Romania va acorda un ajutor umanitar de urgenta Regatului Hasemit al Iordaniei, urmare a amplificarii crizei refugiatilor. In acest sens, Guvernul a aprobat miercuri o Hotarare prin care suplimenteaza bugetul Ministerului Afacerilor Externe din Fondul de rezerva bugetara cu suma de 1 milion de lei.

In cadrul convorbirilor avute cu prilejul vizitei la Bucuresti din 3 septembrie 2015 de vice prim ministrul si ministrul afacerilor externe si expatriatilor, Nasser Judeh, cu oficialii romani, ministrul iordanian a subliniat necesitatea sporirii asistentei financiare, informeaza Guvernul.

Prin aceasta masura, Guvernul Romaniei sprijina implicit comunitatile locale din Iordania in care sunt gazduiti cea mai mare parte din cetatenii sirieni aflati in Regat.

Peste 4 milioane de persoane din Siria au parasit teritoriul national pentru a se refugia, in principal, in statele vecine- Iordania, Liban, Turcia. In Iordania, sunt aproximativ 1,5 milioane de cetateni sirieni, la o populatie estimata la circa 8,1 milioane de persoane.

In plan politic, Iordania este unul din aliatii politicilor occidentale in Orientul Mijlociu si un promotor activ al luptei impotriva terorismului. Comunitatea euro-atlantica acorda o importanta majora mentinerii stabilitatii Iordaniei, avand in vedere ca se invecineaza cu zone afectate de criza.