Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despartita de cei cinci copii in luna decembrie, a declansat un val de reactii in societate. Primele informatii, publicate cu precadere de site-urile crestine, sustineau ca Serviciul de protectie a copilului din Norvegia ar fi luat copiii de langa parintii Marius Bodnariu (cetatean roman) si Ruth Bodnariu (cetatean norvegian) din cauza convingerilor crestine ale parintilor. Declaratiile celor doi parinti si ale fratelui lui Marius Bodnariu arata insa ca motivul oficial este legat de "disciplinarea fizica" a copiilor, admisa de familie sub forma unor "palme la fund". Familia reclama insa actiunea disproportionata a autoritatilor. Familia Bodnariu, careia i-a fost luat si bebelusul de 4 luni, pregateste o actiune in instanta impotriva autoritatilor norvegiene. Un aspect interesant al cazului este dat de autonomia totala pe care Serviciul local de Protectie a Copilului il are fata de guvernul central norvegian, ceea ce impiedica orice posibila ingerinta in decizia luata la nivel local.

HotNews.roFoto: Hotnews

INFORMATIA PE SCURT:

  • Drama a avut ca punct de plecare sesizarea directoarei de la scoala unde invata cele doua fete ale familiei. Odata facuta sesizarea, Serviciul local de protectie a copilului a luat in custodie cei cinci copii pe motiv de violenta familiala
  • Familia admite mici "corectii fizice" precum o palma la fund sau trasul de urechi, dar acuza autoritatile norvegiene de reactie disproportionata fata de gravitatea faptelor
  • Familia Bodnariu acuza autoritatile ca nu au facut cercetari inainte de a decide masura radicala a luarii copiilor de linga parinti si plasarea lor in alte familii
  • Familia Bodnariu pregateste actiuni in instanta impotriva Serviciului de protectie a copilului
  • Serviciul local de protectie a copilului din Naustdal are autonomie totala fata de guvernul norvegian si orice alta institutie centrala, ceea ce face practic imposibila orice interventie a statului roman pe linga statul norvegian
  • Serviciul de protectie a copilului din Norvegia a fost in centrul unor scandaluri similare cu familii din Estul Europei, Asia si Africa
  • Legea norvegiana este extrem de drastica in privinta violentei fizice si psihice asupra copiilor

Care sint faptele cunoscute pina la acest moment

- Marius si Ruth Bodnariu locuiesc in Norvegia de zece ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) si Ezekiel (4 luni), care, potrivit unei informari MAE si declaratiilor fratelui lui Marius Bodnariu pentru HotNews.ro, au cetatenie norvegiana si romana. Marius (IT-ist) este angajat al primariei Redal din regiunea Naustdal, iar Ruth este asistenta medicala de specialitate pediatrica la spitalul din orasul Forde. Ambii sint membri ai cultului Penticostal.

- In 8 octombrie 2015, directoarea scolii din satul Vevring, unde invata cele doua fete ale familiei Bodnariu, a sesizat telefonic Serviciul local de Protecţie a Copilului (Barnevernet). Nu cunoastem motivele exacte care au stat la baza sesizarii, dar stim ca in Norvegia exista obligatia legala a sesizarii daca un cadru didactic are suspiciuni privind rele tratamente ale parintilor asupra copiilor. Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a declarat pentru HotNews.ro ca directoarea ar fi facut sesizarea pe motive religioase (exemplu: Eliana si Naomi ar fi spus la scoala ca "Dumnezeu pedepseste pacatul" sau ca educatia religioasa primita acasa le limiteaza dezvoltarea), dar si pe motiv ca fetele ar fi fost "disciplinate fizic" de catre parinti, in urma unei marturii a fetelor. In sesizare, directoarea scolii din Vevring ar fi scris ca nu exista semne de violenta fizica, potrivit declaratiei lui Daniel Bodnariu.

- In 16 noiembrie 2015, Serviciul local de Protectia Copilului a luat in custodie cele doua fete ale cuplului Bodnariu (direct de la scoala) si cei doi baieti de 5 si 2 ani (de acasa, unde se aflau impreuna cu mama lor). In aceeasi zi, tatal Marius Bodnariu a fost condus de la serviciu la sectia locala de Politie pentru a da explicatii despre tratamentele aplicate copiilor si a petrecut citeva ore in sectie. Marius Bodnariu sustine ca a fost arestat, dar nu este clar daca a fost vorba despre o retinere in baza unui mandat sau despre o invitatie pentru explicatii. In 17 noiembrie, angajatii Serviciului local de Protectia Copilului a luat in custodie si bebelusul Ezekiel (4 luni).

