuri prin magazine să le aduc rușine, nu au fost chemați la școală să li se spună că lovesc/înjur/am note proaste sau altele mai rele(de care am fost ferit).
   Și uite unde am ajuns, inginer IT pe punctul de a mă căsători!
   Și sunt sigur, că în familiile în care nu s-a exagerat din acest lunct de vedere, părinții au crescut niște oameni utili societății!
   Sunt momente cînd copilul trebuie disciplinat. Asta nu înseamnă că trebuie legat de calorifer și nici terorizat în vreun fel.
   Prin disciplinare, eu înțeleg acele măsuri(fizice sau nu) ce în final aduc copilul în punctul în care regretă că și-a supărat părinții și (nu rămîne îngrozit, ci) urmărește să se îndrepte!
   • +2 (46 voturi)    
    Ooo, ce draguuut! (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:03)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    si tu ai tras concluzia ca, pentru ca te-au batut parintii ca i-ai suparat, bataia e o idee buna si te tine departe de vicii? ramai bre, la ce te pricepi, ca la psihologie nu te pricepi, deloc! Bataia nu corecteaza comportamentele, din potriva, chiar le poate exacerba. Mai mult, din cauza bataii pe care o primesc acasa, unii copii isi ascund trairile fata de parinti si incep sa traiasca o viata paralela, de care parintii nu stiu. Si nu facand lucruri bune, dimpotriva! Fiindca vad ca totusi pari a fi interesat de subiect si fiindca te pregatesti sa te casatoresti in curand si probabil vei avea si copii candva, ia un sfat gratis: pune si citeste din vreme despre psihologia infantila, ca o sa-ti prinda bine. Pe scurt, bravo ca ai fost tu copil cuminte, dar bataia n-a educat niciodata sanatos un copil. Bataia il invata doar ca cine are puterea poate face orice, oricui si stabileste regulile.
     #showComment() #showComment() #showComment() #showComment()
   • +2 (12 voturi)    
    serios? (Joi, 7 ianuarie 2016, 7:59)

    TRC [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    Ce zici tu "acilea" face parte din categoria "credinta te invata sa fii moral ... ca daca nu esti bun arzi in chinuri"! Zi tu zau cu limba scoasa ca nu ai avut niciodata frica de parintii tai ca de naiba. zi tu ca nu ai ascuns zeci si poate sute de chestii unele chiar serioase, de frica unei batai. Zi tu ca sistemul asta nu te-a invatat sa stai cu capul plecat ca ti-o iei altfel. Eu nu vreau sa aplic nici o bataie copilului meu. Nici macar verbala ... am avut prea multe d'astea in copilaria mea si recunosc fara probleme ca am un strop de ratat din cauza asta. Am o afacere, am un sot si planuri pt copii ... Dar am si zeci de probleme mici, care poate daca nu le aveam eram muuult mai departe la varsta mea. Am invatat sa tac din gura malc daca unul e suparat si tipa. am invatat sa inghit, sa accept, sa trec cu vederea momente de umilire a propriei mele persoane ... ca asa e normal ,... ca asa m-au invatat mami si tati! Am invatat sa imi fie FRICA! si doar atat ... o frica sa vorbesc, o frica sa gandesc altceva, o frica sa pun sub semnul intrebarii orice "ordin" chit ca era ilogic, o frica sa ma exprim ... etc. Singurul lucru care m-a reparat a fost ca am reusit la 19 ani sa plec de acasa, ca am intalnit un barbat care a vazut ceva in mine ce eu nu vedeam ... care m-a ajutat sa deschid gura in fata strainilor, care m-a indemnat sa fie sigura pe propriile picioare ... Cu alte cuvinte am avut muuult noroc! Mai citeste domnule Lucus, mai intereseazate ... participa la seminarii, vorbeste cu oameni care au trait pedepse, unii care nu au fost batuti deloc fizic dar care au sechele de nici nu iti vine sa crezi ... si apoi uita-te in ochii copilului tau dupa ce ii dai o palma si citeste in ochii lui frica si crunta neintelegere, si apoi mai uita-te peste 20 de ani si citeste in ei neincrederea si rezerva!
     #showComment() #showComment()
   • -1 (9 voturi)    
    asta se cheama (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:28)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    dresura cu biciul si zaharelul
   • 0 (4 voturi)    
    Sunt pt disciplina (Joi, 7 ianuarie 2016, 21:55)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    Si eu am primit vreo 2-3 palme la viata mea, dar as fi fost devastata daca m-ar fi luat de la parinti!!! I-am iubit si ii iubesc f mult. Dincolo de disciplinare, am primit un car de dragoste. In schimb, noile generatii cresc ca buruienile, sunt f obraznici, merita intrebati educatorii cate probleme comportamentale au in clase - disciplina abia este si isi permit tancii niste atitudini de toata jena.
  • -4 (22 voturi)    
   de acord (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:58)

   Radu LI [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Nu stiu de ce ati starnit asa o furie de contestari in replica. Chiar nu e clar pentru toti ca aici in Romania noi nu primim decat informatii filtrate? Se vede limpede ca nu e persecutie religioasa.

   Ceva acolo nu se leaga in continuare. Cunosc o familie romana din Danemarca in care sotul era violent. Unul din copii a spus la scoala. Tatal a fost invitat pentru consiliere la autoritate.

   In cazul de fata tatal a fost chemat direct la politie. Nu e cazul sa ne inflamam si sa consideram ca este un abuz al autoritatilor. De ce nu vrem noi sa credem ca aceste autoritati au considerat ca era nevoie de asta? Nu sunt inepte si corupte ca ale noastre. Isi fac treaba bine si eficient.
   • +7 (13 voturi)    
    Informatiile despre situatia in discutie vin (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:07)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Radu LI

    doar din partea familiei Bodnariu, deoarece institutia norvegiana are prin lege interdictie de a da in public detalii despre cazurile de gen. De unde stii tu ca e reala informatia ca tatal a fost direct chemat la politie?
     #showComment()
   • -2 (6 voturi)    
    Barnevernet este o agentie foarte iute (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:53)

    un taran [utilizator] i-a raspuns lui Radu LI

    Din pacate nici parintilor nu le da voie legea sa faca anumite lucruri publice. Nici avocatul lor nu vrea sa faca anumite lucruri publice din cauza sa nu le afecteze cazul in viitor. Totusi stim ca cea mai grava acuzare este ca tatal si-ar fi zguduit bebelusul odata cand se juca cu el(asa a spus una dintre fetite). Tatal a recunoscut ca odata cand bebelusul i-a luat ochelarii la ridicat asa in sus jucaus, dar nici decum ca sa ii faca rau. Barnevernet este o agentie corupta, care cu cat i-a mai multi copii cu atat fac mai multe bonusuri. Te rog informeazate despre cum lucreaza acest sistem, si vezi zecile de alte acuzatii grave aduse acestei agentii. Sute de studii pshihologice arata ca orice copil poate fi interogat in asa fel incat sa marturiseasca lucruri care nu sunt adevarate (daca vrei iti dau link in engleza la astfel de studii). Aceasta agentie, Bernevernet, nu este verificata de nimeni, isi fac de cap cum vor, si nimeni in Norvegia nu are curajul sa ii i-a la socoteala (putiinii avocati care au incercat au fost hartuiti).
  • +18 (24 voturi)    
   Pt cine se indoieste de abuzuri.. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:01)

   StefanHardwood [anonim] i-a raspuns lui CCC

   "Ma indoiesc profund ca norvegienii nu au dreptate"

   Mai cauta pe net si despre alte cazuri si apoi nu cred ca o sa te indoiesti deloc.

   Doar pune pe google cuvantul '''Barnevernet"
   si o sa vezi ce abuzuri gasesti.
   Mai rar sa pui numele unei institutii pe net si sa gasesti doar lucruri rele despre ea.
   Daca nu vb engleza doar alege un articol si ti-l traduc.

   Ca are probleme foarte mari recunoaste chiar si Ministrul Solveig Horne(Minister of Children and Equality). Am preluat de la comentarii la un articol parut pe un blog.

   Dna. Ministru anunta ca vrea sa verifice personal unele cazuri in care copiii au fost preluati in urgenta. Ea spune ca vrea sa ajute Serviciul de Protectia Copilului (CPS) sa recastige increderea oamenilor.
Directoarea serviciul insa nu este de acord si spune ca CPS se bucura de o mare incredere. Se pare ca dna directoare nu accepta nici un fel de critica referitoare la CPS, chiar daca aceasta vine din partea profesionistilor in domeniu.
Dupa cum spune unul dintre acestia, este infricosator sa vezi ca persoane in functii atat de inalte nu sunt capabile sa faca fata unei critici constructive si sa raspunda intr-un mod constructiv si transparent.
Cu o astfel de directoare, nu este de mirare modul in care se comporta asistentii sociali.
   http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Horne-vil-granske-enkeltsaker-i-barnevernet-for-a-oke-tilliten-8270536.html
   • +8 (10 voturi)    
    Bun link si confirma! (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:09)

    Laumi [utilizator] i-a raspuns lui StefanHardwood

    Multumesc de link. Desi acolo se tace mult in media asupra problemei, iata ca asta n-au mai tacut-o. Chiar cautasem acum cateva zile si pe VG si pe Aftenposten.
   • +6 (6 voturi)    
    Link-uri (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:23)

    Coddy [utilizator] i-a raspuns lui StefanHardwood

    Statistici si probleme:
    http://www.tnp.no/norway/panorama/4049-social-inclusion-ministry-wants-private-players-in-child-welfare-in-norway

    Unde e normalitatea aici?
    http://www.thelocal.no/20150528/norways-child-protection-service-fabricated-court-evidence

    Copil luat de la mama cu probleme auditive
    http://tomaszdechovskymep.tumblr.com/post/119263261582/norwegian-terror-continues-why-did-barnevernet

    Barnevernet si cultura indiana
    http://www.tnp.no/norway/panorama/2801-india-follows-the-custody-hearing-in-stavanger

    Pericolul dintilor de lapte
    https://www.rt.com/news/196532-norway-remove-child-tooth/

    http://www.tnp.no/norway/panorama/4814-czech-president-compare-norway-child-welfare-with-nazi-program
  • +12 (16 voturi)    
   Pt cine se indoieste de abuzuri... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:04)

   StefanHardwood [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Preluat de la comentarii la un articol aparut pe un blog.

   Inca o completare, dintr-un alt articol. Mai multi profesionisti au trimis o petitie la minister pentru a semnala abuzurile Barnevernet.
A fost o reuniune intre Ministru, Director CPS si acesti profesionisti.
   Din ce spune avocata Gro Hillestad Thune, s-a aratat clar ca sistemul actual produce cazuri in care copiii si familiile sunt expuse abuzurilor de putere si li se incalca drepturile.
   In urma reuniunii, Dna Ministru a indicat sapte lucruri care trebuie imbunatatite, printre care
– schimbarea modului de functionare actual pentru a fi mai preventiv si a lua mai putine decizii in urgenta.
– Imbunatatirea modului de lucru cu familiile minoritatilor.
   http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Horne-motte-kritikerne-av-barnevernet–her-er-7-ting-hun-mener-bor-bli-bedre-8150130
   • +2 (6 voturi)    
    articol din 4 sept. (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:41)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui StefanHardwood

    Articolul este din 4 septembrie, deci inainte de a fi luati copiii familiei Bodnariu. Asta inseamna ca Barnevernetul a tinut cont de indicatiile ministrei norvegiene. Daca s-a luat decizia respectiva- in urgenta- atunci poate ca era necesara. Spun "poate" pentru ca de fapt avem atat de putine date si familia Bodnariu si-a schimbat atat de des declaratiile incat nici nu stii ce sa crezi.
     #showComment()
  • +8 (30 voturi)    
   pune-te tu in locul lor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:43)

   ionut [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Prietene, imagineaza-ti ca ai fi fost dat spre adoptie si despartit de parintii tai si fratii tai, pt ca ai fost urecheat sau batrut la fund cand erai copil. Sau gandeste-te ca, copilul/copiii tai iti sunt luati si dati spre adoptie pt ca te-ai scapat si ai i-ai tras de urechi cand au facut vreo boacana. Cine zice ca nu si-a disciplinat vreodata copilul e cel mai marsav si mare mincinos.
   • 0 (14 voturi)    
    ipocrita pozitia fam Bodnariu (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:45)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ionut

    De ce sa ne punem noi in locul lor? Ei traiesc in Norvegia, e obligatia lor sa cunoasca legile, sa le respecte si sa le conteste daca nu sunt de acord cu ele. Inteleg ca au fost foarte multe abuzuri din partea acestei agentii guvernamentale: cate proteste au facut cei din familia bodnariu cand au citit despre aceste abuzuri? Inteleg ca sunt atat de multe incat nu poti sa nu afli despre ele, iar ea stia ca ce au facut ei e " caz penal".
    pai stai si-ti vezi linistit de viata ta, te doare in fund de altii si cand dai de greu incepi sa faci teorie lu'peste prajit ca nu-ti place legea: e prea dura. Dar panaa cum nu era dura?
     #showComment() #showComment()
  • +13 (33 voturi)    
   serios? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:52)

   Nelu-SM [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   In copii nu trebuie sa dai? In ce lege?
   Toate legile in tarile dezvoltate interzic parintilor sa disciplineze fizic copiii, dar statul isi rezerva dreptul.

   Uita-te pe inregistrari pe youtube sa vezi cum trateaza politia copii si adolescentii. Du-te in SUA si Norvegia si lasa-ti copilul de 10 ani sa dea cu pietre intr-un geam. O sa primeasca un gaz in fata, cateva bastoane si o tranta la pamant.

   Ce interesant reusesc guvernele sa va pacaleasca in numele bunatatii. Nu va prindeti ca vor ca singura autoritate sa fie guvernul, sa fim mase de oameni fara putere de decizie si tot ce avem sa ne comportam de parca ni s-ar fi imprumutat de ei.

   Asa ca mai lasa-ma ca statul uraste violenta. Atat ca statul considera ca singurul care sa aiba bastonul este el.
   • +1 (7 voturi)    
    .... (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:47)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Nelu-SM

    Ce spui tu este exact in favoare aBarnevernetului: aia care sunt luati de politie nu au respectat legea si deci au fost sanctionati.
    Barnevernetul sustine aceeasi chestie: respectarea legii.
  • +10 (26 voturi)    
   Traume: (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:12)

   Luchian [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   - un copil rapit de langa parintii lui.
   - un copil caruia i se spune ca niste straini sunt mai buni decat parintii lor. Fara indoiala psihologii n-au stat degeaba in tot acest timp. Sigur au primit o multime de explicatii pentru ce se intampla cu ei.
   - un copil care creste fara dragostea parintilor naturali.

   Sau poate exista cineva pe lumea asta care crede ca niste straini pot iubi pe copilul altuia mai mult, aratandu-si iubirea prin lipsa palmelor la fund.

   Exista cineva care si-ar permite sa bata copilul unui prieten la fund? Asta inseamna ca il iubeste mai mult, sau ca i-ar fi un parinte mai bun copilului?

   Mai exista oare rapitori in puscarii in Norvegia, sau cand se rapeste un copil se verifica daca nu cumva rapitorul se poarta mai frumos cu copilul decat parintii si daca da, atunci este lasat sa-l pastreze?

   Mai oameni buni, despre ce vorbim aici?
   • +1 (7 voturi)    
    evident ca unii (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:15)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Luchian

    de pe-aici abereaza. Sa iei copiii de langa parinti e o trauma de SUTE de ori mai mare decat o palma peste fund CAND TREBUIE SI CAT TREBUIE, nu mai mult.
  • +9 (25 voturi)    
   Pff, bravo lor! (Joi, 7 ianuarie 2016, 5:08)

   All y Baba [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Misto tarile astea care incearca sa previna traumele palmelor la cur din copilarie, le fura preventiv copilaria cu totul.
   Sau tu ai impresia ca vreo unul din copiii aia or sa mai aiba copilarie? Mai ales aia 2 mai mari care stiu ca au fost luati de niste straini de la scoala si fortati sa stea unde vor strainii, nu unde vor ei.

