Politistii fac perchezitii la firmele lui Abdullah Atas, acuzat de omor dupa ce a intrat cu masina in politistul Gheorghe Ionescu, urmand sa fie dus la audieri, impreuna cu alti administratori de firme cercetati pentru evaziune de 1,5 milioane de euro, informeaza Mediafax.

Anchetatorii au descins la 12 adrese din Bucuresti si Ilfov, printre care domiciliile suspectilor si ale asociatilor unor firme fantoma, precum si sediile firmelor vizate in cauza si punctele de lucru ale acestora.

Surse din Politie au declarat ca printre firmele perchezitionate este si cea a lui Abdullah Atas, Atas Light, care are mai multe magazine cu corpuri de iluminat.

La finalul perchezitiilor vor fi duse la audieri 18 persoane, pe numele carora au fost emise mandate de aducere, fiind cercetate pentru evaziune fiscala. Suspectii vor da declaratii in fata anchetatorilor la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 5, dosarul fiind instrumentat de Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Abdullah Atas va fi si el audiat in acest dosar, urmand sa fie scos din Arestul Politiei Capitalei si dus in fata anchetatorilor, in dosarul de evaziune fiscala, au precizat surse din Politie.

"Ofiterii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice - Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, instrumenteaza un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, fata de cinci cetateni turci, administratori a trei societati comerciale, ce detin o pozitie importanta pe piata romaneasca, in comertul cu obiecte si corpuri de iluminat", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, cei cinci administratori de firme au introdus in tara, din spatiul extra si intracomunitar, cantitati importante de obiecte si corpuri de iluminat, pe care le-au vandut atat catre alti distribuitori cat si prin intermediul magazinelor proprii, situate in Bucuresti si Ilfov.

"Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit si a TVA aferente veniturilor realizate, suspectii au creat circuite comerciale fictive, inregistrand in contabilitate cheltuieli nereale, reprezentand fie achizitii de la firme cu comportament de tip fantoma, fie achizitii supraevaluate, ale intregului fond de comert, al unor societati controlate prin interpusi si aflate in insolventa sau lichidare", a precizat Politia Capitalei.

Firmele fantoma erau administrate de persoane de conditie modesta, fara studii, unele dintre acestea avand sediul in comuna Sintesti, judetul Ilfov si fiind implicate si in alte scheme evazioniste.

In cinci ani, in contabilitatea societatilor vizate au fost inregistrate facturi fiscale fictive in valoare de peste patru milioane de euro, fiind produs un prejudiciu bugetului de stat de 1,5 milioane de euro, sustin anchetatorii.

Omul de afaceri turc Abdullah Atas a fost arestat preventiv in 3 august, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzat de omor calificat, dupa ce, in 2 august, a intrat cu masina in politistul Gheorghe Ionescu, de la Brigada Rutiera a Capitalei, acesta decedand dupa aprtoape trei saptamani, din cauza multiplelor traumatisme suferite. Anchetatorii au stabilit ca Abdullah Atas avea, la momentul accidentului rutier, o alcoolemie de 1,65 la mie si mergea cu 180 - 200 de kilometri la ora.