Firma care a facut tratamentul fonoabsorbant la clubul Colectiv: Patronii au refuzat sa cumpere material ignifug pentru ca era mai scump
Iata mai jos dialogul purtat de Digi 24 cu reprezentantul firmei:
"Materialul este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este in toate studiourile posibile din Romania, numai ca e plan, ca a fost mai ieftin. Fasia nu e cofratul ala de ou, e un material plan, pur si simplu".
Reporter: Si cu acel material a fost acoperita toata incaperea?
Reprezentantul firmei: Tot tavanul. Si ulterior au pus ei, nu stiu de unde, pe stalpi. Am vazut niste piramidal. Este ignifugat grad F, adica poate sa stea la caldura - motoare, calorifere, nu sa ii dai foc. Si la cine ii dai varianta RF, aia ignifugata, e prea scumpa. Cam care e diferenta intre cele doua? De pret. Nu stiu, cam 35%.
Normal se face pe baza unui proiect intocmit de pompieri, de arhitect, dar nu au fost cerinte in momentul in care s-a pus materialul. Deci acolo putea sa vina orice firma de constructii sa puna polistiren, care si ala e mai nenorocit.
Reporter: Practic cei de acolo nu au cerut sau nu au vrut sa puna un material mai scump?
Reprezentantul firmei: Da. In spatii publice noi propunem spre exemplu pluta expandata care se aprinde in 30 de minute sau nu arde. Pe vremea respectiva erau doi proprietari, acum nu stiu care cum mai sunt.
Reporter: Si ce au spus?
Reprezentantul firmei: Ca s-a ales pretul.
Reporter: Dupa care ei au pus si acele sipci de lemn?
Reprezentantul firmei: Da, tavanul de lemn. Celebrul gard pe tavan. Si acolo tot vorba de pret a fost. Ala e lemn de brad, cel mai ieftin, si vopsit cu lavabila. Am inteles ca acum o luna si jumatate, doua, au dat jos tot tavanul acela de lemn si au spalat buretele de sus ca era plin de fum. Nu am vazut pana acum sa speli buretele de pe tavan. Si cu ce se spala? Dar nu se spala! Sper ca nu l-au spalat cu solvent sau ceva ca...

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Sunt siderat de felul in care se ingusteaza caile de acces (vezi Iancului, Pantelimon, etc.) incat nu imi pot imagina ce se va intampla in cazul unui cutremur.
1. ingustarea cailor de access / carosabil
2. pe liniile de tramvai nu mai pot intra pt ca " au arat" si planteaza iarba (dupa ce au taiat zeci de tei )... asacatelea in loc de 5 min. acum in virf de trafic fac in plus cel putin TRIPLU.
avea OBLIGATIA sa ii atraga atentia ca e ceva gresit acolo.
legea 10 a calitatii in constructii obliga constructorii ca atunci cand vad/sesizeaza erori sa le aduca la cunostinta beneficiarilor.
"art. 23. Executantul lucrarilor de constructii are urmatoarele obligatii principale:
a) sesizarea investitorilor asupra neconformitatilor si neconcordantelor constatate in proiecte, in vederea solutionarii;"
e OBLIGATIE !?!?!!
In toate proiectele unde a fost indicat un material care il comercializez, proiecte facute afara, materialul meu a fost scos fiindca este prea scump (ex. caldirile de birouri SKANSKA)! Cine crezi ca a acceptat si aprobat? Investitorul, care in Suedia nu si-ar permite asa ceva!
Asa ca, mucles!
investitorul in cazul de fata este cel care a inchiriat spatiul de la proprietar ( daca in contractul de inchiriere si-a luat obligatia ca face investitii in spatiul ala).n-am vazut contractul, dar presuspun ca asa a fost.
sensul indicarii articolului este ca nimeni nu te poate obliga (ca si constructor) sa folosesti materiale care stii SIGUR ca sunt neadecvate scopului propus.
1. din articol reiese ca acest constructor STIA si totusi L-A MONTAT. cum se cheama asta? daca nu stii, intreaba un avocat.
cand chem un constructor care este specialist in lucrarile alea de ce il chem? asa as putea picta tablouri cu aia care sapa santuri, in gandirea ta.
2.cand comercializezi produse de genul asta ai niste obligatii conform unei ordonante ( inca valabile) veche de 15 ani.ma indoiesc ca stii despre ce este vorba. daca iti place libertatea caut-o si invata ce responsabilitati ai.
3.normativul P118( securitate la incendiu) nu este revizuit din 1999 , adica de 16 ani, exista 2 parti revizuite ( 2 si 3) partea 1 este inexistenta si se aplica un normativ vechi de 16 ani.ma indoiesc ca stii asta. stie ISU de ce.
4.ca sa lucrezi in beciul ala ai nevoie de o gramada de acte, inclusiv atestari pentru cei care monteaza materiale supuse unui anume risc.nici asta nu stii.
daca inveti asta in fata procurorului e un pic mai dificil.
