Cazul Bodnariu, exemplu de ciocnire a civilizatiilor. Autoritatile norvegiene au luat cei cinci copii in custodie pe motiv de violenta fizica, parintii recunosc "palme la fund", dar reclama masuri disproportionate. Cronologia evenimentelor

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 6 ianuarie 2016, 15:54 Actualitate | Esenţial


Familia Bodnariu
Foto: Facebook
Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despartita de cei cinci copii in luna decembrie, a declansat un val de reactii in societate. Primele informatii, publicate cu precadere de site-urile crestine, sustineau ca Serviciul de protectie a copilului din Norvegia ar fi luat copiii de langa parintii Marius Bodnariu (cetatean roman) si Ruth Bodnariu (cetatean norvegian) din cauza convingerilor crestine ale parintilor. Declaratiile celor doi parinti si ale fratelui lui Marius Bodnariu arata insa ca motivul oficial este legat de "disciplinarea fizica" a copiilor, admisa de familie sub forma unor "palme la fund". Familia reclama insa actiunea disproportionata a autoritatilor. Familia Bodnariu, careia i-a fost luat si bebelusul de 4 luni, pregateste o actiune in instanta impotriva autoritatilor norvegiene. Un aspect interesant al cazului este dat de autonomia totala pe care Serviciul local de Protectie a Copilului il are fata de guvernul central norvegian, ceea ce impiedica orice posibila ingerinta in decizia luata la nivel local.

INFORMATIA PE SCURT:


 • Drama a avut ca punct de plecare sesizarea directoarei de la scoala unde invata cele doua fete ale familiei. Odata facuta sesizarea, Serviciul local de protectie a copilului a luat in custodie cei cinci copii pe motiv de violenta familiala
 • Familia admite mici "corectii fizice" precum o palma la fund sau trasul de urechi, dar acuza autoritatile norvegiene de reactie disproportionata fata de gravitatea faptelor
 • Familia Bodnariu acuza autoritatile ca nu au facut cercetari inainte de a decide masura radicala a luarii copiilor de linga parinti si plasarea lor in alte familii
 • Familia Bodnariu pregateste actiuni in instanta impotriva Serviciului de protectie a copilului
 • Serviciul local de protectie a copilului din Naustdal are autonomie totala fata de guvernul norvegian si orice alta institutie centrala, ceea ce face practic imposibila orice interventie a statului roman pe linga statul norvegian
 • Serviciul de protectie a copilului din Norvegia a fost in centrul unor scandaluri similare cu familii din Estul Europei, Asia si Africa
 • Legea norvegiana este extrem de drastica in privinta violentei fizice si psihice asupra copiilor

Care sint faptele cunoscute pina la acest moment

- Marius si Ruth Bodnariu locuiesc in Norvegia de zece ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) si Ezekiel (4 luni), care, potrivit unei informari MAE si declaratiilor fratelui lui Marius Bodnariu pentru HotNews.ro, au cetatenie norvegiana si romana. Marius (IT-ist) este angajat al primariei Redal din regiunea Naustdal, iar Ruth este asistenta medicala de specialitate pediatrica la spitalul din orasul Forde. Ambii sint membri ai cultului Penticostal.

- In 8 octombrie 2015, directoarea scolii din satul Vevring, unde invata cele doua fete ale familiei Bodnariu, a sesizat telefonic Serviciul local de Protecţie a Copilului (Barnevernet). Nu cunoastem motivele exacte care au stat la baza sesizarii, dar stim ca in Norvegia exista obligatia legala a sesizarii daca un cadru didactic are suspiciuni privind rele tratamente ale parintilor asupra copiilor. Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a declarat pentru HotNews.ro ca directoarea ar fi facut sesizarea pe motive religioase (exemplu: Eliana si Naomi ar fi spus la scoala ca "Dumnezeu pedepseste pacatul" sau ca educatia religioasa primita acasa le limiteaza dezvoltarea), dar si pe motiv ca fetele ar fi fost "disciplinate fizic" de catre parinti, in urma unei marturii a fetelor. In sesizare, directoarea scolii din Vevring ar fi scris ca nu exista semne de violenta fizica, potrivit declaratiei lui Daniel Bodnariu.

- In 16 noiembrie 2015, Serviciul local de Protectia Copilului a luat in custodie cele doua fete ale cuplului Bodnariu (direct de la scoala) si cei doi baieti de 5 si 2 ani (de acasa, unde se aflau impreuna cu mama lor). In aceeasi zi, tatal Marius Bodnariu a fost condus de la serviciu la sectia locala de Politie pentru a da explicatii despre tratamentele aplicate copiilor si a petrecut citeva ore in sectie. Marius Bodnariu sustine ca a fost arestat, dar nu este clar daca a fost vorba despre o retinere in baza unui mandat sau despre o invitatie pentru explicatii. In 17 noiembrie, angajatii Serviciului local de Protectia Copilului a luat in custodie si bebelusul Ezekiel (4 luni).

- Important de spus ca familia (atit sotii Bodnariu - intr-un interviu la Antena 3, cit si fratele Daniel Bodnariu - intr-o declaratie pentru HotNews.ro) au declarat ca nici directoarea scolii si nici Serviciul local de Protectie a Copilului din Naustdal nu i-au invitat la discutii si nu au realizat nici o ancheta sociala intre momentul sesizarii (8 octombrie) si momentul luarii in custodie a copiilor (16 noiembrie). Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia, institutie in cadrul careia functioneaza Serviciul de protectie a Copilului, dar cu o autonomie totala, nu a raspuns intrebarii HotNews.ro legata de acest aspect, invocand prevederile legale (Norwegian Children’s Act) care interzic comunicarea publica a detaliilor.

- In acest moment, cei cinci copii (inclusiv bebelusul de 4 luni) sint plasati in trei familii norvegiene diferite. Parintii au dreptul de a-i vizita de citeva ori pe saptamina. Familia reclama intreaga procedura, cu accent pe imposibilitatea ca mama (Ruth Bodnariu) sa-si alapteze copilul sugar.

- Serviciul local de protectia copilului din Naustdal a declansat pe 15 decembrie procedura de decadere din drepturile de parinti pentru Marius si Ruth Bodnariu si procedura pentru adoptia celor cinci copii in alte familii, potrivit declaratilor lui Daniel Bodnariu (fratele lui Marius Bodnariu) pentru HotNews.ro. Informatia nu a fost confirmata de autoritatile norvegiene. Motivatia oficiala pentru declansarea procedurilor administrative este violenta fizica asupra copiilor.

- Familia Bodnariu a atacat in instanta decizia Serviciului local de protectia copilului de luare a copiilor in custodie, potrivit declaratiilor lui Daniel Bodnariu. HotNews.ro nu a putut verifica stadiul procedurii.

- Cheia dramei este legata de posibilele acte de violenta asupra copiilor familie Bodnariu. Serviciul de protectie a copilului isi bazeaza actele pe aceste acuze, in conditiile in care legislatia norvegiana interzice orice act de violenta impotriva copiilor.

- Un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia a declarat pentru HotNews.ro ca "in Norvegia este interzisa aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele in scop educational. In cazuri unde se dovedeste ca un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului parintilor prin masuri voluntare. Totusi, in anumite cazuri actele de violenta sint atit de brutale, incit este obligatorie preluarea copilului in custodie. Aceeasi masura se aplica daca masurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este ca pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sint interzise prin lege in Norvegia. Cei care isi expun copiii la violenta risca pedepse cu inchisoarea".

- Ce spun parintii despre eventualele acte de violenta asupra copiilor? Intr-un interviu difuzat de Antena 3 in 17 decembrie 2015 (intre minutele 6-10) , parintii au admis ca le-au aplicat copiilor "disciplina fizica". Marius si Ruth Bodnariu au spus ca este vorba despre "masuri de corectie" de mica intensitate: "Am luat de ureche, am dat o palma la fund". Cum au justificat parintii aceste acte:
 • Marius Bodnariu: "Mai ales ca sotia a crescut aici, cunoastem ca nu sint acceptate astfel de masuri de corectie in educarea copiilor in Norvegia. Am incercat sa evitam, dar apar situatii in anumite conditii in care se ajunge si la masuri de genul asta".
 • Ruth Bodnariu: "In situatii de stres, cind se cearta copiii, cind tin un copil in brate si mincarea e pe foc si doi se cearta... In Romania nu e considerata violenta. In Norvegia din pacate asta e caz penal".

- Fratele lui Marius Bodnariu acuza autoritatile norvegiene intr-un comunicat datat 26 decembrie de incalcarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului si reclama lipsa unei anchete sociale prealabile si lipsa unei evaluari a impactului separarii copiilor de parinti si a separarii fratilor prin plasarea in trei familii diferite. Mai mult, Daniel Bodnariu acuza Serviciul local de protectia a copilului din Naustdal de manipularea copiilor prin intrebari directionate pentru a da declaratii prin care parintii sa fie incriminati, de presiuni asupra mamei (Ruth) sa declare in mod mincinos ca tatal (Marius) este abuziv cu ea, precum si de amenintari la adresa lui Marius sa nu faca public cazul, riscand sa nu-si mai vada copiii niciodata. Reprezentantii Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia nu au raspuns intrebarilor HotNews.ro legate de aceste acuzatii, invocind prevederile legale care interzic declaratii publice pe cazuri individuale.

- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a propus autoritatilor norvegiene adoptarea celor cinci copii de catre unchiul patern, Daniel Bodnariu (rezident in Romania), potrivit unui raspuns al MAE din 23 decembrie pentru presedintele Cultului Crestin Penticostal din Romania. Ce s-a intimplat cu aceasta propunere? MAE arata ca "in mod invariabil, autoritatile norvegiene considera ca legislatia locala este singura aplicabila in materie de protectie a copiilor rezidenti pe teritoriul acestei tari, indiferent de cetatenia copiilor, respingand sistematic solicitarile de preluare a minorilor formulate de alte state". Cu alte cuvinte, experientele anterioare cu cazuri similare au aratat ca autoritatile norvegiene resping solicitarile de adoptie din tarile de origine a copiilor sau parintilor lor si ii dau spre adoptie unor familii rezidente in Norvegia. Nu avem informatii in acest moment daca autoritatile norvegiene au respins formal propunerea Autoritatii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie din Romania.

- Cetateni romani au participat la mitinguri de protest la ambasadele Norvegiei din Bucuresti si din alte citeva orase europene. Pentru 8 ianuarie este anuntat un miting la Ambasada Norvegiei din SUA. O parte a mobilizarii s-a facut prin intermediul membrilor Cultului Penticostal, al carui membri sint sotii Bodnariu, dar si pe o pagina de Facebook special creata.

- Autoritatile romane au acordat si ele atentie acestui caz.
 • Premierul Dacian Ciolos a declarat intr-un interviu in 23 decembrie ca "situatia este sensibila" si a anuntat ca urmareste cazul.
 • Ministerul Afacerilor Externe a anuntat in 19 decembrie intr-un comunicat ca "monitorizează cu atenție situația", ca "misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară" si ca "a informat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie". In raspunsul din 23 decembrie pentru presedintele Cultului Crestin Penticostal din Romania, MAE atrage atentia ca sistemul de protectie a copilului din Norvegia "este complet descentralizat, nefiind admise imixtiuni din partea autoritatilor guvernamentale centrale in activitatea serviciilor locale. In egala masura, institutiile locale sunt refractare fata de interventiile externe, exercitate pe canale diplomatice si consulare". Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia, care arata ca "un ordin de preluare in custodie este emis de board-ul unuia dintre serviciile locale de protectie a copilului. Acest board este impartial si nu poate primi instructiuni".
 • Si Avocatul Poporului s-a autosesizat si a cerut clarificari institutiei similare din Norvegia

Care sint posibilele explicatii

Autoritatile pentru protectia copilului din Norvegia au fost in centrul mai multor scandaluri similare in ultimii ani, cind familii de imigranti au reclamat preluarea abuziva in custodie a copiilor pentru rele tratamente.

E important de spus ca legislatia norvegiana este extrem de stricta in privinta tratamentului la care sint supusi copiii si da posibilitatea interventiei rapide a Serviciului local de protectie daca exista suspiciuni de rele tratamente.

In raspunsul pentru HotNews.ro, Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia arata explicit ca "am observat recent ca The Norwegian Child Welfare este un sistem ce poate fi greu de inteles pentru strainii stabiliti in Norvegia. De exemplu, poate fi o provocare pentru ei sa inteleaga ca o institutie publica poate interveni in viata privata a unei familii si poate prelua in custodie copiii".

O statistica a Directoratului (vezi ultimul grafic din aceasta pagina) arata ca procente mari ale copiilor din Europa de Est, Africa si Asia preluati de Serviciul de protectie, in comparatie cu procentele de copii din tarile nordice, Europa de Vest, America si Oceania. O explicatie poate fi data de diferentele culturale privind educatia si cresterea copiilor in tarile de Europa de est, Asia si Africa vs. statele occidentale.

Spre exemplu, bataia este solutia aplicata copiilor in scop educativ de 63% dintre familiile din Romania, potrivit unui studiu sociologic realizat la nivel national de Organizatia Salvati Copiii ce a fost facut public in octombrie 2015. In acelasi timp, legea din Norvegia sanctioneaza dur orice violenta asupra copiilor, lucru cunoscut de familia Bodnariu, dupa cum cei doi soti au spus in interviul de la Antena 3.
 • Marius Bodnariu: "Intr-o oarecare masura, mai ales ca sotia a crescut aici, cunoastem ca nu sint acceptate astfel de masuri de corectie in educarea copiilor in Norvegia"
 • Ruth Bodnariu: "In Romania nu e considerata violenta. In Norvegia din pacate asta e caz penal".

Actiunile Serviciului de protectie a copilului din Norvegia si alte trei tari nordice (Suedia, Danemarca si Finlanda) au facut obiectul mai multor actiuni ale unor ONG-uri sau comitete de parinti, care au reclamat practici abuzive. Un exemplu este un raport din 2013 realizat de 40 de avocati, profesori de drept si fosti judecatori proveniti chiar din cele 4 de tari. Raportul a fost inaintat Parlamentului European, iar semnatarii reclama interventia legislativului european pe linga autoritatile din cele patru tari nordice pentru eliminarea "arbitrariului" din comportamentul angajatilor din serviciile locale de protectie a copilului.

Un episod dramatic a avut loc in urma cu zece ani, cind ministrul Educatiei din Norvegia a facut o declaratie ce a stirnit dezaprobarea cvasi-unanima: "credinta ca parintii sint cei mai potrivit pentru a-si creste copiii este gresita". Declaratia a ramas insa in memoria colectiva.

Context geografic si demografic:

Imagine din comuna Naustdal / Wikipedia
Naustdal este o comuna din regiunea Sogn og Fjordane, in sudul Norvegiei. Are o populatie de 2.700 locuitori (2013), fiind o comunitate mica, cu densitate mica a populatiei. Centrul administrativ al comunei este satul Naustdal. Redal (unde traieste familia Bodnariu si unde lucreaza Marius Bodnariu) e un sat din comuna Naustdal, iar scoala copiilor este in satul Vevring. Serviciul local de protectia copilului este in Naustdal. Mama copiilor lucreaza in orasul Førde.

Mama copiilor, asistenta medicala, a lucrat inclusiv in cadrul un serviciu de asistenta pentru copii care au fost luati in custodie de la familiile lor, a declarat pentru HotNews.ro fratele lui Marius Bodnariu, Daniel Bodnariu.

Marius Bodnariu este responsabil al comitetului de parinti atat la scoala, cat si la gradinita, a declarat Daniel Bodnariu pentru HotNews.ro.

Marius si Ruth s-au cunoscut in Romania, potrivit declaratiilor lui Daniel Bodnariu. Marius (fost angajat al ROMATSA) a lucrat ca profesor de informatica la Fundatia Ajutorarea Copiilor Strazii, o fundatie cu sponsori din Norvegia si Suedia. Ruth venise voluntar la aceasta Fundatie, si ulterior i-a devenit sotie.

Raspunsul complet de la Directoratul pentru copii, tineri si familie (eng):

"-Bufdir is the Norwegian Directorate  for Children, Youth and Family Affairs, and does not deal with single cases. Since we do not have knowledge of individual cases we cannot say anything about decisions made by one Child Welfare Office in a particular region. Moreover it is important to state that the child protection cannot disclaim information about cases due to the confidentiality imposed by the Norwegian Children’s Act.  Access to confidential information are reserved parents and those who are parts in these cases. It is punished under the law to disclose this kind of information to other parts. However we can give some general information, says the Directorate for Children, Youth and Family Affairs. 
 
The Norwegian legislation is based on The best interest of the child. The Convention on the Rights of the Child is the most rapidly and widely ratified international human rights treaty in history, and Norway ratified the Convention in 1991.
 
The Norwegian Child Welfare Act`s main purpose is to ensure that children who live in conditions that can harm their health and development are given necessary help and care. The Act applies to all children in Norway, regardless of their residential status, background or nationality/citizenship.
Recently we have seen that The Norwegian Child Welfare is a system which can be difficult to understand for foreigners who settle in Norway. For instance it may be challenging for them to understand that a public institution like The Norwegian Child Welfare can intervene in the private life of a family, and take over the care of the children.

In Norway it is forbidden to apply physical punishments, even in an educational purpose. In cases where it is revealed that a child has been exposed to violent treatment, an effort will first be made to change the parents’ actions by voluntary measures. However in some cases the violence is so brutal that one is obliged to take over the custody of the child. The same applies to cases where the voluntary measures do not succeed. This is because it is forbidden by law to punish physically and psychologically children in Norway. People who expose children to violence risk prison punishments.

In most cases voluntary preventive measures are sufficient. A  care order is only issued for less than 2 out of 10 children receiving a child welfare measure, and only in very serious cases (sexual abuse, violence, maltreatment, substance abuse, psychological problems , etc.)

When notified of possible harmful conditions, the child welfare service must thoroughly assess the situation and consider whether supportive measures in the family might be sufficient or if it is necessary to prepare for a care order. A care order is issued by one of the county social welfare boards. These boards are impartial entities and cannot be instructed. When presenting a case to the county social welfare board both parties are represented by their own separate lawyer. The decision can be appealed to court. In most cases voluntary preventive measures are sufficient.

Among children with  Romanian background (children born in Romania and Norwegian-born by two  Romanian-born parents) a total of 55 received some kind of child welfare measure by the end of 2012. With a population of 1130 with Romanian background aged 0-22 years, this gives a ratio of 30.2 per 1000. (newer statistics not available).

During 2014, 6 children whose mother were born in Romania, were placed in alternative care without the parents’ consent, either as an emergency care order (article 4-6 The Norwegian Child Welfare Act) or with a care order (article 4-12 and 4-8. 2  The Norwegian Child Welfare Act), according to the Directorate for Children, Youth and Family Affairs.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

84737 vizualizari

 • +8 (168 voturi)    
  si uite asa incep sa mai recunoasca (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:05)

  CCC [anonim]

  Parintii ca a fost mai multe decit "convingeri religioase". Acum au ajuns la "o palma la fund si tras de urechi".
  Cind recunosti asa, pe masura ce te prind, treaba e suspecta.
  Binteinteles ca parintii spumega, si spun ce cred ei ca e mai bine ca sa para victime.
  Ma indoiesc profund ca norvegienii nu au dreptate. E greu de inteles pentru cineva care a crescut cu "bataia e rupta din rai" si accepta abuzurile din familie si de la scoala ca fiind ceva normal sa inteleaga ca IN COPIL NU TREBUIE SA DAI. Si uite ca sint tari care chiar tin la asta, si care incearca sa previne traume ireparabile in psihicul cetatenilor ei.
  • -23 (111 voturi)    
   Eu ma indoiesc profund... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:55)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   ...Ca tu ai creier. Si ma opresc aici.
   • +28 (40 voturi)    
    Pai nu te poti opri aici (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:19)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

    Daca ai aruncat o jignire, explic-o. De ce crezi tu ca cineva care are alta opinie decit a ta nu are creier ? Oare nu ar putea spune si el acelasi lucru despre tine ?
   • +10 (12 voturi)    
    Hai ca s-a intors (Joi, 7 ianuarie 2016, 8:13)

    termopan [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

    Vad ca asa functionezi tu. Faci atacuri la persoana fara niciun argument.

    Cum te face sa te simti comentariul anterior?
  • +29 (81 voturi)    
   Masura disproportionata si abuziva (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:07)

   adro [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Dar daca in anumite situatii, cum ar putea fi cea de fata, statul nu previne traumele asupra copiilor ci este agresorul care produce aceste traume?

   Ce te faci atunci cand Norvegia, asa cum dezvolta ideea un articol pe Contriobutors.ro, "are o anumită tradiţie în a distruge vieţile copiilor"?

   http://www.contributors.ro/global-europa/masinaria-absurda-a-statului-norvegian-a-furat-copiii-familiei-bodnariu-presedintele-romanilor-tace/
   • -12 (44 voturi)    
    manipularea religioasa nu e tolerata (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:56)

    leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui adro

    in tarile civiulizate.
    • +12 (36 voturi)    
     cu (Joi, 7 ianuarie 2016, 1:16)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

     exceptia ''religiei pacii'' si a pseudoreligiei numite marxism.
    • +3 (5 voturi)    
     bine (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:43)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

     ca sunt acceptate absolut toate celelalte feluri de manipulari, bai nene.
    • +2 (4 voturi)    
     pai (Luni, 11 ianuarie 2016, 0:14)

     y_daddy [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

     manipularea atee e mai buna? Nu pot sa imi invat copiii ce doresc ca ii indoctrinez? Multumesc... prefer sa ii indoctrinez eu decat sa mi-i indoctrineze altcineva. Ca oricum cineva o va face!
   • -3 (23 voturi)    
    viva romania (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:30)

    2good4u [anonim] i-a raspuns lui adro

    link ul pus de tine nu spune nimic, loveste in neamtul care doarme, nu spun ca sistemul norvegian este perfect,dar....sa iti bati copilul nu este singura solutie, iar obligarea copiilor la respectarea cultului penticostal este o cretinitate,fetele au declarat ca " educatia religioasa primita acasa le limiteaza dezvoltarea ".sunt copii care au murit in romania pt ca parintii sunt martori ai lui iehova sau alte culte si nu au fost de acord sa primeasca sange de la " pacatosi " .....dar e normal in romania la fel cum este si sa iti bati copiii.
    • +9 (13 voturi)    
     Pe bune??? (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:37)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui 2good4u

     Daca fetele de sase si noua ani au declarat (textual, inteleg din mesajul dvs.) ca "educatia religioasa primita acasa le limiteaza dezvoltarea", eu as zice ca, dimpotriva, sunt extraordinar de bine dezvoltate intelectual.
     Uluitor chiar. Ceea ce, fireste, contrazice exact teza limitarii dezvoltarii lor de educatia primita acasa etc., etc., etc.
    • +11 (13 voturi)    
     Drepturile omului (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:04)

     Coddy [utilizator] i-a raspuns lui 2good4u

     Omul are dreptul sa isi aleaga ce religie il taie capul, indiferent ca e in Romania sau in alta tara, atata timp cat nu face rau celorlalti sau sie insusi, iar tot ce face e cu bun simt. Chiar daca pentru altii pare ca acea religie are reguli absurde, cum ai zis si tu legat de transfuziile de sange la Martorii lui Iehova, pupat oase la Ortodocsi sau dat zeciuiala la alte culte, e dreptul fiecaruia sa isi aleaga, daca vrea, ceva in care sa creada, chiar si in the Flying Spaghetti Monster, daca vor. Cat timp nu te obliga sa fii ca ei, care e problema? Evident ca in cazul copiilor e diferita povestea, fiind deseori indemnati de parinti sa aiba o "viata religioasa activa" in cadrul cultului din care fac parte. Odata ce acestia cresc, odata cu educatia, pot sa vada lucrurile cu alti ochi si pot sa aleaga la randul lor ceva ce li se potriveste mai bine.

     Pe de alta parte, daca un copil ramane cu sechele (psihice, fizice) dupa ce e batut, e destul de clar ca trebuie luate masuri. Din ce am citit nu pare ca asa masuri drastice ar fi trebuit sa fie luate in cazul copiilor familiei Bodnariu.

     Haideti sa privim si un pic mai in profunzime: e normal ca Barnevernet sa ia copiii unei familii din India pentru ca acestia nu foloseau tacamurile la masa? Din moment ce in India se mananca cu mana in mod traditional...
     http://www.tnp.no/norway/panorama/2704-an-unfinished-debate-on-barnevernet
     Sau copii sa fie luati de la o familie de imigranti pentru ca la varsta de 2 ani nu stie sa comunice in norvegiana (pentru ca acasa vorbeau alta limba)? Ei bine, unde este aici bunul simt al Barnevernetului? Dar sa fie luat copilul dintr-o familie deoarece asistentul social A MINTIT cand a descris "abuzurile", acelasi asistent social recunoscand ani mai tarziu in fata instantei ca a mintit, nici acum copilul sa nu fie dat parintilor naturali, pe motiv ca nu ar mai avea vreo conexiune emotionala cu ei? Ce bun simt transpare din a lua copilul mic unei mame pe motiv ca atunci cand il tinea in brate?
     • +1 (1 vot)    
      Daca e vorba sa aleaga (Luni, 11 ianuarie 2016, 1:38)

      Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Coddy

      Atunci sa aleaga la o varsta la care are discernamant. De exemplu, sa aleaga un partid cu care sa voteze se intampla la 18 ani ...
    • +6 (8 voturi)    
     ? (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:16)

     adro [utilizator] i-a raspuns lui 2good4u

     De ce legi bataia copilului de o anumita religie?
     • +4 (12 voturi)    
      he he... (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:42)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui adro

      pt ca bataia ortodoxa-i mai... drept credincioasa! Hai in Vaslui sa vezi daca nu crezi... :)))
  • +16 (82 voturi)    
   ... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:26)

   dragonfly [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   bah inteligentule pune mana pe o carte inainte sa pui etichete ca te faci de ras si apoi cauta pe youtube sa vezi cate abuzuri au loc in aceasta tara si cate familii au ramas fara copii, e o intreaga afacere in spate!!
   • -5 (29 voturi)    
    Hmmm... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:19)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui dragonfly

    bah, de care parte sunt masonii si reptilienii, ca nu mai inteleg nimica?
  • +20 (102 voturi)    
   Lipsa de compasiune (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:01)

   batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Ma gandesc ca nu ai copii, de aceea iti lipseste total lipsa de compasiune afisata in mesajul tau. Sa iei un copil din familie este o drama. Sa iei 5, ce e?
   Eu cred ca te uiti prea mult la stirile ProTv, unde vezi doar abuzuri si maltratari.
   Institutia Barnevernet a recunoscut ca nu a gasit nici un fel de semne de maltratare pe corpul copiilor.
   Eu cred ca tu esti mai intelept decat regele Solomon, cunoscut in timpul lui drept unul din cei mai intelepti oameni. Iata ce a scris el: "Cine cruta nuiaua, uraste pe fiul sau, dar cine-l iubeste, il pedepseste indata." Cartea Proverbe Cap.13 vs.24.
   Subliniez "pedepseste", nu "rupe in bataie".
   Inainte sa te pronunti cine are si nu are dreptate, citeste mai multe informatii legat de acest caz.
   Cum ti se pare ideea de a-ti fi luat copilul din brate fara a avea acces la un proces echitabil in instanta? Dar faptul ca institutia Barnevernet nu are nici o lege care sa-i delimiteze domeniul de activitate? Practic face ce vrea, iar autoritatile nu-i pot face nimic legal. Nu este nazism oare?
   • -3 (51 voturi)    
    esti ... genial! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:22)

    eu [anonim] i-a raspuns lui batranu23

    cum spuneam si in titlu...esti genial!! asta e un citat din cartea aia care spune ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului? ca barbatul este capul si femeia e un "nimeni"? ca e bine sa faci copii cu "tiitoarele" si ca valorile morale nu sunt neaparat respectate daca esti rege?? in ce lume traiesti amice? vezi ca mai sunt prin orientul mijlociu oameni cu asemenea idei! ii vezi pe la tv: mai pun o bomba...mai violeaza niste femei...mai educa niste copilasi sa se arunce in aer!
    si ca sa ne mutam la noi in tara: cati copilasi sunt lasati pe strada sau pusi la cersit de "parinti"? oare avem curajul sa ne comparam cu Norvegia in domeniul asta? de unde si pana unde ne permitem noi sa le dam lectii de "cum se cresc si se educa niste copilasi"? ce semne nu a gasit institutia aia? poi nu a zis tac'su ca i-a mai scapat cate o educativa? nu s-au dus pruncii la scoala si au spus ca pacatosii vor fi pedepsiti de o forta "divina"? (asta au spus si aia de au pus bombe in franta...forta divina...mai tii minte?) poate nu stii dar Romania este tara aia din UE care are mai multe biserici decat scoli si spitale, care da bani cultelor si isi lasa copilasii pe strazi, flamanzi, infrigurati si lipsiti de educatie... e tara care reuseste sa tina sus stindardul analfabetismului in Europa...e tara care face ca prapastia dintre Europa si Africa sa nu mai para asa de adanca! eu zic sa mai evaluezi situatia si sa vezi ca "nu prea e nazism"!
    • +4 (10 voturi)    
     Este interesanta (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:21)

     Upstanding [utilizator] i-a raspuns lui eu

     abordarea ta. Chiar ma gandesc ca Norvegia ar fi un "exemplu bun" de transparenta in ce priveste activitatea institutiilor statului, care nu vor sa raspunda la solicitarile adresate de o institutie de presa, menite sa faca lumina intr-un caz super mediatizat.
     Ce ai fi preferat: sa fi crescut de parintii tai naturali (chiar daca nu au fost parinti perfecti), sau de un orfelinat (care, sa presupunem ca e cel mai bun orfelinat)?

     Interesanta si aborbadea Bibliei. Imi confirma inca o data ca noi romanii suntem specialistii la toate, chiar si la religie, nu doar la politica, fotbal si masini.
    • +3 (5 voturi)    
     Cartea (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:19)

     marcel_c [utilizator] i-a raspuns lui eu

     ma refer la cartea despre care vorbesti cu oarecare dispret si pe care eu nu ma jenez sa spun ca o citesc si o iubesc pentru ca ma ajuta sa disting binele de rau, adevarul de minciuna, realul de iluzie, valoarea de nonvaloare.

     Dragul meu (sau draga mea), cand iei in mana o carte de matematica e bine sa te astepti sa gasesti in ea formule, teoreme, exerciti si probleme. Daca te astepti sa fie o poveste frumoasa despre o ecuatie care pana la final se rezolvat singura s-ar putea sa fii dezamagit(a)... sau sa nu intelegi nimic.

     Tot asa cand citesti ceva scris cu mii de ani in urma e bine sa te raportezi la cultura si civilizatia acelei vremi (ma refer la tiitoare si la statutul femeii in societatea de atunci). Ar fi bine sa nu confuzi valorile care le transmite cartea cu realitatea cruda a civilizatiei din zona si vremea respectiva si sa acorzi atentie modului in care se ia pozitie fata de erorile din cultura si civilizatia respectiva. Din pacate afirmatiile tale indica o citire in diagonala, sau pe sarite. Acel rege de care vorbesti a fost confruntat pentru fapta lui si au existat consecinte. Deci cartea nu te invata ca e OK ce a facut, dar daca tu vrei sa vezi lucrurile altfel de cat sunt scrise e optiunea ta...

