Tragedia de vineri seara de la Clubul Colectiv s-a soldat cu 30 de morti si 185 de raniti, iar in jurul ranii deschise si a doliului national s-au adunat cei care vor sa obtina ceva expunere mediatica de pe urma mortilor. Retelele de socializare s-au umplut cu poze necenzurate ale cadavrelor arse, intinse pe caldaram sau pe podeaua clubului. Cine sunt, ce idei ventileaza in spatiul public si in cate categorii se impart cei care vor o secunda de expunere in fata mortilor?

Covor de lumanari in fata Colective 2Foto: Mihai Ivascu / Hotnews.ro
  • HotNews.ro va prezinta un scurt inventar al ”cataratorilor pe cadavre”

Retelele de socializare au publicat in acest weekend sute de mesaje conspirationiste, poze ale mortilor carbonizati si postari ale habotnicilor, care vedeau ceremonii sataniste fix sub nasul lor, cu ocazia celui de-al 666-lea Halloween.

Iresponsabilii din breasla au vandut pozele cu arsi pentru ceva trafic, cadavrele intinse pe podeaua clubului au aparut ca ciupercile dupa ploaie pe retelele de socializare sau in publicatiile online. Articolele din cateva ziare online au fost deschise de imaginea necenzurata a mortilor carbonizati intinsi pe podeaua din Colectiv, iar aceeasi fotografie a fost postata pe retelele de socializare chiar si de cativa jurnalisti. A numara mortii a devenit cea mai misto meserie din lume pentru o ziarista, iar interviurile cu cei care isi cautau prietenii sau rudele in spitale si la morga nu au lipsit. Un invitat prin telefon a vorbit in direct la o televiziune despre lucrarile satanice din clubul din Bucuresti, unde tinerii s-ar fi jucat cu focul si ar fi facut semne satanice, asa cum sustine acesta. Imaginiile cu rudele prabusite de durere dupa ce si-au identificat mortii la morga au facut turul in presa.

Conspirationistii si-au facut si ei rapid aparitia in peisaj. Dupa mintea lor, versurile trupei Goodbye to Gravity ar fi glorificat moartea, iar bauturile din club sunt condimentate cu ”prafuri halucinogene”. In acest caz, de pe retelele de socializare nu au lipsit conspirationistii, care au scris despre cel de-al 666-lea Halloween, despre ritualurile satanice, despre coincidentele stranii dintre melodiile trupei din Colectiv si tragedia de vineri seara. Altii viseaza la o conspiratie guvernamentala, care sa distraga atentia opiniei publice de la probleme mult mai arzatoare. Pe internet circula articole despre Operatiunea Colectiv si incercarea unui politician de a indesa o moarte sub pres folosindu-se de alte morti.

Fanaticii religiosi ii culpabilizeaza pe cei morti, caci sarbatorirea Halloween-ului ar fi fost o invocare a demonilor, cei care s-au jucat cu moartea au primit moarte. Pentru ei, tinerii participau la un ritual satanist, la un anarhism cu alcool, nicotina, droguri, ritmuri dementiale si promiscuitate, deci nu ar merita instituirea doliului national, asa cum preciza, intr-un mesaj, liderul unui partid din Romania. Un preot a scris pe Facebook ca focul de la Colectiv a fost o pedeapsa de la Dumnezeu, iar mortii nu pot fi pomeniti la Liturghie, intrucat ar fi fost pacatosi.

Unii postaci vorbesc despre faptul ca tragedia de la Colectiv nu putea sa aiba loc decat la un concert rock, caci doar acolo se folosesc efecte pirotehnice. Site-urile religioase spun ca rock-ul si Halloween-ul au coborat iadul pe Pamant si poarta vina pentru moartea tinerilor. Astfel, cluburile din Bucuresti izolate necorespunzator si nereabilitate nu pun viata nimanui in pericol, atat timp cat din ele nu rasuna muzica rock, cel putin acesta este unul dintre mesajele care a circulat in weekend pe retelele de socializare.

Un roi de politicieni au incercat sa profite de cateva minute de expunere mediatica in fata mortilor si a arsilor din Colectiv. Prin fata camerelor s-au perindat politicieni care doar au dat din cap afirmativ in dreptul specialistilor din institutii. Un politician chiar a sustinut ca a fost la locul tragediei pentru a-si oferi ajutorul, desi figura sa doar s-a plimbat printre cadavre in seara nefasta. Alti politicieni s-au perindat pe la televiziuni in ultimele zile pentru a-si oferi, desigur, sfatul specializat in incendii si situatii de urgenta.