5.lasa exemplul cu Skanska( nefericit ales, si acolo sunt destule dume).crezi ca a avut cineva un proiect la subsolul ala? a avut verificator de proiect la exigente esentiale conform legii 10? a avut diriginte si responsabil cq si rte?
constructorul putea refuza sa lucreze acolo, si poate nu se mai intampla asa ceva.
esti naiv amice.somn usor.
Ce obligatii ai domnu'expertu'?
Sa obtin agrement tehnic? Nu, draghe, ca exista certificare CE si mai nou DoP (declaratia de performanta).
Iar, daca cumva o sa teduci la pompieri sa faci un test de foc, ei bine mie nu au catadicsit sa faca pentru ca n-avea bani sa faca focu'!!! Da! Ai citit bine! Mi-au spus ca sa aduc un certificat de la o institutie echivalenta din EU.
Asa ca nu te mai da rotund, ca nu esti!
Auzi, baiatu'stii ce porcarii fac firmele de constructii ca sa castige o licitatie (AI AUZIT DE PRETUL CEL MAI MIC!).
"Art. 57.
(1) Producătorii şi importatorii sunt obligaţi să introducă pe piaţă numai produse sigure pentru viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor.
(2) Aceeaşi obligaţie revine şi oricărui comerciant care, pe baza informaţiilor obţinute de la producător/importator şi a cunoştinţelor profesionale, trebuie să se asigure că produsele oferite spre comercializare sunt sigure şi să informeze consumatorii asupra factorilor de risc în utilizarea/consumul acestora.
(3) Se interzice introducerea pe piaţă a produselor, dacă acestea nu sunt însoţite de documentele de angajare ale producătorului/importatorului referitoare la calitatea şi securitatea acestora, emise conform reglementărilor legale în vigoare. "
sursa:
http://lege5.ro/Gratuit/gezdiobqha/ordonanta-nr-99-2000-privind-comercializarea-produselor-si-serviciilor-de-piata
citeste de cateva ori ce scrie mai sus, si daca nu te ia cu transpiratie , e bine.
incearca sa iei ad-literam cand citesti la paragraful (3) si spune in lege ca este INTERZIS.
in traducere libera, raspunzi in solidar cu aia care produc pagube folosind materialul comercializat de tine.
2.cum e cu laboratorul:
daca vreodata vei ajunge in instanta sa stii ca singurul laborator acreditat ( si care poate fi luat in seama) e cel de pe soseaua garii obor ( de el tine cont instanta/parchetul fiind singurul agrementat pentru teste de genul foc s.a.m.d. in Romania).
iti spun sincer ca daca vii cu orice test de oriunde din EU si aia de la laboratorul din Romania spun altceva esti un pic pierdut ca sa nu spun altceva si sa te sperii ( vad ca esti cam sensibil)
3.nu sunt rotund. doar un pic mai informat decat altii.
Sau s-o fi schimbat definitia?!
Inca o lamurire, daca nu va suparati: n-am inteles partea cu libertatea.
E vorba despre ziar? Nu, nu imi place!
Si nu imi place nici degringolada numita in ROU democratie, respectiv libertate!
Altceva? Ca sa lucrezi in beciul ala, nu, n-ai nevoie de de procurori!
Nu stiu cu ce te ocupi, dar imi doresc din suflet sa nu ajung sa aflu!
ca sa lucrezi ai nevoie de autorizatie de construire, presupunind ca esti firma cu acte in regula.
nu vezi autorizatia, e bine sa nu incepi.
efectele pot fi nebanuite ( ia cazul de fata si gandeste-te un pic).
sunt pescar amator, dau la peste.
din cand in cand prind si pesti mai mari,depinde de noroc, de lacomia pestelui si de claritatea apei.
Pai ma faci agramat si pe urma imi ceri sa nu exagerez? Pai cine e nesimtit?
Vrei sa spui ca EPS-ul sau XPS-ul sunt introdus ilegal? Se fabrica ilegal? NU!
Este sigur? Este sanatos? NU!
Nu vezi ca bati campii cu o lege/ordonanta scrisa de niste cretini rupti de realitate?!
Iar daca esti procuror, desi nu cred, traiesti in basmele fratilor Grimm.
Numai daca iei la anchetat Stadionul Schela Nationala sau reabilitarea Arcului de Triumf, sau mai bine lasa!
Personal cred ca esti militian.
n-am nici calitatile nici veleitatile descrise de tine, aiurezi cu gratie.
legea e lege, ca vrei sau nu sa o inveti si sa o respecti,e problema ta.
dilemele astea pe care le ai o sa ti le reveleze cineva intr-o zi cand nu vei mai avea nici o sansa sa mai poti schimba ceva.
hai, pa.
mai bine ti-ai indrepta naivitatea spre stat, cum este posibil ca asftel de treburi sa nu fie reglementate de lege? da cui dreak ii pasa de lege in jungla aia din romanica? cum zicea si asta de mai sus in occident nu isi permit sa faca asta
e greu sa intelegi, se pare.
fa exercitiul asta ( de intelegere) inainte sa dai din gura.
si in occident se intampla ( vezi exemple recente).nu mai idealiza situatiile din occident.
