UPDATE Guvernul amana cu un an aplicarea legii falimentului personal. Initiatorul legii spune ca amanarea este o greseala si un lucru nedrept

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 23 decembrie 2015, 12:39 Actualitate | Esenţial

Ana_Birchall
Foto: Hotnews
Guvernul a decis amanarea cu un an a intrarii in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice, invocand faptul ca pana in prezent nu s-a facut niciunul dintre pasii prevazuti de actul normativ pentru a putea fi pus in practica, a anuntat purtatorul de cuvant al executivului, Dan Suciu. Initiatorul acestui act normativ - deputatul PSD Ana Birchall.- spune ca amanarea este o greseala si un lucru nedrept. In ianuarie, sefa misiunii FMI ii scria ministrului Finantelor "Suntem profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal (...) fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele".

Legea falimentului personal a fost inca din stadiul de proiect dezaprobata de FMi si de sistemul bancar. La inceputul acestui an, FMI isi exprima ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa ministrului Finantelor in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu avea o pozitie mai nuantata. "Suntem pentru legea falimentului personal. (...) Uitati cum a fost pentru legea insolventei firmelor (...) Sa va spun ce inseamna o lege care nu este buna. S-a dat legea insolventei persoanelor juridice, da? Si s-a ajuns la urmatoarea situatie: intra o firma in insolventa, insa actionarul principal are voie a doua zi sa-si infiinteze alta firma. Pai, ce inseamna asta decat stimularea indisciplinei de plata? Este valabila in Romania. Deci, o lege a insolventei persoanelor fizice trebuie sa fie bine facuta, o lege care poate sa fie aplicabila", a afirmat Isarescu, intrebat daca legea falimentului personal nu ar aduce un echilibru de forte in negocierile individuale dintre clientii persoane fizice si banci, solutie propusa de banca centrala.

Isarescu a detaliat ulterior ca o lege buna presupune si posibilitatea practica de a fi aplicata, inclusiv din perspectiva organizarii sistemului juridic.

"S-a ajuns in aceasta situatie deoarece nici unul dintre pasii prevazuti de lege nu a fost parcurs", a spus miercuri Dan Suciu, intr-o conferinta de presa.

Acesta a argumentat ca legea prevedea "termene foarte clare legate de acesti pasi" care trebuiau parcursi si a oferit cateva exemple: nu s-a constituit comisia la nivel central, normele metodologice privind aplicarea procedurilor trebuiau emise in 60 de zile, in 5 luni trebuiau stabilite corpurile profesionale.

"Guvernul e nevoit, avand in vedere toate acestea, sa amane aplicarea acestei legi pana in decembrie 2016", a spus Suciu.

"Aceasta lege este in acest moment imposibil de implementat. Nu a fost in intentia guvernul sa o amane, considera legea oportuna dar vrea sa fie funcitonala", a intarit acesta.

Dan Suciu a mentionat ca aplicarea legii prevede eforturi serioase, evaluate la circa 13 milioane de lei pentru 2016 si la la 23 milioane lei pentru 2017 doar cheltuieli de personal, in conditiile in care e nevoie de angajarea in Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a 180 de persoane, alte 140 in comitetele de insolventa, iar Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa pregateasca in acest sens 600 de judecatori si 700 de grefieri.

Este "un efort logistic imens, nu s-a facut nicun pas" pana in prezent, a spus Suciu.

De partea cealalta, initiatorul acestui act normativ - deputatul PSD Ana Birchall.- spune ca amanarea este o greseala si un lucru nedrept.
"Amanarea implementarii Legii insolventei persoanelor fizice, un act normativ atat de asteptat de romanii aflati intr-o situatie financiara dificila, este o greseala si un lucru nedrept la adresa tuturor celor care asteapta sansa unei redresari financiare.

Birchall a mai adaugat ca motivul amanarii intrarii in vigoare a legii, intarzierea elaborarii normelor de aplicare, este unul nefundamentat. "Pentru mine este de neinteles de ce institutiile cu atributii in elaborarea normelor metodologice nu au dus la indeplinire toti pasii ramasi, astfel incat Legea insolventei persoanelor fizice sa fie aplicata la termenul prevazut in lege, iar debitorii persoane fizice sa poata beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevazut la redactarea proiectului de lege. Am facut mai multe interpelari la Guvern si la institutiile abilitate pentru a preintampina acest deznodamant, dar fara rezultat", a declarat Ana Birchall.

Deputatul PSD si-a manifestat nedumerirea fata de motivele invocate pentru amanarea intrarii in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice. "Dupa ce m-am luptat un an si jumatate pentru adoptarea acestei legi, trecand peste tot felul de incercari de blocare ale ei in diferite comisii, nu inteleg de ce se tergiverseaza, nejustificat, punerea ei in aplicare. Institutiile abilitate au avut la dispozitie sase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate in cateva zile daca exista reala vointa la nivel institutional. Nu vreau sa cred ca se doreste pedepsirea romanilor sufocati de datorii, refuzandu-li-se dreptul la o redresare financiara", a sustinut Ana Birchall.

