Magistrati: Viitoarea salarizare a bugetarilor - in Romania ca in Congo

de CZ     HotNews.ro
Miercuri, 23 septembrie 2015, 14:33 Actualitate | Esenţial

 documente
(23 Sep 2015) PDF, 683KB
Proiectul viitoarei legi a salariilor bugetarilor, in forma actuala, poate genera disparitati intre reprezentantii celor 3 puteri in stat, asemanatoare cu cele din Republica Democrata Congo, acuza, miercuri, un judecator din Capitala, intr-un memoriu despre care sustine ca a fost semnat de peste 1.000 de judecatori si procurori din toata tara.

Dragos Calin, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, spune ca a strans, in numai doua zile, peste 1.000 de semnaturi de la magistrati din tara, pentru memoriul pe care il adreseaza Consiliuuil Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Guvernului Romaniei, Ministerului Justitiei, precum si Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

"Peste 1000 de magistrati romani, judecatori si procurori de la instantele si parchetele de pe tot cuprinsul tarii, protesteaza fata de problemele recurente in ceea ce priveste stabilirea si plata remuneratiei acestora, fata de lipsa de consultare a corpului magistratilor cu privire la Proiectul Legii de salarizare a personalului platit din fonduri publice, in privinta caruia sunt scoase in evidenta mai multe dezechilibre intre cele trei puteri (legislativa, executiva si judecatoreasca) raportat la cuantumul superior al indemnizatiilor recunoscute persoanelor care ocupa functii de demnitate publica alese sau numite (Presedintele Romaniei, presedintii camerelor Parlamentului, deputati, senatori, presedinti ai consiliilor judetene, prefecti etc.)", afirma Dragos Calin , intr-un comunicat remis HotNews.

Potrivit acestuia, singura echivalare salariala care poate fi impusa magistratilor este echivalarea cu indemnizatiile Presedintelui Romaniei, senatorilor, deputatilor si membrilor Guvernului, salarizarea avand in vedere tocmai exercitarea functiilor de putere constituita in stat, puterea judecatoreasca, egala cu puterea legislativa si puterea executiva.

"Altfel, s-ar putea genera situatii nespecifice unor societati democratice, exemplul cel mai elocvent fiind cel al Republicii Democrate Congo, unde indemnizatiile intre cele trei puteri sunt evident disproportionate, conform unui tabel reprodus in memoriu", avertizeaza judecatorul.

Potrivit acestuia, semnatarii memoriului considera ca o reala respectare a echilibrului puterilor in stat si o recunoastere efectiva a locului si rolului justitiei in statul de drept nu se pot realiza decat daca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in calitatea sa de reprezentant al puterii judecatoresti, va fi echivalat cu celelalte functii din cadrul puterii executive sau legislative (Presedintele Romaniei si presedintii camerelor Parlamentului).

De asemenea, judecatorul cu grad de curte de apel aflat intr-o functie de executie (cu gradatia cea mai mica posibil, in raport de vechimea necesara promovarii) nu ar trebui sa aiba indemnizatia bruta lunara mai mica decat media indemnizatiilor din autoritatile publice centrale ale puterii executive, deoarece are atributia de control in contencios administrativ asupra actelor acestora, mai vor cei 1.000 de magistrati, conform sursei citate.

Ei arata ca in forma actuala a proietului viitoarei legi a salarizarii bugetarilor, in cazul puterii legislative, grila privind functiile de demnitate publica alese incepe de la 14.680 de lei (senatori, deputati) si ajunge la 21.540 de lei (presedintii camerelor), acestia din urma aflandu-se pe acelasi nivel cu presedintele Romaniei. Media indemnizatiilor brute lunare din intreaga Anexa privind functiile de demnitate publica alese este de 18.238 de lei.

De asemenea, in cazul puterii executive, grila privind functiile de demnitate publica numite in cadrul Guvernului incepe de la 13.493 de lei (subsecretar de stat) si ajunge la 21.540 de lei (primul-ministru). Media indemnizatiilor brute lunare din intreaga Anexa privind functiile de demnitate publica alese este de 15548 de lei;

In schimb, in cazul puterii judecatoresti, grila privind functiile magistratilor (judecatori sau procurori) incepe de la 7.272 de lei (stagiar) sau 9.631 de lei (definitiv debutant), magistratul in functie de executie cu grad de curte de apel are indemnizatia de baza bruta de 12898 de lei, un judecator cu functie de executie in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu 15-20 ani vechime efectiva are o indemnizatie de baza bruta de 15.180 de lei.

Magistratii se mai plang ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu vechimea efectiva maxima va avea o indemnizatie bruta lunara de 16.410 de lei, inferioara indemnizatiei Presedintelui Romaniei sau celei a presedintilor camerelor Parlamentului (21.540 de lei).

Indemnizatia unui presedinte de tribunal cu 10-15 ani vechime in magistratura (13662 de lei) este inferioara celei a presedintelui consiliului judetean (14680 de lei), desi indemnizatiile lunare de baza ale acestora trebuie sa fie egale, indiferent de sporurile ce se pot adauga in ambele situatii, deoarece reprezinta functiile de varf la nivelul unui judet, judiciar - executiv - mai reclama judecatorii si procurorii semnatari ai memoriului, conform sursei citate.