   Lasand asta la o parte, nu ti se pare suspect deloc faptul ca cei de la protectia copilului n-au stat de vorba cu parintii decat dupa ce le-au luat copiii? Sau interesul copiilor e interes doar cand e pe sest?
  • -2 (8 voturi)    
   discutabil (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:27)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   depinde de copil daca intelege cu vorba buna, depinde cum l-ai crescut, depinde ce personalitate are, etc uneori poate mai trebuie si fizic altfel ti se urca in cap, cred ca secretul e sa nu o faci cu ura si sa nu fie o regula.
   cum facea un cioban: "eu v-am facut, eu va omor; o arunc pe ma-ta pe geam; imi tai venele" si acuma are lapsusuri ca numai odata si-a atins copiii si afirma ca mindria lui e mai importanta decit propriile progenituri.
  • +3 (9 voturi)    
   cine are dreptate (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:33)

   Va Sile [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Cand baietelul o trage pe fetita de par si continua chiar daca ii explic frumos aplic urmatoarea metoda: il trag putin si pe el de par sa simta ce simte si altul.
   Deci dupa teoria frumos imbracata psihologic IN COPIL NU TREBUIE SA DAI ar trebui sa explic cateva saptamani sau luni pana intelege copilul.
   te asigur ca dupa ce procedez de cateva ori in felul acesta baietelulului ii intra in cap ce vreau sa-i comunic...
   una e bataia "rupta din rai" si alta e o mica urecheala sau palma la fund.
   E adevarat ca se exagereaza cu bataia in unele cazuri dar nici sa facem atata caz pentru simple corectii fizice care nu produc absolut nici o trauma ireparabila asupra copilului. Exagerari sunt ambele situatii.
   E absurd sa spui ca acesta e un motiv suficient pentru a desparti familia si sa te anunte ca dau copiii spre adoptie!!
   • -2 (4 voturi)    
    absolut corect (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:18)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Va Sile

    si echilibrat comentariul. Chestia ca omul intelege de multe ori numai dupa ce i se intampla si lui personal, este bineinteles universal valabila, nu e numai in cazul copiilor adevarata.
  • +4 (10 voturi)    
   ciocnire a civilizatiilor?!... (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:03)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   pai unde sunt civilizatiile? este civilizat sa vii in forta si sa iei niste copii din sanul familiei doar pentru faptul ca cineva a facut o sesizare care nu a fost confirmata de nimeni? pai un copil la 9 ani sau la 7 ani este numai bun de manipulat...
   este foarte biuna independenta acestei institutii, dar interventiile ei ar trebui sa fie facute in urma unor anchete, a unei decizii judecatoresti, etc...
   pentru noi astia din est, salbatici, nu este o provocare ca o institutie publica sa vina si sa intervina brutal in viata privata a unei familii, este o provocare modul cum este facut acest lucru, si comunistii erau mai precauti...
   sunt curios, cate familii de norvegieni au fost lasate fara copii? sau acolo chiar nimeni nu mai da o palma la fundulet unui copil?! este greu de crezut acest lucru...
   Aceasta declaratie spune totul despre aceasta institutie, cum trebuie sa procedeze si cum au procedat ei:
   - "Un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia a declarat pentru HotNews.ro ca "in Norvegia este interzisa aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele in scop educational. In cazuri unde se dovedeste ca un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului parintilor prin masuri voluntare. Totusi, in anumite cazuri actele de violenta sint atit de brutale, incit este obligatorie preluarea copilului in custodie. Aceeasi masura se aplica daca masurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este ca pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sint interzise prin lege in Norvegia. Cei care isi expun copiii la violenta risca pedepse cu inchisoarea".
   PS pot oricand sa determin un copil de 7-9 ani sa spuna ca vreau eu, cum poti lua in calcul doar cuvantul lor si pe parinti sa ii ignori pur si simplu, mai ales ca nu sunt niste cersatori, chiar au lucrat foarte mult cu copii...
   • -1 (5 voturi)    
    mie mi se pare (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:21)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

    reactia acestor "autoritati" un abuz absolut mizerabil. Ei NU REALIZEAZA ca abuzeaza copiii si le produc traume IREPARABILE. Care se da destept in psihologie, sa-mi spuna cu ce traume ramane un sugar care n-o mai are pe mama lui aproape.
  • 0 (4 voturi)    
   daca cumva (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:42)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   nu ai copii, e de inteles ca scrii chestiile astea atat de pline de inteligenta. De obicei astia care nu au copii sunt asa de "dastepti".
  • 0 (0 voturi)    
   Oslo (Luni, 11 ianuarie 2016, 1:37)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Capitala Norvegiei (sic) e plin de romi (ca sa nu le zic cuvantul ala pentru care te amendeaza 1000 de euro), cate 10-15 bucati in fiecare parc si chiar pe langa anumite magazine. stau pe cartoane si nu stiu ce fac acolo, zi si noapte. Sunt de origine romana, vorbesc romaneste.
 • -6 (56 voturi)    
  Solutia e simpla... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:10)

  echidistantul_ [utilizator]

  Sa-si ia copiii si sa vina in Romania. Ca oricum, fiind pocaiti ei nu traiesc pentru binele din aceasta lume ci pentru viata vesnica.
  • +28 (66 voturi)    
   Imposibil (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:51)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   Copiii sunt deja pusi spre adoptie internationala din ce am inteles.
   Remarcati va rog, celeritatea actiunilor, cu lipsa unei anchete preliminarii. Nu stiu cat de normal e asta.
   • -7 (55 voturi)    
    man (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:01)

    raoul [anonim] i-a raspuns lui cinevatus

    asta e legea acolo. nu-ti convine, pleaca...
     #showComment()
   • +21 (25 voturi)    
    adoptie internationala? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:19)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

    asta este o "stire" din ce surse??
    legal sunt obligati mai intai sa gaseasca o familie adoptiva in acelasi district, apoi una in aceeasi tara si abia dup-aia se pune problema adoptiei internationale. Norvegia este semnatara a conventiei de la Haga si este una din tarile unde sunt mai multe familii care cauta sa adopte un copil decat cazuri de copii oferiti spre adoptie, deci este teoretic imposibil ca cei 5 copiii ai familiei Bodnariu, fiind cetateni norvegieni, sa poate fi oferiti sprea adoptie internationala.
     #showComment() #showComment() #showComment()
   • +7 (7 voturi)    
    asta m-a frapat si pe mine (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:30)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

    de obicei dureaza luni de zile. stau familiile la coada sa ia copii ?
   • +2 (4 voturi)    
    ipocrizie maxima (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:51)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

    "Din cate am inteles"
    Pai asta e: intelegem din ceea ce ni se spune de catre familia Bodnariu. In plus, legile astea pe care ei le contesta existau si cand s-au instalat in Norvegia. daca le-au suportat 10 ani, chiar peste 30 pentru ea, ca e Norvegiana, atunci nu prea sunt credibili cu toata contestatia asta.
    Puteau sa ramana in ROmania sa-si creasca, sa aiba copii in Romania nu in Norvegia, daca Norvegia e o tara nazista. Adica ai parerea asta despre o tara si te duci voios nevoie mare sa te instalezi acolo? Nu e multa ipocrizie in chestia asta?
   • +3 (3 voturi)    
    Informatiile despre cazul asta sunt (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:01)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

    foarte putine. De unde ai informatia ca sunt pusi spre adoptie internationala, te rog, da linkul, mai ales ca adoptia este o masura extrema, luata doar cand parintii sunt decedati si nu exista alti membrii de familie care sa ii poata adopta.
  • +13 (17 voturi)    
   Cum sa ii ia ? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:09)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   Sa ii rapeasca ? Proata idee.
   • +8 (14 voturi)    
    n-ar fi primii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:03)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    in 2013, o familie depolonezi a apelat exact la aceasta tactica de a-si recupera copii.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:36)

    Coddy [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Da, e un polonez care se ocupa cu din astea:

    http://en.delfi.lt/lithuania/society/polish-investigator-who-kidnaps-lithuanian-children-from-norways-child-services-we-did-things-we-cannot-talk-about.d?id=67100792
  • +2 (2 voturi)    
   Nu se poate (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:33)

   Coddy [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   Din pacate copiii nu pot sa revina la parintii naturali si sa plece din tara.

   Exemplu: In the recent case where a Lithuanian child has been returned from Sweden to Norway, the mother informed a doctor about the problems her child have with increased urination. Doctor suspected a psychological problem, which automatically involves Barnevernet. Having put the family on watch the Barnevernet later noted that this child missed two days at school as he visited his relatives in Lithuania. After complaints from school the child was taken away from family. The main reason given for not returning the child in later stages was the "danger that the child will be returned to Lithuania. Sursa (in lituaniana): http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/konstatavo-norvegijos-paimto-berniuko-mama-pati-prisidare-labai-dideliu-problemu.d?id=67070118
 • +29 (53 voturi)    
  E vadit exagerare si de o parte si de alta (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:16)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  intai ca parintii au recunoscut ca stiau de legislatia norvegiana care interzice total orice act de violenta asupra copiilor. Deci cand au avut loc (mici) acte de violenta si-au asumat riscul sa se afle de ele si consecintele de rigoare. Asta e cultura si legea lor, nu iti convine, nu te muti acolo, stai in Romania si bate-ti copili ca pe covoare (eventual ii si exploatezi cum fac multi, am vazut toata vara la ProTV reportaje de acest fel oripilante).

  Apoi e evident ca si autoritatile locale norvegiene exagereaza- copii nu erau totusi in pericol, mai ales sa iei sugarul de la sanul mamei cand oricum niciun copil nu avea semne de violenta fizica, arata exces de zel si interpretare pedanta a regulilor, chiar inumana- parca ar fi lagar acolo, cu reguli fixe "mergi 10 m, daca faci 9 sau 11 te impuscam".

  Din pacate, nu cred ca pot rezolva pb decat dupa eventual niste ani pierduti prin instante. Ani pierduti pt familia destramata. O fi meritat riscul oare?

  PS: nu am nicio pb cu apartenenta la cultul penticostal, dar ...numele copiilor sunt...biblice si stiu din cunostinte personale ca la ei se practica o indoctrinare religioasa de tip fundamentalist- de multe ori de forma (cum fac multi si la ortodocsi)-rituri si citate si cam atat. Insa si cand se intampla sa fie si de fond si sa fie prelucrati copii, e trist, ajung la scoala sa recite versete si citate si cand se intampla asta intr-o tara ca Norvegia, profund secularizata, nu aveau cum sa scape neremarcati.
  • +15 (49 voturi)    
   @Roman_Cetatean (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:53)

   UnAltCetatean [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   "si stiu din cunostinte personale ca la ei se practica o indoctrinare religioasa de tip fundamentalist"
   Nu neg ca exista si uscaturi in padure, ca in orice padure de altfel. Dar tu nu ai vrea binele copilului tau? Il inveti tu ceea ce ai invatat pe pielea ta in viata asta? Daca nu ii inveti nimic, nu iti fa griji, invata in mass media de azi destule... Ce ii invata rau parintii pocaiti pe copiii lor? Sa nu bea, sa nu fumeze, sa aiba valori morale inalte, sa fie buni cu cei din jurul lor, sa citeasca din Biblie si sa aplice valori ca bunatate, rabdare, pacea. Iar in cazul acesta specific, sa iei copilul de la sanul mamei e un gest demn de orientul mijlociu. Asta e parerea mea.
   • +9 (27 voturi)    
    multumesc, dar confirmi ce am spus si eu (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:09)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui UnAltCetatean

    ca e inuman sa iei sugarul de la sanul mamei.

    In ce priveste indoctrinarea religioasa a copiilor de catre parinti, da-mi voie sa nu fiu de acord. Parintii sa isi educe copii ce anume sa digere din mass-media, daca nu vor sa ia pseudo-modelele de acolo, dar nu sa le inoculeze (uneori cu forta fizica, dar si verbal) conceptele de iubire, respect etc.
    De asta spun ca am cunoscut oameni educati asa si...numai "morali" nu erau, orice actiune la ei e un "checklist" de bifat si standarde invatate, le aplica caduc , "ca asa stiu ei". (asta e tot un fel de fundamentalism).
     #showComment()
   • +6 (16 voturi)    
    "Sa citeasca din biblie" (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:16)

    Nelu [anonim] i-a raspuns lui UnAltCetatean

    Biblia te invata lucruri bune, dar motivatia pentru care ar trebui sa fii bun nu mi se pare buna. E ca si cum ai invata copilul sa faca ceva bine pentru ca altfel vine babaul.
   • -3 (9 voturi)    
    "de bine" vs. "de rau"! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:48)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui UnAltCetatean

    Penticostalii sunt cultul acela unde (la fel ca si la Martorii lui Iehova) este INTERZISA transfuzia!!

    Nu de mult s-a oripilat lumea pe la noi (inclusiv p'aicisha, pe HN) cu cazul unei fete care putea fi PERFECT salvata, daca i se facea o transfuzie - dar care a MURIT pentru ca parintii au INTERZIS asta!!

    Pai, daca norvegienii or fi auzit de asta (sau daca or fi avut chiar cazuri pe la ei, fie si la adulti) - sa NU ii considere pe copiii aceia in MARE pericol, daca mai stau in familia aia?

    Mai BINE sa "iei copilul de la sanul mamei" - decat sa-l lasi acolo, in pericol sa moara!
     #showComment()
  • -7 (33 voturi)    
   si unde pui limita? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:57)

   CCC [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Unde e "evident ca autoritatile norvegiene exagereaza"?
   Limita este stabilita prin lege. Autoritatile au aplicat legea.
   Romanii ar trebui sa invete ca legea este lege. Un proverb romanesc spune "Unde-i lege, nu-i tocmeala". Dupa gindirea ta, cu "interpretare pedanta", etc., orice e negociabil...
   Daca tot impingi legile la modul arbitrar, ajungi la excese. Asemenea legi sint facute tocmai ca sa previna excesele. in 99% din cazuri functioneaza. Nici o lege nu va fi vreodata perfecta, dar parca as privilegia cei 99% in comparatie cu cei 1%.
   • +11 (29 voturi)    
    "Unde-i lege, nu-i tocmeala" (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:08)

    george [anonim] i-a raspuns lui CCC

    si Hitler si Stalin urmareau acelasi scop: "binele copiilor". Ii "eliberau de originile nesanatoase", pentru ca sa-i educe apoi in "frumosul spirit" arian si comunist. Din pacate am avem in fata aceeasi imagine!
   • +12 (20 voturi)    
    Dar cand aplicarea legii ocoleste Justitia? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:28)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui CCC

    Legile sunt rezultatul unor mentalitati, care pot fi bune sau rele. In articol a fost dat un exemplu de mentalitate totalitara (apartine ministrului Educatiei din Norvegia de acum 10 ani):

    "credinta ca parintii sint cei mai potriviti pentru a-si creste copiii este gresita".

    Suna familiar. Mentalitatea stalinista care a stat la baza legilor din URSS considera copii proprietatea statului, care putea decide educatia pe care acestia sa o primeasca, in vederea construirii Omului Nou.

    Apoi, chiar o lege buna poate fi aplicata abuziv. De exemplu, o lege care sa protejeze copii de abuzuri din partea parintilor e binevenita, dar daca nu e Justitia cea care se pronunta pe baza acestei legi, ci o organizatie opaca, ai carei membrii se declara infailibili ("Acest board este impartial", dupa cum declara ei - nu stiu daca modelul lor e infailibilitatea papala), atunci e un pericol! Nu exista "checks and balances". Ei pot decide ca o palma la fund e un abuz care se poate rezolva doar prin distrugerea familiei: ruperea copiilor de parinti, inclusiv al unui sugar care trebuie alaptat, urmata de ruperea relatiei dintre frati, care trebuiesc distribuiti prin adoptie la mai multe alte familii.
   • +15 (19 voturi)    
    sa iti dau un exemplu recent din Romanistan (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:24)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui CCC

    de aplicare docta/pedanta a legislatiei privind protectia copiilor-cazul adolescentei care s-a sinucis -din Dolj, luata din plasamentul maternal si dusa in "casa de copii".
    Legea reprezinta o regula pe care o aplici omeneste sau robotic/inuman. A o aplica"omeneste" nu inseamna sa faci derogari (nu iti inchipui ca sugerez mici intelegeri, cum procedati cu politistii care va opresc in trafic).
    Inseamna sa te pui si in pielea subiectului "legii" si sa intelegi ca decizia ta are niste efecte si sa cantaresti daca ii faci bine sau rau. Adica sa si cantaresti si sa judeci! dar asta cere un efort...
    In cazul din Dolj, niste persoane sinistre, dintr-un birou, au luat niste decizii in hartii, fara o minima implicare sau emotie sau empatie si au provocat tragedia. La fel si in Norvegia. Nu stim nici noi daca sotii B maltratau sever sau nu copii. Insa si modul in care s-a aplicat "legea"- copii au fost luati si plasati deja in alte familii inaintea deciziei unei instante neutre arata un abuz de pozitie dominanta, in care este supus fara drept de apel unui sistem in care orice e doar alb sau negru, deciziile sunt luate in urma aplicarii unui algoritm sec si gata. Ce diferenta e intre asta si distopiile in care oamenii sunt condusi de masini /AI, gen Matrix?
  • +12 (24 voturi)    
   pentru Roman (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:16)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Cred ca mai intai ar trebui data o definitie clara "actului de violenta". Eu nu cred ca a da o palma la fund unui copil este un act de violenta.
   In medicina legala se considera act de violenta cel care poate fi demonstrat prin semne: echimoza, plaga, intepatura, arsura.
   E pre exagerat sa spui act de violenta la o palma peste fund.
   O palma peste fund dau multi barbati grobieni la chelnerite. Ei considera dezmierdare. Nu e dezmierdare e mojicie. Dar nu e act de violenta !
   Deci : ce inseamna act de violenta ?
   '
  • +5 (9 voturi)    
   Nume (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:32)

   adro [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Poti analiza, te rog, si provenienta urmatoarelor nume? Sunt exemple mai mult sau mai putin intamplatoare, fiind comune in cultura Europeana si in culturile derivate din ea:

   Cristian (Chriss), Maria, Mihai sau Michael (Mike), Daniel (Dan), Luke sau Luca, John sau Ion sau Johan sau Iohannis sau Jean sau Jannet, Gabriel, Simona sau Simion, Rebecca (Beckie), Anne sau Ana, Toma sau Thomas (Tom), Deborah (Debbie sau Debra), Linus, David, Mark sau Marcu, Paul sau Pavel, Sarah, Timotei sau Timoty (Tim), Benjamin (Ben), Elizabeth (Lisa sau Liz sau Beth) sau Elisabeta, James (Jimmy), Rachel, Matthew (Mat) sau Matei, Bethany (Betty), Samuel (Sam).

