Ambasada Frantei anunta ca a luat act de situatia judiciara actuala a lui Sorin Oprescu. "In virtutea deciziei finale a justitiei romane si in ipoteza in care domnul Sorin Oprescu ar fi sanctionat penal, Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare va declansa procedura" care poate duce la retragerea distinctiei Legiunea de Onoare, precizeaza Ambasada. Primarul suspendat al Capitalei a primit aceasta distinctie pe 12 martie 2015.

Sorin Oprescu, in catuseFoto: Mediafax

Comunicatul integral al Ambasadei Frantei din Romania:

Printr-un decret din data de 15 ianuarie 2015, semnat de Presedintele Republicii Franceze, distinctia de Cavaler al Legiunii de Onoare a fost acordata domnului Sorin Oprescu, cetatean roman, nascut la 7 noiembrie 1951 la Bucuresti. Aceasta distinctie i-a fost acordata cu ocazia unei ceremonii la Ambasada Frantei in Romania, in data de 12 martie 2015.

Domnul Sorin Oprescu a fost interpelat in data de 6 septembrie 2015 si se afla in arest preventiv.

Ambasada Frantei a luat act de situatia judiciara actuala a domnului Sorin Oprescu.

In virtutea deciziei finale a justitiei romane si in ipoteza in care domnul Sorin Oprescu ar fi sanctionat penal, Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare va declansa procedura prevazuta de articolul R. 135-2 din Codul Legiunii de Onoare si al Medaliei Militare.

Acest articol stipuleaza ca:

«Distinctia Legiunea de Onoare, acordata unui cetatean strain, poate fi retrasa in cazul in care acesta a comis acte sau a avut un comportament susceptibile de a fi declarate contrare onoarei sau de natura sa aduca atingere intereselor Frantei in strainatate sau cauzelor pe care Franta le sustine la nivel mondial.

Retragerea decoratiei se face, la propunerea Marelui Cancelar, in urma avizului Ministerului [francez] al Afacerilor Externe si al Consiliului Ordinului, prin decret al Presedintelui Republicii [Franceze]».

Amintim ca Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor DNA care il acuza ca pe 5 septembrie a primit in locuinta sa din Ciolpani 25.000 de euro de la subalternul sau Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, bani care ar proveni din acte de coruptie (sursa si detalii).