Un barbat condamnat de Tribunalul Arad pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, trecere ilegala a frontierei de stat si trafic de migranti a fost extradat din Rusia in Romania. "La data de 20 octombrie, politistii Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala al IGPR au efectuat o misiune de preluare, sub escorta, a unui barbat, de 41 de ani, condamnat la executarea unei pedepse de sase ani de inchisoare pentru comiterea infractiunilor de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, trecere ilegala a frontierei de stat si trafic de migranti", a anuntat Inspectoratul General al Politiei Romane intr-un comunicat citat de Agerpres.

Biroul National Interpol Bucuresti dispusese, la data de 30 noiembrie 2011, urmarirea la nivel international a barbatului. In urma corespondentei efectuate cu Interpol Chisinau, s-a stabilit ca persoana in cauza si-ar fi schimbat numele de familie, precum si faptul ca aceasta se afla pe teritoriul Republicii Moldova. La data de 22 aprilie, Interpol Moscova a comunicat faptul ca o persoana cu date de identitate similare ar fi sosit pe teritoriul Federatiei Ruse.

"In urma schimbului de date si informatii politienesti, Interpol Moscova a comunicat, la data de 27 aprilie, ca s-a reusit identificarea, retinerea si arestarea persoanei urmarite la nivel international, in vederea extradarii catre tara noastra"', se arata in comunicat. Pe 9 octombrie, s-a aprobat extradarea barbatului din Rusia catre Romania.

Impotriva barbatului, Tribunalul Arad a emis un mandat de executare a pedepsei inchisorii, pentru comiterea infractiunilor de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, trecere ilegala a frontierei de stat si trafic de migranti, fiind condamnat la 6 ani de inchisoare.

Impreuna cu alti complici, acesta este acuzat ca a format un grup infractional organizat care a desfasurat activitati infractionale, in perioada octombrie - noiembrie 2005. Grupul a coordonat activitatea de trafic de migranti de origine moldoveana pe relatia Republica Moldova - Romania - Ungaria - Italia.