Valorile termice prognozate de catre meteorologi pentru urmatoarele doua saptamani vor fi din ce in ce mai scazute, ajungand la medii maxime de cel mult 9 grade Celsius, in timp ce la munte, la altitudini de 1.400 de metri, se va instala deja iarna, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 23 noiembrie - 6 decembrie 2015, scrie Agerpres.

In Banat, in cea mai mare parte a intervalului, valorile termice vor fi apropiate de cele caracteristice in ultima decada de noiembrie si la inceputul lunii decembrie, dar vor fi si zile cu vreme mai rece decat normal. Astfel, in medie, vor fi maxime termice de 5 - 9 grade si minime intre zero si 4 grade, iar temperaturi mai scazute vor fi posibile in perioadele 25 - 26 si 28 - 29 noiembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine relativ ridicata pe parcursul celor doua saptamani de prognoza. Vor fi mai ales ploi, ce pot cumula local cantitati de apa mai insemnate, dar temporar vor aparea precipitatii mixte.

In Crisana, pe parcursul celor doua saptamani de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, astfel ca se vor inregistra medii ale maximelor de 4 - 7 grade si ale minimelor intre zero si 4 grade. Vor fi si perioade, cel mai probabil in datele de 25 - 26 si 28 - 29 noiembrie, cand sunt estimate temperaturi mai scazute, ce vor caracteriza o vreme mai rece decat in mod obisnuit. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine relativ ridicata de-a lungul intervalului de referinta. Vor fi mai ales ploi, ce pot fi moderate cantitativ, dar temporar vor aparea precipitatii mixte.

In Transilvania, in intervalul celor doua saptamani de prognoza, sunt estimate temperaturi ce se vor situa in general in jurul celor normale in aceasta perioada din an, cu maxime de 3 - 7 grade si minime de -3 pana la plus doua grade, mediat pe regiune. Vor fi, insa, si zile cu o vreme rece, mai ales la sfarsitul primei saptamani (zilele de 28 si 29 noiembrie). Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general moderate cantitativ, va fi relativ ridicata pe parcursul intervalului de referinta. Vor fi ploi, dar temporar si lapovita sau ninsoare, in special in zonele perimontane.

In Maramures, in cea mai mare parte a intervalului, se vor inregistra valori termice in jurul celor obisnuite in ultima decada de noiembrie si la inceputul lunii decembrie, dar vor fi si zile cu vreme mai rece decat in mod normal. Astfel, in medie, vor fi maxime de 4 - 7 grade si minime cuprinse intre minus doua si zero grade Celsius. Temperaturi mai scazute vor fi posibile la sfarsitul primei saptamani. Precipitatiile vor aparea cu o probabilitate mare pe parcursul intregului interval, dar vor fi slabe sau moderate cantitativ. Vor predomina ploile, temporar fiind de asteptat si precipitatii mixte.

In Moldova, mediile valorilor de temperatura se vor apropia de normalul pentru ultima decada de noiembrie si inceputul lunii noiembrie, fiind estimate maxime de 4 - 7 grade si minime de la minus doua la plus trei grade. Fata de aceste valori mediate pe regiune sunt de asteptat temperaturi mai ridicate in sudul regiunii, dar o vreme ceva mai rece in partea sa nordica. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in special pe parcursul primei saptamani de prognoza cand local, mai ales in sud, se pot cumula cantitati de apa mai mari. In nord si in dealurile subcarpatice, temporar vor fi si lapovite sau ninsori, iar in restul regiuni vor predomina ploile.

In Dobrogea, chiar daca valorile de temperatura vor scadea semnificativ fata de intervalul anterior, acestea se vor mentine mai ridicate decat cele obisnuite in aceasta perioada din an, atat ziua cand vor fi in medie 8 - 13 grade, dar cu precadere pe timpul noptilor cand se vor inregistra intre 5 si 9 grade. Probabilitatea pentru ploi (in general moderate cantitativ) va fi ridicata, in special pe parcursul primei saptamani de prognoza.

In Muntenia, valorile se vor mentine in general mai ridicate decat mediile climatologice specifice la sfarsit de noiembrie si inceputul lunii decembrie, cu precadere la valorile nocturne. Astfel, se vor inregistra maxime de 7 - 11 grade si minime intre un grad si 6 grade, mediat pe regiune, valori mai mici fiind posibile in perioada 29-30 noiembrie. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicata, in special pe parcursul primei saptamani de prognoza, cand vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

In Oltenia, in intervalul celor doua saptamani de prognoza, sunt estimate temperaturi ce se vor situa in jurul celor normale in aceasta perioada din an, cu maxime de 6 - 9 grade si minime intre zero si 4 grade, mediat pe regiune. Vor fi, insa, si nopti cu o vreme mai rece, cu temperaturi usor negative. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicata, mai ales pe parcursul primei saptamani de prognoza, cand local se vor cumula cantitati de apa mai insemnate.

La munte, regimul valorilor termice va fi unul apropiat de cel normal pentru perioada din an in care ne aflam. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de zero pana la doua grade Celsius, iar minimele vor fi exclusiv negative, urmand a se situa in general intre -7 si -4 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine ridicata, in special pe parcursul primei saptamani. La peste 1.400 de metri altitudine vor predomina ninsorile, care temporar pot fi mai consistente, iar la altitudini mai mici vor fi si lapovite sau chiar ploi. Izolat se va depune polei.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.