     Sa nu uitam ca principiile biblice au dus la abolirea sclaviei, la valorizarea femeii si a copiilor ca indivizi creati dupa imaginea lui Dumnezeu si au stat la baza formarii civilizatiei europene. Ca sa nu mai vorbesc de transformarea vietilor unor oameini ca Maica Tereza, Nelson Mandela sau atator milioane de oameni care au luat in serios aceasta carte.
   • -2 (26 voturi)    
    Trezirea (Joi, 7 ianuarie 2016, 8:40)

    utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

    S-au trezit romanii care își bat copiii ca pot fi la rândul lor pedepsiți.
    Wow!
    Societatea arhaica si ortodoxa romana față cu reacțiunea.
    Ca de obicei, se cauta scuze si citate din biblie.
    Ma mir ca nu folosiți si citate din coran. Si acolo se proslaveste violenta.
    • +3 (13 voturi)    
     Raspuns (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:32)

     batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

     Am explicat CLAR: "pedepseste", nu "rupe in bataie" sau violenta.
     Daca nu esti crestin, sau musulman, e alegerea ta. Romania se lauda ca este o tara crestina...sau nu mai e cazul?
     Mai intati citeste biblia si coranul si dupa aceea vino cu concluzii.
     Iti raspund cu un link tot de pe HN:
     http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16610070-parintii-permisivi-din-suedia-dat-nastere-unei-generatii-monstri-intampla-copiii-lasati-faca-tot-vor-prabusirea-disciplinei-scoli-pana-suicid.htm
     • +1 (17 voturi)    
      Pedeapsa Versus abuz??? (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:57)

      utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

      Nu este nimic CLAR la limita dintre "pedeapsa" fizica si abuz.
      CLAR este doar faptul ca violenta asupra copiilor Creează sechele greu de vindecat.
      CLAR este ca o suspiciune, oricât de vagă, de abuz asupra copiilor trebuie investigata si, daca se dovedeste reala, pedepsita drastic, dupa modelul norvegian.
      Iti arati ușor colții de creștin radicalizat atacând la persoana si presupunând ca nu sunt nici creștin nici musulman.
      Concluzia mea in ceea ce te privește este ca sper ca nu ai copii pentru ca știu ce esti in stare sa faci cu ei.
      • +5 (17 voturi)    
       concluzii esuate (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:08)

       batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

       Daca ai bunavointa sa citesti articolul de mai sus vei vedea ca nu doar crestinii, ci si profesionistii (psihiatrul suedez David Eberhard) te contrazic: “The so-called experts think that parents should negotiate, rather than punish. They have misunderstood the concept of parenting. Children are not as fragile as they think.”
       Acelasi autor sustine ca modelul nordic de crestere a copilului a esuat.
       Suedia a fost prima tara care a interzis pedepsele fizice, in 1979 si are o institutie care se numeste tot Barnevernet, dar acolo abuzurie sunt mult mai putine decat in Norvegia.
       Din fericire am un copil. Mi-am propos sa nu il disciplinez NICIODATA cand sunt suparat sau nervos. Acesta este cheia de a-l feri de abuz, violenta sau cum vrei sa-i mai spui.
       Corect pana la modelul norvegian. Statul prin Protectia Copilului trebuie sa ia copilul din familie doar daca prezinta semne fizice pe corp (cazuri grave). Altfel trebuie sa parcurga cativa pasi (aplicati in Germania), cum ar fi: investigatie, punerea parintilor sub urmarire, furnizare de training-uri parintilor. Doar daca acestea esueaza, li se ridica drepturile parintesti IN INSTANTA, dupa un proces echitabil. Asa inteleg eu o politica echidistanta, corecta si transparenta a statului in disciplinarea copiilor.
       Nu te chinui sa tragi concluzii, ca ai esuat.
       Link-ul original:
       http://www.telegraph.co.uk/women/mother-tongue/10636279/Have-Swedens-permissive-parents-given-birth-to-a-generation-of-monsters.html
       • +1 (13 voturi)    
        pedeapsa fizica (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:59)

        frd55 [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

        Daca ai bunavointa sa citesti articolul de mai sus vei vedea ca autorul nu pledeaza pentru pedeapsa fizica ci pentru interzicerea satisfacerii tuturor placerilor copilului.
        Pedeapsa nu inseamna pedeapsa fizica, ci a ii interzice copilului anumite lucruri. Ceea ce deplande autorul este permisivitatea extrema si nu lipsa bataitei.
        Asa ca nu poti invoca in niciun fel articolul citat pentru justificarea disciplinarii fizice a copiilor.
        • +5 (15 voturi)    
         pedeapsa fizica (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:24)

         frd55 [utilizator] i-a raspuns lui frd55

         As adauga ca exista numeroase studii care arata lipsa oricarui beneficiu al disciplinarii corporale si existenta unei relatii intre pedeapsa fizica si agresivitatea dobandita a copilului astfel pedepsit. Copilul pedepsit fizic (chiar daca parintele o face in mod controlat si loveste usor) invata ca lovirea celuilalt este modalitatea de a corecta un comportament inadecvat. La randul lui, va aplica aceeasi logica in relatiile cu ceilalti copii.
         Nu spun ca toti copiii disciplinati fizic (nici macar majoritatea lor) vor esua in relatiile lor sociale. Cunosc multi parinti ce isi disciplineaza fizic copiii si sunt oameni f educati si de bun simt, iar copii cred eu ca vor iesi bine merci. Ceea ce spun este ca pedeapsa fizica nu ajuta in niciun caz si este, dimpotriva, un factor de risc pt dezvoltarea ulterioara a copilului.
         • +1 (9 voturi)    
          Ce e mai grav pedeapsa sau despartirea de parinti? (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:31)

          un taran [utilizator] i-a raspuns lui frd55

          Nu vreau sa argumentez ca pedeapsa fizica este buna, nici decum, dar asa dupa parerea ta de psiholog neprofesionist (sau poate esti profesionist) ce crezi tu care este efectul despartirii copiilor in primul rand de parinti, iar apoi unul de celalalt (sunt plasati in 3 case diferite la ore mai distanta). Ai citit studiile care arata cat de grav sunt afectati copii care sunt luati cu forta dintr-o familie iubitoare? Ai citit studiile care arata cate abuzuri se intampla in "foster homes"? Nu crezi ca era o solutie mai potrivita educarea parintilor si supravegherea lor?
          • +4 (4 voturi)    
           raspuns tardiv (Vineri, 8 ianuarie 2016, 10:19)

           frd55 [utilizator] i-a raspuns lui un taran

           Buna dimineata si scuze pt acest raspuns tardiv. Despartirea copiilor de familia lor poate avea efecte nefaste daca intr-adevar este o familie iubitoare si, absolut necesar, aceasta iubire se manifesta corespunzator si nu prin batai zilnice, urlete, teroare psihica, stres permanent. Abuzuri exista si in familiile adoptive si in cele naturale. Sunt cazuri in care parintii sunt sinceri cand afirma ca isi iubesc f mult copiii, insa ceea ce le transmit in realitate este contrariul. In astfel de cazuri despartirea de familie este binevenita. Un copil astfel traumatizat poate, intr-o noua familie, sa isi recastige copilaria si sa se dezvolte adecvat. Crede-ma, cunosc cazuri concrete in acest sens si, daca toti ce se vor repezi sa imi dea minusuri le-ar cunoaste, ar fi de acord cu mine.
           In niciun caz insa nu iei un copil dintr-o familie normala, si nici in legislatia norvegiana nu se prevede acest lucru. Nu cunosc f multe detalii ale acestui caz, insa daca Barnevernet a luat copiii pentru un alt motiv decat pentru riscul unei violente excesive si al unor traume fizice si psihice iminente, atunci inseamna ca nu au respectat propria legislatie.

           Independent insa de detaliile acestui caz, comentariile mele initiale s-au referit la disciplinarea fizica in forma usoara (o palmuta din cand in cand la fund), caci, din fericire, cu violenta extrema nu pare a fi nimeni de acord. Asadar, reiterez pozitia mea destul de radicala pentru unii, si anume ca nicio forma de disciplina fizica (nici macar acele palmute la fund pe care poate ca copilul nici nu le simte) nu este benefica si nu il invata pe copil absolut nimic bun. Singurul lucru pe care il invata este ca atunci cand nu ne place ce face celalalt trebuie aplicata o lovitura. Si mecanismul asta va fi reprodus de copil in relatiile cu ceilalti. Copilul va lovi la randul lui. Eu atat am vrut sa argumentez, intrucat am vazut ca multi accepta dispciplina fizica usoara, cu bun simt si controlata.
       • +5 (13 voturi)    
        Disciplina cu pumnul sau cu palma? (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:35)

        utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

        In primul rând mi se pare interesant faptul ca pentru tine a disciplina este sinonim cu a pedepsi. Probabil si pentru copilul tau respectul este sinonim cu frica.

        Si apoi am o curiozitate, pentru ca noi ăștia mai grei de minte nu vedem diferența între pedeapsa corporală si abuz prin violenta, cum iti pedepsești copilul?

        Unde ii dai? Peste cap? Peste față? Peste mâini? Peste picioare? In burta?

        Cu ce iti lovești copilul? Il plesnești cu palma? Ii tragi cu pumnul? Cu piciorul? Folosești si obiecte? Poate cureaua? Cablul? Chiștocul?

        Te rog frumos sa spui, chiar vrem sa știm detalii.
    • -1 (5 voturi)    
     imi dau (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:48)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

     si io cu presupusu: nu-i asa ca nu ai nici un copil?
     • +1 (7 voturi)    
      Presupusul asta.. (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:10)

      utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      Iti dai cu presupusul prost.

      Acum imi dau si eu cu presupusul : tu ai cel putin un copil pe care il bați.
      • -1 (7 voturi)    
       da, am doi copii (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:49)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

       si nu-i bat niciodata. Palma la fund nu e bataie. Daca tu esti vreo inteligenta superioara si reusesti in educatie fiind intotdeauna "prietenul" copiilor tai (daca ai, inca ma indoiesc amarnic), imi cer scuze.
       • 0 (8 voturi)    
        dar 30 de palme (Joi, 7 ianuarie 2016, 20:33)

        hidroxid [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Dar 30 de palme la fund tot nu sunt bătaie?
       • 0 (0 voturi)    
        palma la fund (Vineri, 8 ianuarie 2016, 14:35)

        frd55 [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Pt cei ce inteleg franceza, va rog sa cititi acest articol publicat anul trecut in Le Monde cu privire la palmutza la fund. Este f interesant.
        http://www.lemonde.fr/famille-vie-privee/article/2015/03/03/la-fessee-a-t-elle-une-valeur-educative_4586599_1654468.html

        Si va rog sa nu mai confundati lipsa bataii cu toleranta sau prietenia cu copilul. Disciplina trebuie sa existe, insa formele ei sunt diverse. Corectia fizica este una dintre aceste forme, insa nu singura si, in orice caz, nu cea mai eficace.
  • +39 (53 voturi)    
   pentru CC (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:08)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   "Totusi, in anumite cazuri actele de violenta sint atit de brutale, incit este obligatorie preluarea copilului in custodie. Aceeasi masura se aplica daca masurile voluntare nu dau rezultate. "
   Asa spune chiar
   un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia .
   Deci tu crezi ca o palma la fund sau o mica urechiala
   este egala cu " act de violenta atat de brutala " ?
   Mai gandeste-te , poate ai exagerat ?
   • +1 (9 voturi)    
    . (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:37)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    daca au recunoscut urecheala si palme (ca sa nu fie acuzati de sperjur) desi cunosteau ca legea le interzice inseamna ca a fost mult mai mult in spate...
    • -2 (4 voturi)    
     poate ca mai sunt si oameni (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:52)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui spy

     sinceri, nu ca altii care-s obisnuiti sa minta oricand si oricat.
    • +1 (5 voturi)    
     da a fost mai mult (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:38)

     un taran [utilizator] i-a raspuns lui spy

     Din pacate parintii nu pot face publica intreaga lista a acuzatiilor. In parte nu l-e da legea voie sa faca anumite lucruri publice (risca inchisoarea), iar in al doilea rand chiar si unele lucruri care l-e pot face publice, avocatul lor nu ii lasa (trebuie sa respecte recomandarea avocatului). Totusi se stie ca singurul lucru "grav" este ca una dintre fetite le-a spus ca tata-l lor ar fi zguduit bebelasul ca pe o carpa. Tatal a recunoscut ca se juca odata cu bebelasul si i-a luat ochelarii si la ridicat in sus dar sa se joace cu el, nu ca sa il abuzeze. Problema este ca acest sistem Bernevernet nu face public metodele de interogare a copiilor. Sunt sute de studii care arata ca orice copil poate fi influentat sa spuna lucrurile altfel decum sunt. Ti-as da link-urile dar sunt in engleza. Acest sistem Bernevernet, primeste bani cu sacul de la stat, si nu ii verifica nimeni. Fa cercetari si vei gasi mai multe informatii.
  • +12 (64 voturi)    
   Prietene, (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:43)

   lukuss [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Am crescut într-o familie în care disciplinarea a existat.
   Cînd am greșit, m-au învățat!
   Cînd le-am întors vorba, am fost pedepsit!
   Cînd să întorc vorba a devenit un obicei, am luat și bătaie!
   Felul în care ei m-au crescut, chiar fiind mai fermi uneori(ceea ce nu înseamnă lipsa afecțiunii în general, sau a dragostei) m-a ferit de a avea diferite vicii care să-mi distrugă trupul, mi-a însuflat principii morale precum cinstea, hărnicia, iertarea, toleranța! M-a învățat să condamn nu omul, ci faptele!

   Și pentru că la vremea potrivită ai mei m-au disciplinat, niciodată nu am bătut din picior în fața lor, n-am făgut figuri prin magazine să le aduc rușine, nu au fost chemați la școală să li se spună că lovesc/înjur/am note proaste sau altele mai rele(de care am fost ferit).
   Și uite unde am ajuns, inginer IT pe punctul de a mă căsători!
   Și sunt sigur, că în familiile în care nu s-a exagerat din acest lunct de vedere, părinții au crescut niște oameni utili societății!
   Sunt momente cînd copilul trebuie disciplinat. Asta nu înseamnă că trebuie legat de calorifer și nici terorizat în vreun fel.
   Prin disciplinare, eu înțeleg acele măsuri(fizice sau nu) ce în final aduc copilul în punctul în care regretă că și-a supărat părinții și (nu rămîne îngrozit, ci) urmărește să se îndrepte!
   • +2 (46 voturi)    
    Ooo, ce draguuut! (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:03)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    si tu ai tras concluzia ca, pentru ca te-au batut parintii ca i-ai suparat, bataia e o idee buna si te tine departe de vicii? ramai bre, la ce te pricepi, ca la psihologie nu te pricepi, deloc! Bataia nu corecteaza comportamentele, din potriva, chiar le poate exacerba. Mai mult, din cauza bataii pe care o primesc acasa, unii copii isi ascund trairile fata de parinti si incep sa traiasca o viata paralela, de care parintii nu stiu. Si nu facand lucruri bune, dimpotriva! Fiindca vad ca totusi pari a fi interesat de subiect si fiindca te pregatesti sa te casatoresti in curand si probabil vei avea si copii candva, ia un sfat gratis: pune si citeste din vreme despre psihologia infantila, ca o sa-ti prinda bine. Pe scurt, bravo ca ai fost tu copil cuminte, dar bataia n-a educat niciodata sanatos un copil. Bataia il invata doar ca cine are puterea poate face orice, oricui si stabileste regulile.
    • -1 (9 voturi)    
     Si? (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:22)

     Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

     "Bataia il invata doar ca cine are puterea poate face orice, oricui si stabileste regulile."

     Si nu e asa? Sau cum? So schimbat lumea de cand o stiam eu si cine are puterea nu mai face orice si stabileste regulile?
     • +4 (12 voturi)    
      Si nu e OK, asta spuneam... (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:57)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

      Pentru ca inabusa dorintele normale ale copiilor, le taie initiativa, ii formeaza ca subordonati, nu ca sefi sau colaboratori, nu ii face asertivi ci aserviti. Ia gandeste-te putin, cum ti-ai dori sa fie copiii tai ca adulti, cu adevarat, niste indivizi care isi pot exprima propria personalitate, propriile dorinte sau niste indivizi care se supun dorintelor altora?
      • -1 (7 voturi)    
       Bun asa (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:27)

       Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

       Sa crestem o generatie de sefi atuncea. Obraznici, egoisti, centrati pe propriul ego decat pe cum poate ajuta societatea, neintegrat pana la urma intr-o societate care are nevoie de tine sa te mai si "supui dorintelor altora"- asta ca sa nu ajungeti sa va taiati gaturile insistand ca sunteti asertivi dar aveti dreptul sa se faca NUMAI cum vrei tu.

       Realiti check: comentariile tale miros a ipocrizie amestecate cu aberatii. Dar nah. Asa-i doctrina asta marxist socialista. Ipocrita si desprinsa de realitatea fiintei umane.
       • 0 (4 voturi)    
        extreme (Vineri, 8 ianuarie 2016, 14:02)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

        Treci dintr-o extrema in alta. De la bataie si pana a lasa un copil sa faca ce vrea e cale lunga.
        Dar aici este vina parintilor: cei mai multi nu sunt capabili sa vada ca intre cele doua exista si alte metode: discutii cu copilul, sa-l faci sa inteleaga de ce nu e bine sa lucru, ce consecinte poate avea fapta lui si asa mai departe.
        Dar parintii limitati se rezuma exact la aceste doua extreme: sau lasa copiii sa faca ce vor, sau aplica metoda violentei ca forma de educatie: nu faci ce-ti spun, iti trag doua de nu te vezi!
       • +2 (2 voturi)    
        ...sau COLABORATORI... (Duminică, 10 ianuarie 2016, 13:52)

        dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

        Am spus sefi sau colaboratori. Reciteste ce am postat. In particular iti spun, CA sef, prefer sa lucrez cu colaboratori asertivi, nu aserviti! colaboratorii aserviti sunt in realitate neproductivi, iresponsabili, pasivi-agresivi si au o mentalitate de looseri, nu de leaderi. Si chiar si in cazul in care am de angajat un om de serviciu, prefer sa iau unul asertiv decat unul aservit. Pentru ca angajatul aservit nu preia initiativa a ceea ce are de facut ci asteapta de la mine sa-i spun ce si cum sa faca, in cele mai mici detalii, nu-si bate capul cu ce are de facut si trebuie sa fie urmarit ce face in cele mai mici detalii. Si intotdeauna ii vor lipsi mijloacele sa faca bine si pana la capat ceva. Bine nu inseamna cum vreau eu ci sa gaseasca o solutie viabila la o problema. Am avut placerea de-a lungul timpului sa lucrez cu oameni in posturi de sefi sau subordonati care lucrau cu o atitudine colaborativa si i-am vazut venind cu solutii mai bune decat as fi propus eu, in multe cazuri si de aceea, am pus in practica propunerea lor, nu a mea. A fost o reala placere sa lucrez cu ei. Dupa comentariul pe care l-ai facut, imi dai senzatia ca nu intelegi un text scris.
    • +5 (11 voturi)    
     Stimabile, (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:57)

     lukuss [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

     În primul rînd hai să nu ne luăm cu bre, că n-am supt la același sîn. Te respect, respectă-mă.
     Apoi, aici nu e vorba despre a mă pricepe la ceva ori nu. Nu am postat comentariul să-ți arăt că mă pricep la ceva.
     Eu doar mi-am spus opinia și am argumentat relatînd o parte din viața mea, legată de acest aspect, al disciplinării fizice.

     Am menționat în comentariu, dar probabil ți-a scăpat: „Și sunt sigur, că în familiile în care NU s-a exagerat din acest lunct de vedere, părinții au crescut niște oameni utili societății!
     Sunt momente cînd copilul trebuie disciplinat. Asta nu înseamnă că trebuie legat de calorifer și nici terorizat în vreun fel.”

     Dacă îl terorizezi prin bătaie, dacă ești veșnic frustrat și tot ce primește copilul de la tine e multă bătaie atunci da, copilul va trăi în frică și cînd va pleca de la casa ta, l-ai pierdut! Agree, dar eu nu asta am spus!
     Comentariul meu, indică o linie de echilibru: disciplinarea trebuie să existe, iar în anumite cazuri(de extrem, le poți numi) se poate folosi și bătaia.

     Stimabile, dumneata îmi spui ce-ai citit, eu îți spun ce-am trăit. Și că felul în care am crescut eu, frații mei(și nu numai), a fost unul benefic și nu are legătură cu faptul că ”am fi fost cuminți”, că n-am fost, am făcut și boacăne!

     Mai cunosc oameni ca tine, care exclud bătaia, și au mers pe același principiu ca și tine! Cazul pe care îl știu, a rezistat pînă cînd copilul avea undeva la 5-6 ani și tot ce voia. Deja devenise foarte neascultător și ferească Dumnezeu să-l fi supărat(pe copil, zic). Vorbele tatălui nu mai reprezentau nimic, și într-un final, cînd lucrurile au scăpat de sub control, i-a scăpat și el o palmă(ATÎT, însă și-a încălcat valorosul principiu).

     Repet ideea de bază, pe scurt, cum zici dumneata: echilibru!
     • 0 (2 voturi)    
      In primul rand, adresarea cu "bre" (Duminică, 10 ianuarie 2016, 14:35)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

      poate fi considerata familiara, dar niciodata nu este clasata ca fiind nerespectuoasa. A fost folosita de multi mari scriitori romani, fara nicio incriminare de ireverenta. Mie imi place sensul familiar al interjectiei "bre", mi se ca aduce un plus de umor si ca, de fapt, pune convorbitorii pe aceeasi pozitie. Nu exista nicio indicatie ca se poate folosi doar intre cei care au supt la acelasi san. In al doilea rand, cine si mai ales cand, hotaraste ca s-a exagerat si fost prea multa disciplinare fizica sau emotionala in viata unui copil? Nu sunt de acord DELOC cu bataia la copii, nici macar la nivel de palmute soft la fund. Pentru ca nu e nimic mai degradant pentru un copil decat sa fie batut si in sufletul lui sufera si ajunge sa-si adapteze comportamentul doar, prefacandu-se, nu sa si-l schimbe, intelegand ce a gresit. Am ajuns sa gandesc asa, dupa ce am gresit si eu, la randul meu, considerant, cum am "invatat" din familia mea, ca bataia poate schimba in bine un copil. Marturisesc ca am dat bataie copilului. Marturisesc ca ma caiesc si ca, dupa ce am analizat cu atentie cum s-a schimbat comportamentul copilului, in urma bataii, n-as mai face-o, orice ar fi sa fie. Dupa ce am inteles ce greseala am facut, mi-am cerut iertare de la copil si i-am explicat ca am gresit si ca n-o sa mai fac asta niciodata. Pentru ca orice forma de agresiune le aduci, tu, adult, unor copii, reprezinta un abandon de la ratiune si atunci tu devii, de fapt, problema, nu solutia problemei. Am vazut efectul asta si la animalele de casa, de ex., in contextul in care reactia animalelor nu e ca a unui copil, care plange si/sau verbalizeaza emotia in urma corectiei. Am vazut, pe de alta parte, foarte de curand, o alt fel de reactie fata de greseala unui copil - o imbratisare de cateva secunde si o discutie care nici nu umilea, nici nu ranea. M-a impresionat foarte tare efectul asupra copilului - s-a calmat imediat si comportamentul lui a devenit foarte proactiv, nu reactiv, pe loc.
    • 0 (6 voturi)    
     ok (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:59)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

     cred ca nici tu nu ai copii. SI mai cred ca citesti carti de "psihologie" rasuflate. You're dreaming, man.
    • 0 (0 voturi)    
     mare psiholog mai esti... (Duminică, 17 ianuarie 2016, 17:47)

     DanielBaleanu [anonim] i-a raspuns lui dbdb

     tu prriceputu la datu cu parerea..apropo..stii ca fiecare individ suntem difeti de celalalt..apropo chiar gemenii sunt total opusi...hahaha atunci toata teoria asta a ta despre terorizarea copilului... nu prea e potivita nene doctoru cu capu...vorba aia ..teoria ca teoria da praftica ne omoara... bre nene mai lasa cartea si iesi in lumea reala...nu cea creata in cartile de le citesti tu...si dati-ar Dumnezeu un copil pe care sa experimentezi tu toate procedeele de le-ai invatat...vorbeti prea mult din carti bre...mai coboara jos din corcodus cu picioarele pe pamant..ca realitatea e alta... copii in ziua de azi sunt mai precoce, mai subtili, te cumpara si te vinde cu un '' pupic''..apropo stii cazuri in care parinti le-au dat TOTUL...(si nu cred ca le-au dat nici macar o palmuta)..iar copiii au ajuns vai mama lor..droguri etc ,prostitutie in cazul fetitelor...sau chiar au ajuns de si-au ingropat ei proprii copii..lasati in ''pace'' oferindu-le totul (masini , bani, etc).cautandu-le in coarne cum mai ziceau pe vremuri batranii nostrii...esti tare nenea doftor cu capul..ala d eintelege nebunia... da viata e una...ce cetesti tu prin carti e alta....voi astia cu cartile vreti s ane transformati pe noi si gandirea noastra in ceeace ca va imaginati voi sau..desteptii de scriu cartile filozofice...mai coboara bre din corcodus si traieste in lumea reala
   • +2 (12 voturi)    
    serios? (Joi, 7 ianuarie 2016, 7:59)

    TRC [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    Ce zici tu "acilea" face parte din categoria "credinta te invata sa fii moral ... ca daca nu esti bun arzi in chinuri"! Zi tu zau cu limba scoasa ca nu ai avut niciodata frica de parintii tai ca de naiba. zi tu ca nu ai ascuns zeci si poate sute de chestii unele chiar serioase, de frica unei batai. Zi tu ca sistemul asta nu te-a invatat sa stai cu capul plecat ca ti-o iei altfel. Eu nu vreau sa aplic nici o bataie copilului meu. Nici macar verbala ... am avut prea multe d'astea in copilaria mea si recunosc fara probleme ca am un strop de ratat din cauza asta. Am o afacere, am un sot si planuri pt copii ... Dar am si zeci de probleme mici, care poate daca nu le aveam eram muuult mai departe la varsta mea. Am invatat sa tac din gura malc daca unul e suparat si tipa. am invatat sa inghit, sa accept, sa trec cu vederea momente de umilire a propriei mele persoane ... ca asa e normal ,... ca asa m-au invatat mami si tati! Am invatat sa imi fie FRICA! si doar atat ... o frica sa vorbesc, o frica sa gandesc altceva, o frica sa pun sub semnul intrebarii orice "ordin" chit ca era ilogic, o frica sa ma exprim ... etc. Singurul lucru care m-a reparat a fost ca am reusit la 19 ani sa plec de acasa, ca am intalnit un barbat care a vazut ceva in mine ce eu nu vedeam ... care m-a ajutat sa deschid gura in fata strainilor, care m-a indemnat sa fie sigura pe propriile picioare ... Cu alte cuvinte am avut muuult noroc! Mai citeste domnule Lucus, mai intereseazate ... participa la seminarii, vorbeste cu oameni care au trait pedepse, unii care nu au fost batuti deloc fizic dar care au sechele de nici nu iti vine sa crezi ... si apoi uita-te in ochii copilului tau dupa ce ii dai o palma si citeste in ochii lui frica si crunta neintelegere, si apoi mai uita-te peste 20 de ani si citeste in ei neincrederea si rezerva!
    • -1 (9 voturi)    
     Deși crezi că știi, (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:13)

     lukuss [utilizator] i-a raspuns lui TRC

     ...,nu știi despre ce vorbești TRC! Acum nu vorbești tu, ci frustrarea din tine, supărarea și toată bătaia sau disciplina ce ți-a fost aplicată pe nedrept.

     Frică de părinți ca de naiba? Nu!
     De ascuns? Da! (O dată să-l scot dintr-o belea pe fratimiu și altădată pentru că îmi era rușine de ce făceam, basically, I wasan t proud of me and of what I was doing!) N-am fost un sfînt, dar nici nu mi-am mințit părinții!

     În cazul tău, TRC, repet cumva ce spuneam și mai sus: tu ai crescut în teroare și din moment ce ai fugit de acasă, mă gîndesc că n-ai primit neam de dragoste...
     Nu știu dacă ai copii, însă gîndind așa, mă întreb ce vei face cînd copilul îți va întoarce vorba? Ce vei face cînd explicîndu-i frumos că nu e ok să facă ceva(din punctul tău de vedere, nu al societății) și el totuși se încăpăținează și insistă? Îl vei lăsa să facă acel lucru ce nu e ok, știind că îi va face rău, că-l va răni pentru că tu vrei să aplici „bătaie verbală”?

     Legat de seminarii pe această temă, tocmai m-am întors din Spania de la unul. Însă cred că tu... hmm.. nu neaparat să mai „citești” dar TRC, privește în perspectivă, căci oricît l-ai educa pe copil să-l pregătești pentru ceea ce urmează, viața are mereu surprize.

     Și o ultimă întrebare: te-ai gîndit că există posibilitatea ca planurile tale să nu coincidă cu planurile pe care și le vor face ei înșiși?
     • 0 (2 voturi)    
      Hmmm, deci, cu toate ca ti-ai mai (Duminică, 10 ianuarie 2016, 14:45)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

      luat si tu niste papara din cand in cand de la parinti, totusi ai ajuns sa faci lucruri de care nu erai mandru si, mai mult decat atat, nu le-ai spus ce ai facut, pentru ca, de fapt, iti era rusine cu ce facusesi. I raise my case. Deci bataia luata anterior nu te-a disciplinat "suficient" si ai ascuns parintilor greseala facuta - exact ce spuneam ca se intampla. Pentru ca valorile sunt baza educatiei unui om, nu bataia. Cand "intorsul vorbei" devine motiv de bataie nu e bine deloc. In alta ordine de idei, ma intereseaza la ce curs ai fost in Spania. Te rog, detaliaza.
    • -2 (4 voturi)    
     Gandologia (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:01)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui TRC

     Trol progresist care isi expune gandologia. Singurul lucru pe care gandologii de stanga stiu este sa vorbeasca despre "a arde in chinuri" cand se refera deschis sau latent la crestinism. De aceea avem acum raiul relativist: teroristii sunt luati sub obladuire, iar omul cinstit este terorizat.
   • -1 (9 voturi)    
    asta se cheama (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:28)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    dresura cu biciul si zaharelul
   • 0 (4 voturi)    
    Sunt pt disciplina (Joi, 7 ianuarie 2016, 21:55)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    Si eu am primit vreo 2-3 palme la viata mea, dar as fi fost devastata daca m-ar fi luat de la parinti!!! I-am iubit si ii iubesc f mult. Dincolo de disciplinare, am primit un car de dragoste. In schimb, noile generatii cresc ca buruienile, sunt f obraznici, merita intrebati educatorii cate probleme comportamentale au in clase - disciplina abia este si isi permit tancii niste atitudini de toata jena.
  • -4 (22 voturi)    
   de acord (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:58)

   Radu LI [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Nu stiu de ce ati starnit asa o furie de contestari in replica. Chiar nu e clar pentru toti ca aici in Romania noi nu primim decat informatii filtrate? Se vede limpede ca nu e persecutie religioasa.

   Ceva acolo nu se leaga in continuare. Cunosc o familie romana din Danemarca in care sotul era violent. Unul din copii a spus la scoala. Tatal a fost invitat pentru consiliere la autoritate.

   In cazul de fata tatal a fost chemat direct la politie. Nu e cazul sa ne inflamam si sa consideram ca este un abuz al autoritatilor. De ce nu vrem noi sa credem ca aceste autoritati au considerat ca era nevoie de asta? Nu sunt inepte si corupte ca ale noastre. Isi fac treaba bine si eficient.
   • +7 (13 voturi)    
    Informatiile despre situatia in discutie vin (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:07)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Radu LI

    doar din partea familiei Bodnariu, deoarece institutia norvegiana are prin lege interdictie de a da in public detalii despre cazurile de gen. De unde stii tu ca e reala informatia ca tatal a fost direct chemat la politie?
    • 0 (4 voturi)    
     fun (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:27)

     Radu LI [anonim] i-a raspuns lui dbdb

     pai din informatiile existente. daca aveti rabdare sa cititi tot si sa va uitati la emisiunea antenei 3 o sa vedeti ca tatal este cel ce spune ca a fost chemat direct la politie.
     • +1 (1 vot)    
      Deci, dintr-o singura sursa, care (Duminică, 10 ianuarie 2016, 13:57)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Radu LI

      are tot interesul sa-si prezinte situatia intr-o lumina favorabila si care deja a schimbat o parte din primele declaratii. Ce facem, bre, ne jucam de-a vorbele?!?
   • -2 (6 voturi)    
    Barnevernet este o agentie foarte iute (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:53)

    un taran [utilizator] i-a raspuns lui Radu LI

    Din pacate nici parintilor nu le da voie legea sa faca anumite lucruri publice. Nici avocatul lor nu vrea sa faca anumite lucruri publice din cauza sa nu le afecteze cazul in viitor. Totusi stim ca cea mai grava acuzare este ca tatal si-ar fi zguduit bebelusul odata cand se juca cu el(asa a spus una dintre fetite). Tatal a recunoscut ca odata cand bebelusul i-a luat ochelarii la ridicat asa in sus jucaus, dar nici decum ca sa ii faca rau. Barnevernet este o agentie corupta, care cu cat i-a mai multi copii cu atat fac mai multe bonusuri. Te rog informeazate despre cum lucreaza acest sistem, si vezi zecile de alte acuzatii grave aduse acestei agentii. Sute de studii pshihologice arata ca orice copil poate fi interogat in asa fel incat sa marturiseasca lucruri care nu sunt adevarate (daca vrei iti dau link in engleza la astfel de studii). Aceasta agentie, Bernevernet, nu este verificata de nimeni, isi fac de cap cum vor, si nimeni in Norvegia nu are curajul sa ii i-a la socoteala (putiinii avocati care au incercat au fost hartuiti).
  • +18 (24 voturi)    
   Pt cine se indoieste de abuzuri.. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:01)

   StefanHardwood [anonim] i-a raspuns lui CCC

   "Ma indoiesc profund ca norvegienii nu au dreptate"

   Mai cauta pe net si despre alte cazuri si apoi nu cred ca o sa te indoiesti deloc.