In final,  Birchall s-a aratat dezamagita ca romanii nu vor putea beneficia inca de prevederile unei legi care venea sa ii sprijine pe cei care risca sa isi piarda agoniseala de o viata. "M-am batut pentru ca Legea persoanelor fizice sa intre in vigoare si consider profund nejustificata amanarea implementarii ei. Cei care au decis amanarea proiectului sunt direct raspunzatori in fata romanilor care asteptau ca acest act normativ sa le permita iesirea din necazul finanicar in care au intrat, fara voia lor. Legea insolventei persoanelor fizice, proiect pe care l-am initiat in 2014 si care a fost  adoptat in Parlament pe 20 mai a.c., ulterior promulgat de presedinte pe 18 iunie, ofera pentru prima data romanilor, debitori de buna-credinta aflati intr-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejati de riscul de a ramane pe drumuri, de a-si pierde bunurile agonisite de o viata sau sa continuie sa fie urmariti financiar pentru diferenta rezultata din valoarea initiala a imobilului si pretul obtinut dupa executarea silita", a incheiat Ana Birchall.


Legea insolventei persoanelor fizice a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 26 iunie si urma sa intre in vigoare la sase luni de la publicare.

Legea se adreseaza persoanelor fizice de buna-credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal etc., si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

In situatia in care datornicul considera ca se afla in insolventa (deoarece nu dispune de lichiditati pentru plata datoriilor scadente - starea de insolventa poate fi luata in considerare daca termenul de plata a datoriilor a fost depasit cu mai mult de 90 zile), dar situatia financiara a acestuia nu este iremediabil compromisa poate cere Comisiei de Insolventa deschiderea insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedura administrativa si nu judiciara. In acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie sa totalizeze 15 salarii minime pe economie.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

4698 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  (Nu sunt beneficiar al aceastei legi, deci pot fi (Miercuri, 23 decembrie 2015, 12:53)

  JG [utilizator]

  (Nu sunt beneficiar al aceastei legi, deci pot fi OBIECTIV.)
  Daca e LEGE, DE CE nu avem deja vinovati si sa se fi fost deja APLICATE pedepsele???

  PS. Fara nicio legatura cu articolul: NU SUNT DE ACORD cu legea.
  • +9 (11 voturi)    
   Vinovat este PSD și Ponta. (Miercuri, 23 decembrie 2015, 13:38)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui JG

   Dacă era o lege care avantaja un grup de borfași gen Dogaru,nu erau probleme,se aplica.Sau pensii speciale aleșilor locali și parlamentarilor.Legea este făcută de o pesedistă pentru a prosti populația.Dacă vroia să se aplice,o făcea să poată fi aplicată.Nu l-am auzit pe Ponta că vrea să o aplice,iar acum se laudă în media(pesede-ul)că a dat o asemenea lege.La câte instrucțiuni îi trebuie legii,mai bine se anulează și se dă o lege clară,care să se aplice.
   • +8 (10 voturi)    
    Initiatoarea ? (Miercuri, 23 decembrie 2015, 16:01)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui mircea

    Aceasta politruca este o pesedista, adica membra a unui grup infractional, deci complice la jaf. O lege facuta pentru clientela securisto-comunista.
  • 0 (0 voturi)    
   nu poti (Joi, 24 decembrie 2015, 9:27)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui JG

   E ca si cum ai spune 'nu sunt negru, deci sunt obiectiv in legatura cu dorinta lor de a nu mai fi sclavi'

   PS. Nu sunt de acord cu abolirea sclaviei, iar daca eu, obiectivul, nu-s de acord, e clar ca e o idee proasta.
 • -4 (20 voturi)    
  epigramă (Miercuri, 23 decembrie 2015, 13:03)

  Mazeta [utilizator]

  Guvernul tehnocrat
  face precizarea:
  întâi dă-ți bănuții
  și apoi sulflarea!
  • 0 (8 voturi)    
   Comentariul tau ne confirma (Miercuri, 23 decembrie 2015, 13:44)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ca au facut un lucru bun. La mai multe.
 • 0 (8 voturi)    
  de aia e nevoie de darea in plata! (Miercuri, 23 decembrie 2015, 13:43)

  fugarul ghita [utilizator]

  qed
 • -6 (10 voturi)    
  nu-l plang pe Ponta, Doamne fereste! (Miercuri, 23 decembrie 2015, 13:46)

  lili [anonim]

  Dar ma intreb: ce naiba va schimba guvernul Ciolos?!
  Legea asta au amanat-o, Ministrul Muncii a anuntat ca nu-si va asuma Legea salarizarii unitare si nici modificarile necesare(!) la Legea pensiilor!
  Ce vor FACE atunci tehnocratii dlui Ciolos?!
  Vorbe goale pentru noi care chiar am mai avut o ultima speranta!
  In schimb vedem cu parlamentarii isi voteaza privilegii zi de zi iar Guvernul le va da banii!!
  • +4 (6 voturi)    
   Fata draga fii optimista. Amanarea unei legi (Miercuri, 23 decembrie 2015, 14:31)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui lili

   se poate face doar printr-un act similar. Eventual o ordonanta de urgenta. Pai tot asa se poate proceda si cu pensiile nesimtite. Ups aici e o problema. Balul cresterilor nesimtite a inceput cu capul . . .
   • +2 (2 voturi)    
    Pai si voi chiar credeti (Miercuri, 23 decembrie 2015, 15:39)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui ty

    ca o sa fie aplicata dupa un an de Guvernul cel nou?
    care PSD?
    sau PS$?
 • +3 (7 voturi)    
  cantzoneta (Miercuri, 23 decembrie 2015, 14:55)

  pauckăr [anonim]

  Ana Bircal si cu Dej
  A bagat spaima-n burgheji
 • -7 (17 voturi)    
  Ne-am luat tara inapoi :))))) (Miercuri, 23 decembrie 2015, 14:59)

  Ne-am luat tara inapoi :))))) [anonim]

  Ha,ha,ha....v-ati luat tara inapoi :))))) Asta e guvernul multinationalelor si al bancilor straine,pai Ciolos si Johanis sunt de capul lor?Nu copilasi,ele decid si Ciolos &Johanis executa....ce-i asa de greu?New world order is coming
  • 0 (8 voturi)    
   Asta e cand n-ai de ales (Miercuri, 23 decembrie 2015, 16:17)

   Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui Ne-am luat tara inapoi :)))))

   Macar nu se mai fataie pinguinul ala plagiator toata ziua la televizor. Si de banci intreaba-l pe Isarescu.
 • -1 (3 voturi)    
  cu cat amana mai mult (Miercuri, 23 decembrie 2015, 15:17)

  Gogu [anonim]

  cu atat durerea bancherilor va fi mai mare. Pe masura lacomiei lor.
 • +5 (7 voturi)    
  cu dobinda (Miercuri, 23 decembrie 2015, 16:16)

  koko [anonim]

  e o performanta sa ajungi de la un 'video din parcare' cu cirnaciorul in botic, la mare senatoare!! si mai e si suparata! dar vaaaai...
  mariri de salarii, de pensii, certificate de revolutionari, etc... eu vad o singura solutie: iesiti oameni buni cu furcile, astia stiu numai de frica, cu vorba buna nu se poate! va doresc un parlament bombardat si parlamentari trasi in teapa... pe urma vedem cine mai face fitze! in frunte cu ilici!
 • +1 (9 voturi)    
  despre Ana erau niste povesti... (Miercuri, 23 decembrie 2015, 16:31)

  Vasile [anonim]

  ... chiar si un film cu ce presta ea pe la PSD. Acum propune legi?
  • +2 (2 voturi)    
   securisme de 2 bani (Miercuri, 23 decembrie 2015, 17:10)

   Tibi [anonim] i-a raspuns lui Vasile

   ati inceput sa-i amenintati pe initiatorii legii pentru darea in plata cu DNA-ul, pe dna Birchall cu filmulete deocheate, sunteti vai de capu vostru. Lumea a evoluat, securitatea a ramas la aceleasi tehnici bolsevice.
  • +2 (2 voturi)    
   un domn (Joi, 24 decembrie 2015, 9:31)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

   Adevaru-i ca apropouri despre filme deocheate in care ar fi, sau n-ar fi o femeie, iti fac cinste. Esti un gentleman si femeile din jurul tau o pot confirma.
   Asadar femeia n-ar trebui sa propuna legi pentru ca Vasile sta prea mult pe cancan si pornhub.
 • -2 (4 voturi)    
  legea e o aberatie (Miercuri, 23 decembrie 2015, 16:33)

  tache [anonim]

  suzeta
 • +1 (5 voturi)    
  Pentru P$D, propun Legea Falimentului Moral, (Miercuri, 23 decembrie 2015, 16:40)

  BobMuller [utilizator]

  prin care politrucii, neocomunistii, lasii si tradatorii care alcatuiesc P$D sunt dusi la REMAT.
 • 0 (0 voturi)    
  Se amana si salariul ei cu un an- pensia va ramane (Miercuri, 23 decembrie 2015, 16:55)

  Popa grasu' [anonim]

  Pai, daca pana la anul, d-na Birchall nu mai are alte initiative legislative, ce va face, ia banii de pomana in parlament ( plus pensie )?
  Oare d-na aceasta, ce facea prin liceu prin clasa a XII-a ? Avea deja prieteni viitori colegi PSD-isti ?
  De atunci ii mergea mintea , cum sa ajunga pensionara mai repede - cu bani -, fara sa faca nimic .
 • -2 (2 voturi)    
  lege de 2 lei (Miercuri, 23 decembrie 2015, 23:34)

  vlad [anonim]

  Imi place sa cint la cimpoi cu gusa si mai ales la bucium!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri