Adolescenti care, in momentul respectiv, dupa incendiu, au avut arsuri superficiale sau nu au avut nimic, vin acum cu complicatii pulmonare, pe care noi le tratam de urgenta, a declarat vineri, la Ambasada Frantei, managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu, potrivit Mediafax.

Incendiu in clubul Colectiv din CapitalaFoto: Agerpres

Update: Printr-un e-mail transmis duminica redactiei HotNews.ro, directorul Spitalului Universitar de Urgenta, Prof Dr Catalin Cirstoiu, precizeaza ca la Spitalul Universitar de Urgenta s-au prezentat in prima seara 25 de pacienti, din care unul a decedat la internare si altul in data in data de 7 noiembrie. S-au mai prezentat inca trei pacienti in UPU in zilele urmatoare accidentului, dar care nu aveau nicio leziune care sa le puna viata in pericol . Referirea dlui Prof Enescu era la probabilitatea decompensarii functiei pulmonare la pacientii cu astfel de leziuni, situatie intalnita la pacientii internati in SUUB si nu la situatia unui caz particular.

"Vin in continuare, de acasa, adolescenti care in momentul respectiv au avut arsuri superficiale au nu au avut nimic si vin acum cu complicatii pulmonare pe care noi le tratam de urgenta. (...) Daca niste copii sanatosi, care au avut poate o arsura de unu la suta, ceva insignifiant, si dupa cinci zile se prezinta la spital cu traheobronsita si cu tulburari grave de arbore traheobronsic, ce se intampla cu cei care au 30 - 40 - 70 - 80 la suta arsuri? Tocmai asta e particularitatea cazului. Noi nu cunoastem modalitatea de a contracara, ci doar de a sustine ceea ce s-a intamplat in clipa producerii accidentului. Stim ca este un accident atipic, adica s-a produs in 12 secunde, si ca, practic, cand au venit pompierii nu au avut ce sa stinga. S-a transformat acea incinta intr-un crematoriu in care acele persoane au fost carbonizate, ca o camera de gazare, deci cu o mixtura in care in permanenta mai apar alte substante care fiecare dintre ele poate ca le-am putea contracara, dar impreuna nu stie nimeni ce se poate face cu ele", a spus prof. dr. Dan Enescu.

El a mai spus ca distructiile care apar sunt deosebit de grave, au efecte la distanta, evolutive.

Medicul a mai precizat ca una dintre fetele care a ajuns la Spitalul Universitar in seara incidentului statea pe un scaun sub observatie, nu parea sa aiba nimic, dar s-a prabusit brusc si a murit.

"Deci despre acest lucru este vorba, adica sunt niste efecte pe care nu le putem sustine, nu le putem cunoaste. (...) Dupa parerea mea, componenta aceasta chimica este cea mai importanta. Deci sistemul nostru ar fi putut negocia fara niciun fel de problema in conditiile unui traumatism accident colectiv normal, dar acesta are ceva supradaugat, cu care cu greu te poti lupta. Noi ne confruntam cu niste cazuri pe care reusim sa le aducem la o stare aproape buna si dintr-o data incep sa se prabuseasca. Nu este evolutia unei boli ale arsurii nomala pe care o cunoastem pana acum. Ne putem astepta la orice", a mai spus Dan Enescu.