   Si cate-am mai uitat! La un moment dat in istorie toate aceste nume de origine crestina au fost minoritare in mediul in care au fost folosite, si adesea un motiv de prejudecata.
   • +3 (5 voturi)    
    corect! ;) (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:54)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui adro

    99,9999% din numele din Europa si SUA, de fapt, sunt nume evreiesti! :P
     #showComment()
  • +7 (7 voturi)    
   Cultura si legea lor spune (Joi, 7 ianuarie 2016, 4:20)

   Upstanding [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   ca inainte de a se recurge la masura de "decadere din drepturile parentale", parintilor li se asigura consiliere in vederea corectarii. Deci cand alegi sa traiesti intr-o tara ca Norvegia, te astepti ca legile sa nu fie aplicate discreditar. Adica daca depasesti viteza legala cu 30 km/h, te astepti sa fi sanctionat cu amenda contraventionala, nu sa primesti 40 de ani de munca silnica.
   Si apoi, cand o gramada de romani au mers sa salveze onoarea capsunilor din Spania, aceasta familie locuieste in tara in care mama a fost nascuta.
  • +2 (6 voturi)    
   Libertate dar numai cu voie de la prefectura (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:31)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Cand vad ca sunt oameni care cred ca autoritatile stiu mai bine decat tine in ce sa crezi sau sa nu crezi.
   Ce daca recita din Biblie ? Unde este pericolul ? Poate iti restrangi cunoastere, dar asta nu este un pericol social. Ca si la comunisti, sunt niste "tovarasi" care stiu ei ce e mai bine !
 • -4 (18 voturi)    
  mda (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:26)

  ion [anonim]

  fiecare face ce il trasneste prin cap ...
 • +15 (19 voturi)    
  Sanse (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:31)

  DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator]

  Din pacate parerea mea este ca daca nu se vor dovedi abuzuri ale institutiilor (dovezile fiind chiar la acele instiutii si nu cred sa fie idioti sa le dea familiei) sansele sunt minime sa isi vada copiii inapoi. Ce observ e ca raspunsul institutiilor e in engleza. In Cehia nu ar fi existat corespondenta in engleza. Totul ar fi fost in ceha.
  • -20 (30 voturi)    
   Pocaiti (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:32)

   asd [anonim] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   Pocaiti...
   • +12 (12 voturi)    
    Posibil (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:32)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui asd

    Insa comentariul meu era mai mult de ordin general. Nu imi permit sa dau verdicte in spete pe care pur si simplu nu le cunosc. Nu e fair-play.
  • -8 (20 voturi)    
   Cehia vs Norway (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:38)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   Pai tu compari Cehia cu Norvegia? Ex comunistii sunt la ani lumina fata de vecinii lor de la vest, ce sa mai vorbim in comparatie cu Norvegia? Cehia e doar un alt fel de Ungarie, nationalisti la greu.
   • +11 (13 voturi)    
    Pe de alta parte (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:31)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    Nu e plin de arabi. Iar unii din ei (cei putini) vorbesc o ceha tzutz. Si nici nu se impusca prin cafenele sau teatre. Inca, cel putin.
   • +11 (29 voturi)    
    pentru Qwertz (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:20)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    Exact ! Cehia e la ani lumina fata de Norvegia. In Cehia nu s-ar imagina sa smulgi un sugar de la sanul mamei. Un sugar BINE INGRIJIT!
    Acesta barbarie este posibila in Norvegia .
  • +7 (9 voturi)    
   raspunsul oficialilor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:46)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   pai depinde de regulile locale. In luxemburg, desi limbile oficiale sunt franceza (adminsitrativa) si germana, (lexemburgeheza-auxiliar), corespondentza oficiala vine atat in portugheza cat si in engleza.
   (toate 4 de mai sus).
  • +7 (9 voturi)    
   Putinele sanse (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:53)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   Daca abuzurile sunt reale, putinele sanse sunt legate de o schimbare a legii in baza careia funtioneaza aceste institutii. Este unica posibilitate. Ori asta necesita o nevoie exprimata de o majoritate a norvegienilor.
  • -1 (7 voturi)    
   iar asta e ceva bun (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:59)

   leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   decat sa fie spalati pe creier de religiosi si batuti...
  • +8 (10 voturi)    
   Transparenta face diferenta (Joi, 7 ianuarie 2016, 4:29)

   Upstanding [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   atunci cand vorbim de calitatea seriviciilor pe care institutiile publice le presteaza.
   Vorbim despre un conflict intre doua entitati: familia romanului si protectia copilului norvegiana. Prima cu resurse extrem de limitate (din ce am citit, nu se remarca a fi milionari), cea de a doua, cu resurse aproape inepuizabile (am aflat ca protectia copilului norvegiana este extrem de autonoma si cu un buget enorm). Despre familia romanului am incercat sa gasesc recomandari negative din partea prietenilor sau a vecinilor, si nu am gasit, pe de alta parte un simplu research pe internet indica protectia copilului norvegiana, ca o institutie cu antecedente.
   Protectia copilului refuza sa dezvaluie informatii si dovezi. Familia romanului spune ca nu poate da amanunte despre dosar, fiind sub incidenta legii norvegiene care interzice acest lucru.
   Acum, eu pe cine sa cred?? Tendinta e sa simpatizezi cu cel mai slab...
   Daca documentele tainute de protectia copilului incrimineaza parintii si aduc dovezi in acest sens, eu as condamna tot protectia copilului, pentru ca lipsa lor de transparenta genereaza in mine simpatia pentru niste oameni care nu o merita, niste monstrii care se vor a fi parinti. Ma simt manipulat. Daca insa documentele acelea nu dovedesc nimic rau despre parinti, asta inseamna ca suntem intr-o situatie similara holocaustului. Toata credinta noastra, a est-europenilor in modelul suprem occidental, se va spulbera. Va trebui sa ne reevaluam orientarea spre modelele catre care tindem.
   • +1 (5 voturi)    
    Absolut de acord (Joi, 7 ianuarie 2016, 8:59)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Upstanding

    Si bine scris si argumentat
   • +2 (4 voturi)    
    tacere.... asurzitoare (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:53)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Upstanding

    "Despre familia romanului am incercat sa gasesc recomandari negative din partea prietenilor sau a vecinilor, si nu am gasit,"
    Imi pare rau dar nu are sens ce afirmati.
    Ati fost in Norvegia in satul unde locuiesc sa stati de vorba cu vecinii si prietenii?
    Intr-adevar, in toate articolele si ce se mai gaseste pe net despre familia asta nu au existat comentarii negative din partea vecinilor si prietenilor ( daca i-o fi contacat cineva), dar nici pozitive! Nici macar in comunitatea romanilor din Norvegia, pe situl lor, nu sunt sustineri pentru familie, nici nu au organizat ceva ca sa-i sustina.
    Deci, nu am gasit un singur articol de sustinere a vecinilor si prietenilor din Norvegia, ca doar acolo stau de 10 ani. Nu s-a facut o singura manifestatie de sustinere a familiei Bodnariu de catre vecini, colegi, prieteni, pentru ca sunt sigur ca cei din familia s-ar fi repezit sa spuna si sa evidentieze acest lucru,cum e si normal.
    Tacrea asta nu va pune pe ganduri? erau atat de izolati incat nici colegii lui, nici vecinii, nici prietenii sa nu faca nimic pentru ei?
    Eu nu vad decat sustinerea celor din comunitatea religioasa. Atat.
    Daca aveti alte detalii, e interesant de stiut, pentru ca mie imi suna foarte urat tacerea celor in mijlocul carora traiesc de 10 ani.
     #showComment() #showComment()
 • +11 (25 voturi)    
  tara lor... legea lor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:37)

  deveselu [utilizator]

  Poate că la noi " bătaia e rupta din rai " dar în alte tari și o palmă te poate baga la pușcărie. Doamna bodnariu e norvegianca cu siguranță cunoștea legea, nu exclud sa fi fost și vreun abuz din partea autorităților , totuși e Norvegia una din cele mai sigure și civilizate țări. Eu as fi mers pe un avertisment ceva este oribil sa îți ia copii cineva.
  • +8 (26 voturi)    
   legea lor.. drepturile noastre (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:00)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Sunt de acord cu argumentul dvs. dar are si el limite. Aici eu cred ca e cazul unor investigatii pentru a vedea daca nu sunt lezate drepturile fundamentale ale parintilor exagerand principiul conform caruia interesul copiilor este prioritar.
   • 0 (18 voturi)    
    interesant argument (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:14)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

    deci drepturile parintelui asupra copilului sunt prioritare intereselor copilului??
    cu alte cuvinte, exista cazuri in care este preferabil sa-i faci rau copilului ca sa pastrezi autoritatea parintelui?.. si ne mai miram ca norvegienii nici macar nu se sinchisesc sa raspunda la acuzatii?..
 • +13 (63 voturi)    
  Infiorator! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:39)

  Dan [anonim]

  Este comportamentul unui stat de tip nazist in care interesele unui stat impersonal, cu fundamente ideologice si aparent umaniste, prevaleaza intereselor indivizilor din care acesta-i compus. Totul este tulburator aici..... Ma gandesc la sugarul luat de la sanul mamei...... Cat de rele puteau fi tratamentele aplicate acelor copii daca chiar mama facea parte din sistem si-l cunostea?
  Mai cunosc o familie care s-a intors din Suedia tocmai din cauza constatării că, copiii sunt tot mai înstrăinaţi de părinţii lor în sistemul naţional suedez de învăţământ... Groaznic!.....
  • -2 (42 voturi)    
   Greau pt un roman sa inteleaga ce e Civilizatia (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:05)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   Norvegia stat nazist???? Tampenia zilei.
   • +15 (39 voturi)    
    proceduri naziste (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:08)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

    ceea ce fac autoritatile norvegiene sunt proceduri naziste- Simplu.

    Nu iei copii de la o familie, printre care un sugar de 4 luni si ii plasezi automat la alte TREI FAMILII decat daca esti dement sau vrei distrugerea psihica a acelor copii.

    It spune unul care traieste intr-o tara civilizata unde drepturile parintelui sunt sfinte.
     #showComment()
  • +4 (24 voturi)    
   Hai (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:31)

   BartSimpson [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   fugi cu nazismul tau, in acelasi timp Norvegia si Suedia permit tuturor coloratilor sa-si faca de cap, violeaza in draci, dar sunt state naziste .. li s-a urat cu binele, aia e. .
   • +6 (12 voturi)    
    Mai gandeste-te la nuante (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:43)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui BartSimpson

    In ordinea progresiei, exista mentalitati naziste, legi naziste (singulare), institutii naziste si stat nazist.
     #showComment()
   • +5 (9 voturi)    
    sunt curios cand vom citi prima stire de genul: (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:57)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui BartSimpson

    "Bavernet-ul a incercat sa ia cei 12 copii ai unei familii de emigranti din Orientul Mijlociu, Gripen-urile chemate in ajutor au declinat responsabilitatea motivand ca nu au experienta de zbor in combat cu iubitorii lui Allah"
 • -1 (39 voturi)    
  Nu numai musulmanii sunt extremiști religioși. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:43)

  mircea [anonim]

  Din păcate și multe culte zis creștine se comportă ca unii musulmani.Dacă statul român s-ar implica în astfel de abuzuri,am vedea că nu sunt puțini acei practicanți care își terorizează copii,soția,vecinii,în numele unei religii care,pretind ei,vrea binele oamenilor.Și tonul folosit câteodată de unii ierarhi ai BOR încurajează abuzurile în numele religiei.
  • +3 (13 voturi)    
   Dovezi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:37)

   adro [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Ai dovezi ca religia acestei famii a dus la astfel de abuzuri?
   • 0 (8 voturi)    
    ? (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:25)

    toxx [utilizator] i-a raspuns lui adro

    ai nevoie sa arunce in aer vreun teatru ca sa iti demonstreze tie asta ?
   • -2 (10 voturi)    
    religie (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:50)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui adro

    Copiii normali nu intoneaza cantece religioase la scoala. Am si eu copii la scoala si nu am auzit de un caz ca acesta: copii pasionati de muzica bisericeasca!!!!
    Doar cei care nu cunosc alte cantece si unde religia este o componenta dominanta in educatie si viata de familie ajung la asemenea gesturi.
     #showComment()
 • +34 (46 voturi)    
  Numele institutiei: Barnevernet (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:48)

  cinevatus [utilizator]

  Este de apreciat articoul investigativ detailat HN, nu cu superficialitati precum in cazul altor publicatii insa lipseste o informatie esentiala pentru oricine doreste sa se informeze ai bine si anume numele institutiei: Barnevernet.

  Este clar ca acesta nu este un caz singular care a atras atentia publica si starnit reactii vehemente. Sunt mii de cazuri prezente online documentate si video din momentul preluarii copiilor pentru cine e interesat. Exista multiple cazuri norvegiene precum si cetateni americani de ex. Acesta este doar primul caz care implica o familie romana.

  Un caz exemplar este Cehia unde in urma unui protest a peste 4000 de persoane presedintele a luat o pozitie numind nazist modul de actionare al acestei institutii.

  Opinia mea personala este ca oricat ai vrea sa justifici independenta unei institutii publice, eu cred ca transparenta este esentiala. Aici exista o lipsa acuta de transparenta. Ori fara informatii complete cum poti fi sigur ca institutia chiar nu comite acte abuzive daca sunt atatea cazuri.

  A lua 5 copii dintr-o familie cu cel mic la 4 luni (!) este o drama, pentru orice suflet sensibil.
  • +16 (40 voturi)    
   Ridicare copil fara proces in instanta=Rapire (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:33)

   batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   Pe mine ma exaspereaza faptul ca aceasta institutie Barnevernet nu este reglementata de nici o lege din Norvegia. Deci este de tip nazist: face ce doreste. Pana cand nu exista o lege care sa impuna CLAR cadrul in care aceasta institutie actioneaza, vor mai fi si alte abuzuri.
   Cum sa iei din familie copii fara un proces in instanta, in care fiecare parte sa vina cu dovezi. Asa se intampla in evul mediu, in nazism sau comunism.
   Sa nu uitam ca in urma cu cativa ani, directorul acestei institutii a fost acuzat de abuz asupra propriilor copii.
   Din punctul meu de vedere luarea unui copil din familie fara un proces in instanta se numeste RAPIRE, mai ales cand viata nu ii este pusa in pericol.
   Ar trebui protestat pentru legiferarea acestei institutii de tip nazist numita Barnevernet, ca pe viitor sa nu mai existe abuzuri, iar transparenta sa fie instautata.
   • -1 (11 voturi)    
    ai un link? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:39)

    ABC [anonim] i-a raspuns lui batranu23

    Ai un link despre faptul ca directorul acestei institutii a fost acuzat de abuz asupra propriilor copii?
    Oricum, important e ca a fost prins. Uscaturi sunt peste tot, nu poti aprecia o institutie dupa fapta unui om.
     #showComment() #showComment() #showComment()
  • +5 (15 voturi)    
   unele drame raman ascunse.. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:10)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   Oare cate violente ar fi putut fi evitate daca niste parinti nu si-ar fi batut copiii si astfel copiii la randul lor nu ar fi crescut crezand ca violenta este raspunsul?..

