Constructorul care face lucrari pentru extinderea magistralei de metrou, din cauza carora s-a surpat terenul in zona Eroilor, a refacut utilitatile afectate si a consolidat suprafata deteriorata a carosabilului, informeaza Metrorex, intr-un comunicat. De asemenea, reprezentantii Metrorex au declarat, pentru Mediafax, ca vor mai fi efectuate si alte interventii in zona Eroilor.

In urma evenimentelor produse de ruptura putului de epuisment, care a generat fenomenele de tasare in zona Eroilor, Metrorex a notificat constructorul cu privire la masurile urgente ce se impun a fi luate pentru rezolvarea situatiei creata in apropierea statiei Eroilor 2. Astfel, constructorul care face lucrari pentru extinderea magistralei de metrou a prezentat, luni, ce interventii va face urgent "pentru o deplina punere in siguranta a zonei inconjuratoare astfel incat impactul asupra cetatenilor sa fie cat mai redus".

Pana acum s-au facut injectii de consolidare cu mortar de ciment cu presiune scazuta in terenul de sub fundatia cladirii afectate de pe strada Eroilor Sanitari; umplerea cavitatilor ce corespund putului deteriorat pentru a sigila in exterior peretii mulati si pentru a bloca permanent fluxul apei care a generat fenomene de tasare de teren. "S-a realizat consolidarea generalizata a intregii suprafete deteriorate a carosabilului printr-o serie de perforari si prin injectarea de mortar de ciment la adancimi variabile, in functie de stratigrafie si de nivelul panzei freatice; executia unui ecran de piloti secanti in zona adiacenta utilajului TBM intrat deja partial in statie, pentru a asigura pe viitor strapungerea completa in conditii etanse si in teren consolidat", au precizat reprezentantii Metrorex.

De asemenea, s-au facut si puturi de epuisment suplimentare la statia Eroilor 2 si s-au refacut utilitatile afectate de fenomenul produs: "Asiguram pe toti locuitorii zonei ca S.C Metrorex S.A va monitoriza toate aceste interventii, care au drept scop restabilirea situatiei pre-existente si reluarea lucrarilor in conditii normale", se arata in comunicatul Metrorex.

Costurile pentru refacerea infrastructurii, inclusiv a celei subterane, in zona Eroilor, unde s-a surpat terenul din cauza lucrarilor la metrou, vor fi decontate de constructor, a declarat luni, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), Alexandru Ichim.

  • Restrictii de circulatie si familii care locuiau un zona evacuate, dupa surparea terenului

Problemele pe bulevardul Eroilor si pe bulevardul Eroilor Sanitari din Bucuresti au aparut sambata, cand terenul s-a surpat din cauza lucrarilor facute pentru extinderea magistralei de metrou, existand riscul de prabusire a soselei. Incidentul a fost semnalat de firma care face lucrari de modernizare si extindere la metrou, iar circulatia in zona - unde se afla mai multe vile - a fost inchisa.

Primaria Capitalei a anuntat, duminica, ca restrictiile de circulatie in zona Eroilor vor fi mentinute pentru cel putin 30 de zile.

De asemenea, Ichim a precizat ca 14 locatari din zona Eroilor si-au parasit locuintele, intrucat exista "risc asupra structurii de rezistenta" a imobilului in care locuiesc. "Exista 14 persoane carora li s-a pus in vedere faptul ca din cauza tasarii terenului exista un potential risc asupra structurii de rezistenta a cladirii. Patru din acele persoane au apelat la o forma de ajutor pusa la dispozitie de constructor, in sensul ca au fost cazate la hotel, iar restul de zece persoane au optat pentru varianta cazarii la rude", a spus Ichim.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti a precizat, sambata, ca in conditiile in care reprezentantii constructorului nu au putut preciza daca este vorba despre o problema punctuala sau despre una "mai ampla in subteran", nu se poate "garanta siguranta locatarilor din zona".

Constructorul sectiunii Raul Doamnei - Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (Romania).