- Important de spus ca familia (atit sotii Bodnariu - intr-un interviu la Antena 3, cit si fratele Daniel Bodnariu - intr-o declaratie pentru HotNews.ro) au declarat ca nici directoarea scolii si nici Serviciul local de Protectie a Copilului din Naustdal nu i-au invitat la discutii si nu au realizat nici o ancheta sociala intre momentul sesizarii (8 octombrie) si momentul luarii in custodie a copiilor (16 noiembrie). Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia, institutie in cadrul careia functioneaza Serviciul de protectie a Copilului, dar cu o autonomie totala, nu a raspuns intrebarii HotNews.ro legata de acest aspect, invocand prevederile legale (Norwegian Children’s Act) care interzic comunicarea publica a detaliilor.

- In acest moment, cei cinci copii (inclusiv bebelusul de 4 luni) sint plasati in trei familii norvegiene diferite. Parintii au dreptul de a-i vizita de citeva ori pe saptamina. Familia reclama intreaga procedura, cu accent pe imposibilitatea ca mama (Ruth Bodnariu) sa-si alapteze copilul sugar.

- Serviciul local de protectia copilului din Naustdal a declansat pe 15 decembrie procedura de decadere din drepturile de parinti pentru Marius si Ruth Bodnariu si procedura pentru adoptia celor cinci copii in alte familii, potrivit declaratilor lui Daniel Bodnariu (fratele lui Marius Bodnariu) pentru HotNews.ro. Informatia nu a fost confirmata de autoritatile norvegiene. Motivatia oficiala pentru declansarea procedurilor administrative este violenta fizica asupra copiilor.

- Familia Bodnariu a atacat in instanta decizia Serviciului local de protectia copilului de luare a copiilor in custodie, potrivit declaratiilor lui Daniel Bodnariu. HotNews.ro nu a putut verifica stadiul procedurii.

- Cheia dramei este legata de posibilele acte de violenta asupra copiilor familie Bodnariu. Serviciul de protectie a copilului isi bazeaza actele pe aceste acuze, in conditiile in care legislatia norvegiana interzice orice act de violenta impotriva copiilor.

- Un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia a declarat pentru HotNews.ro ca "in Norvegia este interzisa aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele in scop educational. In cazuri unde se dovedeste ca un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului parintilor prin masuri voluntare. Totusi, in anumite cazuri actele de violenta sint atit de brutale, incit este obligatorie preluarea copilului in custodie. Aceeasi masura se aplica daca masurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este ca pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sint interzise prin lege in Norvegia. Cei care isi expun copiii la violenta risca pedepse cu inchisoarea".

- Ce spun parintii despre eventualele acte de violenta asupra copiilor? Intr-un interviu difuzat de Antena 3 in 17 decembrie 2015 (intre minutele 6-10) , parintii au admis ca le-au aplicat copiilor "disciplina fizica". Marius si Ruth Bodnariu au spus ca este vorba despre "masuri de corectie" de mica intensitate: "Am luat de ureche, am dat o palma la fund". Cum au justificat parintii aceste acte:

  • Marius Bodnariu: "Mai ales ca sotia a crescut aici, cunoastem ca nu sint acceptate astfel de masuri de corectie in educarea copiilor in Norvegia. Am incercat sa evitam, dar apar situatii in anumite conditii in care se ajunge si la masuri de genul asta".
  • Ruth Bodnariu: "In situatii de stres, cind se cearta copiii, cind tin un copil in brate si mincarea e pe foc si doi se cearta... In Romania nu e considerata violenta. In Norvegia din pacate asta e caz penal".

- Fratele lui Marius Bodnariu acuza autoritatile norvegiene intr-un comunicat datat 26 decembrie de incalcarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului si reclama lipsa unei anchete sociale prealabile si lipsa unei evaluari a impactului separarii copiilor de parinti si a separarii fratilor prin plasarea in trei familii diferite. Mai mult, Daniel Bodnariu acuza Serviciul local de protectia a copilului din Naustdal de manipularea copiilor prin intrebari directionate pentru a da declaratii prin care parintii sa fie incriminati, de presiuni asupra mamei (Ruth) sa declare in mod mincinos ca tatal (Marius) este abuziv cu ea, precum si de amenintari la adresa lui Marius sa nu faca public cazul, riscand sa nu-si mai vada copiii niciodata. Reprezentantii Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia nu au raspuns intrebarilor HotNews.ro legate de aceste acuzatii, invocind prevederile legale care interzic declaratii publice pe cazuri individuale.

- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a propus autoritatilor norvegiene adoptarea celor cinci copii de catre unchiul patern, Daniel Bodnariu (rezident in Romania), potrivit unui raspuns al MAE din 23 decembrie pentru presedintele Cultului Crestin Penticostal din Romania. Ce s-a intimplat cu aceasta propunere? MAE arata ca "in mod invariabil, autoritatile norvegiene considera ca legislatia locala este singura aplicabila in materie de protectie a copiilor rezidenti pe teritoriul acestei tari, indiferent de cetatenia copiilor, respingand sistematic solicitarile de preluare a minorilor formulate de alte state". Cu alte cuvinte, experientele anterioare cu cazuri similare au aratat ca autoritatile norvegiene resping solicitarile de adoptie din tarile de origine a copiilor sau parintilor lor si ii dau spre adoptie unor familii rezidente in Norvegia. Nu avem informatii in acest moment daca autoritatile norvegiene au respins formal propunerea Autoritatii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie din Romania.

- Cetateni romani au participat la mitinguri de protest la ambasadele Norvegiei din Bucuresti si din alte citeva orase europene. Pentru 8 ianuarie este anuntat un miting la Ambasada Norvegiei din SUA. O parte a mobilizarii s-a facut prin intermediul membrilor Cultului Penticostal, al carui membri sint sotii Bodnariu, dar si pe o pagina de Facebook special creata.

- Autoritatile romane au acordat si ele atentie acestui caz.

  • Premierul Dacian Ciolos a declarat intr-un interviu in 23 decembrie ca "situatia este sensibila" si a anuntat ca urmareste cazul.
  • Ministerul Afacerilor Externe a anuntat in 19 decembrie intr-un comunicat ca "monitorizează cu atenție situația", ca "misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară" si ca "a informat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie". In raspunsul din 23 decembrie pentru presedintele Cultului Crestin Penticostal din Romania, MAE atrage atentia ca sistemul de protectie a copilului din Norvegia "este complet descentralizat, nefiind admise imixtiuni din partea autoritatilor guvernamentale centrale in activitatea serviciilor locale. In egala masura, institutiile locale sunt refractare fata de interventiile externe, exercitate pe canale diplomatice si consulare". Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia, care arata ca "un ordin de preluare in custodie este emis de board-ul unuia dintre serviciile locale de protectie a copilului. Acest board este impartial si nu poate primi instructiuni".
  • Si Avocatul Poporului s-a autosesizat si a cerut clarificari institutiei similare din Norvegia

Care sint posibilele explicatii

Autoritatile pentru protectia copilului din Norvegia au fost in centrul mai multor scandaluri similare in ultimii ani, cind familii de imigranti au reclamat preluarea abuziva in custodie a copiilor pentru rele tratamente.

E important de spus ca legislatia norvegiana este extrem de stricta in privinta tratamentului la care sint supusi copiii si da posibilitatea interventiei rapide a Serviciului local de protectie daca exista suspiciuni de rele tratamente.

In raspunsul pentru HotNews.ro, Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia arata explicit ca "am observat recent ca The Norwegian Child Welfare este un sistem ce poate fi greu de inteles pentru strainii stabiliti in Norvegia. De exemplu, poate fi o provocare pentru ei sa inteleaga ca o institutie publica poate interveni in viata privata a unei familii si poate prelua in custodie copiii".

O statistica a Directoratului (vezi ultimul grafic din aceasta pagina) arata ca procente mari ale copiilor din Europa de Est, Africa si Asia preluati de Serviciul de protectie, in comparatie cu procentele de copii din tarile nordice, Europa de Vest, America si Oceania. O explicatie poate fi data de diferentele culturale privind educatia si cresterea copiilor in tarile de Europa de est, Asia si Africa vs. statele occidentale.

Spre exemplu, bataia este solutia aplicata copiilor in scop educativ de 63% dintre familiile din Romania, potrivit unui studiu sociologic realizat la nivel national de Organizatia Salvati Copiii ce a fost facut public in octombrie 2015. In acelasi timp, legea din Norvegia sanctioneaza dur orice violenta asupra copiilor, lucru cunoscut de familia Bodnariu, dupa cum cei doi soti au spus in interviul de la Antena 3.

  • Marius Bodnariu: "Intr-o oarecare masura, mai ales ca sotia a crescut aici, cunoastem ca nu sint acceptate astfel de masuri de corectie in educarea copiilor in Norvegia"
  • Ruth Bodnariu: "In Romania nu e considerata violenta. In Norvegia din pacate asta e caz penal".

Actiunile Serviciului de protectie a copilului din Norvegia si alte trei tari nordice (Suedia, Danemarca si Finlanda) au facut obiectul mai multor actiuni ale unor ONG-uri sau comitete de parinti, care au reclamat practici abuzive. Un exemplu este un raport din 2013 realizat de 40 de avocati, profesori de drept si fosti judecatori proveniti chiar din cele 4 de tari. Raportul a fost inaintat Parlamentului European, iar semnatarii reclama interventia legislativului european pe linga autoritatile din cele patru tari nordice pentru eliminarea "arbitrariului" din comportamentul angajatilor din serviciile locale de protectie a copilului.