   Exemplul dvs cu protestele din Cehia este cel putin relevant.. tatal copiilor fusese acuzat ca abuza sexual de minori. Cine protesteaza in astfel de cazuri si pentru ce??...

   Puteti deschide pagina asta in Chrome si v-o traduce Google automat. Veti descoperi ca din aproape 53.000 de cazuri semnalate anual (vorbim aici de alti cetateni norvegieni care suna la Barnevern si denunta un caz), doar 17000 se finalizeaza cu o actiune din partea serviciilor sociale si doar ~1500 de copii ajung la familii adoptive. 1 caz din 35...
   http://www.bufdir.no/en/Statistikk_og_analyse
   /Barnevern/#heading13693
   • +6 (10 voturi)    
    Perspectiva (Joi, 7 ianuarie 2016, 4:53)

    Perspectiva [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    La o populatie de 900,000 de locuitori intre 0-14 ani, si daca consideram ca e vorba in fiecare an de 53,000 de cazuri noi, atunci nu exista copil in Norvegia care sa nu fi fost investigat macar odata in copilarie. Bineteles, este vorba de o aproximatie, dar tinand cont de motivele ridicole pentru care protectia copilului este sesizata, avem imaginea unui popor de turnatori care au uitat sa se sustina unii pe altii sprijinind familiile care trec prin probleme ci invita statul ca mediator care divide et impera
     #showComment()
 • -2 (36 voturi)    
  Nu e vorba doar despre corectia fizica (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:52)

  Rubynica [utilizator]

  In Norvegia se considera abuz asupra copilului si indoctrinarea religioasa (printre altele). Copilului ii trebuie date informatiile necesare si lasat sa decida singur daca devine religios sau nu. Se pare ca in acest caz, pe langa acele "mici" corectii fizice mai grave au fost daunele psihologice in urma acestei indoctrinari religioase.
  • +5 (13 voturi)    
   Nu stiam. Sursa? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:55)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui Rubynica

   Te rog prezinta sursa. Din ce stiu, nu exista o asemenea prevedere contra "indoctrinarii religioase". Merci.
  • +5 (15 voturi)    
   indrocrtinarea religioasa in NO (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:01)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Rubynica

   In Norvegia se considera abuz asupra copilului si indoctrinarea religioasa - total aiurea...la musulmani nu se ia nici o masura iar 2baticoase" nu sunt atat de rare pe cat s-r crede, mai ales in Oslo.
  • +10 (28 voturi)    
   Serios??? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:17)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Rubynica

   Si de unde anume ati tras dvs. concluzia ca "...in acest caz, pe langa acele "mici" corectii fizice mai grave au fost daunele psihologice in urma acestei indoctrinari religioase."
   Ati citit pe undeva? A spus cineva? Bazandu-se pe ce anume? Pe numele copiilor, cum scrie alt destept mai sus? E clar ca esti un bigot nenorocit, un fundamentalist imputit caruia trebuie sa i se ia copiii pentru ca le-ai dat nume precum Matei sau Ioan.

   Ah, da, am uitat - se stie ca...

   Ce-au facut astia e o porcarie absolut sinistra. Nici in cei mai negri ani ai comunismului din Romania bolsevicii n-au mers pana acolo incat sa smulga copiii din famiile lor, chiar si cand acestea din urma erau considerate dusmanii regimului si nu respectau legea comunista.

   Asta este furt de copii, trafic de fiinte umane, asta este. Inteleg ca pe multi idiotenia asta de political correctness ii impiedica sa spuna ce gandesc, dar asta e realitatea, adevarului trebuie sa i se spuna pe nume. Se pare ca abundenta petrolului ia mintile tuturor, si pe-ale arabilor, si pe-ale rusilor, si, iata, si pe-ale norvegienilor.

   De altfel, Norvegia are niste antecedente in acest sens, daca mai stie cineva cum au tratat anumite mame si copiii lor nascuti in timpul celui de-al doilea razboi mondial - asta daca nu cumva e mai corect politic sa uitam si asta.

   O porcarie. Fiecare face cum crede de cuviinta, dar in ce ma priveste o sa incep prin a boicota toate produsele norvegiene din Romania si-o sa-i incurajez si pe altii sa faca acelasi lucru. Plus niste scrisori de protest catre toate firmele norvegiene din Romania.
   Poti sa pacalesti pe toata lumea de cateva ori ca esti culmea civilizatiei si ca orice faci tu e insasi definitia binelui, poti sa-i pacalesti pe cativa la nesfarsit, dar nu poti pacali pe toata lumea la nesfarsit. Rapitorii de copii trebuie sa inteleaga ca vor exista consecinte.
   • -3 (13 voturi)    
    bravo! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:05)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Boicoteaza-le produsele! ;)
    Sa NU cumva sa cumperi vreo nava oceanica de la ei! :P
     #showComment()
   • +2 (8 voturi)    
    boicot? (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:54)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Nu crezi ca familiile numeroase ca fam Bodnariu ar trebui sa boicoteze si ajutoarele sociale de care au beneficiat de atatia ani?
    Se uita sau se evita un lucru importanta: Norvegia atrage multi imigranti datorita nivelului de trai foarte ridicat, alocatiilor si ajutoarelor foarte mari, mai ales pentru familii numeroase. Intreba-te ca avantaje au familiile cu multi copii, cat a lucrat in ultimii 10 ani mama Bodnariu 9 ( 5 copii, 5 concedii medicale, ajutoare si prime pentru fiecare dintre ei).
    In mod sigur daca le ceri sa " boicoteze" alocatiile si avantajele primite de la statul norvegian nu vei gasi multi care sa o faca si nici nu vei gasi multe pareri ca " stat nazist" etc.
    E o alegere a locui in Norvegia; chiar daca
    exista incoveniente ca aceasta lege drastica. Dar nu vi se pare curios ca norvegienii nu protesteaza impotriva ei?
    Familia ei este norvegiana. Nu cred ca au protestat pana acum impotriva acestei legi pe care azi o considera nazista. De ce s-au multumit sa accepte o lege pe care azi o considera inumana, nazista si altele?
     #showComment()
   • +3 (5 voturi)    
    A se cauta definitia termenului "indoctrinare" (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:48)

    Rubynica [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Nu vorbeam despre indrumarea catre o religie sau alta...vorbeam despre spalatul creierului copiilor...Nu am nimic cu religia nimanui. Fiecare este liber sa creada in absolut ce vrea. Tocmai asta spuneam, si copiii au acelasi drept: sa creada in ce vor ei in momentul in care au toate informatiile necesare. Una e INDRUMAREA religioasa si alta e INDOCTRINAREA. In Romania creierelor spalate e suficient sa ridici doar subiectul libertatii de a-ti alege religia si toata discutia se transforma in razboi.
     #showComment()
  • +9 (21 voturi)    
   Dar peste musulmani se baga ? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:25)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Rubynica

   Daca un mic musulman este indoctrinat in Coran, este smuls din familie ? Nu cred !
   Cand aflati primul caz sa-mi scrieti.Aici !
   • -1 (3 voturi)    
    Indoctrinare != Indrumare (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:12)

    Rubynica [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Vorbeam despre indoctrinare, si nu despre indrumare. Si sincer nu conteaza religia, fanatici exista in orice religie. Chiar credeti ca fanaticii apar asa din senin? Nu am nimic cu religia nimanui, dar am ceva cu cei care indoctrineaza, mai ales pe copii.
 • +18 (42 voturi)    
  curiozitate (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:52)

  A [anonim]

  Doar o intrebare...Este o masura realista ca pentru o palma la fund sa desparta copiii de familie? E benefic si in interesul copilului sa traiasca cu o familie adoptiva?
  Ma intreb oare cati copiii din Romania nu au primit cel putin o palma/urecheala/un zgaltait la nervi din partea parintilor iubitori..
  Ar trebui pus accent pe ce e cu adevarat important: daca aceasta instututie a respectat toti pasii necesari inainte sa impuna o astfel de masura drastica.
  • +11 (21 voturi)    
   Exact! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:56)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui A

   Sa admitem ca familia a gresit. Intrebare e de ce nu a existat o ancheta preliminara inaintea unei actiuni drastice. Sa desparti o familie pentru totdeauna e un lucru grav.
   • +8 (18 voturi)    
    numai o palma la fund? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:41)

    ABC [anonim] i-a raspuns lui cinevatus

    Cu conditia sa fie numai o palma la fund. Pana una alta nu avem decat declaratiile parintilor care au tot interesul sa declare doar o palma la fund.
    E grav sa desparti o familie dar e mai grav sa lasi copii intr-o familie violenta. Si asta nu stim deocamdata: care a fost gradul de violenta fizica si verbala.
     #showComment() #showComment()
  • -2 (26 voturi)    
   "din pacate" penal?! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:57)

   mariatim [anonim] i-a raspuns lui A

   Stiti ce efecte are un "zgaltait la nervi" asupra unui bebelus? Sau o palma peste cap? Astea nu sunt date de un suflet sensibil sau de oameni care vor sa educe. Si va intrebati de ce au luat copiii asa de repede? Pentru ca daca li se intampla ceva tot la autoritati ati fi sarit ca nu i-au protejat pe copii de tatal violent.
   Numai in Romania mai puteti spune ca violenta asupra copiilor e justificata. Desigur ca daca v-ar bate educatoarea sau invatatoarea copiii, ati sari ca arsi!!
   • +4 (12 voturi)    
    Ai dreptate (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:54)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui mariatim

    Dar este si cazul familiei Bodnariu? Poti sa dovedesti afirmatia ca tatal ar fi fost violent? Am inteles ca nu a fost acuzat in baza legii de asa ceva, nu a ramas in arest si nu a iesit pe cautiune. Pur si simplu i s-a dat drumul.
     #showComment()
  • +8 (24 voturi)    
   Corect ! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:29)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui A

   Mai ales ca in Norvegia si un cuplu homosexual se numeste " familie ".
   Si probabil se va incerca sa se dea spre adoptie la astfel de cupluri. Deci este posibil sa se ajunga ca STATUL norvegian sa fure copii ca sa faca mendrele cuplurilor de homosexuali.
   • -6 (14 voturi)    
    prea simplist (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:53)

    ABC [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

    Prea simplist. Mi se pare ca romanii vad homosexuali si lesbiene la orice pas. Realitatea e cu totul alta, cred ca nici 5 procente din populatie nu e in situatia asta, iar cupluri care nu pot avea copii sunt poate la fel de multe. Diferenta dintre tarile dezvoltate si cele mai putin dezvoltate ca mentalitati ( ca sa nu zic inapoiate) este ca in prima categorie societatea accepta fara probleme aceste cupluri, in cea de-a doua categorie, nu. E vorba doar de vizibilitate, statistic vorbind, sunt tot atatea cupluri homo in Romania ca si in Norvegia. Doar ca in Romania, nu au curajul sa se afiseze.
 • +14 (24 voturi)    
  abuz din partea autoritatilor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:00)

  Ion Zapada [utilizator]

  or fi dat pocaitii o palma, nu spun nu dar de la asta is pana la luare excesiva a copiilor, mai ales cnad acestia nu prezinta nici un fel de semn, leziuni, si punerea lor imediata pe lista spre adoptie, mi se pare un gest abuziv si total inimuan din partea autoritatilor norvegiene.

  ma sura este drastica si in joc e viata a catorva micutzi...Mi se pare total aiurea sa se actioneze abuziv, fara a respecta toti pasii necesari unei anchete normale.
 • -3 (25 voturi)    
  Tragic (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:04)

  amiodarona [utilizator]

  S-a gandit cineva ca acei copii vor fi infiati de cuplurile homosexuale?
  • -3 (21 voturi)    
   nu, nu ne-am gandit (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:43)

   ABC [anonim] i-a raspuns lui amiodarona

   Nu, ca nu suntem absurzi sa ne gandim la aberatii de-astea iesite din minti bolnave care vad numai homosexuali si lesbiene, ce platesc copii "furati".
   • +6 (18 voturi)    
    nu te-ai gandit? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:13)

    george [anonim] i-a raspuns lui ABC

    daca nu gandesti ce cauti sa mai comentezi ! n-ai auzit de "celebre" cupluri de homo si lesbi care vor sa fie "parinti" cu copiii altora? de unde crezi ca provin acei copii? incearca sa mai si gandesti.
     #showComment()
 • +20 (26 voturi)    
  Si totusi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:13)

  MPopa [utilizator]

  Eu nu inteleg cum poate exista o institutie complet autonoma intr-un stat democratic, care sa aiba dreptul de a decide asupra vietii unor copii. Daca exista dovezi de rele tratamente aplicate copiilor atunci Barnevernet-ul sa le prezinte unui judecator specializat in astfel de cazuri. Judecatorul poate lua o decizie ce poate merge pana la decaderea parintilor din drepturile lor. Dar pe ce baza un functionar desparte copiii de parinti (inclusiv un sugar), apoi separa si copiii intre ei? Am inteles ca au fost dati in grija a trei familii diferite. Va dati seama ce e in sufletul acelor copii, cum plang serile dupa parinti? Dar sugarul care acum mananca lapte praf? Imi pare rau dar cand citesc comentariile unora care apara autoritatile norvegiene ma intreb automat daca acesti oameni si-au tinut vreodata in brate propriul copil, ca sa inteleaga ce inseamna sa fii parinte.
  • -1 (21 voturi)    
   articolul este incomplet (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:24)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   Institutia nu este chiar complet autonoma, parintii au contestat decizia si cazul a ajuns astfel la un fel de comitet judetean, pentru care nu exista echivalent la noi. Au pierdut si acolo. E clar deci ca acuzatiile nu erau atat de lejere.
   Pana la povesti lacrimogene si mesaje gen "ce inseamna sa fii parinte", nu uita ca sunt destui parinti care isi bat, violeaza sau chiar omoara copiii. Poate ca reactia autoritatilor norvegiene este exagerata. Din pacate nu cred ca vom afla prea curand mai multe detalii pentru ca legea le interzice sa ofere informatii.
   • +5 (11 voturi)    
    poate este exagerata? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:25)

    Dnn [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    ai vazut in viata ta un copil de 3 luni?

    poate?? ce fel de om esti?
     #showComment()
   • +6 (12 voturi)    
    Ce poate fi clar in lipsa transparentei? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:47)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Acel comitet judetean era o institutie judiciara sau doar o instanta superioara a aceleiasi organizatii care la nivel local a dispus confiscarea copiilor?

    Eu nu inteleg cum poti sa spui ca e clara decizia, atata vreme cat aceasta decizie nu e pronuntata de o instanta judecatoreasca (faptul ca legea le permite scurtcircuitarea puterii judecatoresti nu e un detaliu linistitor, dimpotriva), fiind pe deasupra protejata si de o alta prevedere legala abuziva, care ascunde detaliile in baza carora s-a decis astfel? E ca si cum o grupa de experti sau consultanti intr-un proces ar da verdictul in locul judecatorului, si pe deasupra nici nu ar face publica motivatia.

    Un judecator ar putea fi tras la raspundere pentru o sentinta aranjata si chiar acuzat de coruptie daca e cazul, cum s-a intamplat la noi. Dar asta e posibil si pentru ca acuzatiile si probele din proces sunt clare si supuse scrutinului tertilor, chiar a acelora care nu fac parte din sistem (de exemplu presa). In cazul de fata nici macar acuzatilor nu li s-au dat aceste informatii. Cum sa-si construiasca apararea in conditiile astea?

    Ce poate fi clar in lipsa transparentei? Doar in cazul unei utopii deciziile oamenilor din acea organizatie (sau de la varful ei) ar fi mereu corecte, facand inutil un audit extern. Insa oricat de idealist ai fi, stiind ca sistemul e condus de oameni failibili nu poti sustine ca avem de-a face cu o utopie. Si atunci, tocmai pentru ca sistemul are o failibilitate umana combinata cu aroganta unei utopii, nu poate fi decat inversul ei: o distopie. Iar distopiile se construiesc pe naivitatea cetatenilor.
     #showComment()
 • +18 (26 voturi)    
  complet in neregula (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:15)

  Ion Zapada [utilizator]

  Si in Germania, agentia pt. protetia copilului e foarte prompta si foarte puternica insa nici aici, nu am auzit de astfel de proceduri decat cand a fost vorba de abuzi (si nu au fost putine mai ales acum vreo 4-5 ani- intre timp legile s-au mai inasprit in defavoarea functionarilor).