Iar daca chiar a existat un proiect, a semnat proprietarul ca isi asuma raspunderea pentru schimbarea de material? Ma indoiesc, iarasi...
daca scapa sau nu executantul, sa stabileasca cine trebuie, probabil cine face ca ei, ca ei o sa pateasca.
e ceva de invatat de aici.
ce ma face sa fiu extrem de trist este ca nevinovatii aia nu au avut nici cea mai mica sansa sa scape de acolo,oricate eforturi ar fi facut, totul a fost facut acolo , ca o capcana.
asta e si motivul pentru care incadrarea este facuta la omor calificat si pedeapsa va fi una pe masura incadrarii, probabil.
discutia e prea lunga si inutila.
pe vremuri toate salile de cinema din oras( undeva in vestul tarii ) aveau intre 4si 6 iesiri, cele mai populare, astazi in mall sunt inghesuite intr-o zona bine delimitata, cate 8-9 sali de cinema cu cate o singura intrare-iesire.
Sper ca autoritatile sa ia la puricat atat cluburile cat si pe cei care au dat autorizatiile de functionare.
Aveti idee cjne este firma care le.a facut fonoizolatia? Nu m'ar mira sa fie cei de la Details.ro
P.s. Dumnezeu sa.i ierte.
P.s.2 Vreau sa le dea 25 de ani acestor barbari.
Eu alt lucru nu inteleg: CUM e posibil sa faca efecte pirotehnice in spatiu inchis (o dara ce ele dau nastere la gaze toxice)? Si CINE le-a autorizat?
Parca stiam ca toate bombisoarele alea intra sub incidenta unor legi specifice! >:(
https://www.facebook.com/gancea
sursa:
http://www.spatiulconstruit.ro/documentatie-tehnica/placi-profilate-pentru-absorbtie-fonica-si-acustica-incaperi-eurofoam-audiotec-s-200-object_id=41717
pe fisa produsului scrie ca se foloseste la studiouri, show-room-uri, si standardul care a fost folosit pentru verificarea ignifugarii este un standard american fara aplicabilitate la noi, si folosit la vehicule ( FM.VSS302) de fapt.
http://www.sp.se/en/index/services/firetest_building/firetest_bu%C3%ADlding/FMVSS302/Sidor/default.aspx
asta inseamna ca daca nu citesti bine ce scrie pe documente si lasi inconstienti sa-l foloseasca aiurea , omori oameni nevinovati.
Piedone nu avea dreptul sa dea avizul de functionare.
Restul e can can
Nu de alta, dar cand mi-am reparat si consolidat podul casei MELE, avizul de la pompieri l-am primit cu conditia sa aplic un produs atestat ca solutie ignifuga de catre Pompieri (ISU).
Macar tavanul din lemn nu mai ardea.
Art 11:
Produsele pentru construcţii trebuie să asigure nivelul de calitate corespunzător
cerinţelor fundamentale aplicabile construcţiilor în funcţie de utilizarea preconizată a
acestora etc...
Art. 31
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificari a acesteia, fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, daca acestea ar putea produce una sau mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a constructiei, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante, ori alte consecinte deosebit de grave.
Fapta prevazuta in alineatul precedent se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, in cazul in care a avut drept urmare distrugerea totala sau partiala a constructiei, moartea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante, ori alte consecinte deosebit de grave.
Si mai e si un curent anti occident ca vezi doamne aia is decadenti si prosti.
Ei bine in afara, primariile au inspectori, orice faci in casa sau alte cladiri is inspectate la sange si nu se dau avizele de continuare a lucrarilor daca nu respecti legea. Lucrezi la cablurile electrice, electrician autorizat si vine inspectorul sa verifice la final....dupa aia poti sa inchizi peretii, etc. La fel si la tevile pt apa, gaz. Daca vrei sa iti faci un deck mai inalt de *** feet....trebuie sa respecti niste standarde, railling-ul cu stalpi la o anumita distanta, etc...vine inspectorul si verifica. Nu corespunde....ori strici tu si refaci, ori iti strica ei totul si iti trimit factura aferenta.
Si nu se exagereaza cand vine vorba de viata unui om, nu poti pune pret pe asa ceva. In Romania viata unui om nu valoreaza mare lucru, standardele de alta data is inexistente iar notiunea de safety e tratata cu dispret.
ps: peste de la cap se impute intotdeauna, doar uitati-va la pleiada de politicieni si guvernanti, la zecile de mii de pochi care paraziteaza tara si trageti concluziile. In genunchi o viata sau te ridici si dai cu ei de pamant?