Reportaj HotNews.ro

O incursiune intr-un centru de azilanti din Bucuresti/ Cum spune ca traieste un refugiat nimerit din greseala in Romania

de Adina Florea, Mihai Ivascu     HotNews.ro
Luni, 7 septembrie 2015, 12:15 Actualitate | Esenţial


Centrul de cazare
Foto: Hotnews
In Romania sunt sase centre de azilanti: la Bucuresti, Galati, Timisioara, Radauti, Maramures si Giurgiu. Cel din Bucuresti este plasat in Fundeni, intr-un fost bloc de nefamilisti. Se distinge de blocurile din cartier prin gardul de beton de doi metri, grilajele de la geamuri si o pancarta a ministerului de interne agata la intrare. Hotnews a fost la acest centru de cazare din Bucuresti si va prezinta in continuare marturia unei solicitante de azil din Armenia, situatia din centru si cum a ajuns in Romania intr-un container pe Marea Neagra. Ce ofera statul roman prin lege solicitantilor de azil si care este situatia reala, relatata de catre o persoana in aceasta pozitie.

Zeci de mii de refugiati asalteaza granitele Uniunii Europene, insa Romania inca nu a intrat pe harta exodului. Dezbaterea la zi se poarta in jurul cotelor de refugiati. Nu se stie cat va reveni Romaniei. Inainte de a afla o cifra oficiala, marea intrebare este cum sunt gestionati in prezent azilantiii aflati deja pe teritoriul tarii? Asta ca sa stim daca putem mai mult.

Tara noastra adaposteste deja cateva mii de refugiati. 913 persoane au solicitat azil doar in primele sapte luni ale anului 2015. Acestora li se adauga 3.373 de solicitanti de azil pentru 2013-2014, potrivit unui raspuns al Comisariatului Natiunilor Unite pentru Refugiati din Romania (UNHCR) la o solicitare Hotnews.

In Romania exista sase centre pentru cazarea solicitantilor de azil, care pot gazdui pana la 960 de refugiati, potrivit informatiilor prezentate pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI). In raspunsul UHCR, se mai arata ca refugiatii pot fi gazduiti pentru o perioada de doar 6-9 luni.
 • Cum arata centrul de refugiati din Bucuresti
La jumatate de ora de Obor, se zareste,  pe strada Vasile Stolnicul, intr-un cartier de blocuri murdare, un gard de doi metri care inconjoara o cladire alba de patru etaje. Tencuiala se scorojeste pe alocuri, iar ferestrele sunt acoperite cu grilaje in spatele cladirii. In partea din fata, ferestrele sunt larg deschise, cateva perdele atarna pe ici pe colo, iar pe un singur pervaz, undeva la etajul trei, sta un ghiveci cu flori rosii.

Un fost camin de nefamilisti, Centrul regional de cazare pentru solicitantii de azil din Bucuresti a fost inaugurat in 1999 si are o capacitate de 320 de locuri. Un locuitor din zona ne marturiseste ca imobilul nu a mai fost renovat in ultimii 15 ani. Putin var a fost aruncat pe zidurile cladirii chiar inainte de sosirea echipelor de filmare de la televiuni, a sustinut acesta.

O armeanca abia trecuta de adolescenta, care isi spune Lili, sta pe banca din fata cladirii si incearca sa foloseasca un vechi Nokia, intarit cu scotch.

Pe masa zace o punga cu lipii libaneze, lasate mai devreme la centru de un sponsor afgan. Mancarea primita de la donatori musulmani ii ajuta pe solicitantii de azil si refugiatii din centru sa supravietuiasca. Refugiatii primesc doar 54 de lei pentru a se hrani timp de doua saptamani, sustine Lili.

Legea o confirma, partial. Potrivit unei hotarari a guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 122/2006, solicitantii de azil beneficiaza, la cerere, de hrana in limita sumei de 3 lei pe zi si de alti 60 de bani (saizecidebani) zilnic, pentru alte cheltuieli.

Pe de alta parte, in ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 121 din 30 iulie 2014 se arata ca persoanele cazate in aceste spatii ar trebui sa beneficieze de hrana calda sau rece, de 3 ori pe zi, in limita normelor de hrana stabilite prin lege. Potrivit legii, fiecare strain, care locuieste in centrele pentru refugiati, ar trebui sa beneficieze de o norma de hrana echivalenta a 3.645 de calorii.

Lili este in Romania din octombrie 2014. Locuieste in centrul de cazare din Fundeni din martie 2015. “Pe mare am venit.  Am plecat din Turcia. Mama a murit anul trecut, avea 36 de ani”, isi incepe Lili povestea. A plecat din Armenia dupa moartea mamei sale si arestarea tatalui.