   Doar pune pe google cuvantul '''Barnevernet"
   si o sa vezi ce abuzuri gasesti.
   Mai rar sa pui numele unei institutii pe net si sa gasesti doar lucruri rele despre ea.
   Daca nu vb engleza doar alege un articol si ti-l traduc.

   Ca are probleme foarte mari recunoaste chiar si Ministrul Solveig Horne(Minister of Children and Equality). Am preluat de la comentarii la un articol parut pe un blog.

   Dna. Ministru anunta ca vrea sa verifice personal unele cazuri in care copiii au fost preluati in urgenta. Ea spune ca vrea sa ajute Serviciul de Protectia Copilului (CPS) sa recastige increderea oamenilor.
Directoarea serviciul insa nu este de acord si spune ca CPS se bucura de o mare incredere. Se pare ca dna directoare nu accepta nici un fel de critica referitoare la CPS, chiar daca aceasta vine din partea profesionistilor in domeniu.
Dupa cum spune unul dintre acestia, este infricosator sa vezi ca persoane in functii atat de inalte nu sunt capabile sa faca fata unei critici constructive si sa raspunda intr-un mod constructiv si transparent.
Cu o astfel de directoare, nu este de mirare modul in care se comporta asistentii sociali.
   http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Horne-vil-granske-enkeltsaker-i-barnevernet-for-a-oke-tilliten-8270536.html
   • +8 (10 voturi)    
    Bun link si confirma! (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:09)

    LNS [utilizator] i-a raspuns lui StefanHardwood

    Multumesc de link. Desi acolo se tace mult in media asupra problemei, iata ca asta n-au mai tacut-o. Chiar cautasem acum cateva zile si pe VG si pe Aftenposten.
   • +6 (6 voturi)    
    Link-uri (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:23)

    Coddy [utilizator] i-a raspuns lui StefanHardwood

    Statistici si probleme:
    http://www.tnp.no/norway/panorama/4049-social-inclusion-ministry-wants-private-players-in-child-welfare-in-norway

    Unde e normalitatea aici?
    http://www.thelocal.no/20150528/norways-child-protection-service-fabricated-court-evidence

    Copil luat de la mama cu probleme auditive
    http://tomaszdechovskymep.tumblr.com/post/119263261582/norwegian-terror-continues-why-did-barnevernet

    Barnevernet si cultura indiana
    http://www.tnp.no/norway/panorama/2801-india-follows-the-custody-hearing-in-stavanger

    Pericolul dintilor de lapte
    https://www.rt.com/news/196532-norway-remove-child-tooth/

    http://www.tnp.no/norway/panorama/4814-czech-president-compare-norway-child-welfare-with-nazi-program
  • +12 (16 voturi)    
   Pt cine se indoieste de abuzuri... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:04)

   StefanHardwood [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Preluat de la comentarii la un articol aparut pe un blog.

   Inca o completare, dintr-un alt articol. Mai multi profesionisti au trimis o petitie la minister pentru a semnala abuzurile Barnevernet.
A fost o reuniune intre Ministru, Director CPS si acesti profesionisti.
   Din ce spune avocata Gro Hillestad Thune, s-a aratat clar ca sistemul actual produce cazuri in care copiii si familiile sunt expuse abuzurilor de putere si li se incalca drepturile.
   In urma reuniunii, Dna Ministru a indicat sapte lucruri care trebuie imbunatatite, printre care
– schimbarea modului de functionare actual pentru a fi mai preventiv si a lua mai putine decizii in urgenta.
– Imbunatatirea modului de lucru cu familiile minoritatilor.
   http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Horne-motte-kritikerne-av-barnevernet–her-er-7-ting-hun-mener-bor-bli-bedre-8150130
   • +2 (6 voturi)    
    articol din 4 sept. (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:41)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui StefanHardwood

    Articolul este din 4 septembrie, deci inainte de a fi luati copiii familiei Bodnariu. Asta inseamna ca Barnevernetul a tinut cont de indicatiile ministrei norvegiene. Daca s-a luat decizia respectiva- in urgenta- atunci poate ca era necesara. Spun "poate" pentru ca de fapt avem atat de putine date si familia Bodnariu si-a schimbat atat de des declaratiile incat nici nu stii ce sa crezi.
    • +2 (4 voturi)    
     poti sa clarifici ce declaratii si-au schimbat? (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:03)

     un taran [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     Cand spui ca familia Bodnariu si-a schimbat declaratiile, poti sa spui exact ce anume? Dimpotriva ei au fost de la inceput onesti, si au spus doar atatat cat au putut. Uite aici lista evenimentelor:
     - investigatia a pornit de la dna invatatoare, initial pe principiile ca sunt indoctrinati religios (una dintre fetite mentioninand ca Dumnezeu pedepseste pacatul)
     - Barnevernet a interogat fetitele mai mari si asa au aflat ca ele primeau coretie fizica
     - Barnevernet a luat copiii de la scoala direct, au mers acasa si au luat si pe cei mai mici (cu exceptia bebelusului), si l-au arestat pe tata la servici
     - Barnevernet a schimbat acuzatia din indoctrinare religioasa in corectie fizica (abuz).
     - Barnevernet apoi au luat si bebelusul sugar pe motiv ca mama era prea distrusa psihic (de inteles fiindca tocmai i-au luat 4 copii)
     - Initial Barnevernet le-a interizs sa faca public cazul, amenintandu-i ca ii v-a afecta la decizia lor. Parintii au ascultat si initial nu au spus decat prietenilor apropiati rugandu-i sa nu de-a la stiri.
     - Ei au sperat ca la decizia juridica din Decembrie v-or primii copiii inapoi, dar nu a fost asa. Atunci ei au decis sa faca public si sa mediatizeze cazul pentru ca oricum nu mai aveau nimic de pierdut.

     Te rog sa clarifici ce declaratii au fost schimbate. Mersi.
  • +8 (30 voturi)    
   pune-te tu in locul lor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:43)

   ionut [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Prietene, imagineaza-ti ca ai fi fost dat spre adoptie si despartit de parintii tai si fratii tai, pt ca ai fost urecheat sau batrut la fund cand erai copil. Sau gandeste-te ca, copilul/copiii tai iti sunt luati si dati spre adoptie pt ca te-ai scapat si ai i-ai tras de urechi cand au facut vreo boacana. Cine zice ca nu si-a disciplinat vreodata copilul e cel mai marsav si mare mincinos.
   • 0 (14 voturi)    
    ipocrita pozitia fam Bodnariu (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:45)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui ionut

    De ce sa ne punem noi in locul lor? Ei traiesc in Norvegia, e obligatia lor sa cunoasca legile, sa le respecte si sa le conteste daca nu sunt de acord cu ele. Inteleg ca au fost foarte multe abuzuri din partea acestei agentii guvernamentale: cate proteste au facut cei din familia bodnariu cand au citit despre aceste abuzuri? Inteleg ca sunt atat de multe incat nu poti sa nu afli despre ele, iar ea stia ca ce au facut ei e " caz penal".
    pai stai si-ti vezi linistit de viata ta, te doare in fund de altii si cand dai de greu incepi sa faci teorie lu'peste prajit ca nu-ti place legea: e prea dura. Dar panaa cum nu era dura?
    • +2 (4 voturi)    
     ce este oare mai grav? (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:11)

     un taran [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     Asa in opinia ta de psiholog neprofesionist, ce este mai grav?
     - tragerea copilului de ureche si o palma la fund
     - sau despartirea abuziva a copiilor de parinti, si a fratilor/surorilor unul de altul? Si despartirea sugarului de la pieptul mamei?
     Nu cumva despratirea lor este de 1000 ori mai grava si ii v-a afecta psihologic pentru restul vietii? Sti tu ce fel de abuzuri au loc in "foster care"? Ai citit studiile care arata rata mai mare de sinucidere a copiilor furati de Barnevernet?

     Uite aici ceva date in engleza (imi cer scuze, nu am timp sa traduc in Romaneste)


     This is how Barnevernet is distroying lifes:

     In a period of 13 years from 1990 to 2002, the Norwegian Institute for Urban and Regional Research, NIBR, followed 100,000 children in child care across the country. National data are used by Statistics Norway. Mortality is much higher among children in care than among other children and death is mainly due to accidents, suicide, homicide and assault. In 2001, 114 children died in child care, compared to 168 in the rest of the population.

     150 youth, affiliated child care committed suicide in 1990-2001, 8 times more than young people in normal families. Children with links to child welfare and their desperate parents are far sicker than other families. They have major health problems, and there are more suicides among these parents than among other parents. These are discouraging statistics.

     http://www.nibr.no/pub109

     http://www.nibr.no/filer/2005-...
    • 0 (4 voturi)    
     Lege? (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:05)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     Ce lege? Una care se comporta ca intr-un sci-fi? E Orwellian cazul. Controlul statului asupra omului, e boala curata acolo.
     • -1 (3 voturi)    
      lege proasta? (Vineri, 8 ianuarie 2016, 14:06)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

      Daca legea e atat de proasta de ce nu incearca norvegienii sa o schimbe, ca doar functioneaza de mult timp?
      De ce ea, mama Bodnariu, crescuta in Norvegia, cu familie acolo, a acceptat, si ea si toata familia norvegiana, aceasta lege? S-au trezit acum cand le -a ajuns legea in casa, pana acum, ii durea in cot de lege si de consecintele ei!
      Ce frumos si nobil suna!
  • +13 (33 voturi)    
   serios? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:52)

   Nelu-SM [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   In copii nu trebuie sa dai? In ce lege?
   Toate legile in tarile dezvoltate interzic parintilor sa disciplineze fizic copiii, dar statul isi rezerva dreptul.

   Uita-te pe inregistrari pe youtube sa vezi cum trateaza politia copii si adolescentii. Du-te in SUA si Norvegia si lasa-ti copilul de 10 ani sa dea cu pietre intr-un geam. O sa primeasca un gaz in fata, cateva bastoane si o tranta la pamant.

   Ce interesant reusesc guvernele sa va pacaleasca in numele bunatatii. Nu va prindeti ca vor ca singura autoritate sa fie guvernul, sa fim mase de oameni fara putere de decizie si tot ce avem sa ne comportam de parca ni s-ar fi imprumutat de ei.

   Asa ca mai lasa-ma ca statul uraste violenta. Atat ca statul considera ca singurul care sa aiba bastonul este el.
   • +1 (7 voturi)    
    .... (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:47)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Nelu-SM

    Ce spui tu este exact in favoare aBarnevernetului: aia care sunt luati de politie nu au respectat legea si deci au fost sanctionati.
    Barnevernetul sustine aceeasi chestie: respectarea legii.
  • +10 (26 voturi)    
   Traume: (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:12)

   Luchian [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   - un copil rapit de langa parintii lui.
   - un copil caruia i se spune ca niste straini sunt mai buni decat parintii lor. Fara indoiala psihologii n-au stat degeaba in tot acest timp. Sigur au primit o multime de explicatii pentru ce se intampla cu ei.
   - un copil care creste fara dragostea parintilor naturali.

   Sau poate exista cineva pe lumea asta care crede ca niste straini pot iubi pe copilul altuia mai mult, aratandu-si iubirea prin lipsa palmelor la fund.

   Exista cineva care si-ar permite sa bata copilul unui prieten la fund? Asta inseamna ca il iubeste mai mult, sau ca i-ar fi un parinte mai bun copilului?

   Mai exista oare rapitori in puscarii in Norvegia, sau cand se rapeste un copil se verifica daca nu cumva rapitorul se poarta mai frumos cu copilul decat parintii si daca da, atunci este lasat sa-l pastreze?

   Mai oameni buni, despre ce vorbim aici?
   • +1 (7 voturi)    
    evident ca unii (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:15)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Luchian

    de pe-aici abereaza. Sa iei copiii de langa parinti e o trauma de SUTE de ori mai mare decat o palma peste fund CAND TREBUIE SI CAT TREBUIE, nu mai mult.
  • +9 (25 voturi)    
   Pff, bravo lor! (Joi, 7 ianuarie 2016, 5:08)

   All y Baba [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Misto tarile astea care incearca sa previna traumele palmelor la cur din copilarie, le fura preventiv copilaria cu totul.
   Sau tu ai impresia ca vreo unul din copiii aia or sa mai aiba copilarie? Mai ales aia 2 mai mari care stiu ca au fost luati de niste straini de la scoala si fortati sa stea unde vor strainii, nu unde vor ei.

   Lasand asta la o parte, nu ti se pare suspect deloc faptul ca cei de la protectia copilului n-au stat de vorba cu parintii decat dupa ce le-au luat copiii? Sau interesul copiilor e interes doar cand e pe sest?
  • -2 (8 voturi)    
   discutabil (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:27)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   depinde de copil daca intelege cu vorba buna, depinde cum l-ai crescut, depinde ce personalitate are, etc uneori poate mai trebuie si fizic altfel ti se urca in cap, cred ca secretul e sa nu o faci cu ura si sa nu fie o regula.
   cum facea un cioban: "eu v-am facut, eu va omor; o arunc pe ma-ta pe geam; imi tai venele" si acuma are lapsusuri ca numai odata si-a atins copiii si afirma ca mindria lui e mai importanta decit propriile progenituri.
  • +3 (9 voturi)    
   cine are dreptate (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:33)

   Va Sile [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Cand baietelul o trage pe fetita de par si continua chiar daca ii explic frumos aplic urmatoarea metoda: il trag putin si pe el de par sa simta ce simte si altul.
   Deci dupa teoria frumos imbracata psihologic IN COPIL NU TREBUIE SA DAI ar trebui sa explic cateva saptamani sau luni pana intelege copilul.
   te asigur ca dupa ce procedez de cateva ori in felul acesta baietelulului ii intra in cap ce vreau sa-i comunic...
   una e bataia "rupta din rai" si alta e o mica urecheala sau palma la fund.
   E adevarat ca se exagereaza cu bataia in unele cazuri dar nici sa facem atata caz pentru simple corectii fizice care nu produc absolut nici o trauma ireparabila asupra copilului. Exagerari sunt ambele situatii.
   E absurd sa spui ca acesta e un motiv suficient pentru a desparti familia si sa te anunte ca dau copiii spre adoptie!!
   • -2 (4 voturi)    
    absolut corect (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:18)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Va Sile

    si echilibrat comentariul. Chestia ca omul intelege de multe ori numai dupa ce i se intampla si lui personal, este bineinteles universal valabila, nu e numai in cazul copiilor adevarata.
  • +4 (10 voturi)    
   ciocnire a civilizatiilor?!... (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:03)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   pai unde sunt civilizatiile? este civilizat sa vii in forta si sa iei niste copii din sanul familiei doar pentru faptul ca cineva a facut o sesizare care nu a fost confirmata de nimeni? pai un copil la 9 ani sau la 7 ani este numai bun de manipulat...
   este foarte biuna independenta acestei institutii, dar interventiile ei ar trebui sa fie facute in urma unor anchete, a unei decizii judecatoresti, etc...
   pentru noi astia din est, salbatici, nu este o provocare ca o institutie publica sa vina si sa intervina brutal in viata privata a unei familii, este o provocare modul cum este facut acest lucru, si comunistii erau mai precauti...
   sunt curios, cate familii de norvegieni au fost lasate fara copii? sau acolo chiar nimeni nu mai da o palma la fundulet unui copil?! este greu de crezut acest lucru...
   Aceasta declaratie spune totul despre aceasta institutie, cum trebuie sa procedeze si cum au procedat ei:
   - "Un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia a declarat pentru HotNews.ro ca "in Norvegia este interzisa aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele in scop educational. In cazuri unde se dovedeste ca un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului parintilor prin masuri voluntare. Totusi, in anumite cazuri actele de violenta sint atit de brutale, incit este obligatorie preluarea copilului in custodie. Aceeasi masura se aplica daca masurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este ca pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sint interzise prin lege in Norvegia. Cei care isi expun copiii la violenta risca pedepse cu inchisoarea".
   PS pot oricand sa determin un copil de 7-9 ani sa spuna ca vreau eu, cum poti lua in calcul doar cuvantul lor si pe parinti sa ii ignori pur si simplu, mai ales ca nu sunt niste cersatori, chiar au lucrat foarte mult cu copii...
   • -1 (5 voturi)    
    mie mi se pare (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:21)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

    reactia acestor "autoritati" un abuz absolut mizerabil. Ei NU REALIZEAZA ca abuzeaza copiii si le produc traume IREPARABILE. Care se da destept in psihologie, sa-mi spuna cu ce traume ramane un sugar care n-o mai are pe mama lui aproape.
  • 0 (4 voturi)    
   daca cumva (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:42)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   nu ai copii, e de inteles ca scrii chestiile astea atat de pline de inteligenta. De obicei astia care nu au copii sunt asa de "dastepti".
  • 0 (0 voturi)    
   Oslo (Luni, 11 ianuarie 2016, 1:37)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui CCC

   Capitala Norvegiei (sic) e plin de romi (ca sa nu le zic cuvantul ala pentru care te amendeaza 1000 de euro), cate 10-15 bucati in fiecare parc si chiar pe langa anumite magazine. stau pe cartoane si nu stiu ce fac acolo, zi si noapte. Sunt de origine romana, vorbesc romaneste.
 • -6 (56 voturi)    
  Solutia e simpla... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:10)

  echidistantul_ [utilizator]

  Sa-si ia copiii si sa vina in Romania. Ca oricum, fiind pocaiti ei nu traiesc pentru binele din aceasta lume ci pentru viata vesnica.
  • +28 (66 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:51)

   [anonim] i-a raspuns lui echidistantul_

   • -7 (55 voturi)    
    man (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:01)

    raoul [anonim] i-a raspuns lui

    asta e legea acolo. nu-ti convine, pleaca...
    • +5 (21 voturi)    
     Unde??? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:13)

     StefanHardwood [anonim] i-a raspuns lui raoul

     "asta e legea acolo. nu-ti convine, pleaca..."

     In primul rand sotia este norvegianca.
     In al doilea rand sper ca gandirea asta a fost o exceptie. Scuze dar e gandire comunista.
     Legile au fost facute de aomeni si de multe ori se fac cu interese...

     Te-ai documentat sa vezi ce bani se invart cu afacerea asta???
     • -1 (9 voturi)    
      oameniinormali? (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:54)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui StefanHardwood

      Tocmai pt ca sotia e norvegianca si stia care sunt legile Norvegiei ( chiar recunoaste in articol ca e vorba de " caz penal" ) ar fi trebuit sa nu se instaleze in Norvegia. Nu are nici o logica sa pretinzi ca o tara in care nu te-a obligat nimeni sa locuiesti este nazista, stai acolo atata timp si nu scoti o vorba despre " abuzurile" pe carea cum le contestas. Adica faci cadou 5 copii unei tari naziste cu o agentie guvernamentala care " fura copii"?
      Oamenii astia sunt normali sau nu?
      Sau e vorba de ipocrizie?
      • -1 (3 voturi)    
       Dictatori (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:11)

       Eucris [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       Gandesti ca un dictator! Legile abuzive se pun sub discutie. Cum era la noi in Romania in timpuls dictaturii? Trebuia sa ne supunem ca niste sclavi - ei mie nu mi se pare normal sa ma supun unor legi imbecile si nici unor dictatori.De aceea exista asa numitul "civil disobedience" - cand legea nu-l serveste pe om, individul - are dreptul sa protesteze! Sunt alaturi de fam Bodnariu!!!
       Citind comentariile, vad ca spiritul dictatorial a fost absorbit de catre multi romani. Mai bine educati-va sa fiti liberi, nu niste slugi imbecile intr-un sistem bolnav!
       • +1 (3 voturi)    
        legi abuzive (Vineri, 8 ianuarie 2016, 9:54)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

        Legile abuzive se pun in discutie de catre cetatenii tarii respective. Iti amintesc ca Bodnariu e in Norvegia de 10 ani, sotia lui e enorvegiana si pana acum 2 luni cand li s-au luat copiii, i-a durut undeva de legea asta, desi acum zbiara pe toate gardurile ca sunt nu stiu cate mii de cazuri, de abuzuri etc. Pana acum nu le-au vazut, legea nu era abuziva? Bunicii norvegieni ai copiilor cum au trait fara sa miste un deget cu aceasta lege abuziva?
        Chestia asta cu "lege abuziva" doar cand te loveste pe tine este ipocrizie curata.
   • +21 (25 voturi)    
    adoptie internationala? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:19)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui

    asta este o "stire" din ce surse??
    legal sunt obligati mai intai sa gaseasca o familie adoptiva in acelasi district, apoi una in aceeasi tara si abia dup-aia se pune problema adoptiei internationale. Norvegia este semnatara a conventiei de la Haga si este una din tarile unde sunt mai multe familii care cauta sa adopte un copil decat cazuri de copii oferiti spre adoptie, deci este teoretic imposibil ca cei 5 copiii ai familiei Bodnariu, fiind cetateni norvegieni, sa poate fi oferiti sprea adoptie internationala.
    • -5 (11 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:34)

     [anonim] i-a raspuns lui pehash

     • +15 (23 voturi)    
      sursa e aceeasi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:20)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui

      daca citesti cu atentie articolele prezentate de tine, sursa afirmatiei este familia, mai exact Daniel Bodnariu.
      pun pariu ca nu gasesti un singur articol cu aceeasi informatie, dar din surse oficiale. pentru ca nu exista. este ilegal in Norvegia sa se ofere informatii despre copiii care intra sub protectia statului. spre deosebire de Romania, unde exista o legislatie asemanatoare, la ei chiar se aplica. la fel cum se aplica si legea care interzice parintilor sa foloseasca violenta in educatia copiilor.
      • -3 (15 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:53)

       [anonim] i-a raspuns lui pehash

       • +3 (3 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:18)

        [anonim] i-a raspuns lui

       • +6 (6 voturi)    
        daca.. (Joi, 7 ianuarie 2016, 8:46)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui

        dar v-am explicat motivul pentru care am rezervere fata de varianta asta cu adoptia internationala. inteleg ca cineva de la protectia copilului sa fi facut exces de zel, dar acum ii acuzam si ca vor sa incalce tratatele internationale? chiar asa de special sa fie cazul asta?
       • +2 (6 voturi)    
        sursa obiectiva? (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:56)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

        Nu e vorba de a avea o singura sursa ci de cat de corecta si obiectiva este aceasta. iar despre Bodnariu nu s-ar zice ca da pe dinafara cu obiectivitatea. Nici cu prezentarea faptelor, pentru ca declaratiile sale s-au schimbat de la un articol la altul. De la un cantec religios s-a ajuns la violenta fizica. Diferenta e foarte mare.
      • -2 (2 voturi)    
       Mda (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:12)

       Eucris [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Si asta ti se pare normal? Probabil tie, mie nu!
       • +4 (4 voturi)    
        perfect normal (Vineri, 8 ianuarie 2016, 9:34)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

        daca te referi la interdictia de a face publice faptele, este unul din drepturile fundamentale ale copilului. articolul 16 din conventia ONU pentru drepturile copiilor. uite-o aici.. scrisa s-o inteleaga si un copil (in engleza...): http://www.unicef.org/rightsite/files/uncrcchilldfriendlylanguage.pdf

        daca te referi la interdictia de a folosi violenta in educatia copilului, nici nu are rost sa mai discutam...
    • +2 (10 voturi)    
     dati la 3 familii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:35)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     dati catre ingrijire la 3 familii diferite (cei 4 copii) e sigur.
     • -3 (3 voturi)    
      Bolnav (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:16)

      Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      Esti vreun psihopat? Tu iti dai seama cata cruzime este in mintea ta sa rupi o famile bine sudata? Cred ca esti f bolnav!
    • +4 (4 voturi)    
     Foster parents (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:34)

     Coddy [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Probabil nu e cazul de adoptie internationala, ci mai degraba familii de "asistenti maternali".
   • +7 (7 voturi)    
    asta m-a frapat si pe mine (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:30)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui

    de obicei dureaza luni de zile. stau familiile la coada sa ia copii ?
   • +2 (4 voturi)    
    ipocrizie maxima (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:51)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

    "Din cate am inteles"
    Pai asta e: intelegem din ceea ce ni se spune de catre familia Bodnariu. In plus, legile astea pe care ei le contesta existau si cand s-au instalat in Norvegia. daca le-au suportat 10 ani, chiar peste 30 pentru ea, ca e Norvegiana, atunci nu prea sunt credibili cu toata contestatia asta.
    Puteau sa ramana in ROmania sa-si creasca, sa aiba copii in Romania nu in Norvegia, daca Norvegia e o tara nazista. Adica ai parerea asta despre o tara si te duci voios nevoie mare sa te instalezi acolo? Nu e multa ipocrizie in chestia asta?
   • +3 (3 voturi)    
    Informatiile despre cazul asta sunt (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:01)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui

    foarte putine. De unde ai informatia ca sunt pusi spre adoptie internationala, te rog, da linkul, mai ales ca adoptia este o masura extrema, luata doar cand parintii sunt decedati si nu exista alti membrii de familie care sa ii poata adopta.
  • +13 (17 voturi)    
   Cum sa ii ia ? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:09)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   Sa ii rapeasca ? Proata idee.
   • +8 (14 voturi)    
    n-ar fi primii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:03)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    in 2013, o familie depolonezi a apelat exact la aceasta tactica de a-si recupera copii.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:36)

    Coddy [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Da, e un polonez care se ocupa cu din astea:

    http://en.delfi.lt/lithuania/society/polish-investigator-who-kidnaps-lithuanian-children-from-norways-child-services-we-did-things-we-cannot-talk-about.d?id=67100792
  • +2 (2 voturi)    
   Nu se poate (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:33)

   Coddy [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   Din pacate copiii nu pot sa revina la parintii naturali si sa plece din tara.

   Exemplu: In the recent case where a Lithuanian child has been returned from Sweden to Norway, the mother informed a doctor about the problems her child have with increased urination. Doctor suspected a psychological problem, which automatically involves Barnevernet. Having put the family on watch the Barnevernet later noted that this child missed two days at school as he visited his relatives in Lithuania. After complaints from school the child was taken away from family. The main reason given for not returning the child in later stages was the "danger that the child will be returned to Lithuania. Sursa (in lituaniana): http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/konstatavo-norvegijos-paimto-berniuko-mama-pati-prisidare-labai-dideliu-problemu.d?id=67070118
 • +29 (53 voturi)    
  E vadit exagerare si de o parte si de alta (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:16)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  intai ca parintii au recunoscut ca stiau de legislatia norvegiana care interzice total orice act de violenta asupra copiilor. Deci cand au avut loc (mici) acte de violenta si-au asumat riscul sa se afle de ele si consecintele de rigoare. Asta e cultura si legea lor, nu iti convine, nu te muti acolo, stai in Romania si bate-ti copili ca pe covoare (eventual ii si exploatezi cum fac multi, am vazut toata vara la ProTV reportaje de acest fel oripilante).

  Apoi e evident ca si autoritatile locale norvegiene exagereaza- copii nu erau totusi in pericol, mai ales sa iei sugarul de la sanul mamei cand oricum niciun copil nu avea semne de violenta fizica, arata exces de zel si interpretare pedanta a regulilor, chiar inumana- parca ar fi lagar acolo, cu reguli fixe "mergi 10 m, daca faci 9 sau 11 te impuscam".

  Din pacate, nu cred ca pot rezolva pb decat dupa eventual niste ani pierduti prin instante. Ani pierduti pt familia destramata. O fi meritat riscul oare?

  PS: nu am nicio pb cu apartenenta la cultul penticostal, dar ...numele copiilor sunt...biblice si stiu din cunostinte personale ca la ei se practica o indoctrinare religioasa de tip fundamentalist- de multe ori de forma (cum fac multi si la ortodocsi)-rituri si citate si cam atat. Insa si cand se intampla sa fie si de fond si sa fie prelucrati copii, e trist, ajung la scoala sa recite versete si citate si cand se intampla asta intr-o tara ca Norvegia, profund secularizata, nu aveau cum sa scape neremarcati.
  • +15 (49 voturi)    
   @Roman_Cetatean (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:53)

   UnAltCetatean [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   "si stiu din cunostinte personale ca la ei se practica o indoctrinare religioasa de tip fundamentalist"
   Nu neg ca exista si uscaturi in padure, ca in orice padure de altfel. Dar tu nu ai vrea binele copilului tau? Il inveti tu ceea ce ai invatat pe pielea ta in viata asta? Daca nu ii inveti nimic, nu iti fa griji, invata in mass media de azi destule... Ce ii invata rau parintii pocaiti pe copiii lor? Sa nu bea, sa nu fumeze, sa aiba valori morale inalte, sa fie buni cu cei din jurul lor, sa citeasca din Biblie si sa aplice valori ca bunatate, rabdare, pacea. Iar in cazul acesta specific, sa iei copilul de la sanul mamei e un gest demn de orientul mijlociu. Asta e parerea mea.
   • +9 (27 voturi)    
    multumesc, dar confirmi ce am spus si eu (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:09)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui UnAltCetatean

    ca e inuman sa iei sugarul de la sanul mamei.

    In ce priveste indoctrinarea religioasa a copiilor de catre parinti, da-mi voie sa nu fiu de acord. Parintii sa isi educe copii ce anume sa digere din mass-media, daca nu vor sa ia pseudo-modelele de acolo, dar nu sa le inoculeze (uneori cu forta fizica, dar si verbal) conceptele de iubire, respect etc.
    De asta spun ca am cunoscut oameni educati asa si...numai "morali" nu erau, orice actiune la ei e un "checklist" de bifat si standarde invatate, le aplica caduc , "ca asa stiu ei". (asta e tot un fel de fundamentalism).
    • +4 (20 voturi)    
     @Roman_Cetățean (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:36)

     UnAltCetatean [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Nu ai răspuns la întrebare, cum le transmiți copiilor tai valorile în care ai vrea sa creadă? Bineînțeles, cred ca am repetat, nu e vorba de a forța copilul da facă ceva, cred ca am zis ca nu ne uitam la uscaturile din pădure. Tu dacă crezi ca este foarte bine sa nu conduci cu mai mult de 50 în oraș "ii vei inocula" aceasta idee copilului tău? De ce nu îl lași pe el sa decidă? Deci ce spui e ca nu ai voie sa ii spui copilului sa respecte legea, de acord?
   • +6 (16 voturi)    
    "Sa citeasca din biblie" (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:16)

    Nelu [anonim] i-a raspuns lui UnAltCetatean

    Biblia te invata lucruri bune, dar motivatia pentru care ar trebui sa fii bun nu mi se pare buna. E ca si cum ai invata copilul sa faca ceva bine pentru ca altfel vine babaul.
   • -3 (9 voturi)    
    "de bine" vs. "de rau"! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:48)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui UnAltCetatean

    Penticostalii sunt cultul acela unde (la fel ca si la Martorii lui Iehova) este INTERZISA transfuzia!!

    Nu de mult s-a oripilat lumea pe la noi (inclusiv p'aicisha, pe HN) cu cazul unei fete care putea fi PERFECT salvata, daca i se facea o transfuzie - dar care a MURIT pentru ca parintii au INTERZIS asta!!

    Pai, daca norvegienii or fi auzit de asta (sau daca or fi avut chiar cazuri pe la ei, fie si la adulti) - sa NU ii considere pe copiii aceia in MARE pericol, daca mai stau in familia aia?