Un episod dramatic a avut loc in urma cu zece ani, cind ministrul Educatiei din Norvegia a facut o declaratie ce a stirnit dezaprobarea cvasi-unanima: "credinta ca parintii sint cei mai potrivit pentru a-si creste copiii este gresita". Declaratia a ramas insa in memoria colectiva.

Context geografic si demografic:

Imagine din comuna Naustdal

Imagine din comuna Naustdal / Wikipedia

Naustdal este o comuna din regiunea Sogn og Fjordane, in sudul Norvegiei. Are o populatie de 2.700 locuitori (2013), fiind o comunitate mica, cu densitate mica a populatiei. Centrul administrativ al comunei este satul Naustdal. Redal (unde traieste familia Bodnariu si unde lucreaza Marius Bodnariu) e un sat din comuna Naustdal, iar scoala copiilor este in satul Vevring. Serviciul local de protectia copilului este in Naustdal. Mama copiilor lucreaza in orasul Førde.

Mama copiilor, asistenta medicala, a lucrat inclusiv in cadrul un serviciu de asistenta pentru copii care au fost luati in custodie de la familiile lor, a declarat pentru HotNews.ro fratele lui Marius Bodnariu, Daniel Bodnariu.

Marius Bodnariu este responsabil al comitetului de parinti atat la scoala, cat si la gradinita, a declarat Daniel Bodnariu pentru HotNews.ro.

Marius si Ruth s-au cunoscut in Romania, potrivit declaratiilor lui Daniel Bodnariu. Marius (fost angajat al ROMATSA) a lucrat ca profesor de informatica la Fundatia Ajutorarea Copiilor Strazii, o fundatie cu sponsori din Norvegia si Suedia. Ruth venise voluntar la aceasta Fundatie, si ulterior i-a devenit sotie.

Raspunsul complet de la Directoratul pentru copii, tineri si familie (eng):

"-Bufdir is the Norwegian Directorate for Children, Youth and Family Affairs, and does not deal with single cases. Since we do not have knowledge of individual cases we cannot say anything about decisions made by one Child Welfare Office in a particular region. Moreover it is important to state that the child protection cannot disclaim information about cases due to the confidentiality imposed by the Norwegian Children’s Act. Access to confidential information are reserved parents and those who are parts in these cases. It is punished under the law to disclose this kind of information to other parts. However we can give some general information, says the Directorate for Children, Youth and Family Affairs.

The Norwegian legislation is based on The best interest of the child. The Convention on the Rights of the Child is the most rapidly and widely ratified international human rights treaty in history, and Norway ratified the Convention in 1991.

The Norwegian Child Welfare Act`s main purpose is to ensure that children who live in conditions that can harm their health and development are given necessary help and care. The Act applies to all children in Norway, regardless of their residential status, background or nationality/citizenship.

Recently we have seen that The Norwegian Child Welfare is a system which can be difficult to understand for foreigners who settle in Norway. For instance it may be challenging for them to understand that a public institution like The Norwegian Child Welfare can intervene in the private life of a family, and take over the care of the children.

In Norway it is forbidden to apply physical punishments, even in an educational purpose. In cases where it is revealed that a child has been exposed to violent treatment, an effort will first be made to change the parents’ actions by voluntary measures. However in some cases the violence is so brutal that one is obliged to take over the custody of the child. The same applies to cases where the voluntary measures do not succeed. This is because it is forbidden by law to punish physically and psychologically children in Norway. People who expose children to violence risk prison punishments.

In most cases voluntary preventive measures are sufficient. A care order is only issued for less than 2 out of 10 children receiving a child welfare measure, and only in very serious cases (sexual abuse, violence, maltreatment, substance abuse, psychological problems , etc.)

When notified of possible harmful conditions, the child welfare service must thoroughly assess the situation and consider whether supportive measures in the family might be sufficient or if it is necessary to prepare for a care order. A care order is issued by one of the county social welfare boards. These boards are impartial entities and cannot be instructed. When presenting a case to the county social welfare board both parties are represented by their own separate lawyer. The decision can be appealed to court. In most cases voluntary preventive measures are sufficient.

Among children with Romanian background (children born in Romania and Norwegian-born by two Romanian-born parents) a total of 55 received some kind of child welfare measure by the end of 2012. With a population of 1130 with Romanian background aged 0-22 years, this gives a ratio of 30.2 per 1000. (newer statistics not available).

During 2014, 6 children whose mother were born in Romania, were placed in alternative care without the parents’ consent, either as an emergency care order (article 4-6 The Norwegian Child Welfare Act) or with a care order (article 4-12 and 4-8. 2 The Norwegian Child Welfare Act), according to the Directorate for Children, Youth and Family Affairs.”