Guvernul a decis miercuri sa aloce 296,6 milioane de lei din Fondul de rezerva administratiile locale din aproape toate judetele si din municipiul Bucuresti. Potrivit Guvernului, banii sunt pentru plata datoriilor mai mari de 90 de zile si a obligatiilor ce decurg din unele sentinte judecatoresti, dar si pentru a acoperi unele cheltuielile curente.

Hotararea de Guvern a fost aprobata la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit Guvernului, vor primi bani unitatile administrativ-teritoriale care se confrunta cu situatii de blocaj financiar si care nu dispun de resursele pentru plata sentintelor judecatoresti sau pentru asigurarea cheltuielilor curente.

  • Cum sunt alocate fondurile

Suma de 266,7 milioane de lei este destinata platii arieratelor. Potrivit evidentei Ministerului Finantelor Publice, situatia platilor restante mai mari de 90 de zile inregistrate la nivelul bugetului general al unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale la data de 30 noiembrie 2015, in 39 de judete si la nivelul municipiului Bucuresti, este de 266,7 milioane de lei. Avand in vedere ca aceste administratii locale nu au fondurile necesare pentru plata arieratelor, iar aceasta situatie ar putea duce la blocarea activitatii, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, le vor fi alocate sumele necesare pentru stingerea acestor datorii, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

Suma de 21,145 milioane de lei va merge catre 17 comunitati care au fost obligate la plata unor sentinte stabilite prin hotarari judecatoresti (de exemplu, drepturi de natura salariala pentru personal din sanatate, datorii neachitate unor firme care au executat lucrari pentru administratii locale).

Suma de 3,3 milioane de lei este alocata municipiului Motru, judetul Gorj, pentru asigurarea functionarii serviciului public de producere si furnizare a energiei termice in sezonul rece.

Suma de 3,275 milioane de lei va merge catre patru comune, pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital.

Suma de 2,256 milioane de lei alocata pentru finantarea activitatii pe doua luni a 18 camine pentru persoane varstnice, aflate sub autoritatea unor consilii judetene.