    Mai BINE sa "iei copilul de la sanul mamei" - decat sa-l lasi acolo, in pericol sa moara!
    • -2 (2 voturi)    
     Statul totalitarist (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:23)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Dar nu era in pericol sa moara. Ce ar fi dc actiunile statului (brr) ar incerca sa previna totul? Asa ca intr-un sci-fi? "Ca sa nu cumva sa nu duceti copilul la spital daca e cazul, va luam copilul", "Din considerente de siguranta, va luam copilul ca nu cumva, candva sa il loviti". Cine poate justifica asemenea aberatii, este bolnav la cap! Ma crucesc ce comentarii citesc! Lucrez in domeniul sanatatii mintale si nu imi vine sa cred ce mentalitate totalitarista au romanii!!!
     • +1 (1 vot)    
      aberezi (Vineri, 8 ianuarie 2016, 11:24)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

      Aberezi si amesteci totul.
      Sa interzici violenta fizica asupra copilului nu e deloc mentalitate totalitarista. Mentalitate absurda este sa crezi ca violenta poate forma un copil. Parintii violenti sunt cei care nu au rabdare sa explice copilului ce are de facut, de ce nu e bine sa faca asa si de ce e bine sa faca altfel, ce inseamna respectul reciproc.
      Decat sa piarda timpul cu "fleacuri" de-astea ii trage una si urla la el.
      Multi parinti sunt si depasiti de situatie, nu sunt capabili sa fie parinti. Fac copii in prostie, fara sa-si puna intrebarea daca fac fata atator copii si atator probleme, oboselii, obligatiilor de a fi parinte. Si atunci, trage-i una ca e mai simplu!
  • -7 (33 voturi)    
   si unde pui limita? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:57)

   CCC [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Unde e "evident ca autoritatile norvegiene exagereaza"?
   Limita este stabilita prin lege. Autoritatile au aplicat legea.
   Romanii ar trebui sa invete ca legea este lege. Un proverb romanesc spune "Unde-i lege, nu-i tocmeala". Dupa gindirea ta, cu "interpretare pedanta", etc., orice e negociabil...
   Daca tot impingi legile la modul arbitrar, ajungi la excese. Asemenea legi sint facute tocmai ca sa previna excesele. in 99% din cazuri functioneaza. Nici o lege nu va fi vreodata perfecta, dar parca as privilegia cei 99% in comparatie cu cei 1%.
   • +11 (29 voturi)    
    "Unde-i lege, nu-i tocmeala" (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:08)

    george [anonim] i-a raspuns lui CCC

    si Hitler si Stalin urmareau acelasi scop: "binele copiilor". Ii "eliberau de originile nesanatoase", pentru ca sa-i educe apoi in "frumosul spirit" arian si comunist. Din pacate am avem in fata aceeasi imagine!
   • +12 (20 voturi)    
    Dar cand aplicarea legii ocoleste Justitia? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:28)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui CCC

    Legile sunt rezultatul unor mentalitati, care pot fi bune sau rele. In articol a fost dat un exemplu de mentalitate totalitara (apartine ministrului Educatiei din Norvegia de acum 10 ani):

    "credinta ca parintii sint cei mai potriviti pentru a-si creste copiii este gresita".

    Suna familiar. Mentalitatea stalinista care a stat la baza legilor din URSS considera copii proprietatea statului, care putea decide educatia pe care acestia sa o primeasca, in vederea construirii Omului Nou.

    Apoi, chiar o lege buna poate fi aplicata abuziv. De exemplu, o lege care sa protejeze copii de abuzuri din partea parintilor e binevenita, dar daca nu e Justitia cea care se pronunta pe baza acestei legi, ci o organizatie opaca, ai carei membrii se declara infailibili ("Acest board este impartial", dupa cum declara ei - nu stiu daca modelul lor e infailibilitatea papala), atunci e un pericol! Nu exista "checks and balances". Ei pot decide ca o palma la fund e un abuz care se poate rezolva doar prin distrugerea familiei: ruperea copiilor de parinti, inclusiv al unui sugar care trebuie alaptat, urmata de ruperea relatiei dintre frati, care trebuiesc distribuiti prin adoptie la mai multe alte familii.
   • +15 (19 voturi)    
    sa iti dau un exemplu recent din Romanistan (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:24)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui CCC

    de aplicare docta/pedanta a legislatiei privind protectia copiilor-cazul adolescentei care s-a sinucis -din Dolj, luata din plasamentul maternal si dusa in "casa de copii".
    Legea reprezinta o regula pe care o aplici omeneste sau robotic/inuman. A o aplica"omeneste" nu inseamna sa faci derogari (nu iti inchipui ca sugerez mici intelegeri, cum procedati cu politistii care va opresc in trafic).
    Inseamna sa te pui si in pielea subiectului "legii" si sa intelegi ca decizia ta are niste efecte si sa cantaresti daca ii faci bine sau rau. Adica sa si cantaresti si sa judeci! dar asta cere un efort...
    In cazul din Dolj, niste persoane sinistre, dintr-un birou, au luat niste decizii in hartii, fara o minima implicare sau emotie sau empatie si au provocat tragedia. La fel si in Norvegia. Nu stim nici noi daca sotii B maltratau sever sau nu copii. Insa si modul in care s-a aplicat "legea"- copii au fost luati si plasati deja in alte familii inaintea deciziei unei instante neutre arata un abuz de pozitie dominanta, in care este supus fara drept de apel unui sistem in care orice e doar alb sau negru, deciziile sunt luate in urma aplicarii unui algoritm sec si gata. Ce diferenta e intre asta si distopiile in care oamenii sunt condusi de masini /AI, gen Matrix?
  • +12 (24 voturi)    
   pentru Roman (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:16)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Cred ca mai intai ar trebui data o definitie clara "actului de violenta". Eu nu cred ca a da o palma la fund unui copil este un act de violenta.
   In medicina legala se considera act de violenta cel care poate fi demonstrat prin semne: echimoza, plaga, intepatura, arsura.
   E pre exagerat sa spui act de violenta la o palma peste fund.
   O palma peste fund dau multi barbati grobieni la chelnerite. Ei considera dezmierdare. Nu e dezmierdare e mojicie. Dar nu e act de violenta !
   Deci : ce inseamna act de violenta ?
   '
  • +5 (9 voturi)    
   Nume (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:32)

   adro [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Poti analiza, te rog, si provenienta urmatoarelor nume? Sunt exemple mai mult sau mai putin intamplatoare, fiind comune in cultura Europeana si in culturile derivate din ea:

   Cristian (Chriss), Maria, Mihai sau Michael (Mike), Daniel (Dan), Luke sau Luca, John sau Ion sau Johan sau Iohannis sau Jean sau Jannet, Gabriel, Simona sau Simion, Rebecca (Beckie), Anne sau Ana, Toma sau Thomas (Tom), Deborah (Debbie sau Debra), Linus, David, Mark sau Marcu, Paul sau Pavel, Sarah, Timotei sau Timoty (Tim), Benjamin (Ben), Elizabeth (Lisa sau Liz sau Beth) sau Elisabeta, James (Jimmy), Rachel, Matthew (Mat) sau Matei, Bethany (Betty), Samuel (Sam).

   Si cate-am mai uitat! La un moment dat in istorie toate aceste nume de origine crestina au fost minoritare in mediul in care au fost folosite, si adesea un motiv de prejudecata.
   • +3 (5 voturi)    
    corect! ;) (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:54)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui adro

    99,9999% din numele din Europa si SUA, de fapt, sunt nume evreiesti! :P
    • +1 (1 vot)    
     . (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:19)

     adro [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     In lista data de mine sunt si nume grecesti.
  • +7 (7 voturi)    
   Cultura si legea lor spune (Joi, 7 ianuarie 2016, 4:20)

   Upstanding [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   ca inainte de a se recurge la masura de "decadere din drepturile parentale", parintilor li se asigura consiliere in vederea corectarii. Deci cand alegi sa traiesti intr-o tara ca Norvegia, te astepti ca legile sa nu fie aplicate discreditar. Adica daca depasesti viteza legala cu 30 km/h, te astepti sa fi sanctionat cu amenda contraventionala, nu sa primesti 40 de ani de munca silnica.
   Si apoi, cand o gramada de romani au mers sa salveze onoarea capsunilor din Spania, aceasta familie locuieste in tara in care mama a fost nascuta.
  • +2 (6 voturi)    
   Libertate dar numai cu voie de la prefectura (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:31)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Cand vad ca sunt oameni care cred ca autoritatile stiu mai bine decat tine in ce sa crezi sau sa nu crezi.
   Ce daca recita din Biblie ? Unde este pericolul ? Poate iti restrangi cunoastere, dar asta nu este un pericol social. Ca si la comunisti, sunt niste "tovarasi" care stiu ei ce e mai bine !
 • -4 (18 voturi)    
  mda (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:26)

  ion [anonim]

  fiecare face ce il trasneste prin cap ...
 • +15 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:31)

  [anonim]

  • -20 (30 voturi)    
   Pocaiti (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:32)

   asd [anonim] i-a raspuns lui

   Pocaiti...
   • +12 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:32)

    [anonim] i-a raspuns lui asd

  • -8 (20 voturi)    
   Cehia vs Norway (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:38)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui

   Pai tu compari Cehia cu Norvegia? Ex comunistii sunt la ani lumina fata de vecinii lor de la vest, ce sa mai vorbim in comparatie cu Norvegia? Cehia e doar un alt fel de Ungarie, nationalisti la greu.
   • +11 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:31)

    [anonim] i-a raspuns lui Qwertz

   • +11 (29 voturi)    
    pentru Qwertz (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:20)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    Exact ! Cehia e la ani lumina fata de Norvegia. In Cehia nu s-ar imagina sa smulgi un sugar de la sanul mamei. Un sugar BINE INGRIJIT!
    Acesta barbarie este posibila in Norvegia .
  • +7 (9 voturi)    
   raspunsul oficialilor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:46)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui

   pai depinde de regulile locale. In luxemburg, desi limbile oficiale sunt franceza (adminsitrativa) si germana, (lexemburgeheza-auxiliar), corespondentza oficiala vine atat in portugheza cat si in engleza.
   (toate 4 de mai sus).
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:53)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • -1 (7 voturi)    
   iar asta e ceva bun (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:59)

   leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui

   decat sa fie spalati pe creier de religiosi si batuti...
  • +8 (10 voturi)    
   Transparenta face diferenta (Joi, 7 ianuarie 2016, 4:29)

   Upstanding [utilizator] i-a raspuns lui

   atunci cand vorbim de calitatea seriviciilor pe care institutiile publice le presteaza.
   Vorbim despre un conflict intre doua entitati: familia romanului si protectia copilului norvegiana. Prima cu resurse extrem de limitate (din ce am citit, nu se remarca a fi milionari), cea de a doua, cu resurse aproape inepuizabile (am aflat ca protectia copilului norvegiana este extrem de autonoma si cu un buget enorm). Despre familia romanului am incercat sa gasesc recomandari negative din partea prietenilor sau a vecinilor, si nu am gasit, pe de alta parte un simplu research pe internet indica protectia copilului norvegiana, ca o institutie cu antecedente.
   Protectia copilului refuza sa dezvaluie informatii si dovezi. Familia romanului spune ca nu poate da amanunte despre dosar, fiind sub incidenta legii norvegiene care interzice acest lucru.
   Acum, eu pe cine sa cred?? Tendinta e sa simpatizezi cu cel mai slab...
   Daca documentele tainute de protectia copilului incrimineaza parintii si aduc dovezi in acest sens, eu as condamna tot protectia copilului, pentru ca lipsa lor de transparenta genereaza in mine simpatia pentru niste oameni care nu o merita, niste monstrii care se vor a fi parinti. Ma simt manipulat. Daca insa documentele acelea nu dovedesc nimic rau despre parinti, asta inseamna ca suntem intr-o situatie similara holocaustului. Toata credinta noastra, a est-europenilor in modelul suprem occidental, se va spulbera. Va trebui sa ne reevaluam orientarea spre modelele catre care tindem.
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2016, 8:59)

    [anonim] i-a raspuns lui Upstanding

   • +2 (4 voturi)    
    tacere.... asurzitoare (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:53)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Upstanding

    "Despre familia romanului am incercat sa gasesc recomandari negative din partea prietenilor sau a vecinilor, si nu am gasit,"
    Imi pare rau dar nu are sens ce afirmati.
    Ati fost in Norvegia in satul unde locuiesc sa stati de vorba cu vecinii si prietenii?
    Intr-adevar, in toate articolele si ce se mai gaseste pe net despre familia asta nu au existat comentarii negative din partea vecinilor si prietenilor ( daca i-o fi contacat cineva), dar nici pozitive! Nici macar in comunitatea romanilor din Norvegia, pe situl lor, nu sunt sustineri pentru familie, nici nu au organizat ceva ca sa-i sustina.
    Deci, nu am gasit un singur articol de sustinere a vecinilor si prietenilor din Norvegia, ca doar acolo stau de 10 ani. Nu s-a facut o singura manifestatie de sustinere a familiei Bodnariu de catre vecini, colegi, prieteni, pentru ca sunt sigur ca cei din familia s-ar fi repezit sa spuna si sa evidentieze acest lucru,cum e si normal.
    Tacrea asta nu va pune pe ganduri? erau atat de izolati incat nici colegii lui, nici vecinii, nici prietenii sa nu faca nimic pentru ei?
    Eu nu vad decat sustinerea celor din comunitatea religioasa. Atat.
    Daca aveti alte detalii, e interesant de stiut, pentru ca mie imi suna foarte urat tacerea celor in mijlocul carora traiesc de 10 ani.
    • +2 (4 voturi)    
     nu zic nimic fiindca l-e este frica (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:28)

     un taran [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     Te rog sa accesezi pagina Facebook a acestui caz "Norway return the children to the Bodnariu famility" (https://www.facebook.com/Norway-Return-the-children-to-Bodnariu-Family-744234959015965/)
     Aici vei gasi un video cu oamenii care ii suporta.
     Celor apropiati din Norvegia l-e este frica sa nu fie hartuiti de Barnevernet. Vecinii si chiar invatatorii de la scoala au spus doar bine despre ei.
     Dar a fost protest pentru suportul familiei chiar si in Ianuarie 5 la Oslo, Norvegia
     https://www.facebook.com/744234959015965/photos/ms.c.eJw9zMkNACEMA8COkIODTfpvbCWy8Bz5sKi500hUpYfbMixFPtPJueP3iu7zGie3X372qOv~_pz~;6YBa~_.bps.a.763628443743283.1073741832.744234959015965/763628470409947/?type=3&theater
     • 0 (4 voturi)    
      ridicol! (Joi, 7 ianuarie 2016, 21:45)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui un taran

      Mda, ce comod! Toata lumea s pus numai de bine de familia Bodnariu dar nieni nu face nici o declaratie publica! Toti tremura de frica babei cloanta!
      Chiar nu realizati ca sunteti penibili cu chestiile astea? La asa zisele manifestatii de sustinere a familiei Bodnariu sunt aceleasi personaje ca la manifestatia din fata ambasadei Norvegiei de la Bucuresti: fratii penticostali. Asa cum tot ce s-a facut pentru sustinerea lor a venit tot din partea comunitatii religioase: de la petitie pana la manifestatii totul e din partea acestei comunitati religioase.
      Te intrebi daca oamenii astia mai cunosc si alte oameni in afara de fratii de credinta.
    • 0 (2 voturi)    
     ba s-a facut (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:32)

     jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     a fost un roman, Cristi Tepes, de la TVR in Norvegia si i-a intervievat pe parinti si pe vecini. din pacate a murit imediat dupa ce s-a intors in tara, iar acum filmarile lui trebuie sa mai astepte. a dat insa un ultim interviu in care mentioneaza referintele foarte bune din partea vecinilor si ce au facut si cei din localitate pentru fam. Bodnariu: marturii pozitive, plangeri la autoritati, etc.
     • 0 (2 voturi)    
      povesti (Vineri, 8 ianuarie 2016, 14:10)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

      Daca ar fi adevarat si cei din localitate ar fi facut ceva pentru familia Bodnariu, in sens pozitiv, atunci familia nu ar fi ezitat sa faca publice aceste manifestari. Ce naiba, la cate poze si filmulete au aparut despre cazul asta, crezi ca se jenau sa publice marturii pozitive ale cunoscutilor? Dimpotriva, ar fi sarit imediat cu publicarea lor! Nu-mi spune mie ca au asteptat colegii si vecinii sa vina romanul de la TVR sa-i intervieveze, la vreo 2 luni de la luarea copiilor.
      • 0 (0 voturi)    
       publice (Luni, 11 ianuarie 2016, 11:34)

       jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       nu au ezitat - le-au facut publice. trebuie doar sa te informezi...
 • +11 (25 voturi)    
  tara lor... legea lor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:37)

  deveselu [utilizator]

  Poate că la noi " bătaia e rupta din rai " dar în alte tari și o palmă te poate baga la pușcărie. Doamna bodnariu e norvegianca cu siguranță cunoștea legea, nu exclud sa fi fost și vreun abuz din partea autorităților , totuși e Norvegia una din cele mai sigure și civilizate țări. Eu as fi mers pe un avertisment ceva este oribil sa îți ia copii cineva.
  • +8 (26 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:00)

   [anonim] i-a raspuns lui deveselu

   • 0 (18 voturi)    
    interesant argument (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:14)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui

    deci drepturile parintelui asupra copilului sunt prioritare intereselor copilului??
    cu alte cuvinte, exista cazuri in care este preferabil sa-i faci rau copilului ca sa pastrezi autoritatea parintelui?.. si ne mai miram ca norvegienii nici macar nu se sinchisesc sa raspunda la acuzatii?..
 • +13 (63 voturi)    
  Infiorator! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:39)

  Dan [anonim]

  Este comportamentul unui stat de tip nazist in care interesele unui stat impersonal, cu fundamente ideologice si aparent umaniste, prevaleaza intereselor indivizilor din care acesta-i compus. Totul este tulburator aici..... Ma gandesc la sugarul luat de la sanul mamei...... Cat de rele puteau fi tratamentele aplicate acelor copii daca chiar mama facea parte din sistem si-l cunostea?
  Mai cunosc o familie care s-a intors din Suedia tocmai din cauza constatării că, copiii sunt tot mai înstrăinaţi de părinţii lor în sistemul naţional suedez de învăţământ... Groaznic!.....
  • -2 (42 voturi)    
   Greau pt un roman sa inteleaga ce e Civilizatia (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:05)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   Norvegia stat nazist???? Tampenia zilei.
   • +15 (39 voturi)    
    proceduri naziste (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:08)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    ceea ce fac autoritatile norvegiene sunt proceduri naziste- Simplu.

    Nu iei copii de la o familie, printre care un sugar de 4 luni si ii plasezi automat la alte TREI FAMILII decat daca esti dement sau vrei distrugerea psihica a acelor copii.

    It spune unul care traieste intr-o tara civilizata unde drepturile parintelui sunt sfinte.
    • -3 (31 voturi)    
     si drepturile copiilor? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:36)

     ABC [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Vorbesti de drepturile parintelui, dar ale copilului cum sunt?
     Nu-ti pui intrebarea ca poate palmele alea la fund si cantatul de cantece religioase la scoala ascund mult mai mult?
     In definitiv nu ai decat declaratia parintilor. Ce vrei sa spuna? Ca i-a batut in fiecare saptamana si ca-i pedepsea daca nu invatau pe de rost cantece religioase si rugaciuni?
     Pana nu stii ce s-a intamplat de fapt e greu sa tratezi de dementa luarea copiilor din familie.
     • +11 (21 voturi)    
      drepturi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:59)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui ABC

      inainte de a vedea daca se incalca sau nu drepturile copiilor, se cere o investigatie...daca nu te duce capul, poti sa preiei sistemul care exsita deja la altii: parinti tinuti sub supraveghere, cursuri..etc....mai ales ca respectivul copil nu prezinta ncii un fel de urma, dovada ca ar fi maltratat.

      Ca sa nu spun de faptul ca nu stiu care din cele 2 situatii e mai trumatizanta: cate-o palma la fund sau ducerea la o familie straina si necunoscuta, separarea de frati, surori..

      SI ca sa te lamuresti de eficientza si logica sistemului ti recomand acest articol
      http://www.newsinenglish.no/2015/06/12/minister-defends-barnevernet/.

      Trist e ca abuzul se face cu acordul guvernului...

      Eu unul as fi tare curosi, care sunt cele 3 familii "model" alese pt. copiii Bodnariu?
      • +4 (6 voturi)    
       multumesc (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:32)

       Geunix [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

       Multumesc, Lobachevsky. Excelenta ultima remarca!
      • -1 (7 voturi)    
       educatie=bataie? (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:39)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

       O palma la fund data unui copil nu e traumatizant, in sine. Cel putin asa gandesc adultii.
       Dar daca devine un mod de a face educatie si a te face inteles, atunci poate fi si traumatizanta.
       Nu cred ca niste fete de 7 si 9 ani s-ar plange la scoala si si-ar acuza parintii pentru o palma la fund luata din cand in cand. Ce naiba, la 9 ani un copil face diferenta dintre o pedeapsa punctuala - am facut o prostie si m-a altoit mama sau tata- si un mod inapoiat de educatie, adica palme si violenta verbala pentru orice chestie care nu convine parintilor. Pentru ca bataia este un mod inapoiat de educatie, titlul articolului fiind foarte bine ales: ciocnire intre civilizatii.
       • +3 (7 voturi)    
        nu fetele au reclamat...ci au fost intrebate (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:08)

        Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        de directoare, care le-a luat serios la intrebari dupa ce fetele au explicat cum e cu dumnezeu.
        Sesizezi diferentza logica?

        Niemni nu spune ca bataia ar fi educatie insa.

        Apropo, aveti copiii? Eu am, o fata exact de 9 ani si am discutat cu ea aseara situatia iar concluzia ei fara prea mare bataie de cap: "politistii" sunt mult mai tampiti de cat parintii".

        M-am uitat de curiozitate pe lista motivele pt. care CPS ti-ar putea lua copii in Norvegia si as dori sa imi spune-ti pe car eo incalcati si care vi se pare "normala".

        Educatie nu-i bataie dar nici luare copiilor fara avertisment, mai ales cand nu prezinta niciun fel de urme, semne ca ar fi abuzati nu e normala.
        Din contra, asta face mai mult rau de cat o 10 palme.
        Mai cititi ceva psihologie a copilului inainte sa deschideti gura.
        • -1 (5 voturi)    
         intrebari (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:45)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

         Directoarea pune intrebari copiilor care au un comportamnet ce da nastere la intrebari.
         Iar exemplul fiicei dvs de 9 ani arata ca un copil poate avea propriile pareri, nu e un mic copil idiot care habar nu are ce vorbeste. Asa cum copii mai mari ai familiei Bodnariu nu au putut sa-si acuze parintii degeaba. In privinta fficei dvs, depinde si cum i-ati prezentat cazul.....din comentariile dvs pareti convins ca e vorba doar de o palma la fund si ca parintii sunt complet nevinovati. Ce poate sa spuna un copil caruia i se prezinta situatia doar dintr-un punct de vedere?
         Dvs nu vreti sa intelegeti ca asta legea in NOrvegia si ca daca ar fi asa de rea cum pretindeti atunci oamenii s-ar revolta. Inclusiv familia mamei a stat si si-a crescut copiii cu legea asta, nu a protestat, nu a gasit-o exagerata. Acum, ca sunt la ananghie, este vorba de o lege nazista? Toata lumea recunoaste ca legea este mult mai stricta decat in alte state europene, ceea ce este pe deplin acceptat de populatia norvegiana.
         Poate considerati norvegienii niste debili, in totalitatea lor, si vreti sa le dati lectii de comportament civic si de educatie?
         Altfel cum explicati toleranta populatiei fata de aceasta lege, cum explicati ca o norvegianca accepta sa -si creasca cei 5 copii in Norvegia daca sunt atatea abuzuri. In conditiile in care putea sa ramana in Romania,
         Care e explicatia acestei tolerante de ani de zile?
         • 0 (6 voturi)    
          legea CPS (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:20)

          Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

          doamna/domnule, inainte de a deschide gura, ati citit macar legea? Sau macar motivele pentru care copii sunt luati din propriile familii si duse, dumnezeu-stie unde.

          Informatia exista, si aici, si pe net.

          Sunt foarte multi contestatari ai acestei legi....nu sunt doar romanii primele victime, din contra, anual CPS ridica , 50 000 de copii (rapoarte oficiale)...dintre care solutionare corecta se face doar 15 000...E inca neclar ce se intampla cu cei 35 000.
          La o populatie cum e cea din Norvegia, cifra e enorma.

          Nu discut trendul ascendent al acestui numar. Ori, daca sunt asa de eficienti si de buni, ma gandesc ca sistul ar trebui sa dea roade, nu credeti?

          Eu nu sunt un suntinator infocat al respectivei familii ( din utileme cercetari au sanse zero sa isi vada copiii, cel putin in urmatorii 2-3 ani, mai ales ca au recunoscut).


          Eu unul comentez doar un sistem pur nazist ce imi este prezentat de unul ca dumneavoastra drept pavaza occidentala cea mai elaborata.

          Bine ca traiesc intr-i tarisoara normala, unde familia clasica e sustina si incurajata si unde copilul este cu adevarat protejat (atat el cat si familia).
          • -2 (6 voturi)    
           raportul oficial (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:45)

           T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

           Care e raportul ala oficial unde scrie ca anual sunt retrasi familiilor 50 de mii de copii? ca pana acum se vehicula 10-12 mii ceea ce e un numar normal fata de ce se intampla in Europa. Nu ma refer la Romania unde lucrurile se misca greu ci la tarile dezvoltate.
           Multumesc pentru raportul oficial cu cifra pe care ati prezentat-o.
           • +1 (5 voturi)    
            articolul prezentat (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:52)

            Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

            cand veti citi articolul prezentat cu tot cu referintze, linkuri, date oficale, cine pe cine acuza (asta ca sa vedeti ca inclusiv nordictii tipa...va rog sa reveniti.
            Pana atunci se pare ca nu sunteti decat un analfabet functional care comenteaza aiurea, in totala necunostintza de cauza si fara ca macar sa fi citit articolul pe care il cometeaza.

            O zi buna va doresc.
            • +2 (6 voturi)    
             e clar... (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:43)

             T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

             Inteleg: faci niste afirmatii si cand vt se cere un argumnet, un link oficial, tratezi oamenii de analfabeti functionali! Adica un tip inteligent ar trebui sa te creada pe cuvant, s anu-ti ceara argumente. Ba, in alt comentariu te-ai infuriat si ai inceput sa jignesti....
             Si eu cred despre dumneata ca esti un postac al familiei Bodnariu, pentru ca prea le tii partea fara nici un argument valabil, fara sa stii ce s-a intamplat de fapt.
  • +4 (24 voturi)    
   Hai (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:31)

   BartSimpson [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   fugi cu nazismul tau, in acelasi timp Norvegia si Suedia permit tuturor coloratilor sa-si faca de cap, violeaza in draci, dar sunt state naziste .. li s-a urat cu binele, aia e. .
   • +6 (12 voturi)    
    Mai gandeste-te la nuante (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:43)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui BartSimpson

    In ordinea progresiei, exista mentalitati naziste, legi naziste (singulare), institutii naziste si stat nazist.
    • -2 (4 voturi)    
     Da (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:12)

     BartSimpson [utilizator] i-a raspuns lui adro

     Nu mai poti sa arunci o hartie la cos zilele astea ca risti sa-ti iei eticheta de nazist .. nu sunt de acord cu masura dar m-am si saturat ca orice nu convine cuiva sa primeasca automat "nasist" in descriere. Antena 3 face asta zilnic ...
   • +5 (9 voturi)    
    sunt curios cand vom citi prima stire de genul: (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:57)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui BartSimpson

    "Bavernet-ul a incercat sa ia cei 12 copii ai unei familii de emigranti din Orientul Mijlociu, Gripen-urile chemate in ajutor au declinat responsabilitatea motivand ca nu au experienta de zbor in combat cu iubitorii lui Allah"
 • -1 (39 voturi)    
  Nu numai musulmanii sunt extremiști religioși. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:43)

  mircea [anonim]

  Din păcate și multe culte zis creștine se comportă ca unii musulmani.Dacă statul român s-ar implica în astfel de abuzuri,am vedea că nu sunt puțini acei practicanți care își terorizează copii,soția,vecinii,în numele unei religii care,pretind ei,vrea binele oamenilor.Și tonul folosit câteodată de unii ierarhi ai BOR încurajează abuzurile în numele religiei.
  • +3 (13 voturi)    
   Dovezi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:37)

   adro [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Ai dovezi ca religia acestei famii a dus la astfel de abuzuri?
   • 0 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:25)

    [anonim] i-a raspuns lui adro

   • -2 (10 voturi)    
    religie (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:50)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui adro

    Copiii normali nu intoneaza cantece religioase la scoala. Am si eu copii la scoala si nu am auzit de un caz ca acesta: copii pasionati de muzica bisericeasca!!!!
    Doar cei care nu cunosc alte cantece si unde religia este o componenta dominanta in educatie si viata de familie ajung la asemenea gesturi.
    • +1 (5 voturi)    
     Nu va suparati, (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:14)

     adro [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     dar mie mi se pare ca va exprimati de pe o pozitie de intoleranta si prejudecata.
     • +1 (3 voturi)    
      nu ma supar (Joi, 7 ianuarie 2016, 21:49)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui adro

      Nu ma supar, dar nu aveti dreptate. Pur si simplu asta e realitatea: copiii crescuti in familii normale nu intoneaza la scoala sau pe strada, in parc sau in padure cantece religioase.
      E un fapt.
      Nu-l credeti, treaba dumneavoastra. Eu vorbesc din experienat de parinte cu copii care au avut colegi diferiti, iin fiecare an altii., de religii diferite. Nu am auzit niciodata chestii de-astea, nici nu mi-a povestit cineva, nici nu am avut ecouri din partea scolii, deci banuiesc ca un asemenea caz e efectiv rar si denota o anumita educatie in familie.
      • 0 (4 voturi)    
       . (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:48)

       adro [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       Cred ca dumeavoastra confundati notiunea de majoritate cu cea de normalitate. Doar asa puteti ajunge sa-i catalogati drept anormali pe acei copii. Un om intelept nu condamna ceea ce nu intelege.
       • 0 (2 voturi)    
        ??? (Vineri, 8 ianuarie 2016, 22:54)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui adro

        Atunci dvs de ce condamnati legile norvegiene si societatea norvegiana, pe care clar nu le intelegeti?
 • +34 (46 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:48)

  [anonim]

  • +16 (40 voturi)    
   Ridicare copil fara proces in instanta=Rapire (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:33)

   batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui

   Pe mine ma exaspereaza faptul ca aceasta institutie Barnevernet nu este reglementata de nici o lege din Norvegia. Deci este de tip nazist: face ce doreste. Pana cand nu exista o lege care sa impuna CLAR cadrul in care aceasta institutie actioneaza, vor mai fi si alte abuzuri.
   Cum sa iei din familie copii fara un proces in instanta, in care fiecare parte sa vina cu dovezi. Asa se intampla in evul mediu, in nazism sau comunism.
   Sa nu uitam ca in urma cu cativa ani, directorul acestei institutii a fost acuzat de abuz asupra propriilor copii.
   Din punctul meu de vedere luarea unui copil din familie fara un proces in instanta se numeste RAPIRE, mai ales cand viata nu ii este pusa in pericol.
   Ar trebui protestat pentru legiferarea acestei institutii de tip nazist numita Barnevernet, ca pe viitor sa nu mai existe abuzuri, iar transparenta sa fie instautata.
   • -1 (11 voturi)    
    ai un link? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:39)

    ABC [anonim] i-a raspuns lui batranu23

    Ai un link despre faptul ca directorul acestei institutii a fost acuzat de abuz asupra propriilor copii?
    Oricum, important e ca a fost prins. Uscaturi sunt peste tot, nu poti aprecia o institutie dupa fapta unui om.
    • +10 (12 voturi)    
     barnevernet-manager-drugged-and-abused-daughters (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:27)

     batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui ABC

     Iata link-ul:
     http://www.thelocal.no/20151118/barnevernet-manager-drugged-and-abused-daughters
     Atricolul este din 18/11/2015.
     Acesta le-a drogat si abuzat sexual pe o perioada de 6 ANI.

     Daca nu se publica link-ul, cauta dupa: "barnevernet-manager-drugged-and-abused-daughters".
     • -3 (7 voturi)    
      pai e vorba despre un fost director! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:02)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

      NU despre regulile institutiei!!