Inainte de a ajunge in Romania, Lili a locuit cateva luni in Turcia. Cateva rusoaiece ar fi indemnat-o sa-si continue drumul spre Europa. „Nu am căutat să vin aici, dar a zis la mine cineva <<Eh, esti handicapat, ce  sa faci in Turcia. Du-te la Grecia, Europa e mai bine, faci bani>>. M-am urcat in vapor si am ajuns in Romania”, povesteste Lili. Ea s-ar fi urcat intr-un container cu alte 30 de fete, iar cand au ajuns in portul din Costanta a coborat de pe vas fara sa stie exact unde a nimerit. Fetele din container si-au continuat drumul spre Grecia, iar Lili recunoaste ca nu stie care a fost soarta lor. A intrat intr-o bezinarie din Constanta, unde a aflat ca a ajuns in Romania. Armeanca a decis sa vina in capitala. Ajunsa in Gara de Nord, a fost ridicata de catre politie si trimisa la ambasada. Pentru ca era minora, Lili a ajuns in centrul de copii Pinocchio: “La caminul de copii m-am plans. Doar copii negri si tigani. Am zis, oh, unde am ajuns. Dar n-a fost chiar rau. Acolo e mai bine decat aici in camin“, spune Lili.

Armeanca face mereu comparatie intre situatia din caminul de copii, unde a fost cazata pana in martie, cu cea din centrul pentru solicitantii de azil din Fundeni: “Aici, foarte urat. Cand am venit mi-au dat camera, peretele era negru si scrisori in araba. Urat, nici becuri, nici nimic. Eu am cumparat vopsea, becuri, tot. Am pus musama la masa. Scaunul a fost rupt, tot. N-avem voie televizor, calculator in camera. Dar cei care sunt refugiati au voie, pentru ca platesc 80 de lei chirie. Asa este. Si nu dau mancare. Azi a venit un sponsor afgan, a adus niste lipii libaneze. Alteori vin oamenii de la moschei, nu stiu cum li se zice, musulmanii, si aduc o data pe saptamana niste carne, lipii sau alte produse”, povesteste armeanca.

Legal vorbind situatia nu ar trebui sa arate deloc asa cum o descrie Lili. Un ordin al Ministerului Afacerilor Interne specifica clar faptul ca “in spatiile de cazare ale strainilor se asigura conditii corespunzatoare de iluminat, caldura, aerisire si salubritate”. Ba chiar se merge pana in amanunt in unele privinte, iar actul normativ specifica ca intre paturi trebuie sa existe o distanta de minimum 50 de cm intre ele si un culoar pentru evacuarea camerei in caz de urgenta de 1-1,5 metri in dreptul usii.

Intrebata cum reusesc sa supravietuiasca cu doar 54 de lei la doua saptamani pentru hrana, Lili marturiseste  ca din mila altora. "Un om batran din Irak imi da tigari si cumpara mancare de la Lidl, ce am voie sa mananc. Nu am voie sa mananc de toate, am probleme cu sanatatea.  Nimic, nici ajutor, nimic. Se da pentru doua saptamani, pentru solicitantii de azil, 54 lei pentru doua saptamani. Si mancare, haine, dero, sampon. Nu ajunge. O data pe luna dau un pumn de dero. Eu pun o data la spalat si termin. Doua sapunuri, pentru corp si pentru spalat haine, nu ajunge . Si o data pe luna, la fel, pasta de dinti, dar asta cate trei luam. Asta nu ajunge”, sustine Lili.

Azilantii primesc permis de munca doar atunci cand cererea de azil li se aproba ori primesc statutul oficial de refugiat, sau la un an de la depunerea solicitarii de azil. Lili sustine ca multi solicitanti de azil sunt obligati sa munceasca la negru pentru a se intretine.

Acuma nu mai lucrez pentru ca seful meu, armean, a vandut magazinul de la Piata Obor. Dupa 28 octombrie 2015 primesc permis sa lucrez. Si dupa asta, mi-au zis cei de la o asociatie ca au nevoie de traducere in limba rusa”, sustine Lili, care vorbeste rusa, armeana, georgiana si putina romana.Lili povesteste ca in camin este mizerabil. Cei cazati trebuie sa faca curat, insa nu li se ofera produse de curatenie. “Este o bucatarie pentru toti, dar e mizerie rau, asta e bucataria din dreapta, la etaj. Bucataria din stanga, care inainte a fost inchisa, acuma doua luni a venit familie mare din Ucraina, care stau cu mine pe hol, si au deschis bucataria. Dar acolo face doar Ucraina mancare si eu. Restul nu intra. Noi am facut totul curat, acum e la fel ca noua, totul era negru atata (si arata doua degete). Totul era cu ciuperci. Tot noi am facut curat. Si de la banii nostri, ca iti dau un pic de dero si n-ai cum sa speli.

