Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, semnarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperarii in prevenirea si combaterea infractiunilor grave. Documentul va fi parafat, din partea Guvernului Romaniei, de catre viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. Prin incheierea acestui Acord, Romania indeplineste inca un criteriu tehnic avut in vedere de exigentele Programului Visa Waiver, in procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in SUA, informeaza Guvernul.

Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA va reglementa, pe baze juridice, cooperarea si prevenirea, descoperirea si investigarea infractiunilor grave, a infractiunilor de terorism si asigurarea schimbului de informatii intre autoritatile cu atributii in acest domeniu din cele doua tari. Potrivit documentelui, cele doua parti vor asigura disponibilitatea datelor de referinta pentru sistemele nationale automatizate de identificare a amprentelor, create in vederea prevenirii si cercetarii infractiunilor. Fiecare parte va autoriza punctele nationale de contact ale celeilalte parti sa aiba acces la datele de referinta in fisierele lor de date ADN, in vederea cercetarii infractiunilor grave.

Domeniul de aplicare al Acordului cuprinde fapte ce constituie o infractiune pasibila, potrivit legislatiilor nationale ale Romaniei si SUA, de o pedeapsa privativa de libertate al carei maxim este mai mare de un an sau o pedeapsa mai grava.

Incheierea acestui Acord este in concordanta cu obligatiile juridice, angajamentele internationale asumate de Romania, precum si cu legislatia nationala.