  Procedura e simpla: la cea mai mica sesizare ca e ceva in neregula cu copilul, agentia se autosesizeaza, trimite un cetatean in "recunoastere" si daca acuzatia e grava, se poate lua copilul (daca e mai mare de 2 ani).
  Copilul se duce intr-un centru si parintele e monitorizat, copilul laut la intrebari. Daca "plangerea" se doovedeste falsa, parintele mai sta cam o luna "sub supravegheze" dar copilul revine in sanul familiei.

  Oricum, in tot timpul anchetei, copilul ramane in custodia statului si nicdecum plasat la alte familii.

  Totusi, prin 2000-2004, au fost f. multe cazuri ca cel prezentat mai sus, unde anumiti functionari au intocmit, dosare "false" si abuziri , cu scopul adoptiei,..targetul fiid in special familii de "straini".
 • +8 (32 voturi)    
  Nordic system ... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:15)

  ipsilon [utilizator]

  Ce-i mai laudam cu toii pe astia, nordicii ... cele mai dezvoltate/avansate/fericite/etc tari din lume! Ei, uite ca nu-i chiar ceea ce am intelege noi prin termenii astia :(
  Am niste rude in Danemarca de cativa ani, cu copii care merg la gradinita lor, acolo, si mi-au spus ca nu au nicio treaba cu copiii in sensul ca le curg mucii pana la brau si nu-i sterge nimen, se joaca care pe unde apuca, mananca pamant/zapada/whatever :), si nu se sinchiseste nimeni de ei. Asta ca idee despre faptul ca sunt reci si la propriu si la figurat, nu neaparat ca ar fi rau ca nu cocolosesti copiii ca la noi, dar se vede ca au o atitudine de asta spartana.
  Asa ca nu ma mira astfel de actiuni, naziste, de a lua copiii de la parinti pentru ca o educatoare a parat de o palma de la tata uneia dintre fete ... penibil.
  Toti care suntem parinti am facut asta, nu e niciun secret.
  Legile lor sunt date aiurea, exact cum am spus, fara niciun sentiment uman, strict si la obiect!
  Sper ca statul roman sa se implice si sa rezolve situatia cat mai repede, si sa-i oblige sa dea copiii inapoi parintilor.
  • -2 (14 voturi)    
   daaa... sa dam legi "cu sentiment umaaan" (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:22)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   Sa dam cat mai multe legi in care sa-ti bati copiii!
   Eventual, sa-i bati ca pe niste zdrente - ca asa se "educa" SI mai bine si, cu CAT bataia e mai tare, cu ATAT le vom dovedi plozilor mai multa dragoste si mai mult "sentiment uman"! :P
  • -1 (9 voturi)    
   not (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:35)

   cvi [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   E uite ca nu toti dau palme la fund. Chiar cu doi care urla si casa vraiste, sunt parinti care nu lovesc copiii.
   Pun pariu ca in Norvegia astia sunt majoritari.
   Procentele diferite se vad si in comentariile/voturile de aici.
 • +7 (21 voturi)    
  inca nu stim clar despre ce este vorba (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:18)

  jojoba [anonim]

  Sper ca nu este vorba despre administrarea de corectie fizica copiilor (bataie cu cureaua, legat, pus la colt in genunchi pe coji de nuca, etc.). In acest caz s-ar putea ca dreptatea sa fie de partea autoritatilor.
  Daca este vorba doar de o palmuta la fund atunci cred ca reactia este disproportionata. Ar fi putut incepe gradual cu un avertisment macar. In acest din urma caz nu stiu ce trauma este mai mare pentru copii: o palmuta la fund sau sa te trezesti peste noapte in cine stie ce familie peste mari si tari unde nici macar nu se vorbeste limba materna. Ar fi ciudat sa fie dati spre adoptie si mai ales internationala doar pentru o palmuta.
  • +12 (24 voturi)    
   ... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:15)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui jojoba

   Sa iei un copil de 4 ani de langa maica-sa e crima si mi se pare criminal ca statul roman nu e mai vocal. Atatea bla-blauri cu alaptarea, mama sa stea langa copil etc. dar acceptam o atrocitate ca asta?! Pana si copiii puscariasilor au mai multe drepturi, macar sunt trimisi la o ruda, au dreptul sa-si mai vada parintii etc. Sunt criminali in serie parintii astia?!
   • 0 (8 voturi)    
    unii sunt (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:03)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Daca tot esti "tirolez".. mi-aduc aminte ca a fost un caz dubios in Austria acum cativa ani cu un batran care si-a tinut fiica inchisa intr-un beci toata viata si a mai facut si vreo 7 copii cu ea.
    Deci? nu exista parinte criminal in serie? oare cate astfel de cazuri ar putea fi evitate daca iei copilul de langa parinte la timp?
 • +12 (22 voturi)    
  felicitari dl Pantazi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:21)

  Point [utilizator]

  un articol f bine documentat.toti ne intrebam ce si cum.puteam sa facem speculatii si cam atat
  iar chestia cu luatul copiilor e absurda.mai bine avertizezi,inchizi un parinte abuziv.in nici un caz nu-i separi pe toti de familie.
 • +11 (23 voturi)    
  cum ati reactiona dumneavoastra? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:21)

  Nicu [anonim]

  E foarte interesant cum toata lumea acuza "isteria", reactiile emotionale "exagerate". Oare cum ati reactiona dumneavoastra daca, Doamne fereste, ati fi intr-o situatie similara, pus cu fata la zid si fara un drept realistic de apel? Calm?

  Dumnezeu ne-a cerut sa fim smeriti, nu prosti. Unei jigniri raspunzi cu cata bunatate crestina ai tu disponibila, dar unui atac secret si violent asupra familiei tale raspunzi cu portavocea si toate "armele" posibile.

  Statul modern nu e un fel de mosie cu iobagi, nu are drept de viata si de moarte asupra familiei tale, nu suntem "supusi" si ei stapani.

  Cred ca familia a fost destul de rezervata si calma avand in vedere violenta psihica a institutiei si absurdul situatiei.
 • +13 (21 voturi)    
  Priviti cum Barnevernet fura copilul unei familii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:39)

  cornel [anonim]

  As dori din tot sufletul ca sa publicati acest link ... va demonstra de la sine atrocitatile acestui sistem:
  https://www.youtube.com/watch?v=yEGzBcbYWgw
  • +12 (18 voturi)    
   INCREDIBIL (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:50)

   CDF [anonim] i-a raspuns lui cornel

   Nu mai comentez, nu mai adaug nici un cuvint, fiindca ceea ce as spune ar face comentariul nepublicabil. Si nici macar nu mai merita sa ne pierdem vremea stind la taclale pe tema asta pentru ca lucrurile sint clare. Impotriva BARNEVERNET si a guvernului norvegian trebuie ACTIONAT IMEDIAT.

   Vreau sa ofer, pentru lamuriri suplimentare, adresa unui site numit STOPBARNEVERNET:
   http://www.stopbarnevernet.com/ken-joar-olsen-and-his-aria---norway

   CITITI CE SCRIE ACOLO!
 • +15 (27 voturi)    
  Mare greseala... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:45)

  suki [anonim]

  ... sa iei copiii din familie si sa-i trintesti prin vreo 3 familii diferite. Mai ales cel de 4 luni, impotriva lui s-a comis cea mai mare crima, trebuia lasat sa fie alaptat de maica-sa, eventual monitorizata familia.
  Da, e rau ca le trageau alde tatsu si maica-sa o palma la fund, las ca o sa fie mai bine sa ii molesteze sexual niste straini....
  Numai cine n-a avut copii nu stie cum e sa te aduca cu nervii la limita.... Nu zic, parintii or fi fost abuzivi, dar din moment ce nu s-au gasit urme de violenta asupra copiiilor, si nu i-au supus la cazne prin infometare sau mai stiu eu ce, e o masura prea brutala sa ii rapesti pur si simplu familiei. Cind zic brutala, ma refer la copii, nu la sentimentele adultilor, cine a lucrat cu copii adoptati stie ce spun: nu se impaca niciodata cu sine si isi cauta vesnic familia si acceptare din partea ei, chiar daca din exterior pare irational sau nefolositor.
  Oricum, ce au facut serviciile sociale din Norvegia mi se pare mai degraba o rapire de copii; nu am vazut nici un efort de indreptare a familiei si monitorizare.... Se pare ca Vestul Europei a luat-o oleaca razna, incercind sa ademeneasca cetateni 9migrantii) sau chiar sa ii rapeasca (copiii) cind au ocazia, doar-doar le mai cresc lor numerele.... o idee complet gresita, zic eu.
 • +12 (28 voturi)    
  o palma la fund (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:46)

  marina [anonim]

  Compar si eu...o palma la fund versus a fi despartiti pentru totdeauna de parinti si de frati, adica singurele persoane dragi, fara niciun avertisment. O fi normal?
  Cine raspunde de terapia psihologica de care vor avea nevoie copiii la adolescenta cand nu vor intelege de ce au fost luati de langa parintii lor?

  Hai sa nu mai fim ipocriti, daca iti vezi copilul cu degetele in priza, il iei de acolo si ii dai si o palma la fund, sa stie ca a gresit! Una e o palma la fund, alta e "bataia". Sunt de acord ca "bataia" ar trebui sa nu existe, dar atentionarile fizice se tin minte mai usor decat o avalansa de explicatii logice, mai ales la varste mici.
  • -2 (24 voturi)    
   ipocrizia e de partea celor care sustin bataia (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:30)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui marina

   Tu ii dai o palma la fund, altii ii explica in mod civilizat de ce e gresit ca a facut asta, care a fost pericolul.
   Sau, daca explicatiile nu sunt suficiente, poti recurge la alte metode coercitive care sa nu implice violenta.

   Explicatiile (adaptate varstei) se inteleg se tin minte foarte bine. Iar autoritatea nu sta in violenta.
   Dar o palma e muuuult mai usor de dat. Aici e adevarata ipocrizie, sa sustii ca e mai bine pentru copil sa-l bati, cand de fapt e doar mai simplu pentru tine.
   • +9 (25 voturi)    
    Citi copii ai crescut? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:24)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

    Sint interdictii care nu se pot negocia: "Nu te urci pe pervaz, nu umbli la aragaz, nu umbli la priza, nu lovesti alti copii sau animale, nu pleci singur pe strada, etc.!" Trebuie sa fii atit de drastic cit este necesar, pentru a nu exista niciun risc de ne-executare, altfel, devii criminal.
     #showComment()
   • +7 (21 voturi)    
    iipocrizia bat-o vina (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:48)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

    sa insisti ca o palma e mai rea decat smulgerea brutala a copilului (3 dintre ei f. mici) din sanul familei si despartirea lor la alte 3 familii total necunoscute mi se pare culmea cruzimii...
     #showComment() #showComment() #showComment() #showComment()
  • -2 (8 voturi)    
   nu te teme, or sa inteleaga ;) (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:28)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui marina

   Aceia, in scoli, fac "educatie civica" - NU religie! >:)
 • -13 (23 voturi)    
  Norvegienii nu au nevoie de penticostali. Simplu (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:49)

  D-or [utilizator]

  In afara cazului in care copii au fost incredintati unor familii tot penticostale, ceea ce nu cred ca s-a intimplat, singura explicatie logica e ca autoritatile au vrut sa salveze atit copiii de aceasta secta, cit sa-si salveze si propria tara de inmultirea adeptilor acestui cult care nu consoneaza cu mentalitatea libertina a cetatenilor nordici.

  Poate e un gest intr-adevar salvator pentru copii, pe care-i elibereaza dintr-o copilarie plina de frustrari si interdictii si care-i poate transforma apoi in adulti inadaptati si captivi ai enclavei lor.

  Desigur, nu va fi politic corect sa se recunoasca aceasta motivatie.
  • +10 (14 voturi)    
   Incultura si ignoranta (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:25)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Stimate domn, nu stiti ca in Norvegia exista o comunitate de penticostali norvegieni cu peste 300 de congregatii si cu o majoritate a cetatenilor, peste 80, facand parte din culte protestante sau neoprotestante. https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Norway
   • -2 (12 voturi)    
    Copiii au fost incredintati altor penticostali? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:49)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

    Tot pe Wiki, vad ca 77% dintre norvegieni apartin bisericii de stat „Den norske kirke” si ca au cel mai mic procent de persoane efectiv religioase, respectiv sub 2% practicanti din totalul populatiei, indiferent de religie.

    Concluzia se impune de la sine, Stiutorule.
  • +3 (7 voturi)    
   diversitate si toleranta (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:53)

   Dnn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   sunt cuvinte ce se aplica doar intr-o singura directie. In rest nu se aplica.

   In plus lipsa ta de empatie imi face greata. Si Antena3 a trecut peste diferente de religie in fata acestei tragedii.

   Cum poti gandi asa? Adica daca sunt penticostali sa le ia copii ca mie oricum nu imi plac?
   • -2 (8 voturi)    
    Eu am facut doar o constatare, atit. (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:00)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

    Am constatat in cel mai obiectiv mod ca - in cea mai ateista tara din Europa si poate chiar din lume - cel mai probabil motiv pentru care au fost luati spre reeducare copiii a fost dorinta autoritatilor de a limita numarul de religiosi practicanti ferventi.

    Sa nu uitam ca chiar si in Romania, desi in perioada comunista erau permise alte culte ne-ortodoxe, ca de ex. adventistii, baptistii, etc., penticostalii erau interzisi. Nu cunosc motivele si nici nu au importanta fata de subiectul in cauza.
     #showComment()
  • +6 (10 voturi)    
   Norvegenii nu au nevoie de penticostali ! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:27)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Norvegenii au nevoie de mahomedani.
 • +13 (21 voturi)    
  AVEM UN STAT CU TEMPERAMENT PREA (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:50)

  Susufler0 [utilizator]

  "NEMTESC" IN ASTFEL DE PROBLEME ! Faptul ca toate acestea s-au intamplat pe teritoriul Norvegiei, cu cetateni norvegieni, care-posibil-au incalcat legi norvegiene, nu ar trebui sa impiedice statul roman ai caror cetateni inca sunt cei din familia Bodnariu sa intervina mai consistent in favoarea parintilor si a copiilor separati de parintii biologici. Chiar la nivel politic, indiferent ca institutia care i-a separat pe copiii Bodnariu de parintii lor este independenta de stat. Dar , se intampla precum cu romanul rapit in Africa (Botswana ?) !
 • +11 (21 voturi)    
  foarte corect (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:52)

  eli [anonim]

  Sint in asentimentul lui<A>.perfect de accord,urmariti serialul <lilyhammer>,un film dragut cu mai multe episoade pe Netflix,unde apare o imagine reala si terifianta a coruptiei,imbecilitatii,consum de droguri si necinste a unor lucratori din serviciul public, exact din NORVEGIA.Acesta este sistemul dominat de political correctness, raspindit in intreaga lume.Atentie romani cind emigrati si unde,ei nu au copii si prefear cei ai emigrantilor,asa se vede....mare pacat.respect
 • +10 (30 voturi)    
  Allahu Akbar (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:53)

  dan_costea [utilizator]

  Bravo Norvegia! Afara cu imigrantii crestini caci venim noi, musulmanii! Allahu Akbar
  • +7 (21 voturi)    
   ..si noi musulmanii...vom pune bombe (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:27)

   batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui dan_costea

   ..si noi musulmanii nu vom face petitii, nu protesta in fata ambasadelor, guvernului, ...vom pune bombe la fiecare sediu al institutiei Barnevernet din Norvegia. :-)
   Nu cred ca au tupeu sa rapeasca copii din familii musulmane. Ar fi interesant de vazut cati copii musulmani au fost ridicati in Norvegia.
   • +17 (19 voturi)    
    musulamnii nu sunt in target (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:45)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

    tocmai ce m-am uitat pe date, ncii un musulman, majoritatea familiilor sunt "albe" (est-europeni, cehi, polonezi, lituanieni, romani, ...si cateva cazuri izolate de indieni). Insa ca sa nu se spuna ca-s xenofobi, "fenomenul" se intampla si pe la norvegieni, in speciale mame tinere si singure.

