CSM: Doua judecatoare, excluse din magistratura pentru mari intarzieri in solutionarea dosarelor
Potrivit unui comunicat al CSM, citat de Agerpres, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva judecatoarei Angela Tatiana Pop de la Judecatoria Aiud.
Sectia a aplicat sanctiunea excluderii din magistratura retinandu-se in sarcina judecatoarei Angela Tatiana Pop savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. h) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in "nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor".
CSM sustine ca in cazul acesteia s-a constatat incalcarea normelor de procedura prin luarea unor masuri procesuale sau efectuarea unor acte procesuale cu nerespectarea conditiilor prevazute de lege, avand ca efect prelungirea duratei procedurii judiciare in mod nejustificat in peste 170 de dosare, cu o vechime cuprinsa intre un an si zece ani de la inregistrare.
Consiliul Superior al Magistraturii a retinut ca gradul de complexitate a cauzelor nu a justificat in niciuna dintre situatiile verificate durata mare a procedurilor, perspectiva din care nu pot fi ignorate efectele acestei conduite asupra dreptului partilor la o durata rezonabila a procedurilor.
De asemenea, CSM a decis excluderea din magistratura a judecatoarei Irina Elena Leonte de la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, retinandu-se "nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor".
Potrivit CSM, s-a constatat ca Irina Elena Leonte a amanat pronuntarea pentru perioade cuprinse intre o saptamana si opt luni intr-un numar de 611 dosare, apreciindu-se ca prin conduita adoptata s-au produs consecinte asupra dreptului recunoscut partilor de a beneficia de solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil si de acces la justitie.
Hotararea sectiei va fi redactata si publicata pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro in termen de 20 de zile de la pronuntare. Aceasta poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”
Băăăi CSM, inamovibililor, indestructibililor, incalculabililor, indestructibililor, intangibililor, nici Dumnezeu nu are puterea voastra, va adresez cu umilința simplului cetatean: de la ce numar de ani intarziere in solutionarea unui proces demiteti un judecator?