      Iar o dovada FOARTE buna ca acolo sistemul functioneaza chiar BINE este insusi faptul ca acel director a fost prins si pedepsit!
      • +1 (5 voturi)    
       Dupa cât timp? (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:41)

       LDsys [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

       Prins dupa 6 ani?
       Nu funcționează , tendința de blocare...
       • 0 (4 voturi)    
        6ani! (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:52)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui LDsys

        Daca ascultau copiii ceva mai devreme poate il prindeau mai repede. Vad ca cei mai multi comentatori ignora total ce spun copiii despre tratamentele de acasa, pretind ca astia mici sunt influentati si de-aia isi acuza parintii.
        Poftin, un caz care a tinut 6 ani, in care, evident, nimeni nu a dat multa importanta copiilor acelei familii.
        ESte un exemplu in favoarea interventiei unei agentii ca Barnevernetul atunci cand exista cea mai mica suspiciune.
    • +14 (16 voturi)    
     Cauta "Barnevernet" pe youtube (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:29)

     batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui ABC

     Nu trebuie sa califici o institutie dupa un om. Corect. Te rog sa cauti pe youtube dupa cuvintul cheie "Barnevernet" sa vezi cate abuzuri sunt postate. Te vei ingrozi!
     • -3 (5 voturi)    
      OK (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:25)

      ABC [anonim] i-a raspuns lui batranu23

      Multumesc, dar Youtube e nimic. oricine poate sa faca un filmulet si sa-l posteze.
      Oricum, nu e vorba de directorul institutiei ci de un manager.
      E trist ca s-a intamplat asa, bine ca l-au prins. Dar asta nu inseamna ca trebuie demolata institutia. Ponta e un plagiator si un idior si a fost prim ministru, la un pas de a ajunge presedinte, votat de multi. Inseamna ca tot poporul roman e ca el?
      Nu mai vorbesc de Iliescu, de Ceausescu.
    • +7 (9 voturi)    
     referintze (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:54)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui ABC

     https://en.wikipedia.org/wiki/Child_Welfare_Services_(Norway)
     Referinze asupra eficientzei si actiunilor acestei institutii (doar cele mai notabile).
  • +5 (15 voturi)    
   unele drame raman ascunse.. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:10)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Oare cate violente ar fi putut fi evitate daca niste parinti nu si-ar fi batut copiii si astfel copiii la randul lor nu ar fi crescut crezand ca violenta este raspunsul?..

   Exemplul dvs cu protestele din Cehia este cel putin relevant.. tatal copiilor fusese acuzat ca abuza sexual de minori. Cine protesteaza in astfel de cazuri si pentru ce??...

   Puteti deschide pagina asta in Chrome si v-o traduce Google automat. Veti descoperi ca din aproape 53.000 de cazuri semnalate anual (vorbim aici de alti cetateni norvegieni care suna la Barnevern si denunta un caz), doar 17000 se finalizeaza cu o actiune din partea serviciilor sociale si doar ~1500 de copii ajung la familii adoptive. 1 caz din 35...
   http://www.bufdir.no/en/Statistikk_og_analyse
   /Barnevern/#heading13693
   • +6 (10 voturi)    
    Perspectiva (Joi, 7 ianuarie 2016, 4:53)

    Perspectiva [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    La o populatie de 900,000 de locuitori intre 0-14 ani, si daca consideram ca e vorba in fiecare an de 53,000 de cazuri noi, atunci nu exista copil in Norvegia care sa nu fi fost investigat macar odata in copilarie. Bineteles, este vorba de o aproximatie, dar tinand cont de motivele ridicole pentru care protectia copilului este sesizata, avem imaginea unui popor de turnatori care au uitat sa se sustina unii pe altii sprijinind familiile care trec prin probleme ci invita statul ca mediator care divide et impera
    • +3 (5 voturi)    
     turnatori? (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:04)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Perspectiva

     un cuvant folosit cam lejer, nu credeti? sunt turnatori daca sesizeaza o incalcare a legii? nu v-as dori sa fiti in postura de victima si toti cei care ar putea sa va ajute sa nu o faca de teama ca vor fi catalogati drept "turnatori".

     este vorba de fapt de populatia intre 0 si 22 de ani. vorbim deci de 1.5 milioane si un procent de 3.3% cazuri sesizate din care 1% confirmate si 0.1% plasati la parinti adoptivi (o parte si pentru ca le-au murit parintii naturali) nu mi se pare chiar atat de mult. in plus, stati cam prost cu matematica.. in fiecare an se nasc ceva mai multi copiii decat cazurile sesizate, deci statistic un copil are chiar acel 0.1% sanse sa ajunga la parinti adoptivi. 1 la 1000.

     in Romania sunt ~100.000 copii orfani, fara sa existe macar astfel de legi care ar pedepsi violenta in familie. intr-un sondaj INSCOP recent, 43% dintre romanii intervievati declarau ca stiu un caz de violenta in familie si 30% erau de acord cu afirmatia ca femeia poate fi de vina pentru ca este batuta... va las sa trageti singur(a) concluziile.
 • -2 (36 voturi)    
  Nu e vorba doar despre corectia fizica (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:52)

  Rubynica [utilizator]

  In Norvegia se considera abuz asupra copilului si indoctrinarea religioasa (printre altele). Copilului ii trebuie date informatiile necesare si lasat sa decida singur daca devine religios sau nu. Se pare ca in acest caz, pe langa acele "mici" corectii fizice mai grave au fost daunele psihologice in urma acestei indoctrinari religioase.
  • +5 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:55)

   [anonim] i-a raspuns lui Rubynica

  • +5 (15 voturi)    
   indrocrtinarea religioasa in NO (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:01)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Rubynica

   In Norvegia se considera abuz asupra copilului si indoctrinarea religioasa - total aiurea...la musulmani nu se ia nici o masura iar 2baticoase" nu sunt atat de rare pe cat s-r crede, mai ales in Oslo.
  • +10 (28 voturi)    
   Serios??? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:17)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Rubynica

   Si de unde anume ati tras dvs. concluzia ca "...in acest caz, pe langa acele "mici" corectii fizice mai grave au fost daunele psihologice in urma acestei indoctrinari religioase."
   Ati citit pe undeva? A spus cineva? Bazandu-se pe ce anume? Pe numele copiilor, cum scrie alt destept mai sus? E clar ca esti un bigot nenorocit, un fundamentalist imputit caruia trebuie sa i se ia copiii pentru ca le-ai dat nume precum Matei sau Ioan.

   Ah, da, am uitat - se stie ca...

   Ce-au facut astia e o porcarie absolut sinistra. Nici in cei mai negri ani ai comunismului din Romania bolsevicii n-au mers pana acolo incat sa smulga copiii din famiile lor, chiar si cand acestea din urma erau considerate dusmanii regimului si nu respectau legea comunista.

   Asta este furt de copii, trafic de fiinte umane, asta este. Inteleg ca pe multi idiotenia asta de political correctness ii impiedica sa spuna ce gandesc, dar asta e realitatea, adevarului trebuie sa i se spuna pe nume. Se pare ca abundenta petrolului ia mintile tuturor, si pe-ale arabilor, si pe-ale rusilor, si, iata, si pe-ale norvegienilor.

   De altfel, Norvegia are niste antecedente in acest sens, daca mai stie cineva cum au tratat anumite mame si copiii lor nascuti in timpul celui de-al doilea razboi mondial - asta daca nu cumva e mai corect politic sa uitam si asta.

   O porcarie. Fiecare face cum crede de cuviinta, dar in ce ma priveste o sa incep prin a boicota toate produsele norvegiene din Romania si-o sa-i incurajez si pe altii sa faca acelasi lucru. Plus niste scrisori de protest catre toate firmele norvegiene din Romania.
   Poti sa pacalesti pe toata lumea de cateva ori ca esti culmea civilizatiei si ca orice faci tu e insasi definitia binelui, poti sa-i pacalesti pe cativa la nesfarsit, dar nu poti pacali pe toata lumea la nesfarsit. Rapitorii de copii trebuie sa inteleaga ca vor exista consecinte.
   • -3 (13 voturi)    
    bravo! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:05)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Boicoteaza-le produsele! ;)
    Sa NU cumva sa cumperi vreo nava oceanica de la ei! :P
    • +1 (1 vot)    
     Vad ca HN... (Vineri, 8 ianuarie 2016, 9:41)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     ...mi-a cenzurat raspunsul anterior.
     O sa incerc sa-l reformulez. In doua minute de cautare pe Net sunt absolut sigur ca veti gasi si alte companii norvegiene cu interese in Ro decat santierele navale.
   • +2 (8 voturi)    
    boicot? (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:54)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Nu crezi ca familiile numeroase ca fam Bodnariu ar trebui sa boicoteze si ajutoarele sociale de care au beneficiat de atatia ani?
    Se uita sau se evita un lucru importanta: Norvegia atrage multi imigranti datorita nivelului de trai foarte ridicat, alocatiilor si ajutoarelor foarte mari, mai ales pentru familii numeroase. Intreba-te ca avantaje au familiile cu multi copii, cat a lucrat in ultimii 10 ani mama Bodnariu 9 ( 5 copii, 5 concedii medicale, ajutoare si prime pentru fiecare dintre ei).
    In mod sigur daca le ceri sa " boicoteze" alocatiile si avantajele primite de la statul norvegian nu vei gasi multi care sa o faca si nici nu vei gasi multe pareri ca " stat nazist" etc.
    E o alegere a locui in Norvegia; chiar daca
    exista incoveniente ca aceasta lege drastica. Dar nu vi se pare curios ca norvegienii nu protesteaza impotriva ei?
    Familia ei este norvegiana. Nu cred ca au protestat pana acum impotriva acestei legi pe care azi o considera nazista. De ce s-au multumit sa accepte o lege pe care azi o considera inumana, nazista si altele?
    • +1 (3 voturi)    
     Si care-i legatura... (Vineri, 8 ianuarie 2016, 9:43)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     ... intre ajutoarele sociale si rapirea copiilor?
     Sugerati cumva ca e un fel de schimb - eu iti dau ajutoare, tu produci cat mai multi copii, dintre care mai recoltez si eu cate unul din cand in cand?
     • -1 (3 voturi)    
      ipocrizie (Vineri, 8 ianuarie 2016, 10:00)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Sugerez ca familiile ca Bodnariu beneficiaza din greu de aceste avantaje de a trai in Norvegia - ca doar de-aia au plecat din Romania-, tac malc si inghit toate legile " abuzive" si " naziste" pana ii poceneste legea pe ei.
      Pana acum nu stiau de legile astea foarte stricte ca sa le denunte? De ce au tacut. de ec nu au sarit in apararea celor pe care-i considera victime si care sunt cu miile in fiecare an , din cate spun ei?
      Eu puneam in lumina ipocrizia oamenilor care beneficiaza de avantajele unei societati, inghit totul pentru aceste avantaje si pe urma, daca nu le mai convine sau sunt prinsi sa fenteaza legea, zbiara de zor ca legile nu sunt bune. Adica, tanti Bodnariu, norvegiana nascuta si crescuta acolo nu stia in ce societate traieste, s-a trezit acum cand i s-au luat copiii ca ceea ce au facut ei-violenta fizica asupra copiilor- e caz penal?
      Ce om normal traieste intr-o astfel de societate cum o descrie familia Bodnariu?
      Acum ai inteels legatura cu alocatiile si restul avantajelor norvegiene?
      Se numste ipocrizia omului mic care vrea doar sa profite, nu vede decat avantajele cand ii convine.
      • 0 (2 voturi)    
       OK (Vineri, 8 ianuarie 2016, 19:12)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       Putem deci trece in lista inca o categorie de persoane carora e just si chiar indicat sa li se ia copiii - ipocritii.
       Inteleg ca pentru dvs. este o chestiune nemaintalnita si nemaiauzita ca unui oarecare sa i se para ca o lege e corecta si alta nu? Cred ca va numarati printre foarte putinii care nu pot accepta legislatia unui stat decat la pachet - ori totul, ori nimic.
       Mergand inj continuare pe linia rationamentuluyi dvs., inteleg ca ati fi de acord sa li se dea copiii inapoi daca restituie ajutoarele? Adica e in primul rand o chestiune de bani?

       Altfel, continui sa nu vad ce legatura are eventuala ipocrizie a sotilor Bodnariu si ajutoarele primite cu rapirea copiilor.
       • -1 (1 vot)    
        continuati! (Vineri, 8 ianuarie 2016, 22:58)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

        Continuati sa nu intelegeti si sa vorbiti de " rapirea copiilor cand e vorba doar de aplicarea legilor din aceasta tara.

        PS Nu va obositi sa intelegeti legatura dintre ajutoarele materiale si 5 copii. Este greu, va da migreme si oricum nu veti intelege. Imipare rau ca o "parabola" v-a pus atatea probleme. Data viitoare promit sa explic mai simplu, ca sa aveti o sansa de a intelege.
        Pana atunci, noapte buna.
   • +3 (5 voturi)    
    A se cauta definitia termenului "indoctrinare" (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:48)

    Rubynica [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Nu vorbeam despre indrumarea catre o religie sau alta...vorbeam despre spalatul creierului copiilor...Nu am nimic cu religia nimanui. Fiecare este liber sa creada in absolut ce vrea. Tocmai asta spuneam, si copiii au acelasi drept: sa creada in ce vor ei in momentul in care au toate informatiile necesare. Una e INDRUMAREA religioasa si alta e INDOCTRINAREA. In Romania creierelor spalate e suficient sa ridici doar subiectul libertatii de a-ti alege religia si toata discutia se transforma in razboi.
    • +1 (1 vot)    
     Ba exact despre asta vorbeati! (Vineri, 8 ianuarie 2016, 9:58)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Rubynica

     Scriati, cu subiect si predicat, ca in cazul Bodnariu daunele psihologice in urma indoctrinarii religioase etc., etc., etc.
     De cate ori trebuie sa va citez din propriul dvs. mesaj?
     V-am intrebat de unde stiti si va faceti ca ploua, ma trimiteti la dictionar etc. Modalitate banala de a evita un raspuns fara echivoc.

     Ah, da, ati scris asta, dar ati vrut sa spuneti altceva, n-am interpretat eu bine, nu e asa, ci altfel etc.

     Nu exista nicio dovada credibila de indoctrinare religioasa si spalare a creierelor copiilor in acest caz (decat eventual in rapoartele alea ale Barnevernet, pe care n-are voie sa le vada nimeni).
     Asa ca pe urma au bagat-o pe-aia cu agresiunea fizica.
     Unde, daca parintele i-a tras o palma la popou plodului, este evident (asa scriu multi pe-aici, de-abia astia cazuri clare de spalare de creiere) ca au fost mult mai multe agresiuni, oase rupte, buze sparte, copii schingiuiti samd (???).
     Ce daca nu exista nicio dovada ca o asemenea violenta ar fi avut loc vreodata?
     Ar putea avea loc candva in viitor, asa ca nu mai bine trecem noi copiii astia (nemaivorbind de parinti, ca drepturile astora oricum nu conteaza) inca de-acum prin niste traume psihologice cumplite si ABSOLUT CERTE, ca sa evitam niste ipotetice si improbabile agresiuni fizice grave in viitor???

     Cu astfel de "argumentatie", stimata doamna/stimate domn, statul poate lua copiii a 99% din familii sau mai multe. Desfid pe oricine a avut/are copii sa-mi spuna ca, in cei 18 ani de zile cat copilul e minor, nu a facut ABSOLUT NICIODATA, NICIUN GEST care, cu reavointa de care vorbim aici, n-ar putea fi interpretat drept agresiune.
  • +9 (21 voturi)    
   Dar peste musulmani se baga ? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:25)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Rubynica

   Daca un mic musulman este indoctrinat in Coran, este smuls din familie ? Nu cred !
   Cand aflati primul caz sa-mi scrieti.Aici !
   • -1 (3 voturi)    
    Indoctrinare != Indrumare (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:12)

    Rubynica [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Vorbeam despre indoctrinare, si nu despre indrumare. Si sincer nu conteaza religia, fanatici exista in orice religie. Chiar credeti ca fanaticii apar asa din senin? Nu am nimic cu religia nimanui, dar am ceva cu cei care indoctrineaza, mai ales pe copii.
 • +18 (42 voturi)    
  curiozitate (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:52)

  A [anonim]

  Doar o intrebare...Este o masura realista ca pentru o palma la fund sa desparta copiii de familie? E benefic si in interesul copilului sa traiasca cu o familie adoptiva?
  Ma intreb oare cati copiii din Romania nu au primit cel putin o palma/urecheala/un zgaltait la nervi din partea parintilor iubitori..
  Ar trebui pus accent pe ce e cu adevarat important: daca aceasta instututie a respectat toti pasii necesari inainte sa impuna o astfel de masura drastica.
  • +11 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:56)

   [anonim] i-a raspuns lui A

   • +8 (18 voturi)    
    numai o palma la fund? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:41)

    ABC [anonim] i-a raspuns lui

    Cu conditia sa fie numai o palma la fund. Pana una alta nu avem decat declaratiile parintilor care au tot interesul sa declare doar o palma la fund.
    E grav sa desparti o familie dar e mai grav sa lasi copii intr-o familie violenta. Si asta nu stim deocamdata: care a fost gradul de violenta fizica si verbala.
    • +12 (20 voturi)    
     Comunism in forma democratica (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:08)

     A [anonim] i-a raspuns lui ABC

     Sa inteleg ca parintii trebuie sa dovedeasca ca nu i-au batut, ca nu au fost violenti? Pentru ca imi aminteste de comunim. Cand erai acuzat (fara dovezi) apoi inchis la inchisoare si daca voiai sa fii liber trebuia sa dovedesti ca esti nevinovat.
     Cum e posibil ca aceasta institutie intr-o tara democratica sa aplice masura si sa nu prezinte (au trecut 2 luni) dovezile si argumentele deciziei lor parintilor???
     • -4 (14 voturi)    
      pai ce "dovada" mai buna? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:07)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui A

      Parintii au RECUNOSCUT ca i-au lovit pe copii! Si ca i-au tras de urechi... samd...!

      CE dovada mai trebuie?
     • -3 (7 voturi)    
      ce trebuie sa intelegi (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:57)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui A

      Sa intelegi ca atunci cand copiii isi acuza parintii de corectii fizice autoritatile sunt obligate sa-i ia in serios.
      Nu privi problema ca pe o acuzatie intre adulti. E mult mai complicat cand sunt implicati copii si nu cred ca niste copii fara probleme, fericiti si educati cum trebuie si-ar acuza degeaba parintii sau ar povesti minciuni la scoala.
    • +8 (18 voturi)    
     Exact! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:28)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui ABC

     Deocamdata nu avem decat declaratiile parintilor.
     De la Barnevernet n-avem nimic.
     Concluzia e ca e bine ca le-au luat copiii. Au venit niste unii in uniforme si-au luat cinci copii, dand asigurari ca e spre binele copiilor, iar noi aplaudam.

     Dvs. realizati ce scrieti???
     • +1 (11 voturi)    
      asta e politica agentiei. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:41)

      ABC [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Politica Barnevernetului, prin lege, este aceea de a nu face publice cazurile, pentru a proteja copii. Declaratiile unor parinti pusi sub acuzare nu pot fi obiective. De altfel un punct negativ este acela ca de la inceput au scaldat-o cu declaratiile. Au inceput cu un cantecel religios la scoala, pe urma au trecut la o palna si tras de urechi, dupa care s-a aflat ca ala micul a fost zgaltait de tata. In joaza zice familia, dar cine sa corfirme, in afara de copiii mai mari.
      Ca de la ei, cei mari, a pornit totul si doar dupa declaratiile copiilor mai mari au venit sa ia si bebele.
      Eu nu stiu ce au declarat exact copiii, dar chiar sa fabuleze toti , mai greu de crezut.
      Asa ca, pana nu se lamureste situatia, nu m-as hazarda sa jur ca parintii sunt victime, mai ales ca declaratiile fratelui lui Bodnariu mai mult au incurcat. Puteau si ei sa gaseasca un tip mai inteligent sa vorbeasca in numele familiei. Asta chiar a aruncat o lumina foarte proasta cu declaratiile lui care se schimbau la fiecare articol.
      • +5 (11 voturi)    
       Asta ziceam si eu (Joi, 7 ianuarie 2016, 1:25)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui ABC

       Oamenii in uniforma, prin lege, nu dau nicio explicatie. Doar vin si iau copiii.
       Iar noi presupunem aprioric ca au dreptate, au intotdeauna dreptate, iar cand n-au dreptate se aplica punctele anterioare.
       • -1 (9 voturi)    
        ba da (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:59)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

        Ba dau explicatii, dar nu publicului. Explicatiile sunt date familiei. Doar ca familia spune ce vrea si face public ce crede de cuviinta.
        Pe de alta parte, chiar mama copiilor a recunoscut ca in Norvegia pedepsele coroporale aplicate copiilor reprezinta un fapt penal. Doar a crescut acolo in aceeasi atmosfera. Legea nu era tot aia? Crezi ca se schimba legea pt ca a venit Bodnariu acum 10 ani in Norvegia si nu-i place legea acum?
  • -2 (26 voturi)    
   "din pacate" penal?! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:57)

   mariatim [anonim] i-a raspuns lui A

   Stiti ce efecte are un "zgaltait la nervi" asupra unui bebelus? Sau o palma peste cap? Astea nu sunt date de un suflet sensibil sau de oameni care vor sa educe. Si va intrebati de ce au luat copiii asa de repede? Pentru ca daca li se intampla ceva tot la autoritati ati fi sarit ca nu i-au protejat pe copii de tatal violent.
   Numai in Romania mai puteti spune ca violenta asupra copiilor e justificata. Desigur ca daca v-ar bate educatoarea sau invatatoarea copiii, ati sari ca arsi!!
   • +4 (12 voturi)    
    Ai dreptate (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:54)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui mariatim

    Dar este si cazul familiei Bodnariu? Poti sa dovedesti afirmatia ca tatal ar fi fost violent? Am inteles ca nu a fost acuzat in baza legii de asa ceva, nu a ramas in arest si nu a iesit pe cautiune. Pur si simplu i s-a dat drumul.
    • +3 (5 voturi)    
     complicat (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:48)

     ABC [anonim] i-a raspuns lui adro

     Nu, dar nici el nu poate sa dovedeasca lipsa de violenta a gestului. Dealtfel chiar e greu de dovedit si una si alta.
     E aceeasi situatie ca in cazul copiilor cehi, o alta situatie in care Barnevernetul a fost acuzat ca a luat copiii pe nedrept. Acolo, la fel, copiii au acuzat tataul de atingeri cu caracter sexual. Nu de viol, doar de atingeri, ceea ce e imposibil de demonstrat. Si pe asta politia l-a lasat liber , din lipsa de probe, singurele acuzatii fiind ale copiilor. Ce faci i situatia asta? Zici ca nu s-a intamplat nimic, nu crezi copiii si ii lasi in continuare cu parintii? mama a fost acuzata de complicitate prin tacere. Cica o lua si ea bine pe spinare.
     Deci, sunt situatii cand nu s epoate demonstra un fapt, dar trebuie tinut cont si de acuzatiile copiilor. Trebuie inteles si faptul ca in cazul copiilor, acuzatii ale copiilor, cazurile se judeca altfel, se tine cont de multi alti factori. Nu evorba de o acuzatie de tipul: vecinul Costica mi-a tras una, dar nu am nici u martor iar vanataia puteam sa mi-o fac si izbindu-ma cu capul de o usa.
     Da, e foarte dificil cand copiii fac acuzatii, e foarte greu de vazut care e adevarul. Intrebarea e cum se ajunge ca niste copii sa acuze parintii.
     • +2 (6 voturi)    
      Copiii pot fi manipulati si din afara (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:24)

      adro [utilizator] i-a raspuns lui ABC

      Ramane de vazut daca acuzatiile nu au fost de fapt stoarse de la copii. Una din fete declara chiar ca nu stie ce sa mai inventeze...
      • -1 (5 voturi)    
       serios? (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:21)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui adro

       Da, ramane de vazut, dar daca se merge pe ideea "Copiii pot fi manipulati si din afara" atunci inseamna ca exista riscul ca nici o acuzatie a vreunui copil sa fie luata in serios. Asta lasa liber multor nebuni, daca cei mici nu vor mai fi crezuti sub pretexul ca sunt manipulati.
       In plus, nu stiu de unde stiti dumneavoastra ce anume au declarat fetitele, pt ca singurele declaratii vin din partea familiei.
       Vad ca deja v-ati pozitionat in situatia in care copiii inventeaza si parintii sunt vuctime, deci ati dat deja verdictul.
       • +2 (2 voturi)    
        Impartialitate (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:04)

        adro [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        Poate ca o institutie independenta de Barnevernet ar trebui sa asculte ce are de spus copilul, eu sunt curios daca e adevarat ca a fost nevoit sa inventeze. Asta ar fi in acord cu ideea pe care o exprimati. Credeti ca e posibil in Norvegia?

        In privinta familiei, nu de la cei acuzati astepti in primul rand transparenta, ci de la sistemul care ar trebui sa judece impartial si in baza legilor. Iar daca tocmai transparenta lor lipseste, atunci incepi sa-ti pui intrebari.
  • +8 (24 voturi)    
   Corect ! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:29)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui A

   Mai ales ca in Norvegia si un cuplu homosexual se numeste " familie ".
   Si probabil se va incerca sa se dea spre adoptie la astfel de cupluri. Deci este posibil sa se ajunga ca STATUL norvegian sa fure copii ca sa faca mendrele cuplurilor de homosexuali.
   • -6 (14 voturi)    
    prea simplist (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:53)

    ABC [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

    Prea simplist. Mi se pare ca romanii vad homosexuali si lesbiene la orice pas. Realitatea e cu totul alta, cred ca nici 5 procente din populatie nu e in situatia asta, iar cupluri care nu pot avea copii sunt poate la fel de multe. Diferenta dintre tarile dezvoltate si cele mai putin dezvoltate ca mentalitati ( ca sa nu zic inapoiate) este ca in prima categorie societatea accepta fara probleme aceste cupluri, in cea de-a doua categorie, nu. E vorba doar de vizibilitate, statistic vorbind, sunt tot atatea cupluri homo in Romania ca si in Norvegia. Doar ca in Romania, nu au curajul sa se afiseze.
 • +14 (24 voturi)    
  abuz din partea autoritatilor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:00)

  Ion Zapada [utilizator]

  or fi dat pocaitii o palma, nu spun nu dar de la asta is pana la luare excesiva a copiilor, mai ales cnad acestia nu prezinta nici un fel de semn, leziuni, si punerea lor imediata pe lista spre adoptie, mi se pare un gest abuziv si total inimuan din partea autoritatilor norvegiene.

  ma sura este drastica si in joc e viata a catorva micutzi...Mi se pare total aiurea sa se actioneze abuziv, fara a respecta toti pasii necesari unei anchete normale.
 • -3 (25 voturi)    
  Tragic (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:04)

  amiodarona [utilizator]

  S-a gandit cineva ca acei copii vor fi infiati de cuplurile homosexuale?
  • -3 (21 voturi)    
   nu, nu ne-am gandit (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:43)

   ABC [anonim] i-a raspuns lui amiodarona

   Nu, ca nu suntem absurzi sa ne gandim la aberatii de-astea iesite din minti bolnave care vad numai homosexuali si lesbiene, ce platesc copii "furati".
   • +6 (18 voturi)    
    nu te-ai gandit? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:13)

    george [anonim] i-a raspuns lui ABC

    daca nu gandesti ce cauti sa mai comentezi ! n-ai auzit de "celebre" cupluri de homo si lesbi care vor sa fie "parinti" cu copiii altora? de unde crezi ca provin acei copii? incearca sa mai si gandesti.
    • -1 (9 voturi)    
     exagerari (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:02)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui george

     Nu ai ce sa "gandesti", doar sa te crucesti de atata ignoranta: afirmatia cu adoptatul copiilor de catre cuplurile de homosexuali este complet deplasata si lipsita de realism. Intereseaza-te care e situatia reala. Intreaba de exemplu familia Bodnariu cati copii adoptati de catre cuplurile de homosexulai erau in scoala pe acre o frecventau copiii lor. Sunt curios ce raspund.
 • +20 (26 voturi)    
  Si totusi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:13)

  MPopa [utilizator]

  Eu nu inteleg cum poate exista o institutie complet autonoma intr-un stat democratic, care sa aiba dreptul de a decide asupra vietii unor copii. Daca exista dovezi de rele tratamente aplicate copiilor atunci Barnevernet-ul sa le prezinte unui judecator specializat in astfel de cazuri. Judecatorul poate lua o decizie ce poate merge pana la decaderea parintilor din drepturile lor. Dar pe ce baza un functionar desparte copiii de parinti (inclusiv un sugar), apoi separa si copiii intre ei? Am inteles ca au fost dati in grija a trei familii diferite. Va dati seama ce e in sufletul acelor copii, cum plang serile dupa parinti? Dar sugarul care acum mananca lapte praf? Imi pare rau dar cand citesc comentariile unora care apara autoritatile norvegiene ma intreb automat daca acesti oameni si-au tinut vreodata in brate propriul copil, ca sa inteleaga ce inseamna sa fii parinte.
  • -1 (21 voturi)    
   articolul este incomplet (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:24)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   Institutia nu este chiar complet autonoma, parintii au contestat decizia si cazul a ajuns astfel la un fel de comitet judetean, pentru care nu exista echivalent la noi. Au pierdut si acolo. E clar deci ca acuzatiile nu erau atat de lejere.
   Pana la povesti lacrimogene si mesaje gen "ce inseamna sa fii parinte", nu uita ca sunt destui parinti care isi bat, violeaza sau chiar omoara copiii. Poate ca reactia autoritatilor norvegiene este exagerata. Din pacate nu cred ca vom afla prea curand mai multe detalii pentru ca legea le interzice sa ofere informatii.
   • +5 (11 voturi)    
    poate este exagerata? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:25)

    Dnn [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    ai vazut in viata ta un copil de 3 luni?

    poate?? ce fel de om esti?
    • -1 (9 voturi)    
     negi niste adevaruri evidente.. (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:25)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

     ai vazut in viata ta un nou nascut ucis de mama? ai vazut un copil de 3 luni omorat de parinti?
     eu nu si nici nu vreau, dar stim ca exista astfel de cazuri. de aceea pe primul loc este protectia copilului, nu a parintelui.
     • +1 (9 voturi)    
      corect (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:28)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Exact. Asta ignora cei mai multi dintre comentatori si anume ca protectia copilului este pe primul loc sinu protectia parintelui. Se ignora desemenea ca parintii au vina lor daca s-a ajuns aici: copii bine educati, copii fara probleme, care isi iubesc si isi respecta parintii nu se apuca din senin sa insire minciuni la scoala ca sunt batuti si mai stiu eu ce. Un copil de 9 ani este perfect capabil sa-si dea seama de ceea ce afirma in public. Te lauzi cu alte chestii, cu locul unde ti-ai facut vacanta cu ce jucarii ai acasa, ca sa epatezi colegii, dar nu vorbesti aiurea de bataie acasa.
      Este totusi trist sa vezi ca nu se da doi bani pe ce spun copiii.
   • +6 (12 voturi)    
    Ce poate fi clar in lipsa transparentei? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:47)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Acel comitet judetean era o institutie judiciara sau doar o instanta superioara a aceleiasi organizatii care la nivel local a dispus confiscarea copiilor?

    Eu nu inteleg cum poti sa spui ca e clara decizia, atata vreme cat aceasta decizie nu e pronuntata de o instanta judecatoreasca (faptul ca legea le permite scurtcircuitarea puterii judecatoresti nu e un detaliu linistitor, dimpotriva), fiind pe deasupra protejata si de o alta prevedere legala abuziva, care ascunde detaliile in baza carora s-a decis astfel? E ca si cum o grupa de experti sau consultanti intr-un proces ar da verdictul in locul judecatorului, si pe deasupra nici nu ar face publica motivatia.

    Un judecator ar putea fi tras la raspundere pentru o sentinta aranjata si chiar acuzat de coruptie daca e cazul, cum s-a intamplat la noi. Dar asta e posibil si pentru ca acuzatiile si probele din proces sunt clare si supuse scrutinului tertilor, chiar a acelora care nu fac parte din sistem (de exemplu presa). In cazul de fata nici macar acuzatilor nu li s-au dat aceste informatii. Cum sa-si construiasca apararea in conditiile astea?