    Ce ma frapeaza pe mine e opacitatea insitutiei si a regulilor si mai ales rapiditatea cu care copii sunt replasati (fara stirea parintilor).
   • 0 (12 voturi)    
    tu sigur esti crestin? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:32)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

    cum ramane cu "iubeste-ti aproapele" si "intoarce si celalalt obraz"? cam plina lumea de ipocriti.. daca ai avea un dram de bun simt, ca de crestinism nici nu se pune problema, ti-ar fi jena sa scrii asa ceva.
     #showComment()
 • -7 (21 voturi)    
  Ciocnire... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:11)

  aqualung [utilizator]

  Mai degrabă ciocnirea civilizației cu necivilizația. Nu văd mare diferență între ce se întâmpla în familia asta și violurile din Koln.
  • +13 (27 voturi)    
   Noaptea mintii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:41)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

   Avem trei cazuri:
   1. Doi parinti care-si cresc cei cinci copii cum cred ei ca e mai bine (mama este, sau a fost asistenta pediatrica, tatal nu e nici el vreun maimutoi dat ieri jos din copac), ceea ce include ocazional si cate-o palma la fund. Fetele (care au reclamat oribilele crime parintesti) par sa fie in stare destul de buna dupa ce au fost torturate in acest mod sase, respectiv noua ani.

   2. Pentru vina de mai sus, o extrem de onorabila institutie din cel mai onorabil stat din lume ia copiii de la parintii lor - PE TOTI CINCI, adica inclusiv pe cei doi care n-au reclamat nimic, si pe cel care e inca departe de-a putea vorbi. Probabil pe considerentul ca, daca vreuna din fete a primit o palma la funda, toti cinci au fost tratati la fel de ingrozitor.

   3. Niste insi ies pe strada, trag la masea (sau nu) si se-apuca de treaba, violand tot ce prind.

   Luminati-ma si pe mine - din astea trei entitati, unde vedeti dvs. (ne)civilizatia, ca n-am inteles prea bine? Care-s oamenii normali la cap si care-s barbarii?
   • +4 (10 voturi)    
    Mai sunt si oameni normali (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:58)

    MPopa [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Felicitari domnule, mesajul dvs. imi da sperante ca nu ne-am prostit cu totii. Sunt ingrozit de ce-am citit pe-aici, unii oameni imi dau impresia ca au luat de bune toate ipocriziile promovate in numele corectitudinii politice si al progresului.
   • +5 (7 voturi)    
    ... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:46)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Eu am inteles ca nu fetele au reclamat. E si greu, vezi si tenismena batuta acum vreun an in Israel de tata(care a fost arestat), tot ii gasea scuze tatalui (parte din frica, parte din ceea ce considera ea vina). O profesoara ar fi denuntat ca fetele erau indoctrinate religios, ceea ce mi se pare foarte ciudat(parca erau toleranti?). Probabil in cadrul anchetei legate de religie s-a aflat si ca primeau corectii fizice.
     #showComment()
   • -1 (7 voturi)    
    chestii diferite (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:22)

    ABC [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Vorbesti de tari diferite, de persoane diferite. Intr-un caz e vorba de adulti , in altul e vorba de copii.
    Adultii pot depune plangere singuri, copiii nu. In Germania legile nu sunt aceleasi ca in Norvegia. Deci care e mesajul dumitale ca nu are nici cap, nici coada? Amesteci totul.
     #showComment() #showComment()
   • +2 (6 voturi)    
    Detalierea comparației (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:18)

    aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Din ce citesc, nu cred că numărul 1-2 este o evaluare corectă a faptelor. Este numai punctul de vedere al părinților. Iar punctul de vedere al organizației nu va fi făcut public pentru că transparența procesului trece pe planul secund față de dreptul la viață privată al copiilor.

    În treacăt fie spus, jurisprudența CEDO (citiți cazurile mai vechi care sunt făcute publice, sunt foarte interesante), dar și legislația țărilor care recunosc CEDO, pune interesul copiilor mult deasupra drepturilor părinților (ceea ce poate duce la situații ciudate, în care un copil răpit - în cel mai strict sens - și găsit după 10 ani rămâne cu răpitorul pentru că așa este în interesul lui).

    Eu văd cazul acesta așa, și probabil și profesoara care a reclamat și funcționarii organizației au văzut la fel: copii educați cu bătaia la ordinea zilei (și cu alte forme de pedeapsă probabil și mai frecvent), până la nivelul la care teroarea psihică produsă i-a făcut să se obișnuiască cu ideea că o palmă de la părinte este ceva firesc, la ordinea zilei; și îndoctrinați religios până la nivelul la care un copil preadolescent se apucă să facă prozelitism religios la școală, răspândind problema la nivelul societății din jurul lor.

    Din punctul meu de vedere, este în interesul tuturor copiilor în primul rând să fie ținuți departe de un asemenea mediu.

    Văd că vă e foarte ușor să vă puneți în locul părinților care își bat copiii. Dacă tot faceți asta, puneți-vă și în locul violatorilor. La câte femei cu fața vizibilă, sau mai rău, cu capul gol și în fustă până la genunchi, cum să nu se trezească animalul din tine? Nu ar ceda orice om? Nu e ceva normal la ei în Afganistan sau de unde au venit? Și ce dacă acum sunt în Germania unde standardele sunt altele?

    Cum e unul din ăștia civilizat și altul necivilizat?
 • +16 (22 voturi)    
  istoria Barnevernet (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:32)

  Ion Zapada [utilizator]

  Se pare ca Barnevernet nu e la prima "abatere" de gen dar modul in care opereaza aceasta organizatie, total netrasparent, spune multe.....Nu discut faptul ca Norvegia nu e membra in nici o organizatie europeana , de protectie a copilului.

  Se pare ca problema nu e nici religiozitatea, nici bataia ci pur si simplu, asa opereza ei... Intr-o tara atata de mica precum Norvegia sa ai atat de multe cazuri de "abuz".

  Cel mai trist mi se pare faptul ca se face cu acordul autoritatilor.
 • +13 (31 voturi)    
  Ignorantilor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:34)

  KostasP [utilizator]

  Cata imbecilitate si ignoranta poti sa descoperi din comentariile unor persoane, ca nu pot sa-i numesc oameni. Bai ignorantilor, bai imbecililor voi va informati inainte sa deschideti pestera aia pe care o numiti gura? Ati dat o cautare pe google sa aflati despre abuzurile acestei " institutii" ? Si cui sunt incredintati acesti copii spre "adoptie"? Cititi marturiile unor copii sa vedeti la ce erau supusi. Si faptul ca n-au avut dreptul sa-si mai vada parintii. Si ca veni vorba stiati ca Breivik a fost unul dintre acesti copii? Cititi si documentati-va mai intai, astupatilor.
  • +12 (26 voturi)    
   așa este (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:42)

   popescu_dtru [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   cred că onorabilii care comentează în sensul că ”unde-i lege nu-i tocmeală” etc. nu înțeleg esența afacerii: niște copii (cel mai mic având doar 4 luni!) au fost luați **pentru totdeauna** din familia lor. Nu există, legal, posibilitatea unei reveniri. Dacă au noroc, or să-și ma vadă părinții când vor fi majori.
  • -2 (14 voturi)    
   :) (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:50)

   cvi [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Asta inseamna manipulare!
   Pe pagina de wiki a lui Breivik se precizeaza ca au fost 2 rapoarte ale serviciului respectiv iar unul sugera sa fie luat de langa mama lui care il abuza fizic si psihic. Insa nu a fost luat ci a trait in continuare cu ea.
   E posibil ca acest caz sa influenteze faptul ca autoritatile norvegiene sunt atat de drastice.
 • -8 (18 voturi)    
  Unde-i lege nu-i tocmela (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:42)

  Ord [utilizator]

  Asta este legea acolo si sigur o stiau parintii, ca nu par veniti recent cu valul de emigranti.
  • +12 (24 voturi)    
   dimpotriva (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:00)

   batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   Tocmai..nu este nici o lege. Institutia Barnevernet nu are nici o lege care sa-i delimiteze actiunile. Are propriile reguli numite Acte. Autoritatile nu pot face nimic in cazul in care aceasta institutie face abuzuri.
   Ce s-ar intampa daca nu ar fi legea politistului? Ne-am intoarce in comunism.
   • -10 (20 voturi)    
    Vrei sa spui (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:11)

    Ord [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

    ca barnevernet functioneaza fara nici o lege?
    Chestia asta miroase a "adunare intre frati" fiecare cu parerea lui, barnevernet este de vina si parintii sunt sfinti, ba chiar iau cuvant cu cuvant invataturile din vechiul testament si le aplica pe copii.
    Daca este un abuz se va vede in instanta si inchei predica aici.
     #showComment()
 • +11 (19 voturi)    
  Nu e singurul caz (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:44)

  Alui [anonim]

  Alti 5 copii au fost luati de la a familie de Romani, din Suedia!
  http://youtu.be/buw4pkaqQ9A
 • +15 (21 voturi)    
  Dreptul copilului de a fi ingrijit de parintii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:52)

  AlbuZahar [utilizator]

  Statul sau orice alta organizatie "independenta" norvegiana trebuie sa asigure drepturile copilului conform Conventiei cu privire la drepturile copilului
  adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor:
  "ARTICOLUL 7
  1. Copilul se inregistreaza imediat dupa nasterea sa si are, prin nastere, dreptul la un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si, in masura posibiliului, dreptul de a-si cunoaste parintii si de a fi ingrijit de acestia. "

  Opacitatea si rapiditatea cu care au fost luate deciziile sunt specifice mai mult unei rapiri decat unei actiuni de protective a copilului.

  Darea imediata spre adoptie nu a lasat timp de consiliere si de adaptare a copiilor la situatia creata si cu siguranta a creat traume ireparabile pentru copii.

  Statul norvegian nu poate sa se ascunda in spatele unei institutii descentralizate si sa nu fie responsabil pentru respectarea legislatiei internationale a drepturilor copilului.

  Este un abuz faptul ca parintii au fost decazuti din drepturi fara sa se faca dovada eforturilor intreprinse de stat pentru respectarea dreptului copilului de a fi crescut de parintii naturali.

  Organizatia Natiunilor trebuie sa dispuna actiuni corective si sa sanctioneze dur aceste abuzuri facute de Norvegia.
  • -1 (9 voturi)    
   si obligatiile parintuilor? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:16)

   ABC [anonim] i-a raspuns lui AlbuZahar

   "Dreptul copiilor sa fie ingrijiti de parinti".
   Si obligatia parintilor de a se purta ca niste parinti sa-si ingrijeasca si sa-si educe copiii. Asta ati uitat?
   Ca dupa ce spuneti nici unor parinti nu li se pot lua copii. Nu e absurd?
   • -1 (5 voturi)    
    Parintii sunt prin definite sfinti (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:23)

    Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui ABC

    Am impresia, cum spuneam si mai sus ca acesti oameni care sustin cu atata indarjire integritatea familiei, justificand in orice fel posibilele abuzuri din interiorul ei, sunt manati de un ideal al familiei definite de biserica ca nucleul societatii...Dar ar trebui sa se trezeasca! O adunatura de adulti si copii nu se poate numi o familie daca copiilor le e teama de parintii si nu se simt protejati in interiorul lor...mai degraba e o relatie gen sclav-stapan. Aia nu-i familie. In acelasi timp nu intelegem ca un drept presupune si responsabilitati. Iti pierzi drepturile aunci cand incalci anumite responsabilitati.
 • +4 (8 voturi)    
  Cazul Bodnariu descris pe larg.... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:02)

  Alin [anonim]

  https://www.youtube.com/watch?v=ui2YLDE9Lc4
 • +7 (27 voturi)    
  Agresiune contra Romaniei! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:17)

  dANIEL [anonim]

  Eu consider ca daca cetateni romani sunt rapiti Romania are dreptul sa reactioneze ORICUM crede de cuviinta ca sa-i protejeze.

  Romania ar trebui sa SOMEZE Norvegia sa-i elibereze cetatenii rapiti de urgenta, in caz contrar sa se considere tara agresata. Astfel, sa avem dreptul sa ne aparam pe noi si cetatenii nostri, si, in caz de dificultati, sa apelam la aliatii nostri din NATO.

  Probabil ca forta este singura "limba" pe care indivizii o cunosc.
  • -3 (19 voturi)    
   hopa bre (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:59)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui dANIEL

   ca aia au si cetatenie norvegiana.
   • +2 (8 voturi)    
    Si? (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:57)

    dANIEL [anonim] i-a raspuns lui Ord

    Din punctul de vedere al Romaniei sunt CETATENI ROMANI! Restul nu ne intereseaza. (Oricum,nu ai zice ca sunt ceateni norvegieni caci autoritatile de acolo nu actioneaza in interesul lor, dimpotriva)
     #showComment()
  • +2 (6 voturi)    
   NATO (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:02)

   Danezu' [anonim] i-a raspuns lui dANIEL

   Pai atacam NATO sau ce faci? Norvegia e colega de alianta cu noi asa ca vorbesti balarii, cumva :).
  • +5 (9 voturi)    
   viteazului de pe net (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:19)

   ABC [anonim] i-a raspuns lui dANIEL

   As fi curios cati romanasi ar lupta impotriva Norvegiei daca Romania s-ar considera tara agresata si ar declara razboi.
   In general omul da din gura ca nu-l costa nimic, dar cand e vorba de fapte, o lasa balta.
   Romanasii nu au fost in stare nici sa iasa in strada ca sa plece Ponta, 20-30 de mii intr-un oras ca Bucurestiul de 2 milioane.
   Si dumneata bati campii cu tara agresata si Nato. Adica sa lupte altii si dumneata sa stai pe net, viteazule!
 • +9 (11 voturi)    
  niste monstrii imputiti (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:18)

  zap [anonim]

  Le-au luat copiii pentru că sunt albi!

  De copiii țiganilor, care sunt vai de ei, nu se atinge nimeni!
 • +8 (10 voturi)    
  Pt redactie (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:39)

  StefanHardwood [anonim]

  Acum doi ani in urma ati publicat un articol interesant:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16610070-parintii-permisivi-din-suedia-dat-nastere-unei-generatii-monstri-intampla-copiii-lasati-faca-tot-vor-prabusirea-disciplinei-scoli-pana-suicid.htm
 • -3 (13 voturi)    
  He-he-he (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:53)

  Rad-prosti [utilizator]

  Cat de multi cunoscatori multilateral pe aici.
  Ce nu inteleg majoritatea, ca nu judeca cu creierul ci cu sufletul, este ca Norvegia are niste legi si atata vreme cat te afli pe teritoriul ei esti obligat sa le respecti, chiar daca nu-ti plac. Dar asa e la romani, daca nu-ti place o ege o incalci. Faptul ca niste copii au fost pedepsiti fizic e un motiv legal pt autoritati sa ii de clare pe parinti neadecvati pt cresterea copiilor. Normal ca luarea copiilor de langa parinti este o trauma, insa este una menita sa elimine perpetuarea unor abuzuri fizice, cu urmari pe toata viata.
  • +2 (6 voturi)    
   prostu' nu-i prost destul (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:45)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Rad-prosti

   daca nu-i si fatarnic.
   http://www.mhskanland.net/page10/page122/page122.html
   Uite aici motivele pt. care CPS iti poate lua copiii.

   Culmea, musulmanii, tiganii, se pare ca le respecta regulile in tocmai.
 • +16 (20 voturi)    
  recapitulare (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:56)

  Nicolae [anonim]

  Cateva puncte.

  1) Nu are nicio relevanta ca e vb de o familie de penticostali. Puteau fi ortodocsi sau atei. Nu e cazul sa ne desolidarizam de aceasta familie pe motiv ca nu suntem de aceeasi religie (nici eu nu sunt pocait). Aici e vorba de respectarea unor principii.

  2) Am vazut si cazul celeilalte familii de romani, in care mamei, care nu a avut voie sa se apere la propriul proces (la care nici prezenta consulului roman nu a fost permisa (!?!)) i s-a spus ca chiar daca sunt nevinovati, copiii nu mai pot fi luati de la "biata" familie de adoptie...
  E halucinant...

  3) Cei 5 copii mici (mai ales sugarul privat de interactiunea cu mama) mai mult ca sigur vor ramane cu sechele psihologice pe viata.
  A avut dreptate un antevorbitor cand a spus ca nici in anii cei mai cumpliti ai comunismului nu s-au intamplat asemenea atrocitati.

  4) Autoritatile romane iar iau leafa degeaba. Presedintele Cehiei (care poate avea alte bube, dar in cazul de fata nu asta e relevant), dupa ce a intervenit fara succes pentru un caz similar la regele norvegiei, a decis sa protesteze prin anularea invitatiei ambasadorului norvegiei la receptia organizata cu ocazia zilei nationale a Cehiei (28 oct 2015).