Principalele revendicari ale semnatarilor memoriului:
 • 1. "Trecerea de indata a bugetului instantelor la titularul de drept al gestionarii bugetului puterii judecatoresti, respectiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie;
 • 2. Eliminarea de indata de catre Ministerul Justitiei a anomaliilor din sistemul justitiei legate de aplicarea dispozitiilor Legii nr. 71/2015 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice;
 • 3. Demararea de indata a unei consultari efective a corpului magistratilor cu privire la Proiectul Legii de salarizare a personalului platit din fonduri publice, de catre reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de catre Guvernul Romaniei, prin Ministrul Justitiei, in vederea eliminarii inechitatilor constatate;
 • 4. Implicarea imediata a Consiliului Superior al Magistraturii in obtinerea acestor rezultate, avand in vedere atributia sa de a apara corpul magistratilor si membrii acestuia impotriva oricarui act de natura sa aduca atingere independentei sau impartialitatii magistratului in infaptuirea justitiei ori sa creeze suspiciuni cu privire la acestea".


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

15582 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Melodie (Miercuri, 23 septembrie 2015, 14:48)

  TUPEU [anonim]

  Era o melodie "tupeu de borfas".

  Un magistrat are salariu de peste 7000 RON ca debutant in Romania si nu-i ajunge? Cu banii astia poti sa traiesti si in Cehia sau Polonia bine.

  Cand isi iau ultima pensie = 80% din ultimul brut (care e umflat puternic) le convine ...

  Dar nu-s prosti aia care cer.

  Pentru tineri: mergeti la drept sau medicina dentara daca vrei sa aveti bani.
 • +6 (8 voturi)    
  Seeeriioooos? (Miercuri, 23 septembrie 2015, 15:12)

  danila [anonim]

  Suplimentam cu :
  1. Demararea de indata a unei consultari efective a tuturor notarilor, executorilor, avocatilor, , ce alimenteaza contul Ministerului cu 40 %
  1' .Demararea de indata a Asociatiei Patronale, ai caror membri alimenteaza restul de 60 %.
  2. Implicarea imediata a Societatii civile (pana la referendum), pentru a consulta contribuabilii cu privire la suplimentarea bugetului !!!Deoarece, alti bani, nu mai sunt !

  3. Consultarea TUTUROR categoriilor de la 1, la 2 , precum si a tuturor magistratilor, pentru a sti cand incep sa plateasca retroactiv (macar pe ultimii 5 ani) contributiile la SANATATAE SI SOMAJ (CAS SI CASS).
  3'. Cand incep sa treaca la sistemul de asigurare de malpraxis ?
  3''. Cand incep sa plateasca dobanzi ca toata lumea la banci (iar nu cele stabilite de Stoica cu ... de 2,75 %!!!!)
 • +3 (5 voturi)    
  La cules de ... semnaturi, ca-i toamna bogata (Miercuri, 23 septembrie 2015, 15:14)

  Din Vacanta [anonim]

  Aha! De-aia pierd magistratii >3saptamani ca sa-mi dea mie termen la dosar, dupa ce mi-au cerut si le-am platit taxa de timbru, inainte ca la c... Abia au venit din vacanta si au plecat cu totii la cules de semnaturi. Despre termenele motivarilor, n-au nicio treaba, ti le dau cand nu mai folosesc la nimic.
 • +4 (6 voturi)    
  salarii magistrati (Miercuri, 23 septembrie 2015, 15:24)

  crisogonus [anonim]

  1. De ce magistratii nu au protestat pana acum fata de inechitatile din prezent in ce priveste salarizarea din sectorul public ?
  2. De ce magistratii au acceptat pana acum salarii "decente" in conditiile in care celelalte categorii de bugetari s-au multumit cu salarii modeste ?

  Este rusinos ce fac acum.
 • +3 (5 voturi)    
  cind o sa raspundeti pt deciziile luate? (Miercuri, 23 septembrie 2015, 15:27)

  mnicku [utilizator]

  civil, material si penal.

  Salariile voastre nu sint mici pt RO, insa nu va asumati nici o raspundere pt deciziile voastre ca si magistrati.

  Astept un raspuns d-le.... magistrat
  • +1 (3 voturi)    
   atunci cititi Legea 303 din 2004 (Miercuri, 23 septembrie 2015, 16:12)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   TITLUL IV - Răspunderea magistraţilor
   CAPITOLUL I - Dispoziţii generale

   Art. 93. - Magistraţii răspund civil, disciplinar, administrativ şi penal, în condiţiile legii.

   http://www.just.ro/Sections/SistemulJudiciar%C3%AEnRom%C3%A2nia/Legeaprivindstatutulmagistra%C5%A3ilornr3032004/tabid/279/Default.aspx

   Iar apoi poate va intrebati cum pot fi trasi la raspundere membrii puterilor legislative si executive pentru tampeniile facute, in conditiile in care ei isi aproba trimiterile in judecata in famiglie, conform imunitatii prost aplicate.
   • +1 (3 voturi)    
    E de forma! (Miercuri, 23 septembrie 2015, 19:33)

