Vicepresedintele Agentiei Nationale de Integritate, Bogdan Stan, care conduce interimar institutia, dupa demisia lui Horia Georgescu, si ceilalti 7 candidati inscrisi in cursa pentru functia de presedinte al ANI sustin luni, de la ora 12:00, la sediul institutiei, proba scrisa a concursului, anunta Mediafax. Bogdan Stan, Ion Ionel Garlesteanu, Marius Balan, Gheorghe Burlacu, Florica Dragomir, Liviu Partene, Stefan Paval si Vasile Tiple si-au depus dosarele pentru functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, postul fiind liber dupa ce Horia Georgescu a demisionat, in martie, dupa ce a fost acuzat de procurorii DNA in dosarul despagubirilor ilegale de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

Pe 27 noiembrie, de la ora 11.00, tot la sediul ANI, candidatii vor sustiune interviul. Planurile de management pe baza carora se vor sustine interviurile au fost depuse la sediul ANI.

Bogdan Stan (34 de ani) este vicepresedinte al ANI si conduce interimar institutia, dupa demisia din martie a lui Horia Georgescu. Acesta lucreaza la ANI din 2007, ocupand, pe rand, functiile de consilier personal la Cabinetul Presedintelui, inspector de integritate, sef serviciu, director, iar din aprilie 2012 este vicepresedintele agentiei.

Bogdan Stan a absolvit, in 2005, Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti, iar in 2010 a facut un curs postuniversitar de securitate nationala la Academia de Informatii a Serviciului Roman de Informatii.

Ion Ionel Garlesteanu (67 de ani) a absolvit, in 1972, Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii din Craiova si este lector la Universitatea din Craiova. El a mai candidat la sefia ANI in anul 2012, concursul fiind castigat atunci de Horia Georgescu. De asemenea, Ion Ionel Garlesteanu si Bogdan Stan au participat si la concursul pentru functia de conducere a ANI din luna august a acestui an, dar au fost respinsi la proba scrisa.

Consiliul National de Integritate a anuntat, pe 11 septembrie, inceperea procedurii de selectie a presedintelui Agentiei Nationale de Integritate, institutie condusa acum interimar de Bogdan Stan.

Aceasta este a doua procedura de selectie pentru ocuparea functiei de presedinte al ANI, dupa ce niciunul dintre cei trei candidati, inclusiv actualul sef interimar, nu a promovat, pe 24 august, proba scrisa a concursului.

Presedintele ANI are rang de secretar de stat, este desemnat prin concurs organizat de CNI si numit in functie de catre Senat.

Mandatul presedintelui Agentiei Nationale de Integritate este de 4 ani, iar functia este incompatibila cu orice functie publica sau privata, cu exceptia celor din invatamantul superior.

Agentia Nationala de Integritate a fost condusa de Horia Georgescu incepand din aprilie 2012 si pana in luna martie a acestui an. Pe 23 martie, Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI, dupa ce a fost retinut de procurorii DNA in dosarul in care este acuzat ca, alaturi de alti fosti membri ai comisiei pentru stabilirea despagubirilor de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Pe 4 mai, plenul Senatului a votat un proiect de hotarare prin care Horia Georgescu a fost eliberat din functia de presedinte al ANI, in urma demisiei si dupa ce acesta a fost trimis in judecata in dosarul despagubirilor ilegale.