  5) Poate trebuia sa incep cu asta: Am fost profund socat sa vad ca asta se intampla in Norvegia. Am crezut ca e o greseala, si de fapt era in Arabia Saudita, sau Coreea de Nord...

  6) Inchipuiti-va situatia in oglinda: In comuna Otopeni, unei familii de americani, sau nemti, sau orice, li se iau copiii (inclusiv sugarul de la sanul mamei) pe niste criterii netransparente (sau chiar transparente!) si fara nicio judecata sunt repede plasati spre adoptie unor cetateni romani...

  Iar la protestele ambasadorului SUA, Germania, samd, Obama, Merkel, ministrii de externe, etc Johannis sa traga din umeri si sa zica: Nu stiu domne, v-as ajuta da pe cuvant ca nu poci, ca autoritatile din Otopeni sunt independente...

  7) Bravo C.Pantazi ! Articol profesionist, obiectiv si factual !
 • -3 (13 voturi)    
  daca (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:18)

  liviu_ [utilizator]

  acuzatiile sunt adevarate (agresiune fizica si indoctrinare religioasa" norvegia a reactionat 100% corect
  • +5 (15 voturi)    
   Domnule, dvs. chiar nu intelegeti??? (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:08)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Acuzatiile pot fi sau nu adevarate.
   Ceea ce numiti dvs. "agresiune fizica" e un concept extrem de larg, mai ales intr-o societate care pare plecata cu sorcova - de exemplu, unii ca Barnevernet ar putea interpreta ca mi-am agresat copilul pentru ca l-am imbrancit din fata unei masini care venea in viteza spre el - si complet tembel de vreme ce pune semnul egalitatii intre o palma la fund si batai crunte, schingiuiri, violuri, mutilari etc.
   Despre indoctrinare religioasa nici n-are rost sa mai vorbim, aici n-o sa gasiti doi oameni sa fie de acord asupra unei definitii.
   Bref, acuzatiile sunt vagi, greu-spre-imposibil de demonstrat (ce altceva exista sau ar putea exista in afara de declaratiile unor copii de sase si noua sau zece ani?) si relative.
   In schimb pedeapsa pentru niste vini mai degraba ipotetice si oricum minore este cat se poate de reala si absolut odioasa.
   Poate ca nu aveti copii, dvs, si altii pe-aici care gasesc potrivit sa chicoteasca pe tema asta, dar cu siguranta ATI FOST copii candva, Faceti un efort de memorie si incercati sa redeveniti pentru o clipa copilul de sase sau noua ani care ati fost candva.
   Apoi imaginati-va ca vin oamenii in uniforma, va iau de-acasa fara nicio explicatie la nivelul dvs. de intelegere, pentru ca apoi sa nu va mai vedeti niciodata parintii si fratii.

   Oameni buni, sunteti in toate mintile cand sustineti asa ceva???
   • +2 (8 voturi)    
    concept larg (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:23)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Conceptul e larg, dar in Norvegia el este foarte bine definit. Daca unii parinti sunt atat de redusi incat traiesc intr-o tara fara sa-i cunoasca legile, e vina lor, nu a societatii si nici a celor care aplica legile.
    In plus, nu stiu de unde ati scos " fara nici o explicatie". Cine v-a spus dvs ca nu li s-a dat nici o explicatie parintilor? De unde puteti sigur ca nu au fost deja avertizati, poate copiii erau sub supraveghere.
    Eu nu sunt sigur de nimic, de aceea nu-mi permit sa spun ca dreptatea e la unii sau la altii, doar ca trebuie ca aczuatiile copiilor sa fie luate in seama. Altfel, se produce un precedent si se va ajunge ca unii sa-si agreseze copiii, copii care nu vor fi crezuti niciodata.
    Nici nu va dati seama ce implicatii are acest caz, incercati sa vedeti mai departe de familia Bodnariu.
     #showComment()
  • +4 (14 voturi)    
   P.S. (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:10)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Iar daca in cele din urma acuzatiile se dovedesc a NU fi fost adevarate - va mai putea fi reparat raul facut, cine il va repara si cum???
   • 0 (8 voturi)    
    ??? (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:24)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Si daca vor fi adevarate? Crezi ca ar trebui lasati cu parintii niste copii care-i acuza pe acestia de violenta in ideea ca poate fabuleaza?
    Este inuman ce spui, chiar abject! Vrei ca nici un copil care acuza un adult sa nu mai fie crezut?
    Chiar nu ai inteles ca in asemenea cazuri binele copiilor este pus inaintea binelui parintilor?
 • +7 (11 voturi)    
  Statul si bunatatea (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:54)

  Nelu-SM [utilizator]

  In nici un stat in care e interzis sa iti lovesti copilul nu e interzis sa bati pana la inconstienta copilul. Da, nu e greseala recititi.
  E interzis ca parintii sa isi disciplineze copiii. Dai o palma fetei tale de 14 ani si ai probleme, dar daca fata se va opune unei indicatii de la politie va lua un gaz iritant in fata, o tranta pe jos, si mainile bruscate la spate.

  Statele ce interzic pedepsirea copiilor au o problema cu parintii, statul insa este foarte dur cu acei copii. Se creeaza o lume in care toata lumea trebuie sa aiba incredere in autoritatea statului nu in altceva.

  https://www.youtube.com/watch?v=b5SHNAbsOHw
  https://www.youtube.com/watch?v=l7hSizJTixE
  https://youtu.be/EWPYnnatTKg?t=2m26s
  https://www.youtube.com/watch?v=5Ko-OFthlpc
 • +5 (11 voturi)    
  Ce omite articolul in mod rusinos (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:00)

  Vlad-I [utilizator]

  Ca tarile nordice au o cultura neomarxista care a luat o deriva periculoasa. Ca sistemul ca oricare alt sistem tinde sa acapareze tot si incearca sa se perpetueze indoctrinand pe cei mici. In acest caz sistemul sectar nordic intra in competitie con secta religiosilor, fireste nu se razboiesc direct ci prin motive indirecte. Ca in fond un stangist chiar daca nu spune nu priveste cu ochi buni oamenii religiosi sau de alta ideologie politica, ba chiar as indrazni sa spun ca o uraste din suflet. Sunt sute si chiar mii de manifestari violente ale stangii pe strazile europei, nu poate iesi atata violenta din pacifism si toleranta.
 • +6 (6 voturi)    
  cazul Bodnariu (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:06)

  Ion Paraschiv [anonim]

  In articol se vorbeste despre "tara de origine"
  a copiilor.Care este aceasta pentru copiii Bodnariu
  in opinia autorului?
  In ce limba comunica familia:copii,parinti,bunici?
  • -1 (3 voturi)    
   Conteaza? (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:06)

   jas [utilizator] i-a raspuns lui Ion Paraschiv

   (in afara satului romanesc)
   • +4 (6 voturi)    
    e simplu (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:27)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui jas

    Tara de origine este tara in care te-ai nascut si unde ai crescut, macar primii ani din viata. In cazul de fata ,Norvegia.
 • +4 (12 voturi)    
  Protest (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:43)

  amiodarona [utilizator]

  Pe data de 8 ianuarie va fi un protest in 4 orase mari din tara! Haideti sa fim solidari!

  Acest protest mai este si in alte aproape 20 de tari! Puteti verifica mai multe pe pagina de facebook.
 • +2 (12 voturi)    
  ok (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:34)

  adi [anonim]

  Ma intreb daca Barnevernet rapesc copii de la familiile musulmane.
 • +3 (9 voturi)    
  Aviz celor ahtiati dupa civilizatia occidentala! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:40)

  Greu [anonim]

  Pentru toti tinerii care viseaza naiv la o viata perfecta in Occident, acest caz ar trebui sa fie un avertisment. Adaugati la el permisivitatea exagerata fata de imigratia din Africa si Asia, promovarea neinfranata a homosexualitati, controlul gandirii libere cand vine vorba de Holocaust, evrei, Nazism, dar si toleranta amuzata cand e vorba de comunism, Stalin, Mao si Fidel Castro. Veti obtine un cocteil care nu seamana mai deloc cu ceea ce consideram normal in Romania. Daca va puteti adapta, mult success! Dar am o rugaminte: nu mai cereti Romaniei sa va apere, cand suportati consecintele alegerii voastre!
 • +12 (22 voturi)    
  CRUZIME, NAZISM! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:45)

  CRUZIME! [anonim]

  Motivele BARNEVERNET cand au RAPIT copii unor parinti!

  68 Reasons Given By The Norwegian State For Depriving Parents of Their Children)

  (1) Tatal este fara seviciu si nu poate sustine familia.
  (2) Tatal este bolnav si mama nu-si poate gasi o slujba. Prin urmare este in situatie financiara prea rea ca sa poata sa plateasca pentru jucarii si pentru activitatile din scoala si de dupa scoala pentru copii. ( in schimb, parintii adoptivi primesc mii de coroane in fiecare luna pentru fiecare copil adoptat).
  (3) Hainele curate nu sunt puse in „ordine de armata” in dulap.
  (4) Pshihologul a inregistrat ca mama nu a fost in stare sa faca o omleta dupa gustul lui si a taiat feliile de paine prea groase.
  (5) Copilul se uita cu nerabdare la necunoscuti si le zambeste. Aceasta insemneaza ca el nu este atasat de mama lui. (Mama statea de vorba cu niste oameni dupa ce a vizitat biroul de Securitte Sociala, in timp ce copilul din carucior se uita la oamenii din jur
  (6) Copilul isi intoarce fata de partea cealalta cand tatal sau i-o spala. (Probabil o insinuare ca copilul nu a vrut sa se uite la tatal sau pentru ca nu-i placea de el. In realitate, probabil ca nu a vrut sa-i intre sapun in ochi, deci care este modul „gresit” sau „negresit” de a evita asta?
  (7) Mama foloseste prea mult sapun cand face curatenie.. (Raportat la CPS de un „ajutor de curatenie”, care a fost instruita de CPS nu sa ajute la munca practica, ci la „observarea” familiei).
  (8) Tata este prea activ, mama este prea pasiva. (Observatorii de la CPS sunt sufficient de infricositori incat pot face pe orisicine sa actioneze sau prea pasivi sau prea activi).
  (9) Tatal s-a accidentat la picior si nu poate sa se urce pe scara. De aceea el nu este capabil sa curete partea de sus a ramelor de la geamuri.
  • 0 (4 voturi)    
   Sursa? (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:31)

   Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui CRUZIME!

   Imi vine greu sa cred ca astea-s motive oficiale pentru preluarea copiilor. Care-i sursa?
 • +12 (18 voturi)    
  CRUZIME, NAZISM!!! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:46)

  CRUZIME! [anonim]

  (10) Casa nu are toaleta inauntru, ci doar facilitati afara. (Aceasta evaluare a lui CPS te face sa te-ntrebi cum isi imagineaza ei ca generatiile de oameni din Scandinavia au spravietuit in secolele anterioare, cand toata lumea avea toaleta afara, si fara incalzire, si nu era CPS acolo sa-i protejeze pe copii impotriva lor. Numai cu 60 de ani in urma astfel de toalete se gaseau chiar in centrul orasului Oslo si sunt si acum comune in cabanele de vara sau de iarna din munti, – unde poate fi foarte frig).
  (11) Mama a suparat un proprietar anterior din cauza ca pisicile ei au urinat pe podea. (Acest lucru s-a intamplat cu cativa ani inainte ca fetita sa se nasca, dar CPS a folosit aceasta ca dovada ca mama nu a furnizat un mediu bun pentru fiica ei).
  (12) Copilul nu este interest in „antrenarea de concept” la gradinita.
  (13) Mama vrea sa lase bunica sa duca copiii la fizioterapie si alte tratamente medicale de care au nevoie, in loc s-o faca ea. Prin urmare mama isi pune interesele ei mai presus de interesele copiilor. (Mama copiilor este singura furnizoare. Ea a luat cursuri de educatie si orele coincid cu timpul in care copiii merg la tratamente. Bunica este mai mult decat dispusa sa duca ea copiii la aceste tratamente. CPS incearca sa puna presiune pe mama sa renunte la pregatirea ei profesionala – care ar tine-o ocupata – si sa duca ea copiii la tratamente, incercand sa interzica bunicii sa faca acest lucru.
  (14) Copilului ii place sa chiuleasca de la scoala. (Mama si-a luat concediu fara plata ca sa duca ea copilul la scoala si acasa. CPS totusi o invinovateste pentru ca copilului nu-i place scoala.
  (15) Parintii au cerut ajutor de la CPS deoarece copilul lor nu tine pasul cu ceea ce ar trebui sa invete la scoala. (De fapt multe cazuri incep cand parintii cer vreun ajutor celor de la CPS. Ei sunt etichetati ca fiind incapabili de a da ingrijire copiilor lor.
 • +11 (17 voturi)    
  CRUZIME, NAZISM! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:47)

  CRUZIME! [anonim]

  (16) Mama este foarte mica de statura. Cand fiica ei va creste si va deveni adolescent, mama nu va fi capabila sa o controleze.
  (17) Bunica are 54 de ani. Este prea batrana. Sora mamei are 28 de ani. Ea este prea tanara. (Mama baiatului a murit si familia a vrut sa aiba grija de el. Avea 12 ani).
  (18) Cand bunica a vizitat copiii, a vrut sa-i imbratiseze. CPS a trebuit sa opreasca aceasta, din moment ce aceasta poate creia un atasament nedorit.
  (19) Cand a fost intrebata de judecator daca vrea sa mearga acasa la parintii ei fata a raspuns, „da”, dar aceasta este ce vor toti copiii adoptati. Ea nu a dat nici un motiv pentru care a dorit sa plece acasa. (Dintr-o hotarare judecatoreasca. Faptul ca toti/multi vor sa mearga acasa, cu alte cuvinte, s-a trasformat intr-un argument pentru a le fi refuzat dreptul de fi reuniti cu parintii lor. Fata a fost de 13 ani. Mai tarziu, ea a spus ca motivul pentru care nu a raspuns la „De Ce”-ul lor, a fost pentru ca ea a crezut ca judecatorii au fost nebuni, din moment ce o mai si intreaba pentru un motiv pentru care vrea sa mearga la parintii ei iubiti).
  (20) Ei bine, fata spune ca vrea sa mearga acasa, dar desigur ca ei trebuie sa-i fie permis sa se duca inapoi sa traiasca cu parintii ei adoptivi. (Aceasta a fost spus in instanta de avocatul fetei, care a fost numit la acest caz de catre autoritati, complet impotriva vointei fetei, ca sa reprezinte interesele ei. Astfel de avocati „reprezinta” de regula client private, dar spun ceea ce CPS vrea sa auda.
  (21) Mama sufera de depresie, asadar un copil ii este destul pentru a face fata. (Mama avea doi gemeni si CPS a luat unul de la ea).
  (22) Mama are problema cu spatele. Ea nu poate avea grija de mai mult de un copil. (CPS I-a luat celalalt copil dintre cei doi gemeni).
 • +10 (18 voturi)    
  CRUZIME, NAZISM!! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:47)

  CRUZIME! [anonim]

  (23) Mama este cu dezabilitate si nu are utilizarea deplina a picioarelor. Prin urmare, ea nu se poate juca cu copiii in parcela de nisip sau sa mearga cu ei iarna la schiat.
  (24) Mama este o persoana care face abuz de medicamente. (Medicamentele au fost prescrise de doctor pentru o boala pur fizica)
  (25) Parintii vreau sa pastreze copiii cu ei si nu vor sa fie plasati la o asistenta maternala. Acest lucru dovedeste ca ei nu pot coopera cu CPS pentru cel mai bun interes al copilului.
  (26) Tatal are o atitudine negativa fata de CPS.
  • +5 (7 voturi)    
   O sa se spuna ca inventati... (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:18)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui CRUZIME!

   ...sau ca traduceti incorect. Mai bine dati linkul.
   • +3 (5 voturi)    
    .... (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:02)

    dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    http://www.mhskanland.net/page10/page122/page122.html
 • -2 (6 voturi)    
  clar (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:14)

  toxx [utilizator]

  "Serviciul de protectie a copilului din Norvegia a fost in centrul unor scandaluri similare cu familii din Estul Europei, Asia si Africa". Adica astia mai necivilizati care inca traiesc cu impresia ca daca iti iei copilul de par si il dai cu capu de pereti o sa aiba o educatie aleasa.
  • +1 (1 vot)    
   Atenție ! (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:11)

   LDsys [utilizator] i-a raspuns lui toxx

   Vorbești aiurea ...
  • +1 (1 vot)    
   Vorbeste in numele tau (Joi, 7 ianuarie 2016, 23:59)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui toxx

   Nu ma intereseaza ce faci tu in familie dar nu generaliza, te rog.
 • -1 (5 voturi)    
  204 comentarii?... (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:29)

  Hohey [utilizator]

  ...mai rar.
  S-a ciocnit civilizatia...cu anticivilizatia. Peste tot in lume daca iti bati copii si se lasa cu MARI TIPETE, vecinii suna la politie. Si politia are grija sa ii trimita in straini daca copii recunosc ca au fost abuzati.