    Ce poate fi clar in lipsa transparentei? Doar in cazul unei utopii deciziile oamenilor din acea organizatie (sau de la varful ei) ar fi mereu corecte, facand inutil un audit extern. Insa oricat de idealist ai fi, stiind ca sistemul e condus de oameni failibili nu poti sustine ca avem de-a face cu o utopie. Si atunci, tocmai pentru ca sistemul are o failibilitate umana combinata cu aroganta unei utopii, nu poate fi decat inversul ei: o distopie. Iar distopiile se construiesc pe naivitatea cetatenilor.
    • +2 (4 voturi)    
     deci e o conspiratie nationala? (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:33)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui adro

     deja vorbim de distopii la nivel de societate!?

     am evidentiat doar ca nu poate fi vorba doar de un caz singular de lucrator social care a exagerat cand a luat decizia. este implicata si scoala, prin profesorii care au denuntat cazul, si politia, care i-a arestat initial pe parinti, si autoritatile locale prin acel comitet local care a acceptat contestatia parintilor, dar a sustinut decizia serviciilor sociale.

     sa fie vorba de o actiune abuziva, la care toate partile implicate au luat parte intentionat? totul e posibil.. dar cine are autoritatea sa decida asta?..
     • +2 (6 voturi)    
      !!!! (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:30)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Dupa ce comentarii citesc ai impresia ca e o conspiratie internationala! Nimeni din afara Norvegiei nu intervine,toata lumea inchide ochii desi "se stie" ( dupa cum afirma unii sus si tare) ca sunt abuzuri cu carul de zeci de ani!
      • +4 (6 voturi)    
       :) (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:55)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       corect.
       dar dup-aia te gandesti ca totusi e vorba de Norvegia, tara aia care apare prin toate topurile la calitatea vietii, democratie, transparenta, drepturile omului etc..
       de aici probabil si lipsa reactiilor din partea unor autoritati ca UNICEF la astfel de cazuri.
       • -2 (6 voturi)    
        date statitice (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:38)

        Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        bai, nu stiu de unde naiba scoateti prostiile astea
        "lile la calitatea vietii, democratie, transparenta, drepturile omului"...

        Uite comparatie http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/norway/
        si vezi ca la educatie Polonia e mai sus decat Norvegia, pana si Cehia e mai sus decat Norvegia...nici la trasparenta nu stau prea roz...
        Singurul avantaj: somaj minimal da tinand cont ca prima regula ca CPS sa nu iti ia copii e sa ai job, e de inteles.
        • +4 (4 voturi)    
         ce convenabil.. (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:37)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

         ai ratat topurile de calitatea vietii, democratie, transparenta si drepturile omului. adica exact alea din comentariul meu.

         daca tot ai vrut sa cauti o hiba, o sa-ti explic eu de ce nu ies in top la educatie - au un scor mic la testele PISA. nu ca ar fi prosti, ci nu pun accent pe educatia clasica in clasele gimnaziale - literatura, matematica. am cunoscut intamplator un neamt care si-a mutat familia in Norvegia. era foarte incantat de scoala de acolo. copiii faceau aproape zilnic ore in afara natura, unde invatau tot felul de chestii practice. era uimit ca fiul cel mare care in Germania nu arata nici un interes pt scoala, acum ajunsese sa se trezeasca primul ca sa fie sigur ca nu intarzie..
     • +2 (4 voturi)    
      Chiar, are cineva? (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:53)

      adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Orice invinuit pe nedrept (de o crima, sa spunem), achitat ulterior in instanta pe baza probelor care il disculpa, arata ca toate partile implicate in acuzare pot gresi simultan, mai ales cand in ecuatie e implicata prejudecata. Unii acuzati au facut si puscarie sau chiar au fost executati inainte sa fie disculpati post-mortem. Si daca asta se poate intampla intr-un sistem judiciar deschis, oare ce abuzuri poate ascunde un sistem opac de tip Barnevernet? Bine macar ca nu poate dispune de vietile oamenilor ci doar de familiile lor!

      Si chiar daca in majoritatea cazurilor s-ar pronunta corect, ceea ce nu poate fi verificat in mod rezonabil, tot ar genera pe buna dreptate suspiciuni mult mai mari ca un sistem judiciar deschis.
      • +1 (3 voturi)    
       complet de acord (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:09)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui adro

       mai multa transparenta ar stinge aceste acuzatii de "opacitate".
       dar ce fel de transparenta? sa publice informatii legate de caz? poze cu copiii? denuntul? declaratiile martorilor? e clar ca aceste informatii nu pot fi facute publice. nici in Romania nu este legal asa ceva, doar ca la noi nu se respecta legile...
       • 0 (2 voturi)    
        Formularea acuzatiilor (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:41)

        adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        Au motivat cumva autoritatile in ce a constat violenta fizica brutala ce a determinat masuri radicale din partea lor? Legile lor spun ca pentru cazuri de violenta moderata se atentioneaza mai intai familia, masurile drastice si fara avertisment precum cele luate de ei fiind rezervate pentru cazurile de violenta fizica brutala asupra copilului.

        Atunci cand se actioneaza discretionar, atunci cand nici macar acuzatiile nu sunt formulate in mod explicit ci vag, da, este o problema.

        In orice sistem juridic normal un proces implica procuror(i), avocat(i) al apararii si judecator(i), pentru a garanta pe cat se poate un proces echitabil si a preintampina decizii abuzive. In Norvegia, Barnevernet tine locul tuturor acestor actori. Nimeni nu si-ar dori ca de familia lui sa dispuna dupa voie un board de membrii ai unei organizatii obscure, indiferent cat credit ar primi boardul de la cei care inca n-au patit-o. Cum sa te aperi intr-un asemenea caz?
        • 0 (4 voturi)    
         au motivat.. (Joi, 7 ianuarie 2016, 20:03)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui adro

         in fata parintilor, a avocatului parintilor si la apel, in fata comitetului ala care nu are echivalent in Romania.
         nu au motivat in fata presei si nu o vor face. tocmai pentru ca "legile lor spun" asa.. deci ne intoarcem de unde am plecat.

         o vor motiva din nou in fata unei curti superioare de justitie din Norvegia, pentru ca parintii mai au inca si alte cai de apel la decizie. o vor motiva si la CEDO daca se va ajunge pana acolo. tot nu vor ajunge in public informatiile pentru ca e vorba de minori..

         deci problema nu este una de lipsa de informatie, ci de incredere in sistem.
         • +1 (1 vot)    
          . (Vineri, 8 ianuarie 2016, 13:38)

          adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

          Astept cu nerabdare sa vad ce schimbari vor aduce fiecare dintre aceste posibilitati de apel la care parintii vor recurge.
 • +18 (26 voturi)    
  complet in neregula (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:15)

  Ion Zapada [utilizator]

  Si in Germania, agentia pt. protetia copilului e foarte prompta si foarte puternica insa nici aici, nu am auzit de astfel de proceduri decat cand a fost vorba de abuzi (si nu au fost putine mai ales acum vreo 4-5 ani- intre timp legile s-au mai inasprit in defavoarea functionarilor).

  Procedura e simpla: la cea mai mica sesizare ca e ceva in neregula cu copilul, agentia se autosesizeaza, trimite un cetatean in "recunoastere" si daca acuzatia e grava, se poate lua copilul (daca e mai mare de 2 ani).
  Copilul se duce intr-un centru si parintele e monitorizat, copilul laut la intrebari. Daca "plangerea" se doovedeste falsa, parintele mai sta cam o luna "sub supravegheze" dar copilul revine in sanul familiei.

  Oricum, in tot timpul anchetei, copilul ramane in custodia statului si nicdecum plasat la alte familii.

  Totusi, prin 2000-2004, au fost f. multe cazuri ca cel prezentat mai sus, unde anumiti functionari au intocmit, dosare "false" si abuziri , cu scopul adoptiei,..targetul fiid in special familii de "straini".
 • +8 (32 voturi)    
  Nordic system ... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:15)

  ipsilon [utilizator]

  Ce-i mai laudam cu toii pe astia, nordicii ... cele mai dezvoltate/avansate/fericite/etc tari din lume! Ei, uite ca nu-i chiar ceea ce am intelege noi prin termenii astia :(
  Am niste rude in Danemarca de cativa ani, cu copii care merg la gradinita lor, acolo, si mi-au spus ca nu au nicio treaba cu copiii in sensul ca le curg mucii pana la brau si nu-i sterge nimen, se joaca care pe unde apuca, mananca pamant/zapada/whatever :), si nu se sinchiseste nimeni de ei. Asta ca idee despre faptul ca sunt reci si la propriu si la figurat, nu neaparat ca ar fi rau ca nu cocolosesti copiii ca la noi, dar se vede ca au o atitudine de asta spartana.
  Asa ca nu ma mira astfel de actiuni, naziste, de a lua copiii de la parinti pentru ca o educatoare a parat de o palma de la tata uneia dintre fete ... penibil.
  Toti care suntem parinti am facut asta, nu e niciun secret.
  Legile lor sunt date aiurea, exact cum am spus, fara niciun sentiment uman, strict si la obiect!
  Sper ca statul roman sa se implice si sa rezolve situatia cat mai repede, si sa-i oblige sa dea copiii inapoi parintilor.
  • -2 (14 voturi)    
   daaa... sa dam legi "cu sentiment umaaan" (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:22)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   Sa dam cat mai multe legi in care sa-ti bati copiii!
   Eventual, sa-i bati ca pe niste zdrente - ca asa se "educa" SI mai bine si, cu CAT bataia e mai tare, cu ATAT le vom dovedi plozilor mai multa dragoste si mai mult "sentiment uman"! :P
  • -1 (9 voturi)    
   not (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:35)

   cvi [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   E uite ca nu toti dau palme la fund. Chiar cu doi care urla si casa vraiste, sunt parinti care nu lovesc copiii.
   Pun pariu ca in Norvegia astia sunt majoritari.
   Procentele diferite se vad si in comentariile/voturile de aici.
 • +7 (21 voturi)    
  inca nu stim clar despre ce este vorba (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:18)

  jojoba [anonim]

  Sper ca nu este vorba despre administrarea de corectie fizica copiilor (bataie cu cureaua, legat, pus la colt in genunchi pe coji de nuca, etc.). In acest caz s-ar putea ca dreptatea sa fie de partea autoritatilor.
  Daca este vorba doar de o palmuta la fund atunci cred ca reactia este disproportionata. Ar fi putut incepe gradual cu un avertisment macar. In acest din urma caz nu stiu ce trauma este mai mare pentru copii: o palmuta la fund sau sa te trezesti peste noapte in cine stie ce familie peste mari si tari unde nici macar nu se vorbeste limba materna. Ar fi ciudat sa fie dati spre adoptie si mai ales internationala doar pentru o palmuta.
  • +12 (24 voturi)    
   ... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:15)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui jojoba

   Sa iei un copil de 4 ani de langa maica-sa e crima si mi se pare criminal ca statul roman nu e mai vocal. Atatea bla-blauri cu alaptarea, mama sa stea langa copil etc. dar acceptam o atrocitate ca asta?! Pana si copiii puscariasilor au mai multe drepturi, macar sunt trimisi la o ruda, au dreptul sa-si mai vada parintii etc. Sunt criminali in serie parintii astia?!
   • 0 (8 voturi)    
    unii sunt (Joi, 7 ianuarie 2016, 14:03)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Daca tot esti "tirolez".. mi-aduc aminte ca a fost un caz dubios in Austria acum cativa ani cu un batran care si-a tinut fiica inchisa intr-un beci toata viata si a mai facut si vreo 7 copii cu ea.
    Deci? nu exista parinte criminal in serie? oare cate astfel de cazuri ar putea fi evitate daca iei copilul de langa parinte la timp?
 • +12 (22 voturi)    
  felicitari dl Pantazi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:21)

  Point [utilizator]

  un articol f bine documentat.toti ne intrebam ce si cum.puteam sa facem speculatii si cam atat
  iar chestia cu luatul copiilor e absurda.mai bine avertizezi,inchizi un parinte abuziv.in nici un caz nu-i separi pe toti de familie.
 • +11 (23 voturi)    
  cum ati reactiona dumneavoastra? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:21)

  Nicu [anonim]

  E foarte interesant cum toata lumea acuza "isteria", reactiile emotionale "exagerate". Oare cum ati reactiona dumneavoastra daca, Doamne fereste, ati fi intr-o situatie similara, pus cu fata la zid si fara un drept realistic de apel? Calm?

  Dumnezeu ne-a cerut sa fim smeriti, nu prosti. Unei jigniri raspunzi cu cata bunatate crestina ai tu disponibila, dar unui atac secret si violent asupra familiei tale raspunzi cu portavocea si toate "armele" posibile.

  Statul modern nu e un fel de mosie cu iobagi, nu are drept de viata si de moarte asupra familiei tale, nu suntem "supusi" si ei stapani.

  Cred ca familia a fost destul de rezervata si calma avand in vedere violenta psihica a institutiei si absurdul situatiei.
 • +13 (21 voturi)    
  Priviti cum Barnevernet fura copilul unei familii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:39)

  cornel [anonim]

  As dori din tot sufletul ca sa publicati acest link ... va demonstra de la sine atrocitatile acestui sistem:
  https://www.youtube.com/watch?v=yEGzBcbYWgw
  • +12 (18 voturi)    
   INCREDIBIL (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:50)

   CDF [anonim] i-a raspuns lui cornel

   Nu mai comentez, nu mai adaug nici un cuvint, fiindca ceea ce as spune ar face comentariul nepublicabil. Si nici macar nu mai merita sa ne pierdem vremea stind la taclale pe tema asta pentru ca lucrurile sint clare. Impotriva BARNEVERNET si a guvernului norvegian trebuie ACTIONAT IMEDIAT.

   Vreau sa ofer, pentru lamuriri suplimentare, adresa unui site numit STOPBARNEVERNET:
   http://www.stopbarnevernet.com/ken-joar-olsen-and-his-aria---norway

   CITITI CE SCRIE ACOLO!
 • +15 (27 voturi)    
  Mare greseala... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:45)

  suki [anonim]

  ... sa iei copiii din familie si sa-i trintesti prin vreo 3 familii diferite. Mai ales cel de 4 luni, impotriva lui s-a comis cea mai mare crima, trebuia lasat sa fie alaptat de maica-sa, eventual monitorizata familia.
  Da, e rau ca le trageau alde tatsu si maica-sa o palma la fund, las ca o sa fie mai bine sa ii molesteze sexual niste straini....
  Numai cine n-a avut copii nu stie cum e sa te aduca cu nervii la limita.... Nu zic, parintii or fi fost abuzivi, dar din moment ce nu s-au gasit urme de violenta asupra copiiilor, si nu i-au supus la cazne prin infometare sau mai stiu eu ce, e o masura prea brutala sa ii rapesti pur si simplu familiei. Cind zic brutala, ma refer la copii, nu la sentimentele adultilor, cine a lucrat cu copii adoptati stie ce spun: nu se impaca niciodata cu sine si isi cauta vesnic familia si acceptare din partea ei, chiar daca din exterior pare irational sau nefolositor.
  Oricum, ce au facut serviciile sociale din Norvegia mi se pare mai degraba o rapire de copii; nu am vazut nici un efort de indreptare a familiei si monitorizare.... Se pare ca Vestul Europei a luat-o oleaca razna, incercind sa ademeneasca cetateni 9migrantii) sau chiar sa ii rapeasca (copiii) cind au ocazia, doar-doar le mai cresc lor numerele.... o idee complet gresita, zic eu.
 • +12 (28 voturi)    
  o palma la fund (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:46)

  marina [anonim]

  Compar si eu...o palma la fund versus a fi despartiti pentru totdeauna de parinti si de frati, adica singurele persoane dragi, fara niciun avertisment. O fi normal?
  Cine raspunde de terapia psihologica de care vor avea nevoie copiii la adolescenta cand nu vor intelege de ce au fost luati de langa parintii lor?

  Hai sa nu mai fim ipocriti, daca iti vezi copilul cu degetele in priza, il iei de acolo si ii dai si o palma la fund, sa stie ca a gresit! Una e o palma la fund, alta e "bataia". Sunt de acord ca "bataia" ar trebui sa nu existe, dar atentionarile fizice se tin minte mai usor decat o avalansa de explicatii logice, mai ales la varste mici.
  • -2 (24 voturi)    
   ipocrizia e de partea celor care sustin bataia (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:30)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui marina

   Tu ii dai o palma la fund, altii ii explica in mod civilizat de ce e gresit ca a facut asta, care a fost pericolul.
   Sau, daca explicatiile nu sunt suficiente, poti recurge la alte metode coercitive care sa nu implice violenta.

   Explicatiile (adaptate varstei) se inteleg se tin minte foarte bine. Iar autoritatea nu sta in violenta.
   Dar o palma e muuuult mai usor de dat. Aici e adevarata ipocrizie, sa sustii ca e mai bine pentru copil sa-l bati, cand de fapt e doar mai simplu pentru tine.
   • +9 (25 voturi)    
    Citi copii ai crescut? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:24)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

    Sint interdictii care nu se pot negocia: "Nu te urci pe pervaz, nu umbli la aragaz, nu umbli la priza, nu lovesti alti copii sau animale, nu pleci singur pe strada, etc.!" Trebuie sa fii atit de drastic cit este necesar, pentru a nu exista niciun risc de ne-executare, altfel, devii criminal.
    • -3 (17 voturi)    
     cine vorbea de negociere? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:25)

     Ioana [anonim] i-a raspuns lui D-or

     Argumentul suprem: "Tu cati copii ai crescut?"
     :)))
     Am crescut unul care nu face nimic din ce ai enumerat mai sus si asta fara sa primeasca nicio corectie fizica.

     Nu zicea nimeni nimic de negociere. A-i explica unui copil de ce-i interzici un lucru, nu inseamna a negocia.
     Si nu zice nimeni ca nu trebuie sa fii drastic sau ca nu trebuie sa existe pedepse, doar ca nu e necesar sa fie fizice.

     Sigur ca suntem oameni si empatizez cu cei care nu se pot controla si-i ard copilului o palma daca il vad pe pervaz.
     Dar una e sa ai o scapare, se poate intampla intr-un moment emotional, alta e sa faci apologia "bataitelor" ca metoda educativa.

     Stiu ca e greu pentru unii sa inteleaga ca se poate educatie si fara bataie. Ba e chiar mai eficienta pe termen lung.
   • +7 (21 voturi)    
    iipocrizia bat-o vina (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:48)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

    sa insisti ca o palma e mai rea decat smulgerea brutala a copilului (3 dintre ei f. mici) din sanul familei si despartirea lor la alte 3 familii total necunoscute mi se pare culmea cruzimii...
    • -3 (9 voturi)    
     poftim? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:36)

     Ioana [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Nu am sustinut asa ceva.
     Comentariul meu ii viza pe cei care sustin ca "palmele" nu se pot evita in educatia unui copil.
     Nu am comparat "o palma" cu instrainarea.
     Poate ar trebui sa invatati sa cititi, inainte sa raspundeti.

     Cat despre cazul de fata, comparatiile sunt inutile, atat timp cat nu stim ce se petrecea acolo.
     Nu stiti daca era vorba despre "o palmuta".
     Nu este exclus sa fie vorba despre abuzuri grave, pentru ca autoritatile au declarat ca atunci cand e vorba doar de abateri usoare se incearca mai intai consilierea.
     Nu mi se pare gresit ca daca se banuieste un abuz grav, sa se instraineze temporar copilul, pana se lamureste situatia.
     • +1 (7 voturi)    
      alta pe aratura (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:58)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

      tanti Ioana, in Norvegia, nu exista "consiliere" se ia pur si simplu copilul.
      Nu e doar cazul romanilor.

      Vi se pare normal sa fie luat copil de 12 ani din sanul familiei care si-a perdut mama , e motiv ca bunica e prea batrana (are 54 de ani) si matusa, sora mamei e prea tanara (ea are 28) ???
      • -1 (5 voturi)    
       de unde stiti? (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:33)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

       De unde stiti? De la familia Bodnariu?
       Oameni pusi sub acuzatie?
       Fiti serios, toti cei acuzati de Barnevernet au tot interesul sa prezinte lucrurile in favoarea lor.
       Exemplele pe care le dati nu au nici o relevanta atata timp cat nu se cunoaste EXACT situatia.
       • +1 (7 voturi)    
        hallo, planeta pamant (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:28)

        Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        exista internet si pe el se gasesc date suficiente, inclusiv pe acest site .
        Nu ma refer doar la cazul de fatza, ci asa, in general.
        Dar na, unii se pare ca vor sa insiste pe ideea ca ce fac norgevienii e de bine.
        F. bine, daca aveti copii si va ganditi sa va duceti in Norvegia va urez succes dar sa nu veniti pe aici si sa va plangeti ca vi s-or furat copiii din casa.
        http://www.tnp.no/norway/panorama/2704-an-unfinished-debate-on-barnevernet
        • -1 (7 voturi)    
         internet-manipulare (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:09)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

         Exista internet si tocmai asta e problema; pe internet poti sa manipulezi cum vrei cu tot felul de prostii aparute pe bloguri, articole in ziare de scandal unde faptele nu sunt verificate niciodata si filmulete facute la comanda de cine are chef.
         Caz aparut pe internet: Barnevernetul e acuzat ca a " rapit" copiii unei ziariste din Cehia. Scandal mare, baieti sunt luati de la parinti, mama protesteaza de zor, presedintele Cehiei scapa perla din gura cu statul nazist. Ce s-a intamplat de fapt: : tatal micutilor a fost acuzat de atingeri cu caraceter sexual ( cred ca asta e formularea din acuzatie ) si de violenta impotriva mamei si baietilor. Mama acuzata de nepasare, oaie care sta sa fie batuta si care nu reactioneaza cand copiii sunt in pericol.
         Bineinteles, nimic din aceste lucruri nu au fost declarate de parinti. A trebuit interventia unei ministre cehe, dupa un scandal monstru, ca sa afle ca situatia nu e chiar ce declara mama.
         Este vorba tot de un caz foarte mediatizat, in care Bavernervetul e diabolizat si parintii considerati victime.
         Deci trebuie multa prudenta in cazuri de acest tip si mai ales sa nu crezi toate tampeniile scrise de unul si de altul.

         praguemonitor.com/2015/01/27/czechs-fight-kids-norway-their-own-system-bad
    • -2 (12 voturi)    
     Hopa bre... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:32)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     ca asta cu "o palma" e versiunea pocaitilor. Vad ca iti place sa inghiti cam repede...

     Si Voiculescu spunea ca n-a furat niciun leu. Lasa justitia sa decida!
    • +1 (11 voturi)    
     de unde stiti? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:12)

     ABC [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Domnule, Insistati cu "o palma" cand nu stie nimeni despre ce anume este vorba. Asta e ipocrizie curata, ba chiar manipulare. De unde stiti ca e vorba doar de o palma? Ati fost acolo, ii cunoasteti, ati stat in casa lor cu anii ca sa vedeti care le este comportamentul fata de copii?
     Vorbim de parinti pusi sub acuzatie: au tot interesul sa spuna ca e vorba doar de o palma. Dar interesul copiilor care este? Nu sa fie in securitate?
     Cine garanteza ca sunt in securitate in acea casa? Dumneavoastra?
     • 0 (10 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2016, 1:31)

      [anonim] i-a raspuns lui ABC

      • +2 (6 voturi)    
       mare scofala... (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:36)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui

       Poze si filmulete poate oricine sa puna online si sa firme orice despre ele. In plus, chiar presupunand ca sunt adevarate, atata timp cat nu ai toate datele despre fiecare caz in parte este greu sa-ti faci o parere corecta.
     • +1 (7 voturi)    
      dovezi, dovezi, dovezi (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:55)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui ABC

      mai nene, tu esti chiar tampit.
      daca eu iti dau in fiacare zi 2 pumni in cap, asa de misto.
      Dupa o saptama crede-ma ca te recunoste tot orasul si nu iti trebuiesc prea multe dvezi de abuz fizic.

      Daca te terorizez 2 ore pe zi, non-stopo si si tampit si prost nu te scot, crede-ma ca iaras-i, dupa o luna (si nu dupa 8 ani) ai niste sechele de nu iti trebuie nici un psiholog pt. a vedea ca esti abuzat psihic.

      Ori, tot cei 5 copii nu prezitna nici un fel de astfel de urme...ba mai mult, nici macar mareatza agentie nu e capabila sa ofere dovezi ale abuzurilor (si asta nu e unicul caz cand procedeaza asa).

      daca esti asa de interesat de soarta micutilor, cauta nene informatii pe net despre crieteriile acestei organizatii pe care o tot sustii atata din prostie si lasa-ne.
      http://www.mhskanland.net/page10/page122/page122.html

      Si la final, interesul copilului care e ...sa fie despartit de fratii lui si trimis aiurea, la familii necunoscute???

      Unii au cap pe umeri insa probabil doar ca sa nu ii ploua-n gat.
      • +1 (7 voturi)    
       v-ati pierdut rabdarea? (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:38)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

       Ce se intampla domnule? V-ati pierdut rabdarea? Daca cineva nu e de acord cu parerea dvs treceti la injurii?
       Interesul copiilor este de a nu ramane intr-o familie unde educatia se bazeaza pe violenta. Violenta naste violenta, daca nu ati aflat inca.
       Restul sunt palavre.
     • 0 (4 voturi)    
      Asa e (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:27)

      Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui ABC

      Asa e, preferam sa protejam idealul "sactitatii familiei" fara sa luam in considerare siguranta membrilor ei si valorile de fond care ar trebui sa constituie o familie (iubirea, respectul, integritatea fizica si psihica a membrilor ei). Daca copiii nu se simt in siguranta si protejati in sanul familiei, aia nu se mai numeste familie.

      Am tot vazut comentarii de-a dreptul aberante ca acei copii nu aveau cum sa fie abuzati pentru ca in poze arata fericiti. Nu sunt psiholog, dar am facut sociologia si nu-mi vine sa cred ca un psiholog ar trage vreo concluzie doar uitandu-se la niste poze, pre-selectate in prealabil de parinti.

      Stiti unde mai vad eu ipocrizie, cand parintii recunosc faptul ca i-au lovit pe copii si apoi se dau drept victimele disciminarii religioase.
    • 0 (4 voturi)    
     o palma nu, dar o palma pe zi poate (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:15)

     Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     E cam greu de crezut ca un copil care a primit O palma fuge repede la scoala si pune ca este batut. Dar daca ii "altoiau" pe copii destul de des incat acestia sa "inteleaga" ce e bine si ce e rau, probabil ca traiau cu frica de pedeapsa...si de-aici incepe "o palma" sa le afecteze dezvoltarea.
  • -2 (8 voturi)    
   nu te teme, or sa inteleaga ;) (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:28)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui marina

   Aceia, in scoli, fac "educatie civica" - NU religie! >:)
 • -13 (23 voturi)    
  Norvegienii nu au nevoie de penticostali. Simplu (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:49)

  D-or [utilizator]

  In afara cazului in care copii au fost incredintati unor familii tot penticostale, ceea ce nu cred ca s-a intimplat, singura explicatie logica e ca autoritatile au vrut sa salveze atit copiii de aceasta secta, cit sa-si salveze si propria tara de inmultirea adeptilor acestui cult care nu consoneaza cu mentalitatea libertina a cetatenilor nordici.

  Poate e un gest intr-adevar salvator pentru copii, pe care-i elibereaza dintr-o copilarie plina de frustrari si interdictii si care-i poate transforma apoi in adulti inadaptati si captivi ai enclavei lor.

  Desigur, nu va fi politic corect sa se recunoasca aceasta motivatie.
  • +10 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:25)

   [anonim] i-a raspuns lui D-or

   • -2 (12 voturi)    
    Copiii au fost incredintati altor penticostali? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:49)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui

    Tot pe Wiki, vad ca 77% dintre norvegieni apartin bisericii de stat „Den norske kirke” si ca au cel mai mic procent de persoane efectiv religioase, respectiv sub 2% practicanti din totalul populatiei, indiferent de religie.

    Concluzia se impune de la sine, Stiutorule.
  • +3 (7 voturi)    
   diversitate si toleranta (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:53)

   Dnn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   sunt cuvinte ce se aplica doar intr-o singura directie. In rest nu se aplica.

   In plus lipsa ta de empatie imi face greata. Si Antena3 a trecut peste diferente de religie in fata acestei tragedii.

   Cum poti gandi asa? Adica daca sunt penticostali sa le ia copii ca mie oricum nu imi plac?
   • -2 (8 voturi)    
    Eu am facut doar o constatare, atit. (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:00)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

    Am constatat in cel mai obiectiv mod ca - in cea mai ateista tara din Europa si poate chiar din lume - cel mai probabil motiv pentru care au fost luati spre reeducare copiii a fost dorinta autoritatilor de a limita numarul de religiosi practicanti ferventi.

    Sa nu uitam ca chiar si in Romania, desi in perioada comunista erau permise alte culte ne-ortodoxe, ca de ex. adventistii, baptistii, etc., penticostalii erau interzisi. Nu cunosc motivele si nici nu au importanta fata de subiectul in cauza.
    • +3 (3 voturi)    
     Penticostalii nu au fost interzisi de comunisti. (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:53)

     Alin Cristea [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Penticostalii nu au fost interzisi de comunisti.
  • +6 (10 voturi)    
   Norvegenii nu au nevoie de penticostali ! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:27)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Norvegenii au nevoie de mahomedani.
 • +13 (21 voturi)    
  AVEM UN STAT CU TEMPERAMENT PREA (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:50)

  Susufler0 [utilizator]

  "NEMTESC" IN ASTFEL DE PROBLEME ! Faptul ca toate acestea s-au intamplat pe teritoriul Norvegiei, cu cetateni norvegieni, care-posibil-au incalcat legi norvegiene, nu ar trebui sa impiedice statul roman ai caror cetateni inca sunt cei din familia Bodnariu sa intervina mai consistent in favoarea parintilor si a copiilor separati de parintii biologici. Chiar la nivel politic, indiferent ca institutia care i-a separat pe copiii Bodnariu de parintii lor este independenta de stat. Dar , se intampla precum cu romanul rapit in Africa (Botswana ?) !
 • +11 (21 voturi)    
  foarte corect (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:52)

  eli [anonim]

  Sint in asentimentul lui<A>.perfect de accord,urmariti serialul <lilyhammer>,un film dragut cu mai multe episoade pe Netflix,unde apare o imagine reala si terifianta a coruptiei,imbecilitatii,consum de droguri si necinste a unor lucratori din serviciul public, exact din NORVEGIA.Acesta este sistemul dominat de political correctness, raspindit in intreaga lume.Atentie romani cind emigrati si unde,ei nu au copii si prefear cei ai emigrantilor,asa se vede....mare pacat.respect
 • +10 (30 voturi)    
  Allahu Akbar (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:53)

  dan_costea [utilizator]

  Bravo Norvegia! Afara cu imigrantii crestini caci venim noi, musulmanii! Allahu Akbar
  • +7 (21 voturi)    
   ..si noi musulmanii...vom pune bombe (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:27)

   batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui dan_costea

   ..si noi musulmanii nu vom face petitii, nu protesta in fata ambasadelor, guvernului, ...vom pune bombe la fiecare sediu al institutiei Barnevernet din Norvegia. :-)
   Nu cred ca au tupeu sa rapeasca copii din familii musulmane. Ar fi interesant de vazut cati copii musulmani au fost ridicati in Norvegia.
   • +17 (19 voturi)    
    musulamnii nu sunt in target (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:45)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

    tocmai ce m-am uitat pe date, ncii un musulman, majoritatea familiilor sunt "albe" (est-europeni, cehi, polonezi, lituanieni, romani, ...si cateva cazuri izolate de indieni). Insa ca sa nu se spuna ca-s xenofobi, "fenomenul" se intampla si pe la norvegieni, in speciale mame tinere si singure.

    Ce ma frapeaza pe mine e opacitatea insitutiei si a regulilor si mai ales rapiditatea cu care copii sunt replasati (fara stirea parintilor).
   • 0 (12 voturi)    
    tu sigur esti crestin? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 20:32)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

    cum ramane cu "iubeste-ti aproapele" si "intoarce si celalalt obraz"? cam plina lumea de ipocriti.. daca ai avea un dram de bun simt, ca de crestinism nici nu se pune problema, ti-ar fi jena sa scrii asa ceva.
    • +3 (7 voturi)    
     ? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:01)

     adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Cred ca mai degraba a invocat statisticile pentru a semnala o discriminare din partea institutiei norvegiene, sau un program sistematic indreptat impotriva anumitor categorii de oameni (de exemplu crestini), decat sa-si doreasca raul musulmanilor. Sau asta sper...
     • +3 (5 voturi)    
      statisticile nu indica diferente seminificative (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:57)

      Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui adro

      Nu am facut analiza statistica, dar diferenta dintre procentul de copii despartiti de familie ai caror parinti sunt norvegieni (6.9%) si respectiv imigranti (8.8%), nu mi se pare semnificativa. Rata cea mai mare e la familiile de nigerieni (26%) si cele mai mici la imigrantii est europeni (3-4%). Asa ca din contra procentul famiilor est europene despartite e chiar sub media totala; am putea trage concluzia ca suntem discriminati pozitiv. Dar ne place sa ne victimizam si nu avem dovezi asa ca le inventam.
      • +1 (3 voturi)    
       . (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:36)

       adro [utilizator] i-a raspuns lui Alex.Te

       Eu zic ca afirmatia se referea la religie (musulmana) si nu la nationalitate. In Nigeria sunt si crestini. Nu stiu daca institutia norvegiana a facut discriminari care sa favorizeze musulmanii sau nu, de asta sunt curios cum stau statisticile aici.
       • 0 (2 voturi)    
        zici tu?.. (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:27)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui adro

        si ei ar trebui sa tina o statistica diferentiata pe religii?.. apoi faceti scandal ca au luat in considerare religia parintilor?.. unii sunt cam greu de multumit.
        • +1 (1 vot)    
         . (Vineri, 8 ianuarie 2016, 13:01)

         adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         Am spus ca sunt curios care ar fi statisticile privitoare la religie. Imi dau seama ca nu e lucru simplu de aflat. Scandalul s-ar produce cu siguranta, mai ales daca ar exista statistici care ar releva discriminari.
         • 0 (0 voturi)    
          se poate deduce (Vineri, 8 ianuarie 2016, 18:02)

          Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui adro

          Se pot deduce statisticile si in functie de religie presupundnd ca o migranti dintr-o nationalitate au aceasi distribute religioasa ca populatia din care provin. Tarile cu procentele cele mai mari de copii luati de stat sunt majoritar musulmane Nigeria (aproape 50% musulmana), Irak, Iran, Somalia (aproape 100% musulmani)...numai in Sri Lanka nu-i majoritate musulmana (outlier?).

          Recitind textul asociat care descrie statisticile, se face precizarea ca procentul mai ridicat pentru anumite grupuri de imigranti este datorat valurilor de refugiati printre care s e numarau multi copii orfani, care au fost preluati automat si sunt inclusi in aceleasi statistici.

          Dar daca facem o prsupunere simplista: emigrantii din Nigeria, Somalia, Iran, Irak sunt majoritar musulmani, emigrantii din europa de est sunt majoritari crestini. Statisticile arata ca in medie emigrantii din prima categorie sunt de 2-3 ori mai susceptibili sa a li se ia copiii decat cei din europa de est. Deci e plauzibila teoria ca est europenii crestinii NU sunt discriminati negativ in comparatie cu musulmanii, ci-i mai degraba invers, asa cum sugereaza multi pe aici.
 • -7 (21 voturi)    
  Ciocnire... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:11)

  aqualung [utilizator]

  Mai degrabă ciocnirea civilizației cu necivilizația. Nu văd mare diferență între ce se întâmpla în familia asta și violurile din Koln.
  • +13 (27 voturi)    
   Noaptea mintii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:41)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

   Avem trei cazuri:
   1. Doi parinti care-si cresc cei cinci copii cum cred ei ca e mai bine (mama este, sau a fost asistenta pediatrica, tatal nu e nici el vreun maimutoi dat ieri jos din copac), ceea ce include ocazional si cate-o palma la fund. Fetele (care au reclamat oribilele crime parintesti) par sa fie in stare destul de buna dupa ce au fost torturate in acest mod sase, respectiv noua ani.

   2. Pentru vina de mai sus, o extrem de onorabila institutie din cel mai onorabil stat din lume ia copiii de la parintii lor - PE TOTI CINCI, adica inclusiv pe cei doi care n-au reclamat nimic, si pe cel care e inca departe de-a putea vorbi. Probabil pe considerentul ca, daca vreuna din fete a primit o palma la funda, toti cinci au fost tratati la fel de ingrozitor.

   3. Niste insi ies pe strada, trag la masea (sau nu) si se-apuca de treaba, violand tot ce prind.

   Luminati-ma si pe mine - din astea trei entitati, unde vedeti dvs. (ne)civilizatia, ca n-am inteles prea bine? Care-s oamenii normali la cap si care-s barbarii?
   • +4 (10 voturi)    
    Mai sunt si oameni normali (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:58)

    MPopa [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Felicitari domnule, mesajul dvs. imi da sperante ca nu ne-am prostit cu totii. Sunt ingrozit de ce-am citit pe-aici, unii oameni imi dau impresia ca au luat de bune toate ipocriziile promovate in numele corectitudinii politice si al progresului.
   • +5 (7 voturi)    
    ... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:46)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Eu am inteles ca nu fetele au reclamat. E si greu, vezi si tenismena batuta acum vreun an in Israel de tata(care a fost arestat), tot ii gasea scuze tatalui (parte din frica, parte din ceea ce considera ea vina). O profesoara ar fi denuntat ca fetele erau indoctrinate religios, ceea ce mi se pare foarte ciudat(parca erau toleranti?). Probabil in cadrul anchetei legate de religie s-a aflat si ca primeau corectii fizice.
    • +6 (14 voturi)    
     Cam asa am inteles si eu (Joi, 7 ianuarie 2016, 1:46)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     In ultima instanta, povestea arata cam asa - parintii mai aplicau corectii fizice celor mici (dar de nivelul de-acum proverbialei palme la fund - nici macar fiica mai mare n-a spus altceva, nici vorba de oase rupte si buze sparte si alte tampenii pe care le-am mai citit - aici sau pe Contributors, ca-ncep sa le incurc), iar pentru asta onor statul norvegian le fura toti cinci copiii.

     Astea sunt singurele doua fapte certe. Cine mai are macar un neuron in stare de functiune poate pune si singur(a) in balanta gravitatea crimei numite "palma la popou" cu pedeapsa simbolica de a distruge o familie de sapte persoane. Un fleac, asta din urma.
   • -1 (7 voturi)    
    chestii diferite (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:22)

    ABC [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Vorbesti de tari diferite, de persoane diferite. Intr-un caz e vorba de adulti , in altul e vorba de copii.
    Adultii pot depune plangere singuri, copiii nu. In Germania legile nu sunt aceleasi ca in Norvegia. Deci care e mesajul dumitale ca nu are nici cap, nici coada? Amesteci totul.
    • +3 (5 voturi)    
     Mesajul meu era un raspuns... (Joi, 7 ianuarie 2016, 1:29)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui ABC

     ...la mesajul postat de @aqualung. Cititi-l pe acela mai intai si-o sa pricepeti, sper.
    • +1 (1 vot)    
     Termenii de comparație (Vineri, 8 ianuarie 2016, 11:58)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui ABC

     Nu sunt fundamental diferite în esența lor, chiar dacă Norvegia este între țările europene și chiar cele nordice puțin excentrică. Similitudinea constă în faptul că în ambele cazuri e vorba de persoane provenite din societăți sau medii ultraconservatoare, patriarhale, autarhice, și ajunse în țări liberale în care practicile lor sunt considerate depășite și/sau dăunătoare.

     Rețin însă că ați punctat bine că adulții pot depune plângere, în timp ce copiii nu. Exact ăsta este rolul serviciilor de protecție a copiilor - să acționeze în numele și în interesul copiilor.
   • +2 (6 voturi)    
    Detalierea comparației (Joi, 7 ianuarie 2016, 12:18)

    aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Din ce citesc, nu cred că numărul 1-2 este o evaluare corectă a faptelor. Este numai punctul de vedere al părinților. Iar punctul de vedere al organizației nu va fi făcut public pentru că transparența procesului trece pe planul secund față de dreptul la viață privată al copiilor.

    În treacăt fie spus, jurisprudența CEDO (citiți cazurile mai vechi care sunt făcute publice, sunt foarte interesante), dar și legislația țărilor care recunosc CEDO, pune interesul copiilor mult deasupra drepturilor părinților (ceea ce poate duce la situații ciudate, în care un copil răpit - în cel mai strict sens - și găsit după 10 ani rămâne cu răpitorul pentru că așa este în interesul lui).

    Eu văd cazul acesta așa, și probabil și profesoara care a reclamat și funcționarii organizației au văzut la fel: copii educați cu bătaia la ordinea zilei (și cu alte forme de pedeapsă probabil și mai frecvent), până la nivelul la care teroarea psihică produsă i-a făcut să se obișnuiască cu ideea că o palmă de la părinte este ceva firesc, la ordinea zilei; și îndoctrinați religios până la nivelul la care un copil preadolescent se apucă să facă prozelitism religios la școală, răspândind problema la nivelul societății din jurul lor.

    Din punctul meu de vedere, este în interesul tuturor copiilor în primul rând să fie ținuți departe de un asemenea mediu.

    Văd că vă e foarte ușor să vă puneți în locul părinților care își bat copiii. Dacă tot faceți asta, puneți-vă și în locul violatorilor. La câte femei cu fața vizibilă, sau mai rău, cu capul gol și în fustă până la genunchi, cum să nu se trezească animalul din tine? Nu ar ceda orice om? Nu e ceva normal la ei în Afganistan sau de unde au venit? Și ce dacă acum sunt în Germania unde standardele sunt altele?

    Cum e unul din ăștia civilizat și altul necivilizat?
 • +16 (22 voturi)    
  istoria Barnevernet (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:32)

  Ion Zapada [utilizator]

  Se pare ca Barnevernet nu e la prima "abatere" de gen dar modul in care opereaza aceasta organizatie, total netrasparent, spune multe.....Nu discut faptul ca Norvegia nu e membra in nici o organizatie europeana , de protectie a copilului.

  Se pare ca problema nu e nici religiozitatea, nici bataia ci pur si simplu, asa opereza ei... Intr-o tara atata de mica precum Norvegia sa ai atat de multe cazuri de "abuz".

  Cel mai trist mi se pare faptul ca se face cu acordul autoritatilor.
 • +13 (31 voturi)    
  Ignorantilor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:34)

  KostasP [utilizator]

  Cata imbecilitate si ignoranta poti sa descoperi din comentariile unor persoane, ca nu pot sa-i numesc oameni. Bai ignorantilor, bai imbecililor voi va informati inainte sa deschideti pestera aia pe care o numiti gura? Ati dat o cautare pe google sa aflati despre abuzurile acestei " institutii" ? Si cui sunt incredintati acesti copii spre "adoptie"? Cititi marturiile unor copii sa vedeti la ce erau supusi. Si faptul ca n-au avut dreptul sa-si mai vada parintii. Si ca veni vorba stiati ca Breivik a fost unul dintre acesti copii? Cititi si documentati-va mai intai, astupatilor.
  • +12 (26 voturi)    
   așa este (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:42)

   popescu_dtru [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   cred că onorabilii care comentează în sensul că ”unde-i lege nu-i tocmeală” etc. nu înțeleg esența afacerii: niște copii (cel mai mic având doar 4 luni!) au fost luați **pentru totdeauna** din familia lor. Nu există, legal, posibilitatea unei reveniri. Dacă au noroc, or să-și ma vadă părinții când vor fi majori.
  • -2 (14 voturi)    
   :) (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:50)

   cvi [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Asta inseamna manipulare!
   Pe pagina de wiki a lui Breivik se precizeaza ca au fost 2 rapoarte ale serviciului respectiv iar unul sugera sa fie luat de langa mama lui care il abuza fizic si psihic. Insa nu a fost luat ci a trait in continuare cu ea.
   E posibil ca acest caz sa influenteze faptul ca autoritatile norvegiene sunt atat de drastice.
 • -8 (18 voturi)    
  Unde-i lege nu-i tocmela (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:42)

  Ord [utilizator]

  Asta este legea acolo si sigur o stiau parintii, ca nu par veniti recent cu valul de emigranti.
  • +12 (24 voturi)    
   dimpotriva (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:00)

   batranu23 [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   Tocmai..nu este nici o lege. Institutia Barnevernet nu are nici o lege care sa-i delimiteze actiunile. Are propriile reguli numite Acte. Autoritatile nu pot face nimic in cazul in care aceasta institutie face abuzuri.
   Ce s-ar intampa daca nu ar fi legea politistului? Ne-am intoarce in comunism.
   • -10 (20 voturi)    
    Vrei sa spui (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:11)

    Ord [utilizator] i-a raspuns lui batranu23

    ca barnevernet functioneaza fara nici o lege?
    Chestia asta miroase a "adunare intre frati" fiecare cu parerea lui, barnevernet este de vina si parintii sunt sfinti, ba chiar iau cuvant cu cuvant invataturile din vechiul testament si le aplica pe copii.
    Daca este un abuz se va vede in instanta si inchei predica aici.
    • +4 (10 voturi)    
     tu n-ai inteles ca (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:01)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ord

     nu exista instanta in cazul asta?
     exact asta se reclama, Bavernetul actioneaza deasupra legii si deciziile interne nu pot fi contestate deact cu sanse minime, e stta in stat(cam cum e BOR-ul la noi).
     • +1 (9 voturi)    
      ok (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:17)

      Ord [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      odata nascuti acolo cu cetatenie dubla norvegiana-romana dar cu alocatii si asistenta sociala primite de la acel stat, noi romanii si statul roman nu putem decat sa comentam.
      Hai ca numai acum cat am vorbit probabil cateva sute de copii au murit de foame prin Africa.
     • -3 (3 voturi)    
      ignora-l , e doar un troll ieftin (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:24)

      detector_de_trolli [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Daca le urmaresti mesajele, iti dai seama ca e aceasi persoana schizofrenica, prima parte din mesaj nu isi gaseste logica cu a doua parte din mesaj. http://3.bp.blogspot.com/-gZb_Cx0saMg/TtRxrf15CxI/AAAAAAAAAH8/75a2T1d_ey4/s1600/YouTube-Troll-Defin%25231487DA7.jpg
      • +1 (1 vot)    
       ieftine (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:45)

       Ord [utilizator] i-a raspuns lui detector_de_trolli

       sunt ideile tale. Eu am pus altfel problema, sau doriti numai sa vi se aduca laude la orice debitati.
     • -1 (7 voturi)    
      serios? (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:14)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Si de atatia ani Bavernetul asta actioneaza fara legi si asta nu deranjeaza norvegienii? S-au trezit sustinatorii familiei Bodnariu s avada ca institutia asta nu are legi! Nici macar familia ei, norvegiana, nu a vazut ca Bavernetul nu are legi? E o orbire generala in Norvegia si s-au trezit niste romanasi - incapabili sa-si faca ordine la ei in tara- sa schimbe legile norvegiene.
      Nu ti se pare ridicola situatia asta?
      • 0 (6 voturi)    
       atitudinea presedintelui Cehie (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:30)

       Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       Srisoarea Eu a drepturilor copiilor , ONU, ehe...numai sa vrei sa cauti si descoperi vocile impotriva Bavernetului.

       Dar matale insista..eventual du-te-n Norvegia si lasa-ne.
       • 0 (4 voturi)    
        ?? (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:26)

        T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

        Intrebarea mea e naturala. Dumneata faci niste afirmatii si de cate ori iti cer un link serios care sa probeze ceea ce afirmi dai un minus si taci chitic. - sau dai diverse link-uri fara nici o probitate, filmulete de pe youtube si articole penibile care citeaza doar parerile si variantele partii care are sau a avut de suferit. Mai devreme ai afirmat ca sunt 50 de mii de cazuri de copii retrasi famililor din Norvegia in fiecare an. Te-am rugat politicos sa aduci o dovada in sprijinul acestei afirmatii, pentru ca spuneai ca e un document oficial.
        Nu am vazut nimic. Acum ma iei cu "du-te-n Norvegia".
        In momentul in care ma voi decide sa traiesc acolo imi asum si consecintele legilor tarii respective, ceea ce ar trebui sa faca oricine ia o astfel de decizie. Deci?
      • -2 (6 voturi)    
       Asa e, toti in afara de noi sunt niste nebuni (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:15)

       Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       Culmea, numai noi suntem detinatorii adevarului absolut!!! Scrie negru pe alb pe site-ul lor ca parintii au drepturi (citatul e mai jos), dar spalatii astia pe creier nu-si pot imagina decat ce exista in universul lor ingust:

       Parents' rights in the event of care orders

       Parents have legal rights in their dealings with the County Social Welfare Board. A lawyer of their choosing will be appointed, and the Norwegian state covers all expenses. They have the right to be heard and may call witnesses before the County Social Welfare Board. Parents may bring the case before the court system if they disagree with the County Social Welfare Board's decision. After a care order is implemented, the parents are entitled, once a year, to request that the County Social Welfare Board consider whether they should regain custody of their children. If the parents' caregiving abilities have changed significantly the County Social Welfare Board can also reverse the decision at an earlier date.

       Family counselling services provide guidance to parents who have lost custody of their children.
     • -2 (4 voturi)    
      Drepturile parintilor (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:12)

      Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Uite aici pentru cei care inteleg engleza, ca nu ma obosesc sa mai traduc si in romana pentru inapoiati, ce spune Bavernetul despre drepturile parintilor despartiti de copii. Ma enerveaza teribil cei care vorbesc din auzite cu atata incredere, cand de fapt tot ce fac e sa continue un telefon fara fir scricat:

      Parents' rights in the event of care orders

      Parents have legal rights in their dealings with the County Social Welfare Board. A lawyer of their choosing will be appointed, and the Norwegian state covers all expenses. They have the right to be heard and may call witnesses before the County Social Welfare Board. Parents may bring the case before the court system if they disagree with the County Social Welfare Board's decision. After a care order is implemented, the parents are entitled, once a year, to request that the County Social Welfare Board consider whether they should regain custody of their children. If the parents' caregiving abilities have changed significantly the County Social Welfare Board can also reverse the decision at an earlier date.

      Family counselling services provide guidance to parents who have lost custody of their children.
 • +11 (19 voturi)    
  Nu e singurul caz (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:44)

  Alui [anonim]

  Alti 5 copii au fost luati de la a familie de Romani, din Suedia!
  http://youtu.be/buw4pkaqQ9A
 • +15 (21 voturi)    
  Dreptul copilului de a fi ingrijit de parintii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:52)

  AlbuZahar [utilizator]

  Statul sau orice alta organizatie "independenta" norvegiana trebuie sa asigure drepturile copilului conform Conventiei cu privire la drepturile copilului
  adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor:
  "ARTICOLUL 7
  1. Copilul se inregistreaza imediat dupa nasterea sa si are, prin nastere, dreptul la un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si, in masura posibiliului, dreptul de a-si cunoaste parintii si de a fi ingrijit de acestia. "

  Opacitatea si rapiditatea cu care au fost luate deciziile sunt specifice mai mult unei rapiri decat unei actiuni de protective a copilului.

  Darea imediata spre adoptie nu a lasat timp de consiliere si de adaptare a copiilor la situatia creata si cu siguranta a creat traume ireparabile pentru copii.

  Statul norvegian nu poate sa se ascunda in spatele unei institutii descentralizate si sa nu fie responsabil pentru respectarea legislatiei internationale a drepturilor copilului.

  Este un abuz faptul ca parintii au fost decazuti din drepturi fara sa se faca dovada eforturilor intreprinse de stat pentru respectarea dreptului copilului de a fi crescut de parintii naturali.

  Organizatia Natiunilor trebuie sa dispuna actiuni corective si sa sanctioneze dur aceste abuzuri facute de Norvegia.
  • -1 (9 voturi)    
   si obligatiile parintuilor? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:16)

   ABC [anonim] i-a raspuns lui AlbuZahar

   "Dreptul copiilor sa fie ingrijiti de parinti".
   Si obligatia parintilor de a se purta ca niste parinti sa-si ingrijeasca si sa-si educe copiii. Asta ati uitat?
   Ca dupa ce spuneti nici unor parinti nu li se pot lua copii. Nu e absurd?
   • -1 (5 voturi)    
    Parintii sunt prin definite sfinti (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:23)

    Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui ABC

    Am impresia, cum spuneam si mai sus ca acesti oameni care sustin cu atata indarjire integritatea familiei, justificand in orice fel posibilele abuzuri din interiorul ei, sunt manati de un ideal al familiei definite de biserica ca nucleul societatii...Dar ar trebui sa se trezeasca! O adunatura de adulti si copii nu se poate numi o familie daca copiilor le e teama de parintii si nu se simt protejati in interiorul lor...mai degraba e o relatie gen sclav-stapan. Aia nu-i familie. In acelasi timp nu intelegem ca un drept presupune si responsabilitati. Iti pierzi drepturile aunci cand incalci anumite responsabilitati.
 • +4 (8 voturi)    
  Cazul Bodnariu descris pe larg.... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:02)

  Alin [anonim]

  https://www.youtube.com/watch?v=ui2YLDE9Lc4
 • +7 (27 voturi)    
  Agresiune contra Romaniei! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:17)

  dANIEL [anonim]

  Eu consider ca daca cetateni romani sunt rapiti Romania are dreptul sa reactioneze ORICUM crede de cuviinta ca sa-i protejeze.

  Romania ar trebui sa SOMEZE Norvegia sa-i elibereze cetatenii rapiti de urgenta, in caz contrar sa se considere tara agresata. Astfel, sa avem dreptul sa ne aparam pe noi si cetatenii nostri, si, in caz de dificultati, sa apelam la aliatii nostri din NATO.

  Probabil ca forta este singura "limba" pe care indivizii o cunosc.
  • -3 (19 voturi)    
   hopa bre (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 19:59)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui dANIEL

   ca aia au si cetatenie norvegiana.
   • +2 (8 voturi)    
    Si? (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:57)

    dANIEL [anonim] i-a raspuns lui Ord

    Din punctul de vedere al Romaniei sunt CETATENI ROMANI! Restul nu ne intereseaza. (Oricum,nu ai zice ca sunt ceateni norvegieni caci autoritatile de acolo nu actioneaza in interesul lor, dimpotriva)
    • -1 (5 voturi)    
     legislatie (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:18)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui dANIEL

     Din punct de vedere al Romaniei si al tuturor legilor, daca intamplarea a avut loc in Norvegia si sunt implicati cetateni norvegieni, atunci legile norvegiene primeaza, chiar in cazul unei duble cetatenii. Interesati-va inainte sa vorbiti.
     Interesant e ca mama, norvegiana, nu cere ajutorul norvegienilor, nu am vazut nici o manifestatie de sustinere din partea norvegienilor. Or fi toti batuti in cap, noroc cu Gigel si Costel de pe malul Dambovitei ca fac ordine in legislatia norvegiana.
  • +2 (6 voturi)    
   NATO (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:02)

   Danezu' [anonim] i-a raspuns lui dANIEL

   Pai atacam NATO sau ce faci? Norvegia e colega de alianta cu noi asa ca vorbesti balarii, cumva :).
  • +5 (9 voturi)    
   viteazului de pe net (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:19)

   ABC [anonim] i-a raspuns lui dANIEL

   As fi curios cati romanasi ar lupta impotriva Norvegiei daca Romania s-ar considera tara agresata si ar declara razboi.
   In general omul da din gura ca nu-l costa nimic, dar cand e vorba de fapte, o lasa balta.
   Romanasii nu au fost in stare nici sa iasa in strada ca sa plece Ponta, 20-30 de mii intr-un oras ca Bucurestiul de 2 milioane.
   Si dumneata bati campii cu tara agresata si Nato. Adica sa lupte altii si dumneata sa stai pe net, viteazule!
 • +9 (11 voturi)    
  niste monstrii imputiti (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:18)

  zap [anonim]

  Le-au luat copiii pentru că sunt albi!

  De copiii țiganilor, care sunt vai de ei, nu se atinge nimeni!
 • +8 (10 voturi)    
  Pt redactie (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:39)

  StefanHardwood [anonim]

  Acum doi ani in urma ati publicat un articol interesant:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16610070-parintii-permisivi-din-suedia-dat-nastere-unei-generatii-monstri-intampla-copiii-lasati-faca-tot-vor-prabusirea-disciplinei-scoli-pana-suicid.htm
 • -3 (13 voturi)    
  He-he-he (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:53)

  Rad-prosti [utilizator]

  Cat de multi cunoscatori multilateral pe aici.
  Ce nu inteleg majoritatea, ca nu judeca cu creierul ci cu sufletul, este ca Norvegia are niste legi si atata vreme cat te afli pe teritoriul ei esti obligat sa le respecti, chiar daca nu-ti plac. Dar asa e la romani, daca nu-ti place o ege o incalci. Faptul ca niste copii au fost pedepsiti fizic e un motiv legal pt autoritati sa ii de clare pe parinti neadecvati pt cresterea copiilor. Normal ca luarea copiilor de langa parinti este o trauma, insa este una menita sa elimine perpetuarea unor abuzuri fizice, cu urmari pe toata viata.
  • +2 (6 voturi)    
   prostu' nu-i prost destul (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:45)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Rad-prosti

   daca nu-i si fatarnic.
   http://www.mhskanland.net/page10/page122/page122.html
   Uite aici motivele pt. care CPS iti poate lua copiii.

   Culmea, musulmanii, tiganii, se pare ca le respecta regulile in tocmai.
 • +16 (20 voturi)    
  recapitulare (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:56)

  Nicolae [anonim]

  Cateva puncte.

  1) Nu are nicio relevanta ca e vb de o familie de penticostali. Puteau fi ortodocsi sau atei. Nu e cazul sa ne desolidarizam de aceasta familie pe motiv ca nu suntem de aceeasi religie (nici eu nu sunt pocait). Aici e vorba de respectarea unor principii.

  2) Am vazut si cazul celeilalte familii de romani, in care mamei, care nu a avut voie sa se apere la propriul proces (la care nici prezenta consulului roman nu a fost permisa (!?!)) i s-a spus ca chiar daca sunt nevinovati, copiii nu mai pot fi luati de la "biata" familie de adoptie...
  E halucinant...

  3) Cei 5 copii mici (mai ales sugarul privat de interactiunea cu mama) mai mult ca sigur vor ramane cu sechele psihologice pe viata.
  A avut dreptate un antevorbitor cand a spus ca nici in anii cei mai cumpliti ai comunismului nu s-au intamplat asemenea atrocitati.

  4) Autoritatile romane iar iau leafa degeaba. Presedintele Cehiei (care poate avea alte bube, dar in cazul de fata nu asta e relevant), dupa ce a intervenit fara succes pentru un caz similar la regele norvegiei, a decis sa protesteze prin anularea invitatiei ambasadorului norvegiei la receptia organizata cu ocazia zilei nationale a Cehiei (28 oct 2015).

  5) Poate trebuia sa incep cu asta: Am fost profund socat sa vad ca asta se intampla in Norvegia. Am crezut ca e o greseala, si de fapt era in Arabia Saudita, sau Coreea de Nord...

  6) Inchipuiti-va situatia in oglinda: In comuna Otopeni, unei familii de americani, sau nemti, sau orice, li se iau copiii (inclusiv sugarul de la sanul mamei) pe niste criterii netransparente (sau chiar transparente!) si fara nicio judecata sunt repede plasati spre adoptie unor cetateni romani...

  Iar la protestele ambasadorului SUA, Germania, samd, Obama, Merkel, ministrii de externe, etc Johannis sa traga din umeri si sa zica: Nu stiu domne, v-as ajuta da pe cuvant ca nu poci, ca autoritatile din Otopeni sunt independente...

  7) Bravo C.Pantazi ! Articol profesionist, obiectiv si factual !
 • -3 (13 voturi)    
  daca (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:18)

  liviu_ [utilizator]

  acuzatiile sunt adevarate (agresiune fizica si indoctrinare religioasa" norvegia a reactionat 100% corect
  • +5 (15 voturi)    
   Domnule, dvs. chiar nu intelegeti??? (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:08)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Acuzatiile pot fi sau nu adevarate.
   Ceea ce numiti dvs. "agresiune fizica" e un concept extrem de larg, mai ales intr-o societate care pare plecata cu sorcova - de exemplu, unii ca Barnevernet ar putea interpreta ca mi-am agresat copilul pentru ca l-am imbrancit din fata unei masini care venea in viteza spre el - si complet tembel de vreme ce pune semnul egalitatii intre o palma la fund si batai crunte, schingiuiri, violuri, mutilari etc.
   Despre indoctrinare religioasa nici n-are rost sa mai vorbim, aici n-o sa gasiti doi oameni sa fie de acord asupra unei definitii.
   Bref, acuzatiile sunt vagi, greu-spre-imposibil de demonstrat (ce altceva exista sau ar putea exista in afara de declaratiile unor copii de sase si noua sau zece ani?) si relative.
   In schimb pedeapsa pentru niste vini mai degraba ipotetice si oricum minore este cat se poate de reala si absolut odioasa.
   Poate ca nu aveti copii, dvs, si altii pe-aici care gasesc potrivit sa chicoteasca pe tema asta, dar cu siguranta ATI FOST copii candva, Faceti un efort de memorie si incercati sa redeveniti pentru o clipa copilul de sase sau noua ani care ati fost candva.
   Apoi imaginati-va ca vin oamenii in uniforma, va iau de-acasa fara nicio explicatie la nivelul dvs. de intelegere, pentru ca apoi sa nu va mai vedeti niciodata parintii si fratii.

   Oameni buni, sunteti in toate mintile cand sustineti asa ceva???
   • +2 (8 voturi)    
    concept larg (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:23)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Conceptul e larg, dar in Norvegia el este foarte bine definit. Daca unii parinti sunt atat de redusi incat traiesc intr-o tara fara sa-i cunoasca legile, e vina lor, nu a societatii si nici a celor care aplica legile.
    In plus, nu stiu de unde ati scos " fara nici o explicatie". Cine v-a spus dvs ca nu li s-a dat nici o explicatie parintilor? De unde puteti sigur ca nu au fost deja avertizati, poate copiii erau sub supraveghere.
    Eu nu sunt sigur de nimic, de aceea nu-mi permit sa spun ca dreptatea e la unii sau la altii, doar ca trebuie ca aczuatiile copiilor sa fie luate in seama. Altfel, se produce un precedent si se va ajunge ca unii sa-si agreseze copiii, copii care nu vor fi crezuti niciodata.
    Nici nu va dati seama ce implicatii are acest caz, incercati sa vedeti mai departe de familia Bodnariu.
    • -1 (7 voturi)    
     mai bine taceti (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:27)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     "De unde puteti sigur ca nu au fost deja avertizati, poate copiii erau sub supraveghere."

     "Eu nu sunt sigur de nimic, de aceea nu-mi permit sa spun ca dreptatea e la unii sau la altii, doar ca trebuie ca aczuatiile copiilor sa fie luate in seama. "

     Aveti minim 20 de comentarii pro CPS desi, recunosteti ca habr nu aveti situatia, conditile si mai ales regulile in care opereaza CPS...dar va tot dati cu parerea si ne explicati ca parintii merita orice.

     Daca Bondariu astia erau prim caz, va dadeam dreptate...dar asa cand abuzurile CPS Norvegia abunda pe net, si nu doar din 2015, matale tot vii pe aici si ne insiri..."da de unde stii? ".

     cat de limitat si ilogic pot fi domule?
     • -1 (5 voturi)    
      ??? (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:30)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      Dumneata ai minim 40 de comentarii pro familia Bodnariu, deci nu vad cum ai putea fi obisctiv, inconditiile in care nu cunoastem decat varianta lor.
      Ce ai dori de fapt? Sa scrii numai dumneata, sau numai cei care cred neconditionat in nevinovatia acestei familii? Imi pare rau, dar eu nu fac parte dintre acestia si am spus de ce, nu e cazul sa mai repet.
      PS E cat se poate de normal ca Bodnariu sa nu fie primul caz, nici al zecelea sau al miilea. intereseaza-te cate alte cazuri sunt in celelalte tari europene ca sa poti compara cu ce se intampla in Norvegia, sa vezi ca situatia nu e chiar asa neagra cum este descrisa. E vorba doar de vizibilitatea cazurilor.
  • +4 (14 voturi)    
   P.S. (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:10)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Iar daca in cele din urma acuzatiile se dovedesc a NU fi fost adevarate - va mai putea fi reparat raul facut, cine il va repara si cum???
   • 0 (8 voturi)    
    ??? (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:24)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Si daca vor fi adevarate? Crezi ca ar trebui lasati cu parintii niste copii care-i acuza pe acestia de violenta in ideea ca poate fabuleaza?
    Este inuman ce spui, chiar abject! Vrei ca nici un copil care acuza un adult sa nu mai fie crezut?
    Chiar nu ai inteles ca in asemenea cazuri binele copiilor este pus inaintea binelui parintilor?
 • +7 (11 voturi)    
  Statul si bunatatea (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 22:54)

  Nelu-SM [utilizator]

  In nici un stat in care e interzis sa iti lovesti copilul nu e interzis sa bati pana la inconstienta copilul. Da, nu e greseala recititi.
  E interzis ca parintii sa isi disciplineze copiii. Dai o palma fetei tale de 14 ani si ai probleme, dar daca fata se va opune unei indicatii de la politie va lua un gaz iritant in fata, o tranta pe jos, si mainile bruscate la spate.

