Aproximativ 25.000 de pelerini s-au inchinat deja la racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva, iar alte cateva mii de persoane se aflau la rand, sambata dupa-amiaza, lungimea acestuia depasind doi kilometri, transmite Mediafax.

Pelerinaj la Sf. Parascheva (Iasi)Foto: Agerpres

Potrivit organizatorilor pelerinajului religios de la Iasi, pana sambata, la ora 16.00, au trecut pe la racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva aproximativ 25.000 de persoane, in timp ce alte cateva mii asteapta la rand, lungimea acestuia depasind doi kilometri, timpul de asteptare fiind de aproximativ zece ore.

Mai multe strazi din zona Catedralei Mitropolitane din Iasi sunt inchise, circulatia rutiera prin centrul municipiului desfasurandu-se cu greutate.

De vineri seara, in oras au sosit aproximativ 200 de autocare cu credinciosi din mai multe judete din tara, inclusiv din Bucuresti, printre care s-au numarat si 7.000 de pelerini din localitatea ilfoveana Voluntari.

Potrivit lui Marius Taranu, purtator de cuvant al Brigazii Mobile de Jandarmi Bacau, unitate care asigura ordinea publica in zona centrala a Iasiului, de vineri seara, cand moastele au fost scoase din Catedrala Mitropolitana, aproximativ 50 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

"Este vorba de oboseala in primul rand, au fost 50 de credinciosi care au necesitat ingrijiri medicale, acestea fiind oferite de cadre medicale in zona Mitropoliei. Doua persoane au fost duse la spital", a spus Marius Taranu.

El a precizat ca in primele 20 de ore ale pelerinajului religios de la Iasi nu s-a inregistrat nicio fapta care sa necesite interventia jandarmilor si politistilor.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seara, intr-o procesiune, din Catedrala Mitropolitana din Iasi, fiind apoi asezate intr-un baldachin in curtea lacasului de cult.

Tot vineri seara, au ajuns cu avionul la Iasi, de la Manastirea Simonos Petras, din Sfantul Munte Athos, moastele Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, asezata intr-o racla in care se afla si un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Duminica, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitana ieseana, de la Bucuresti, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.

In aceeasi seara, pe strazile din centrul Iasiului va avea loc un pelerinaj, intitulat Calea Sfintilor, sfintele moaste urmand a fi purtate pe umeri de catre preoti.

Sfanta Liturghie este programata miercuri, 14 octombrie, si se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare.

Peste o mie de politisti si jandarmi asigura ordinea publica pe strazile Iasiului, in perioada in care are loc pelerinajul.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, randul pelerinilor atingand cativa kilometri.