    Din Vacanta [anonim] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

    ... coada aia "in conditiile legii" e nebuloasa. Cazurile in care raspund nu vizeaza solutii gresite, amanari fara numar, motivari la Sfantu' Asteapta, si alte chichite judecatoresti. Sanctiunile de-acolo sunt pentru luare de mita (daca sunt prinsi), daca lipsesc de la sedintele de judecata, daca vin beti la sala, ...
 • +1 (3 voturi)    
  Cum scapam de coruptie (Miercuri, 23 septembrie 2015, 17:38)

  rica [anonim]

  Si 15000 de euro daca le dau la judecatori si la alti bugetari ,fenomenul coruptiei nu dispare din aceste institutii ale statului.
  • 0 (2 voturi)    
   evident (Joi, 24 septembrie 2015, 4:55)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui rica

   nivelul salariului reprezinta doar spaga minima. Faptul ca cer lefuri mai mari denota ca spagile sunt prea mici.
   Chiar si magistratii ce sunt acum Maica Tereza au un trecut in care nu exista vreunul care sa nu fi luat/cerut spaga sau sa nu fi facut un mic trafic de influenta, in esenta tot spaga, dar pe baza de troc si "onoare".
   Doar frica pazeste bostanaria si fara suplimente de pedeapsa de minimum 5 ani pt. functionari si 10 ani pentru alesi si magistrati, basca confiscari totale, nu se va ajunge nicaieri - ne vor calari pana la moarte.
 • +1 (3 voturi)    
  Nerusinare (Joi, 24 septembrie 2015, 10:00)

  Popescu [anonim]

  Multe am vazut la viata mea. Dar o asemenea marlanie nu-mi inchipuiam sa vad si sa aud. Pai bine mai, ceata celor o mie si cati veti mai fi, nu va ajunge ca v-au fost facute salarii si pensii inzecite fata de omul de rand? Iar voi ce ati dat in schimb mai nesatuilor si imbuibatilor? Voi nu faceti parte din societate asta? Credeti voi ca sunteti geniile acestui popor si el trebuie sa stea aplecat in fata poftelor desantate ale voastre? Ar trebui sa fiti remunerati pe masura realizarilor voastre de doi bani... si nu pentru actiuni in forta televizate si mediatizate prin orice mijloace, fara o finalitate concreta de recuperare a prejudiciilor..Mie sila...
  • 0 (0 voturi)    
   so lameee (Marţi, 6 octombrie 2015, 0:40)

   anonymus [anonim] i-a raspuns lui Popescu

   sa inteleg ca nu esti deloc impresionat de actiunile justitiei din ultimii ani. zeci de politicieni condamnati , premierul romaniei trimis in judecata , si alte sute de grupuri infractionale specializate pe infractiuni de coruptie destructurate . nu stiu daca tu vreodata in viata ta te asteptai ca personaje gen udrea miron mitrea , relu fenechiu , alina bica , hrebenciuc , dorin cocos , oprescu si multi altii sa fie chemati sa dea socoteala ...va bucurati cu totii cand vedeti unul de-asta de neatins ca este saltat dar cand este vorba sa recunoasteti meritele magistratilor spuneti ca au pretentii nejustificate ... sunt convins ca ai un nivel scazut de inteligenta, n-ai avut rezultate deosebite la scoala si acum ai un job potrivit cu cunostintele tale duci o viata mediocra, si pt simplul fapt ca niste oameni care au o pregatire temeinica si care au sustinut unele dintre cele mai grele examene existente in tara asta , care traiesc sub un stres continuu si o responsabilitate enorm , presiuni politice etc indraznesc sa-si ceara drepturile brusc iti aduci aminte ca duci o viata mizera plina de frustrari iar altii care au depus eforturi colosale nu ar avea dreptul sa culeaga roadele acestei munci. sunt indreptatiti sa ceara salarii cel putin la fel de mari ca ale inaltilor demnitari pt a exista cu adevarat justitie independenta in tara asta
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 1:05)

    ion [anonim] i-a raspuns lui anonymus

    Cu tot respectul cuvenit , arestarea persoanelor numite este un lucru perfect normal si obisnuit , trebuie sa fie o normalitate , nu o exceptie , asa ca va rog nu aveti pretentia de a fi ridicati pe un piedestal, Intr-o alta ordine de idei nu dreptul este cea mai grea facultate si nici cu numarul cel mai mare de ani de studiu , nici pe departe , mai exista o alta categorie profesionala care are dublu ca si numar de ani de scoala , au dat cu siguranta un numar mult mai mare de examene si chiar au dat cel mai greu examen ( nu zic care) , nu unul dintre cele mai grele. Si cu toate acestea nu beneficiaza dupa zeci de ani de experienta de nici macar jumatate din venitul unui magistrat debutant. In ceea ce priveste stresul si responsabilitatea , nici la acest capitol nu magistratii sunt fruntasi , Va salut si va doresc numai bine.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă