The Guardian: Laura Codruta Kovesi, femeia care conduce razboiul anti-coruptie din Romania si aduce trofeu dupa trofeu
The Guardian scrie ca demisia anuntata miercuri de Victor Ponta nu reprezinta sfarsitul problemelor pentru premierul Romaniei: protestele de strada care au dus la demsia lui au reprezentat punctul culminant al presiunii determinate de dosarul dosarul din justitie impotriva lui Ponta, in care acesta este acuzat de fraude si fapte de coruptie.
"Pana in 2005, justitia din Romania nu a fost independenta", este o declaratie a lui Kovesi preluata de Guardian. "Este motivul pentru care nu a existat suficient curaj pentru anchete complexe impotriva unor oficiali de rang inalt."
Directia Nationala Antioruptie a fost infiintata in 2003 si a durat cativa ani pana ca procurorii sai sa ajunga sa invetigheze cazuri de coruptie la nivel inalt.
In prezent, sunt 120 de procurori care lucreaza la 6.000 de cazuri, iar intrarea DNA din centrul Bucurestiului este impanzita in permanenta de camerele de filmare ale televiziunilor.
Dupa doi premieri anchetati si dupa arestarea primarului capitalei Romaniei, Sorin Oprescu, in septembrie, in urma unor acuzatii de luare de mita de la reprezentanti ai firmelor carora Primaria le atribuia contracte, iar primari si parlamentari sunt in continuare in centrul unor anchete DNA, institutie care se bucura de increderea a 60% dintre romani, fata de doar 11% care au incredere in Parlamentul Romaniei.
Totusi, DNA si Kovesi, care conduce DNA din 2013 si care, anterior, a fost timp de 6 ani procuror general al Romaniei, primesc critici de la o parte a presei si de la politicieni. "Cea mai mare provocare pentru DNA vine de la politicieni. Odata la doua saptamani, ei vin cu propuneri de modificare a actualelor prevederi, incercand sa ne limiteze posibilitatea de a investiga. Incercand sa modifice Codul penal. Nu incearca niciodata sa imbunatateasca legislatia pentru a ne ajuta", spune sefa DNA, citata de Guardian.
Romania mai are in continuare un drum lung de parcurs. Potrivit raportului Transparency International din 2014, Romania este in continuare una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana, alaturi de Grecia, Italia si Bulgaria.
"Eu cred ca DNA a schimbat mentalitatea romanilor. Ei sunt acum constienti ca nu mai este nevoie sa dea mita pentru a beneficia de drepturile lor", concluzioneaza Laura Codruta Kovesi.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
De la simplu Functionar pana la Prim Ministru trecand peste Judecatori , Partide si Institutii corupte -
SRI si DNA nu te lasa , nu te lasa !
da-le-n freza, da-le pana nu mai pot duce , ca nici noi nu mai putem....
putea sa aiba vile cu piscina si mercedes S -
putea sa aiba cheasuri de Rolex , bijuterii si picture de Picasso daca ,
daca sa vindea !
SRI si DNA ataca CORUPTIA !!!
Respectele mele, stimata doamna.
Ati reusit sa dovediti ca adevarul si dreptatea reusesc in cele din urma sa-si croiasca drum, in ciuda oricaror ofensive ale comunitatii interlope.
Sunt convins ca aveti de partea dumneavoastra toti oamenii cinstiti din tara.
M-am bucurat cand am vazut in presa articolul respectiv.
Bravo, doamna! Va multumesc ca ne oferiti speranta prin dedicarea dumneavoastra.
Imi doresc ca oameni asemenea dumneavoastra sa reprezinte natia romana.
Dar as avea un cuvint de apreciere si pentru Daniel Morar, care a condus acea instutitie, DNA, injectindu-i primele doze de testosteron. Daniel Morar a devenit la CCR un aparator al drepturilor civile, fiind unul dintre cei care s-au mentinut ferm pentru respingerea unor reglementari dorite de SRI pentru mai mult control asupra comunicatiilor. Maior, fostul sef SRI, avea destula influenta in parlament, pentru a trece orice isi dorea, dar s-a izbit de CCR.
Asa ca, da, bravo Kovesi, felicitari DNA, dar destul de circumspect privind SRI.
La puscarie cu ei, sa nu aveti mila!
Urmeaza T Basescu!
Asta-i marele merit al lui Basescu: mafia portocalie cu hotii de miliarde Euro anchetati acum de DNA in sute de dosare!
Mare merit, asa-i?!
Cum spunea Churchill despre batalia aeriana a Angliei si
despre cei aproximativ 1000 de piloti care au impiedicat cucerirea spatiului aerian englez si practic invazia nemtilor:
"-Niciodata o natiune intreaga nu a datorat atat de mult unui grup atat de restrans de oameni!".
Este prea tarziu!
Tara nu ne mai apartine.
Am vandut terenuri, fabrici, petrolul, paduri, lacuri, hoteluri, mine, oamenii ii dam fara bani...
Multa sanatate, Laura, si multa, multa putere de munca, draga noastra!
Ai incredere, oamenii curati asteapta de multa vreme ceea ce tu ai puterea sa faci azi.
Mult curaj!
Apoi, nu inteleg de ce lumea uita atat de repede ca daca nu era un personaj numit Daniel Morar (numit de o doamna Monica Macovei), nu ar fi existat DNA-ul de azi.Mie mi se pare ca rolul dlui Morar a fost cel mai important, el a fost personajul providential pentru tara noastra. Neinfricat si incoruptibil, a rezistat multi ani la tot felul de mizerii, intimidari, etc. Ce a facut este aproape de limita omenescului, numai o mare constiinta puutea face. Ce s-a intamplat de cand a preluat dna Codruta K a fost mai intai o finalizare a dosarelor incepute sub Morar, abia apoi au urmat si dosare din vremea numirii dnei Kovesi.
Sa dam Cezarului ce ii apartine.
In rest, da, foarte bine, DNA sa continue in acelasi ritm, felicitari si la mai mai mult. Dar eu tot imi pun intrebarea de ce a ingropat dna Codruta dosarul Revolutiei si am o strangere de inima sa nu ingroape si DNA-ul, la un moment dat. In momentul in care ne asteptam mai putin. Sper sa gresesc si sa am ocazia sa spun asta tot public.