VIDEO Coada de doi kilometri la racla cu moastele Sfintei Parascheva. 25.000 de pelerini s-au inchinat deja
Potrivit organizatorilor pelerinajului religios de la Iasi, pana sambata, la ora 16.00, au trecut pe la racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva aproximativ 25.000 de persoane, in timp ce alte cateva mii asteapta la rand, lungimea acestuia depasind doi kilometri, timpul de asteptare fiind de aproximativ zece ore.
Mai multe strazi din zona Catedralei Mitropolitane din Iasi sunt inchise, circulatia rutiera prin centrul municipiului desfasurandu-se cu greutate.
De vineri seara, in oras au sosit aproximativ 200 de autocare cu credinciosi din mai multe judete din tara, inclusiv din Bucuresti, printre care s-au numarat si 7.000 de pelerini din localitatea ilfoveana Voluntari.
Potrivit lui Marius Taranu, purtator de cuvant al Brigazii Mobile de Jandarmi Bacau, unitate care asigura ordinea publica in zona centrala a Iasiului, de vineri seara, cand moastele au fost scoase din Catedrala Mitropolitana, aproximativ 50 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.
"Este vorba de oboseala in primul rand, au fost 50 de credinciosi care au necesitat ingrijiri medicale, acestea fiind oferite de cadre medicale in zona Mitropoliei. Doua persoane au fost duse la spital", a spus Marius Taranu.
El a precizat ca in primele 20 de ore ale pelerinajului religios de la Iasi nu s-a inregistrat nicio fapta care sa necesite interventia jandarmilor si politistilor.
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seara, intr-o procesiune, din Catedrala Mitropolitana din Iasi, fiind apoi asezate intr-un baldachin in curtea lacasului de cult.
Tot vineri seara, au ajuns cu avionul la Iasi, de la Manastirea Simonos Petras, din Sfantul Munte Athos, moastele Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, asezata intr-o racla in care se afla si un fragment din lemnul Sfintei Cruci.
Duminica, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitana ieseana, de la Bucuresti, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.
In aceeasi seara, pe strazile din centrul Iasiului va avea loc un pelerinaj, intitulat Calea Sfintilor, sfintele moaste urmand a fi purtate pe umeri de catre preoti.
Sfanta Liturghie este programata miercuri, 14 octombrie, si se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare.
Peste o mie de politisti si jandarmi asigura ordinea publica pe strazile Iasiului, in perioada in care are loc pelerinajul.
Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.
Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.
In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, randul pelerinilor atingand cativa kilometri.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Fiecare e liber sa faca ce-i dicteaza constiinta, iar a obliga acesti oameni sa-ti urmeze tie crezurile in detrimentul propriilor lor crezuri e o dovada de inapoiere in epoci de trista amintire
Spiritualitatea e una, asteptatul ore intregi ca sa pupi niste oase e cu totul altceva.
Sufletul omului se hraneste cu rugaciune si meditare, nu cu pupat obsesiv de oase, si cu matanii la care nu le pricepi rostul.
Apropo, explica-mi si tu, conform sufletului si spiritualitatii, precum si dogmei ortodoxe, cum se explica faptul ca an de an, oasele acestei femei sunt scoase mereu la suprafata in harmalaia asta?
Cum se impaca asta cu conceptul de "odihna de veci"!
Oare popii care ii scot obsesiv oasele pentru a face ei bani, ii respecte dreptul acestei femei la "odihna de veci"?
O grija ai, ca vor sa se roage la mitropolie.
Te dai destept, dar aberezi cu indreptatul spre evul mediu, sugerand ca de fapt Romania a fost o tara fantastica, care acum involueaza, din cauza credinciosilor.
Daca vrei sa evolueze lucrurile, lasa cotcodaceala de tip 'eu sunt mai destept ca aia, prostii se roaga la oase, eu am numai certitudini'. Fii mai bun ca ei si daca esti un exemplu pozitiv s-or gasi unii sa invete ceva de la tine.
Progresul global totusi lucreaza permanent, oricate sincope apar local. Nu doar din istorie se observa asta, dar si pe diversele grade de civilizatie ale tarilor. Diferenta se observa mai bine daca vizitezi cateva tari si socializezi cu oameni din diverse culturi. Si pe statisticile nationale si globale, cele medicale, sociale, tehnologice sau economice se observa progresul. S-au conceput si statistici animate ale istoriei sau putem sa ni le imaginam. Traiectoriile progresului se observa cu multa claritate, tinzand ascendent in aceeasi directie, pe toate datele disponibile, tot mai disponibile in toata lumea.
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-20482325-doi-preoti-romani-furat-din-grecia-mana-stanga-sfantului-haralambie.htm
Stiti ce e hilar, intr-o tara in care analfabetismul e in crestere, in care 1 din 5 romani nu se spala pe dinti, in care ramanem fara medici si fara varfuri intelectuale, teama cea mare a turmei e ca vin refugiatii sirieni si ne pun basma pe cap si il scot pe Stefan de la Putna ca sa-l aduca pe Ahmed! Tarii asteia ii face bine sa creada ca e in rahat pana la gat din cauza altora si nu dincauza indolentei, prostiei si puturoseniei locale!
Am zis 10 lei pt ca e vb de minim 3 lumanari egal in jur de minim 5 lei. :-)
Plus alte bratari si toate cele alti 5 lei. :-)
Bilet de intrare oare nu au avut?
Ar trebui, ca sa mai scoata si statul ceva, sau macar sa se vanda la negru, ca la meciuri de fotbal :-)
Dacă ești ateu și vrei să faci abstracție de credință, poți privi pelerinajele religioase în aceiași cheie. Multe din aceste moaște sunt ale unor sfinți care l-au mărturisit pe Dumnezeu și au avut de suferit din cauza asta. Sunt oameni care au promovat niște valori, de modestie, dragoste de semeni, sacrificiu, pentru care sunt apreciați. Dacă s-ar apleca asupra poveștii vieții lor, eu cred că chiar și un ateu s-ar simți prost că face mișto de aceste "moaște".
Evident ca daca obiceiurile astea promovate de biserica ii ajuta pe oameni sa fie mai generoși si sa trăiască vieți mai pline de sens, poare ar trebui sa le acceptam fara întrebări. Doar ca valorile seculare umaniste aduc fix același rezultat insa fara efecte secundare si cu siguranța fara stat la coada si sărutat corpuri reci.
Uite-asa trepadusul francisc a decis ca toti credinciosii din Romania trebuie sa fie votanti PSD.
O spune cu certitudinea bizonului care stie ca din cauza prostilor credinciosi, PSD a condus tara timp de 25 de ani si a dat toti presedintii...