Discursul sustinut joi de presedintele Klaus Iohannis la Memorialul Victimelor Holocaustului a fost perturbat de un elicopter care a survolat la joasa inaltime zona in care se afla monumentul. Zgomotul elicopterului i-a atras atentie si presedintelui, care a ridicat ochii pentru a vedea ce il perturba.

Iohannis a sustinut, de la ora 10.00, un discurs in memoria victimelor Holocaustului din Romania, evrei si romi deportati si ucisi in anii '40. Discursul a fost sustinut cu ocazia Zilei Nationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania. Tot astazi, de la ora 12.00, Iohannis il primeste la Palatul Cotroceni pe presedintelui Parlamentului Israelian, Yuli - Yoel Edelstein.

Alocatiunea presedintelui Klaus Iohannis, sustinuta cu ocazia Zilei Nationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania:

"Astazi, cu prilejul Zilei Nationale de Comemorare a Holocaustului din Romania, aduc, in numele statului roman si al natiunii mele, un pios omagiu tuturor victimelor acestei mari tragedii a secolului XX. Cu inima stransa, dar cu mintea eliberata de prejudecatile unui trecut intunecat, ii amintim si ii omagiem pe toti cei care au cazut victime politicilor xenofobe, rasiste, antisemite si discriminatorii si ii onoram pe supravietuitori.

Pasesc astazi pe pietrele acestui impresionant Memorial pentru prima data ca Presedinte si sper ca viitorii sefi ai statului roman sa revina aici pentru a aminti tuturor ca Holocaustul este unic si nu poate fi uitat.

Acest loc nu a fost ales intamplator, ci in inima Bucurestiului si in preajma unei institutii publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul ca drama evreilor si romilor s-a produs in mijlocul societatii si de a accentua responsabilitatea statului roman in actiunile inumane savarsite, pe criterii etnice si de rasa, in anii celui de-al doilea Razboi Mondial. In timpul comunismului, romanilor li s-a ascuns insa aceasta parte a istoriei recente. Ororile erau doar ale inamicilor, iar responsabilitatea cadea aproape intotdeauna in sarcina acestora. Am fost asadar obligati sa invatam o istorie nesincera, nu sa descoperim si sa cunoastem adevarul cu toate fatetele sale.

In ultimul deceniu insa, Romania a ales sa infrunte irevocabil, cu luciditate si responsabilitate acest trecut dureros, sa si-l asume, sa il discute si sa il inteleaga. Este, cred, o forma de intelepciune si de tarie, nu de slabiciune.

Romania este astazi o tara care a facut progrese foarte importante in domeniul recunoasterii si asumarii Holocaustului. In consecinta, avem pe langa acest memorial si ziua legala comemorativa, cursuri consacrate, un manual dedicat pentru liceu, un institut specializat, iar documentele de arhiva privind genocidul evreiesc sunt la dispozitia tuturor celor interesati.

A fost un proces dificil, dar am aratat ca ne-am insusit intru totul lectia trecutului. Am ales sa fim vigilenti, sa prevenim si sa combatem orice forma incipienta de ura, discriminare si insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. Am ales cu responsabilitate sa aparam zi de zi libertatile civile, prin lege si prin apelul la justitie, nu doar prin carte. De aceea, va pot asigura astazi ca in Romania nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute in acei ani tulburi.

Doamnelor si domnilor,

Pentru noi, Transnistria din vremea razboiului este imaginea unui pamant indepartat, in care copii si batrani, femei si barbati nevinovati au fost deportati si obligati sa traiasca in ghetouri si lagare.

Inghetati pe campurile sterile, chinuiti de foame, epuizati de boli, haituiti si persecutati ori secerati de gloante, zeci de mii de oameni au pierit aici, intre 1941 si 1944, pentru unica vina de a fi fost evrei sau romi.

La mai bine de sapte decenii de la acele vremuri tragice, suferinta supravietuitorilor nu se poate sterge, durerea nu se poate stinge, iar ceea ce au pierdut nu poate fi vreodata recuperat. Putem sa facem insa altceva: sa nu lasam memoria lor sa dispara si sa construim o lume mai buna, in care libertatea si demnitatea fiintei umane sunt aparate si garantate fara rezerve.

Acum, cand mii de refugiati bat la portile continentului nostru, tentatiile populismului si rasismului risca sa renasca. Impreuna cu statele Europei, avem datoria de a le respinge. Sunt convins ca putem sa depasim impreuna aceasta situatie complicata si sa facem fata cu bine.

Doamnelor si domnilor,

Am spus inca de la inceput ca unul dintre obiectivele mandatului meu in privinta memoriei natiunii este sa apar amintirea victimelor Holocaustului.

Sunt constient ca este un demers complex si de durata, dar sunt convins ca rezultatele nu vor intarzia sa apara. Orice forme de intoleranta, rasism, ura si discriminare reprezinta amenintari la adresa democratiei.

De aceea voi continua sa apar acele modele si actiuni din societate care contribuie la promovarea responsabilitatii si tolerantei, non-discriminarii si respectului pentru demnitatea fiintei umane. Cred cu tarie ca actiunea de asumare a trecutului trebuie transformata in politica publica si sprijin pe deplin infiintarea unui Muzeu al Evreilor si al Holocaustului la Bucuresti.

Am anuntat recent lansarea unei largi consultari asupra educatiei si, in viitor, subliniez aici, aceasta va fi una din temele majore de dezbatere publica pe care le voi sustine.

Si in acest caz, al memoriei Holocaustului, educatia are un rol fundamental pentru insusirea valorilor democratice. S-au facut eforturi institutionale majore, dar exista inca tineri care nu au nici un fel de cunostinte despre Holocaust, despre ororile si erorile acelor ani, iar acest lucru trebuie indreptat.

Generatiile noi au datoria sa inteleaga si sa recunoasca tragedia Holocaustului si sa actioneze cu demnitate in fata istoriei pentru ca asemenea atrocitati sa nu se mai repete niciodata.

In final, imi exprim intreaga apreciere pentru activitatea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania ¬Elie Wiesel¬, care anul acesta implineste zece ani de existenta.

Dupa cum spuneam, Romania a facut pasi importanti in privinta asumarii si memorializarii Holocaustului, iar faptul ca reprezentantii atator autoritati si organizatii sunt impreuna este un semn ca solidaritatea in aceasta directie este una puternica si durabila.

Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnica in inimile noastre!

Va multumesc!"