  Statele ce interzic pedepsirea copiilor au o problema cu parintii, statul insa este foarte dur cu acei copii. Se creeaza o lume in care toata lumea trebuie sa aiba incredere in autoritatea statului nu in altceva.

  https://www.youtube.com/watch?v=b5SHNAbsOHw
  https://www.youtube.com/watch?v=l7hSizJTixE
  https://youtu.be/EWPYnnatTKg?t=2m26s
  https://www.youtube.com/watch?v=5Ko-OFthlpc
 • +5 (11 voturi)    
  Ce omite articolul in mod rusinos (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:00)

  Vlad-I [utilizator]

  Ca tarile nordice au o cultura neomarxista care a luat o deriva periculoasa. Ca sistemul ca oricare alt sistem tinde sa acapareze tot si incearca sa se perpetueze indoctrinand pe cei mici. In acest caz sistemul sectar nordic intra in competitie con secta religiosilor, fireste nu se razboiesc direct ci prin motive indirecte. Ca in fond un stangist chiar daca nu spune nu priveste cu ochi buni oamenii religiosi sau de alta ideologie politica, ba chiar as indrazni sa spun ca o uraste din suflet. Sunt sute si chiar mii de manifestari violente ale stangii pe strazile europei, nu poate iesi atata violenta din pacifism si toleranta.
 • +6 (6 voturi)    
  cazul Bodnariu (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:06)

  Ion Paraschiv [anonim]

  In articol se vorbeste despre "tara de origine"
  a copiilor.Care este aceasta pentru copiii Bodnariu
  in opinia autorului?
  In ce limba comunica familia:copii,parinti,bunici?
  • -1 (3 voturi)    
   Conteaza? (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:06)

   jas [utilizator] i-a raspuns lui Ion Paraschiv

   (in afara satului romanesc)
   • +4 (6 voturi)    
    e simplu (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:27)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui jas

    Tara de origine este tara in care te-ai nascut si unde ai crescut, macar primii ani din viata. In cazul de fata ,Norvegia.
 • +4 (12 voturi)    
  Protest (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:43)

  amiodarona [utilizator]

  Pe data de 8 ianuarie va fi un protest in 4 orase mari din tara! Haideti sa fim solidari!

  Acest protest mai este si in alte aproape 20 de tari! Puteti verifica mai multe pe pagina de facebook.
 • +2 (12 voturi)    
  ok (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:34)

  adi [anonim]

  Ma intreb daca Barnevernet rapesc copii de la familiile musulmane.
 • +3 (9 voturi)    
  Aviz celor ahtiati dupa civilizatia occidentala! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:40)

  Greu [anonim]

  Pentru toti tinerii care viseaza naiv la o viata perfecta in Occident, acest caz ar trebui sa fie un avertisment. Adaugati la el permisivitatea exagerata fata de imigratia din Africa si Asia, promovarea neinfranata a homosexualitati, controlul gandirii libere cand vine vorba de Holocaust, evrei, Nazism, dar si toleranta amuzata cand e vorba de comunism, Stalin, Mao si Fidel Castro. Veti obtine un cocteil care nu seamana mai deloc cu ceea ce consideram normal in Romania. Daca va puteti adapta, mult success! Dar am o rugaminte: nu mai cereti Romaniei sa va apere, cand suportati consecintele alegerii voastre!
 • +12 (22 voturi)    
  CRUZIME, NAZISM! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:45)

  CRUZIME! [anonim]

  Motivele BARNEVERNET cand au RAPIT copii unor parinti!

  68 Reasons Given By The Norwegian State For Depriving Parents of Their Children)

  (1) Tatal este fara seviciu si nu poate sustine familia.
  (2) Tatal este bolnav si mama nu-si poate gasi o slujba. Prin urmare este in situatie financiara prea rea ca sa poata sa plateasca pentru jucarii si pentru activitatile din scoala si de dupa scoala pentru copii. ( in schimb, parintii adoptivi primesc mii de coroane in fiecare luna pentru fiecare copil adoptat).
  (3) Hainele curate nu sunt puse in „ordine de armata” in dulap.
  (4) Pshihologul a inregistrat ca mama nu a fost in stare sa faca o omleta dupa gustul lui si a taiat feliile de paine prea groase.
  (5) Copilul se uita cu nerabdare la necunoscuti si le zambeste. Aceasta insemneaza ca el nu este atasat de mama lui. (Mama statea de vorba cu niste oameni dupa ce a vizitat biroul de Securitte Sociala, in timp ce copilul din carucior se uita la oamenii din jur
  (6) Copilul isi intoarce fata de partea cealalta cand tatal sau i-o spala. (Probabil o insinuare ca copilul nu a vrut sa se uite la tatal sau pentru ca nu-i placea de el. In realitate, probabil ca nu a vrut sa-i intre sapun in ochi, deci care este modul „gresit” sau „negresit” de a evita asta?
  (7) Mama foloseste prea mult sapun cand face curatenie.. (Raportat la CPS de un „ajutor de curatenie”, care a fost instruita de CPS nu sa ajute la munca practica, ci la „observarea” familiei).
  (8) Tata este prea activ, mama este prea pasiva. (Observatorii de la CPS sunt sufficient de infricositori incat pot face pe orisicine sa actioneze sau prea pasivi sau prea activi).
  (9) Tatal s-a accidentat la picior si nu poate sa se urce pe scara. De aceea el nu este capabil sa curete partea de sus a ramelor de la geamuri.
  • 0 (4 voturi)    
   Sursa? (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:31)

   Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui CRUZIME!

   Imi vine greu sa cred ca astea-s motive oficiale pentru preluarea copiilor. Care-i sursa?
 • +12 (18 voturi)    
  CRUZIME, NAZISM!!! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:46)

  CRUZIME! [anonim]

  (10) Casa nu are toaleta inauntru, ci doar facilitati afara. (Aceasta evaluare a lui CPS te face sa te-ntrebi cum isi imagineaza ei ca generatiile de oameni din Scandinavia au spravietuit in secolele anterioare, cand toata lumea avea toaleta afara, si fara incalzire, si nu era CPS acolo sa-i protejeze pe copii impotriva lor. Numai cu 60 de ani in urma astfel de toalete se gaseau chiar in centrul orasului Oslo si sunt si acum comune in cabanele de vara sau de iarna din munti, – unde poate fi foarte frig).
  (11) Mama a suparat un proprietar anterior din cauza ca pisicile ei au urinat pe podea. (Acest lucru s-a intamplat cu cativa ani inainte ca fetita sa se nasca, dar CPS a folosit aceasta ca dovada ca mama nu a furnizat un mediu bun pentru fiica ei).
  (12) Copilul nu este interest in „antrenarea de concept” la gradinita.
  (13) Mama vrea sa lase bunica sa duca copiii la fizioterapie si alte tratamente medicale de care au nevoie, in loc s-o faca ea. Prin urmare mama isi pune interesele ei mai presus de interesele copiilor. (Mama copiilor este singura furnizoare. Ea a luat cursuri de educatie si orele coincid cu timpul in care copiii merg la tratamente. Bunica este mai mult decat dispusa sa duca ea copiii la aceste tratamente. CPS incearca sa puna presiune pe mama sa renunte la pregatirea ei profesionala – care ar tine-o ocupata – si sa duca ea copiii la tratamente, incercand sa interzica bunicii sa faca acest lucru.
  (14) Copilului ii place sa chiuleasca de la scoala. (Mama si-a luat concediu fara plata ca sa duca ea copilul la scoala si acasa. CPS totusi o invinovateste pentru ca copilului nu-i place scoala.
  (15) Parintii au cerut ajutor de la CPS deoarece copilul lor nu tine pasul cu ceea ce ar trebui sa invete la scoala. (De fapt multe cazuri incep cand parintii cer vreun ajutor celor de la CPS. Ei sunt etichetati ca fiind incapabili de a da ingrijire copiilor lor.
 • +11 (17 voturi)    
  CRUZIME, NAZISM! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:47)

  CRUZIME! [anonim]

  (16) Mama este foarte mica de statura. Cand fiica ei va creste si va deveni adolescent, mama nu va fi capabila sa o controleze.
  (17) Bunica are 54 de ani. Este prea batrana. Sora mamei are 28 de ani. Ea este prea tanara. (Mama baiatului a murit si familia a vrut sa aiba grija de el. Avea 12 ani).
  (18) Cand bunica a vizitat copiii, a vrut sa-i imbratiseze. CPS a trebuit sa opreasca aceasta, din moment ce aceasta poate creia un atasament nedorit.
  (19) Cand a fost intrebata de judecator daca vrea sa mearga acasa la parintii ei fata a raspuns, „da”, dar aceasta este ce vor toti copiii adoptati. Ea nu a dat nici un motiv pentru care a dorit sa plece acasa. (Dintr-o hotarare judecatoreasca. Faptul ca toti/multi vor sa mearga acasa, cu alte cuvinte, s-a trasformat intr-un argument pentru a le fi refuzat dreptul de fi reuniti cu parintii lor. Fata a fost de 13 ani. Mai tarziu, ea a spus ca motivul pentru care nu a raspuns la „De Ce”-ul lor, a fost pentru ca ea a crezut ca judecatorii au fost nebuni, din moment ce o mai si intreaba pentru un motiv pentru care vrea sa mearga la parintii ei iubiti).
  (20) Ei bine, fata spune ca vrea sa mearga acasa, dar desigur ca ei trebuie sa-i fie permis sa se duca inapoi sa traiasca cu parintii ei adoptivi. (Aceasta a fost spus in instanta de avocatul fetei, care a fost numit la acest caz de catre autoritati, complet impotriva vointei fetei, ca sa reprezinte interesele ei. Astfel de avocati „reprezinta” de regula client private, dar spun ceea ce CPS vrea sa auda.
  (21) Mama sufera de depresie, asadar un copil ii este destul pentru a face fata. (Mama avea doi gemeni si CPS a luat unul de la ea).
  (22) Mama are problema cu spatele. Ea nu poate avea grija de mai mult de un copil. (CPS I-a luat celalalt copil dintre cei doi gemeni).
 • +10 (18 voturi)    
  CRUZIME, NAZISM!! (Joi, 7 ianuarie 2016, 0:47)

  CRUZIME! [anonim]

  (23) Mama este cu dezabilitate si nu are utilizarea deplina a picioarelor. Prin urmare, ea nu se poate juca cu copiii in parcela de nisip sau sa mearga cu ei iarna la schiat.
  (24) Mama este o persoana care face abuz de medicamente. (Medicamentele au fost prescrise de doctor pentru o boala pur fizica)
  (25) Parintii vreau sa pastreze copiii cu ei si nu vor sa fie plasati la o asistenta maternala. Acest lucru dovedeste ca ei nu pot coopera cu CPS pentru cel mai bun interes al copilului.
  (26) Tatal are o atitudine negativa fata de CPS.
  • +5 (7 voturi)    
   O sa se spuna ca inventati... (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:18)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui CRUZIME!

   ...sau ca traduceti incorect. Mai bine dati linkul.
   • +3 (5 voturi)    
    .... (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:02)

    dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    http://www.mhskanland.net/page10/page122/page122.html
 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:14)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Atenție ! (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:11)

   LDsys [utilizator] i-a raspuns lui

   Vorbești aiurea ...
  • +1 (1 vot)    
   Vorbeste in numele tau (Joi, 7 ianuarie 2016, 23:59)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu ma intereseaza ce faci tu in familie dar nu generaliza, te rog.
 • -1 (5 voturi)    
  204 comentarii?... (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:29)

  Hohey [utilizator]

  ...mai rar.
  S-a ciocnit civilizatia...cu anticivilizatia. Peste tot in lume daca iti bati copii si se lasa cu MARI TIPETE, vecinii suna la politie. Si politia are grija sa ii trimita in straini daca copii recunosc ca au fost abuzati.

  In general aceasta disputa se rezolva in fata oficialitatiilor prin cuvintul parintilor versurs cuvintul copiilor.

  IN EU se pune semn de egalitate intre cele doua cuvinte...mai greu de inteles pentru unii....
 • -4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2016, 6:43)

  [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  Adevărații Criminali... (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:00)

  Ricanantul [utilizator]

  sunt cei care, dintr-un servilism dement față de o proiecție fantasmatică asupra Uniunii Europene (complet iluzorie !), nu văd că adevărata traumă o provoacă birocrația marxistă a unui stat criminal, stat a cărui intruziune în viața privată nu mai cunoaște nicio opreliște.
  Sunt cei care nu-și dau seama de drama prin care trec copilașii (unul sugar!) de a fi despărțiți de părinți, trăind Procesul lui Kafka pe viu.
  Sunt cei care ignoră faptul că tentacula odioasă și malignă a statului norvegian a furat copiii unei familii fără a avea măcar un argument, o probă: nici azi, 7 ianuarie, nu avem vreo probă exceptând vâlvătaia din presă.
  Niște copii au fost intimidați, asaltați cu întrebări, iar toată naivitatea/puritatea/slăbiciunile acestor îngerași a fost întors în contra lor de agenții criminale ale unui stat stalinist de facto.
  Se pare că trebuie să fim toți atei, altfel nici pe copii nu mai avem voie să-i ținem lângă noi...
  https://mizeriaistoriei.wordpress.com/tag/norvegia/
 • +5 (9 voturi)    
  Adevărații criminali... (Joi, 7 ianuarie 2016, 9:05)

  Ricanantul [utilizator]

  sunt cei care, dintr-un servilism dement față de o proiecție fantasmatică asupra Uniunii Europene (complet iluzorie !), nu văd că adevărata traumă o provoacă birocrația marxistă a unui stat criminal, stat a cărui intruziune în viața privată nu mai cunoaște nicio opreliște.
  Sunt cei care nu-și dau seama de drama prin care trec copilașii (unul sugar!) de a fi despărțiți de părinți, trăind Procesul lui Kafka pe viu.
  Sunt cei care ignoră faptul că tentacula odioasă și malignă a statului norvegian a furat copiii unei familii fără a avea măcar un argument, o probă: nici azi, 7 ianuarie, nu avem vreo probă exceptând vâlvătaia din presă.
  Niște copii au fost intimidați, asaltați cu întrebări, iar toată naivitatea/puritatea/slăbiciunile acestor îngerași a fost întors în contra lor de agenții criminale ale unui stat stalinist de facto.
  Se pare că trebuie să fim toți atei, altfel nici pe copii nu mai avem voie să-i ținem lângă noi...
  https://mizeriaistoriei.wordpress.com/tag/norvegia/
 • +9 (11 voturi)    
  ceva e ciudat in Norvegia (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:11)

  Laura NadiaAndrian1 [anonim]

  Ceva e ciudat in Norvegia ... exista multe cazuri relatate pe web, unele si mai absurde. De ex le-au luat copiii unor rusi pentru ca mama a scos (din greseala) un dinte de lapte care se misca deja... ori in Belgia asa se si presupune ca trebuie facut, dintii de lapte sunt scosi de parinti cand sunt gata sa cada, interventia la dentist nu e platita de catre asigurari (stiu ca eu mereu merg la dentist pentru asta si platesc personal), dar colegii copiilor mei nu merg la dentist pentru asa ceva. Aparent e si o industrie de bani in spatele acestei chestii si in special copiii imigrantilor sunt vizati.

  https://www.rt.com/news/196532-norway-remove-child-tooth/
  http://www.barnevern.org/norwegian-nightmare-state-sponsored-child-protection-racket/
  http://www.tnp.no/norway/panorama/2704-an-unfinished-debate-on-barnevernet
 • +2 (14 voturi)    
  sa discutam de proportii... (Joi, 7 ianuarie 2016, 10:19)

  unualibro [utilizator]

  Pitati-va la poza de familie. Puneti in balanta ceva palme la fund. Puneti pe talerul opus ruperea acestui copil de familie. Acum, spuneti-mi care trauma este mai mare?
  • -1 (7 voturi)    
   ?? (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:30)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui unualibro

   Stii tu ce au indurat copii ca sa intrebi care trauma e mai mare?
   Deocamdata nu stim decat varianta parintilor pentru care educatia prin bataie e ceva normal.
 • -4 (12 voturi)    
  Violenta e generalizata, nu doar Norvegia (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:09)

  Albert Kurtyan [anonim]

  Hai sa fim seriosi.
  Nu doar in Norvegia, ci si in Anglia si Spania, Franta, Germania, Statele Unite, romanii sunt arestati cu zecile in fiecare zi pentru violenta domestica. Sute de copii sunt ridicati in fiecare an de la familii romanesti pentru ca sunt maltratati. Femei batute, familii de tigani, romani, multi, multi.
 • -6 (14 voturi)    
  Cei care tipa! (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:11)

  Albert Kurtyan [anonim]

  Cei care ţipă aici sunt cei care ştiu că riscă să îşi piardă şi ei copii pe care îi bat şi îi maltratează.
  • +1 (3 voturi)    
   Adanc rationament... (Vineri, 8 ianuarie 2016, 10:10)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Albert Kurtyan

   V-a luat mult timp si efort sa-l faceti?
   Facand unul la fel de inteligent, conchid ca dvs. nu aveti copii, de-aia priviti cu atata usurinta perspectiva despartirii fortate a a copilului de parinte.
   Si daca n-aveti copii, asta inseamna ca sunteti impotent.
   Vreti sa mai produc si alte imbecilitati asemanatoare?
   • -1 (1 vot)    
    ??? (Vineri, 8 ianuarie 2016, 23:01)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Poate ca omul e doar inteligent si vede mai departe de " eu te-am facut, eu te omor".\Nu va trece prin cap ca sunt oamnei care gandesc mai departe de partida de table cu vecinul, mancatul semintelor si programele tembele de la televiziune?
 • +5 (9 voturi)    
  Plangere penala in Romania si Suedia ! (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:22)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Nu intereseaza relatiile administrative intre institutiile norvegiene si Guvern.
  Legea penala trebuie sa fie aplicata ,daca a fost un abuz din partea politistilor sau a institutiei care a preluat abuziv copiii.
  Cetatenilor norvegieni condamnati definitiv in Romania,pot fi adusi in penitenciare ,printr-un mandat international...(poate ies si ei in vizita intr-un stat care are acord de extradare)
  Daca copii sunt cetateni romani ,statul roman trebuie sa ii protejeze !
 • +3 (9 voturi)    
  /// (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:15)

  a1r [utilizator]

  Pentru cei ce doresc sa ii scrie directorului Serviciului de Protectie Sociala din Norvegia mai jos aveti datele lui de contact:

  Kjetil Moen
  Director General
  Department of Child Welfare Services
  Kjetil.Moen@bld.dep.no
  +47 982 12 331

  Nu ar strica sa il intrebam personal despre caz.

  Acesti functionari adesea se baricadeaza in spatele unor institutii guvernamentale, iar ideologia lor utopica paleste in fata realitatii cotidiene.
  • -1 (5 voturi)    
   mda... (Joi, 7 ianuarie 2016, 15:52)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui a1r

   Mda, in mod sigur ala o sa cada pe spate de emotie si infrigurare ca-i scrie nea caisa de pe malul Prutului sa-l ia la rost!
   Cred ca nu-ti dai seama de ridicolul gestului.
   • +4 (6 voturi)    
    ////<br> (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:27)

    a1r [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    Chiar crezi ca i-ar conveni acestui functionar sa primeasca zilnic mesaje in emailul de servici in legatura cu acest caz ?

    Nu cred gestul meu deloc ridicol.

    Cand ai scris senatorului sau deputatului tau ca nu esti de acord cu ceva in sistemul socio-politic si economic romanesc ?
    • -3 (7 voturi)    
     ba da, este ridicol (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:37)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui a1r

     Este ridicol pentru ca situatia protectiei copilului in Romania este dramatica. Sa te intereseze cazul Bodnariu, copii care sunt crescuti in Norvegia si au mama norvegiana si sa ignori situatia din Romania este ridicol. In Romania sunt cazuri mult, mult mai dramatice decat acest caz din Norvegia dar foarte putini reactioneaza. Cate scrisori ai trimis autoritailor romanesti ca sa denunti situatia tragica a copiilor din Romania?
     Acum doi-trei ani, cred, exact in perioada asta, a murit in pusti de 10 ani, mort de frig intr-un sant, dupa ce bause spirt. mama ii murise si tatal era un alcoolic care il batea si-i bea banii de alocatie. Pana si invatatoare il dadea afara ca mirosea urat, asa a si ajuns sa moara intr-un sant. Ti-a pasat de copilul asta?
     Ai scris vreo scrisoare responsabililor de la protectia copilului sa le arati ca-ti pasa si te doare de ce s-a intamplat? Iti pasa acum de cazul Bodariu? Ti se pare ca esti mai interesant? Nu, esti doar ridicol sau poate ai vreun interes direct.
     • +5 (5 voturi)    
      Nu am stiut de acest caz (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:09)

      a1r [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

      Nu traiesc in Romania.
      Nu stiu de acest caz.

      Imi pare sincer rau de aceasta situatie, asa cum regret fiecare copil avortat, varstnic ignorat de familie sau angajat abuzat de angajator.

      Activitatea mea profesionala este de asa natura incat studiez si scriu despre maltratare. Stiu despre ce vorbesc, crede-ma.

      Ceea ce se pare nu intelegi este ca avem un curent de opinie tot mai prezent in tarile nordice, si anume ca statul stie mai bine decat tine sau mine ceea ce este bine pentru copiii nostri.
      Ca specialist, ma infrigura gandul ca pentru orice abatere de la standard, statul, in mod arbitrar, ne poate "rapi" copiii.

      Cred ca m-am facut inteles.
      • 0 (4 voturi)    
       ipocrizie maxima (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:15)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui a1r

       Nici eu nu traiesc in Romania, si am aflat de acle caz in acelsi fel ca de cazul Bodnariu: din presa. Tot din presa roamneasca stiu ca acel caz nu e singular, sunt mii, zeci de mii de Stefanei 9 numele pustiului decedat) de care nu le pasa nimanui.
       Ca sa te frece grija de legile norvegiene si putin sa-ti pese de ce se intampla in Romania, da, consider ca e ipocrizie.
       Din pacate in toate tarile sunt parinti cares-i cunosc doar drepturile, nu si indatoririle.
       ca sa nu crezi ca inventez acel caz despre care am scris mai sus, uite un link: nici macar un preot din Romanaia nu a luat atitudine, aasta este scrisoare unui preot roman din Paris.

       ziaruldeiasi.ro/stiri/cititi-scrisoarea-sfasietoare-a-unui-preot-din-paris-pentru-copilul-care-a-inghetat-la-focuri--1882.html

       As vrea si eu sa-i intreb pe cei care zbiara ca Norvegia e o tara nazista si parintii nu au drepturi, cati au facut ceva afland de povestea acestui pusti. cati au protestat impotriva agentiei romane de protectie a copilului din Romania, care n-a facut NIMIC ca sa salveze acel copil
       • +2 (2 voturi)    
        justificare (Vineri, 8 ianuarie 2016, 23:05)

        a1r [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        In afara de HotNews, nu citesc presa romaneasca locala sau centrala (in print sau online). S-ar putea ca HotNews sa fi publicat ceva despre subiect, dar nu stiu.
        Sunt obligat sa cunosc tot ceea ce se intampla in lumea asta?

        Cat despre familia mea, de Craciun copilul me de 4 ani canta colinzi in timp ce asteptam sa platesc la casa din supermarket. Nu i-am cerut eu asta, dar a inceput sa cante. Din fericire, unde locuiesc nu avem vreo problema in acest sens in spatiul public. Copiii din Norvegia nu au acest privilegiu.

        Aici este esenta mesajului meu: pe cat de civilizata ni se pare Norvegia, pe atat de abuziv este sistemul lor de protectia copilului. Nu imi cere dovezi.
        Citeste raportul:
        "Report to the European Parliament Petitions Committee
        Child Removal Cases in Denmark, Finland, Norway and Sweden".
  • +1 (3 voturi)    
   Buna idee (Vineri, 8 ianuarie 2016, 9:52)

   MPopa [utilizator] i-a raspuns lui a1r

   I-am scris un email si sunt curios sa vad daca si ce imi raspunde.
 • +1 (7 voturi)    
  statistici (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:35)

  Alex.Te [utilizator]

  Articolul precizeaza: "O statistica a Directoratului (vezi ultimul grafic din aceasta pagina) arata ca procente mari ale copiilor din Europa de Est, Africa si Asia preluati de Serviciul de protectie, in comparatie cu procentele de copii din tarile nordice, Europa de Vest, America si Oceania. O explicatie poate fi data de diferentele culturale privind educatia si cresterea copiilor in tarile de Europa de est, Asia si Africa vs. statele occidentale."
  Cand verifici statisticile se observa ca procentul copiilor in evidenta autoritatilor care au fost despartiti de parinti este 6.9% (in cazul copiilor norvegienilor) si 8.8% (in cazul copiilor cu parinti imigranti). Diferenta, neseminifcativa de altfel, e datorata in principal emigrantilor din Africa si Asia unde acest procent e de peste 10% (mai exact 25% in cazul perintilor de origine Nigeriana/19% cu parinti din Sri Lanka). In cazul Europei de est acest procent este sub medie (in jur de 3% din copiii luati in evidenta prtectiei copiilor sunt despartiti de parinti).
  Asta in schimb nu inseamna ca e imposibil sa existe parinti romani, est europeni, asiatici, norvegieni care sa isi abuzeze copii si care sa fie luati din familia lor. Ceea ce arata statisticile este ca nu sunt diferente semnificative in investigarea abuzurilor intre populatia autohtona si cea a emigrantilor est europeni. Prin urmare nu pare sa fie dovezi ca are loc o anume distcriminare.
  Asta e numai in capul soldateilor credintei care si-au gasit acum menirea sa lupte importiva unei inchipuite discriminari pe motive religioase.
  • 0 (0 voturi)    
   erata (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:48)

   Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui Alex.Te

   Scuze, toate procentele sunt raportate la 1000 si la numarul total de copii - 8.8 dintr-o mie de copiii imigranti sunt despartiti de parinti...
 • +3 (7 voturi)    
  Pedepsirea copiilor in Romania: Statistici (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:28)

  a1r [utilizator]

  Este clar ca avem o cultura in care disciplinarea, inclusiv corporala, este generalizata.

  In acest sens, Browne et al. (2002) subliniaza ca 4 din 5 parinti romani isi disciplineaza fizic copii. Mai mult, 47.2% of fac in mod regulat, iar 28.6% admit ca folosesc diverse obiecte atunci cand isi lovesc copii.

  Un alt studiu (Iliescu et al., 2007), remarca faptul ca 64% dintre parintii romani folosesc pedepse verbale (e.g., striga la copii, ii ameninta).

  Concluzia, disciplinarea face parte din psihologia noastra colectiva, ca ne place sa nu.
  Cred ca trebuie sa muncim mult la shimbarea acestor mentalitati.

  Oricum, Norvegia este la un polul opus in care statul disciplineaza disproportionat (asemeni unui parinte abuzator) orice abatere de la idealul ei (utopic dupa parea mea) privind cresterea si educarea copiilor.

  Referinte bibliografice:

  Browne, K., Cârtână, C., Momeu, L., Păunescu, G., Petre, N., & Tokay, R. (2002). Child abuse and neglect in Romanian families: A national prevalence study 2000. Bucharest: Romanian Government National Authority for Child Protection.

  Iliescu, M., Preda, V., Stativa, E., Vitcu, A., & Ovedenie, A. (2007). Knowledge, attitudes and practices on parenting in Romania. Section II. Buzau: Alpha MDN.
 • +7 (7 voturi)    
  Unde e abuzul norvegienilor! (Joi, 7 ianuarie 2016, 19:22)

  Alui [utilizator]

  Parintii sunt acuzati de ceva dar procesul e secret. Articolul 10 din declaratia universala a drepturilor omului, le garanteaza un proces public intr-un tribunal independent. In cazul asta "tribunalul" e un consiliu local format din "experti" care poate decide "confiscarea" copiilor din familie, si desi parintii au teoretic dreptul de a face apel la un tribunal, consiliul nu e obligat sa se supuna deciziei tribunalului.
  "A care order is issued by one of the county social welfare boards. These boards are impartial entities and cannot be instructed. When presenting a case to the county social welfare board both parties are represented by their own separate lawyer. The decision can be appealed to court."
  Deci e clar o problema acolo pentru ca de fapt calea de apel lipseste de facto, si doi, faptul ca procesul e "secret" nu se poate garanta respectarea legii de catre membrii board-ului. Procese secrete se desfasoara cateodata doar in tribunalele militare, nu e cazul aici.
 • +1 (3 voturi)    
  The Norwegian Child Welfare Act... (Vineri, 8 ianuarie 2016, 0:00)

  CristianDragoi [utilizator]

  ...si cu organizatia asta Barnvernet (impreuna cu legislatia aferenta si practicile lor) au fost create ca raspuns la declinul natalitatii in Norvevia (si din celelalte tari nordice)...
  Nu s-a prins nimeni pana acum de asta?!
 • 0 (0 voturi)    
  un parinte adevarat = un parinte responsabil (Sâmbătă, 9 ianuarie 2016, 17:43)

  NicoF [utilizator]

  Ce produce mai mare vatamare copilului, cand de exemplu, vrei sa'l sustragi din fata unui pericol iminent, ce i'ar putea dauna grav sanatatii pe tot restul vietii (atat lui cat si fam lui , defapt ) cum ar fi o oala cu apa fiarta de pe foc pe care tinde s'o traga pe el ? Un " timbru mai autoritar " "un tras de ureche" , " o palmuta la fund " ca sa'l opresti din a se atinge de acea "oala" si sa invete ca asemenea lucruri nu are voie sa mai faca sau, sa nu faci nimic, sa lasi copilul sa faca ce vrea, chiar sa'l mangai, sa'l aplauzi, sa'i vorbesti calm si frumos ca si cum nimic nu i se va intampla si sa'l lasi sa se opareasca ca doar asa va invata el pe pielea lui, nu ?! Si cu alta ocazie iti va da foc si casei, doar " mama il lasa sa faca ce vrea !"

  Si totusi acesti parinti care au vrut sa'si protejeze copiii, sunt parinti adevarati care isi iubesc defapt copiii cu adevarat si sunt responsabili pt ei si viitorul lor !
  Si tot ei sunt cei criticati si pedepsiti, in acest crunt mod !
 • 0 (0 voturi)    
  corectia ffizica aplicata minorilor (Duminică, 10 ianuarie 2016, 0:24)

  VanvossenEva [anonim]

  Cum sa tragi de urechi copiii si cum sa-i bati la fund,ce scuza ai?ca tu faci mancare,ai pe cel mic in brate si copii se bat?!de ce se bat?daca sunt bine educati si incurajati sa se iubeasca intre ei,ca niste frati...nu se bat!de ce sa-ti pierzi calmul?ca ai cinci copii?pai nu tu i-ai dorit si i-ai nascut...pe toti cinci?mama este dominata de catre tata,un individ dur si autoritar...cred ca norvegienii stiu ce fac.Si parintii,nu stiau care este legislatia norvegiana,vis-a-vis de minori?cu un an in urma,o alta familie patise exact acelasi lucru!
 • 0 (0 voturi)    
  scopul scuza mijloacele (Duminică, 10 ianuarie 2016, 19:59)

  Irina25 [utilizator]

  Nu-i exclus ca acesti copii sa ajunga in familii "iubitoare" de pederastrii...
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 19:32)

   pla [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

   ..da ai dreptate, dar poate tocmai au fost salvati, ...luati...da la o familie iubitoare de peder......
 • 0 (0 voturi)    
  Copii americani (Duminică, 31 ianuarie 2016, 14:25)

  joeblack [utilizator]

  Sunt curios cati copii de cetatenie Americana au fost separati de parinti de catre autoritatile Norvegiene? Americanii trimiteau un comando si dupa puneau intrebari! Chiar asa stie cineva?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by