  In general aceasta disputa se rezolva in fata oficialitatiilor prin cuvintul parintilor versurs cuvintul copiilor.

  IN EU se pune semn de egalitate intre cele doua cuvinte...mai greu de inteles pentru unii....
 • -4 (10 voturi)    
  ????? (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:43)

  Francisc 1 [utilizator]

  asta e problema noastra? o familie de habotnici care refuza sa respecte regulile tarii in care stau ? e problema lor !
 • +10 (12 voturi)    
  Adevărații Criminali... (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:00)

  Ricanantul [utilizator]

  sunt cei care, dintr-un servilism dement față de o proiecție fantasmatică asupra Uniunii Europene (complet iluzorie !), nu văd că adevărata traumă o provoacă birocrația marxistă a unui stat criminal, stat a cărui intruziune în viața privată nu mai cunoaște nicio opreliște.
  Sunt cei care nu-și dau seama de drama prin care trec copilașii (unul sugar!) de a fi despărțiți de părinți, trăind Procesul lui Kafka pe viu.
  Sunt cei care ignoră faptul că tentacula odioasă și malignă a statului norvegian a furat copiii unei familii fără a avea măcar un argument, o probă: nici azi, 7 ianuarie, nu avem vreo probă exceptând vâlvătaia din presă.
  Niște copii au fost intimidați, asaltați cu întrebări, iar toată naivitatea/puritatea/slăbiciunile acestor îngerași a fost întors în contra lor de agenții criminale ale unui stat stalinist de facto.
  Se pare că trebuie să fim toți atei, altfel nici pe copii nu mai avem voie să-i ținem lângă noi...
  https://mizeriaistoriei.wordpress.com/tag/norvegia/
 • +5 (9 voturi)    
  Adevărații criminali... (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:05)

  Ricanantul [utilizator]

  sunt cei care, dintr-un servilism dement față de o proiecție fantasmatică asupra Uniunii Europene (complet iluzorie !), nu văd că adevărata traumă o provoacă birocrația marxistă a unui stat criminal, stat a cărui intruziune în viața privată nu mai cunoaște nicio opreliște.
  Sunt cei care nu-și dau seama de drama prin care trec copilașii (unul sugar!) de a fi despărțiți de părinți, trăind Procesul lui Kafka pe viu.
  Sunt cei care ignoră faptul că tentacula odioasă și malignă a statului norvegian a furat copiii unei familii fără a avea măcar un argument, o probă: nici azi, 7 ianuarie, nu avem vreo probă exceptând vâlvătaia din presă.
  Niște copii au fost intimidați, asaltați cu întrebări, iar toată naivitatea/puritatea/slăbiciunile acestor îngerași a fost întors în contra lor de agenții criminale ale unui stat stalinist de facto.
  Se pare că trebuie să fim toți atei, altfel nici pe copii nu mai avem voie să-i ținem lângă noi...
  https://mizeriaistoriei.wordpress.com/tag/norvegia/
 • +9 (11 voturi)    
  ceva e ciudat in Norvegia (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:11)

  Laura NadiaAndrian1 [anonim]

  Ceva e ciudat in Norvegia ... exista multe cazuri relatate pe web, unele si mai absurde. De ex le-au luat copiii unor rusi pentru ca mama a scos (din greseala) un dinte de lapte care se misca deja... ori in Belgia asa se si presupune ca trebuie facut, dintii de lapte sunt scosi de parinti cand sunt gata sa cada, interventia la dentist nu e platita de catre asigurari (stiu ca eu mereu merg la dentist pentru asta si platesc personal), dar colegii copiilor mei nu merg la dentist pentru asa ceva. Aparent e si o industrie de bani in spatele acestei chestii si in special copiii imigrantilor sunt vizati.

  https://www.rt.com/news/196532-norway-remove-child-tooth/
  http://www.barnevern.org/norwegian-nightmare-state-sponsored-child-protection-racket/
  http://www.tnp.no/norway/panorama/2704-an-unfinished-debate-on-barnevernet
 • +2 (14 voturi)    
  sa discutam de proportii... (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:19)

  unualibro [utilizator]

  Pitati-va la poza de familie. Puneti in balanta ceva palme la fund. Puneti pe talerul opus ruperea acestui copil de familie. Acum, spuneti-mi care trauma este mai mare?
  • -1 (7 voturi)    
   ?? (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:30)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui unualibro

   Stii tu ce au indurat copii ca sa intrebi care trauma e mai mare?
   Deocamdata nu stim decat varianta parintilor pentru care educatia prin bataie e ceva normal.
 • -4 (12 voturi)    
  Violenta e generalizata, nu doar Norvegia (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:09)

  Albert Kurtyan [anonim]

  Hai sa fim seriosi.
  Nu doar in Norvegia, ci si in Anglia si Spania, Franta, Germania, Statele Unite, romanii sunt arestati cu zecile in fiecare zi pentru violenta domestica. Sute de copii sunt ridicati in fiecare an de la familii romanesti pentru ca sunt maltratati. Femei batute, familii de tigani, romani, multi, multi.
 • -6 (14 voturi)    
  Cei care tipa! (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:11)

  Albert Kurtyan [anonim]

  Cei care ţipă aici sunt cei care ştiu că riscă să îşi piardă şi ei copii pe care îi bat şi îi maltratează.
  • +1 (3 voturi)    
   Adanc rationament... (Vineri, 8 ianuarie 2016, 10:10)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Albert Kurtyan

   V-a luat mult timp si efort sa-l faceti?
   Facand unul la fel de inteligent, conchid ca dvs. nu aveti copii, de-aia priviti cu atata usurinta perspectiva despartirii fortate a a copilului de parinte.
   Si daca n-aveti copii, asta inseamna ca sunteti impotent.
   Vreti sa mai produc si alte imbecilitati asemanatoare?
   • -1 (1 vot)    
    ??? (Vineri, 8 ianuarie 2016, 23:01)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Poate ca omul e doar inteligent si vede mai departe de " eu te-am facut, eu te omor".\Nu va trece prin cap ca sunt oamnei care gandesc mai departe de partida de table cu vecinul, mancatul semintelor si programele tembele de la televiziune?
 • +5 (9 voturi)    
  Plangere penala in Romania si Suedia ! (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:22)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Nu intereseaza relatiile administrative intre institutiile norvegiene si Guvern.
  Legea penala trebuie sa fie aplicata ,daca a fost un abuz din partea politistilor sau a institutiei care a preluat abuziv copiii.
  Cetatenilor norvegieni condamnati definitiv in Romania,pot fi adusi in penitenciare ,printr-un mandat international...(poate ies si ei in vizita intr-un stat care are acord de extradare)
  Daca copii sunt cetateni romani ,statul roman trebuie sa ii protejeze !
 • +3 (9 voturi)    
  /// (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:15)

  a1r [utilizator]

  Pentru cei ce doresc sa ii scrie directorului Serviciului de Protectie Sociala din Norvegia mai jos aveti datele lui de contact:

  Kjetil Moen
  Director General
  Department of Child Welfare Services
  Kjetil.Moen@bld.dep.no
  +47 982 12 331

  Nu ar strica sa il intrebam personal despre caz.

  Acesti functionari adesea se baricadeaza in spatele unor institutii guvernamentale, iar ideologia lor utopica paleste in fata realitatii cotidiene.
  • -1 (5 voturi)    
   mda... (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:52)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui a1r

   Mda, in mod sigur ala o sa cada pe spate de emotie si infrigurare ca-i scrie nea caisa de pe malul Prutului sa-l ia la rost!
   Cred ca nu-ti dai seama de ridicolul gestului.
   • +4 (6 voturi)    
    ////<br> (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:27)

    a1r [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    Chiar crezi ca i-ar conveni acestui functionar sa primeasca zilnic mesaje in emailul de servici in legatura cu acest caz ?

    Nu cred gestul meu deloc ridicol.

    Cand ai scris senatorului sau deputatului tau ca nu esti de acord cu ceva in sistemul socio-politic si economic romanesc ?
     #showComment()
  • +1 (3 voturi)    
   Buna idee (Vineri, 8 ianuarie 2016, 9:52)

   MPopa [utilizator] i-a raspuns lui a1r

   I-am scris un email si sunt curios sa vad daca si ce imi raspunde.
 • +1 (7 voturi)    
  statistici (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:35)

  Alex.Te [utilizator]

  Articolul precizeaza: "O statistica a Directoratului (vezi ultimul grafic din aceasta pagina) arata ca procente mari ale copiilor din Europa de Est, Africa si Asia preluati de Serviciul de protectie, in comparatie cu procentele de copii din tarile nordice, Europa de Vest, America si Oceania. O explicatie poate fi data de diferentele culturale privind educatia si cresterea copiilor in tarile de Europa de est, Asia si Africa vs. statele occidentale."
  Cand verifici statisticile se observa ca procentul copiilor in evidenta autoritatilor care au fost despartiti de parinti este 6.9% (in cazul copiilor norvegienilor) si 8.8% (in cazul copiilor cu parinti imigranti). Diferenta, neseminifcativa de altfel, e datorata in principal emigrantilor din Africa si Asia unde acest procent e de peste 10% (mai exact 25% in cazul perintilor de origine Nigeriana/19% cu parinti din Sri Lanka). In cazul Europei de est acest procent este sub medie (in jur de 3% din copiii luati in evidenta prtectiei copiilor sunt despartiti de parinti).
  Asta in schimb nu inseamna ca e imposibil sa existe parinti romani, est europeni, asiatici, norvegieni care sa isi abuzeze copii si care sa fie luati din familia lor. Ceea ce arata statisticile este ca nu sunt diferente semnificative in investigarea abuzurilor intre populatia autohtona si cea a emigrantilor est europeni. Prin urmare nu pare sa fie dovezi ca are loc o anume distcriminare.
  Asta e numai in capul soldateilor credintei care si-au gasit acum menirea sa lupte importiva unei inchipuite discriminari pe motive religioase.
  • 0 (0 voturi)    
   erata (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:48)

   Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui Alex.Te

   Scuze, toate procentele sunt raportate la 1000 si la numarul total de copii - 8.8 dintr-o mie de copiii imigranti sunt despartiti de parinti...
 • +3 (7 voturi)    
  Pedepsirea copiilor in Romania: Statistici (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:28)

  a1r [utilizator]

  Este clar ca avem o cultura in care disciplinarea, inclusiv corporala, este generalizata.

  In acest sens, Browne et al. (2002) subliniaza ca 4 din 5 parinti romani isi disciplineaza fizic copii. Mai mult, 47.2% of fac in mod regulat, iar 28.6% admit ca folosesc diverse obiecte atunci cand isi lovesc copii.

  Un alt studiu (Iliescu et al., 2007), remarca faptul ca 64% dintre parintii romani folosesc pedepse verbale (e.g., striga la copii, ii ameninta).

  Concluzia, disciplinarea face parte din psihologia noastra colectiva, ca ne place sa nu.
  Cred ca trebuie sa muncim mult la shimbarea acestor mentalitati.

  Oricum, Norvegia este la un polul opus in care statul disciplineaza disproportionat (asemeni unui parinte abuzator) orice abatere de la idealul ei (utopic dupa parea mea) privind cresterea si educarea copiilor.

  Referinte bibliografice:

  Browne, K., Cârtână, C., Momeu, L., Păunescu, G., Petre, N., & Tokay, R. (2002). Child abuse and neglect in Romanian families: A national prevalence study 2000. Bucharest: Romanian Government National Authority for Child Protection.

  Iliescu, M., Preda, V., Stativa, E., Vitcu, A., & Ovedenie, A. (2007). Knowledge, attitudes and practices on parenting in Romania. Section II. Buzau: Alpha MDN.
 • +7 (7 voturi)    
  Unde e abuzul norvegienilor! (Joi, 7 ianuarie 2016, 19:22)

  Alui [utilizator]

  Parintii sunt acuzati de ceva dar procesul e secret. Articolul 10 din declaratia universala a drepturilor omului, le garanteaza un proces public intr-un tribunal independent. In cazul asta "tribunalul" e un consiliu local format din "experti" care poate decide "confiscarea" copiilor din familie, si desi parintii au teoretic dreptul de a face apel la un tribunal, consiliul nu e obligat sa se supuna deciziei tribunalului.
  "A care order is issued by one of the county social welfare boards. These boards are impartial entities and cannot be instructed. When presenting a case to the county social welfare board both parties are represented by their own separate lawyer. The decision can be appealed to court."
  Deci e clar o problema acolo pentru ca de fapt calea de apel lipseste de facto, si doi, faptul ca procesul e "secret" nu se poate garanta respectarea legii de catre membrii board-ului. Procese secrete se desfasoara cateodata doar in tribunalele militare, nu e cazul aici.
 • +1 (3 voturi)    
  The Norwegian Child Welfare Act... (Vineri, 8 ianuarie 2016, 0:00)

  CristianDragoi [utilizator]

  ...si cu organizatia asta Barnvernet (impreuna cu legislatia aferenta si practicile lor) au fost create ca raspuns la declinul natalitatii in Norvevia (si din celelalte tari nordice)...
  Nu s-a prins nimeni pana acum de asta?!
 • 0 (0 voturi)    
  un parinte adevarat = un parinte responsabil (Sâmbătă, 9 ianuarie 2016, 17:43)

  NicoF [utilizator]

  Ce produce mai mare vatamare copilului, cand de exemplu, vrei sa'l sustragi din fata unui pericol iminent, ce i'ar putea dauna grav sanatatii pe tot restul vietii (atat lui cat si fam lui , defapt ) cum ar fi o oala cu apa fiarta de pe foc pe care tinde s'o traga pe el ? Un " timbru mai autoritar " "un tras de ureche" , " o palmuta la fund " ca sa'l opresti din a se atinge de acea "oala" si sa invete ca asemenea lucruri nu are voie sa mai faca sau, sa nu faci nimic, sa lasi copilul sa faca ce vrea, chiar sa'l mangai, sa'l aplauzi, sa'i vorbesti calm si frumos ca si cum nimic nu i se va intampla si sa'l lasi sa se opareasca ca doar asa va invata el pe pielea lui, nu ?! Si cu alta ocazie iti va da foc si casei, doar " mama il lasa sa faca ce vrea !"

  Si totusi acesti parinti care au vrut sa'si protejeze copiii, sunt parinti adevarati care isi iubesc defapt copiii cu adevarat si sunt responsabili pt ei si viitorul lor !
  Si tot ei sunt cei criticati si pedepsiti, in acest crunt mod !
 • 0 (0 voturi)    
  corectia ffizica aplicata minorilor (Duminică, 10 ianuarie 2016, 0:24)

  VanvossenEva [anonim]

  Cum sa tragi de urechi copiii si cum sa-i bati la fund,ce scuza ai?ca tu faci mancare,ai pe cel mic in brate si copii se bat?!de ce se bat?daca sunt bine educati si incurajati sa se iubeasca intre ei,ca niste frati...nu se bat!de ce sa-ti pierzi calmul?ca ai cinci copii?pai nu tu i-ai dorit si i-ai nascut...pe toti cinci?mama este dominata de catre tata,un individ dur si autoritar...cred ca norvegienii stiu ce fac.Si parintii,nu stiau care este legislatia norvegiana,vis-a-vis de minori?cu un an in urma,o alta familie patise exact acelasi lucru!
 • 0 (0 voturi)    
  scopul scuza mijloacele (Duminică, 10 ianuarie 2016, 19:59)

  Irina25 [utilizator]

  Nu-i exclus ca acesti copii sa ajunga in familii "iubitoare" de pederastrii...
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 19:32)

   pla [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

   ..da ai dreptate, dar poate tocmai au fost salvati, ...luati...da la o familie iubitoare de peder......
 • 0 (0 voturi)    
  Copii americani (Duminică, 31 ianuarie 2016, 14:25)

  joeblack [utilizator]

  Sunt curios cati copii de cetatenie Americana au fost separati de parinti de catre autoritatile Norvegiene? Americanii trimiteau un comando si dupa puneau intrebari! Chiar asa stie cineva?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version