Caminul nu este plin de refugiati din calea razboiului din Irak sau Siria. “Sunt din Ucraina doar o familie, armean doar eu, un domn batran din Georgia si in rest sunt africani, afgani si nu stiu, arabi, nu stiu de unde, si una familie din Siria si una familie Irak”, sustine Lili.

Nu vrea sa plece in Europa Occidentala. Se teme ca acolo nu isi va gasi locul ori ca va fi trimisa inapoi in Romania, unde o va lua de la capat, in plus, prefera vremea din Romania, caci ii aminteste de Armenia. “Toti imi spun ca au plecat multi in Germania, in Franta, dar eu nu vreau sa plec pentru ca a fost si o familie de refugiati aici care a plecat in Germania luna trecuta si au stat pe aeroport in puscarie si i-au trimis inapoi”, povesteste tanara armeanca.

Lili sustine ca are probleme de sanatate, fiind internata in trecut la spitalul Floreasca, dar se plange ca nu primeste ajutor medical de la camin. O ajuta un ONG care vine in centru pentru a distribui medicamente si pentru a oferi servicii medicale rezidentilor centrului. "Doua saptamani nu am avut tratament pentru astm, dupa doua saptamani mi-au adus. Eu ce fac doua saptamani, cand eu am criza de astm pot sa mor”, povesteste Lili.

Atât legea nr. 122/2006 privind azilul in Romania cat si celelalte hotarari si ordine care vin in completarea actului normativ prevad faptul ca "străinii cazaţi în centre au dreptul de a primi gratuit asistenţă medicală primară şi tratament corespunzător, asistenţă medicală spitalicească de urgenţă, precum şi asistenţă medicală şi tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care le pun viaţa în pericol, prin sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.

“Aici in Romania vin bani pentru noi refugiatii, dar nu ajung la noi. Noi primim de la statul roman doar 3 lei pentru mancare”, sustine armeanca.
 • Guvernul se pregateste sa mareasca alocatia de hrana de la 3 lei la 10 lei
In ultimul buletin al Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) se arata ca in domeniul azilului au fost inregistrate cu 12% mai multe solicitari fata de anul 2014, “mentindunu-se trendul multianual ascedent”. Potrivit IGI, cei mai multi solicitanti de azil provin din Siria, Afganistan si Irak.

Inspectoratul General pentru Imigrari, aflat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, este institutia care gestioneaza situatia strainilor ajunsi in Romania pe cai legale sau ilegale.

IGI administreaza 6 centre de primire  a refugiatilor, aflate in Bucuresti, Galati, Timisioara, Radauti, Maramures si Giurgiu.

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, publicat pe 20 iulie pe site-ul MAI, guvernul intentioneaza sa mareasca alocatia de hrana a solicitantilor de azil de la 3 lei pe zi pana la 10 lei si suma acordata de stat pentru alte cheltuieli de la 60 de bani la 6 lei pe zi, suma care ar trebui sa acopere cheltuielile cu transportul local, serviciile culturale, presa, serviciile de reparatii si intretinere, dar si cheltuielile cu produsele de igiena persoanala.

In acelasi proiect se arata ca guvernul vrea sa micsoreze norma de hrana pentru azilatii cu varsta de peste un an de la 3.645 de calorii la 2.400 de calorii.

"Solicitantul de azil beneficiaza, la cerere, de hrana in limita sumei de 10 lei/persoana/zi, de imbracaminte in limita sumei de 67 lei/persoana/sezon vara si de 100 lei/persoana/sezon iarna si de alte cheltuieli, in limita sumei de 6 lei/persoana/zi reprezentand cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparatii si intretinere, cheltuieli cu produse de igiena personala”, se arata in proiectul de Hotarare.

In nota de fundamentare a proiectului normativ se arata ca majorarea limitelor de bani acordate solicitantilor unei forme de protectie, aflati in centrele de cazare din subordinea IGI, sunt generate de aliniera la standardele europene pe linia conditiilor materiale de primire a imigranitilor.

Documentul mai arata ca guvernul va cheltui in 10 luni, odata cu operarea majorarilor, aproape 5.000 de lei pentru asigurarea hranei si a necesarului de imbracaminte pentru fiecare azilanat. Din calculele executivului reiese ca pentru punere in aplicare a hotararii in acest an se vor cheltui de la bugetul de stat aproape 800 000 de lei in plus, pentru efectuare majorarilor, calculul fiind facut pentru 400 de solicitanti de azil.

De notat este faptul ca guvernul estimeaza ca se vor cheltui 7 milioane de lei pentru intretinerea refugiatilor in anul urmator. Executivul a efectuat calculul luand in considerare un numar de 1.200 de solicitanti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

45524 vizualizari

 • +21 (35 voturi)    
  "cum traieste"?! (Luni, 7 septembrie 2015, 12:40)

  lili [anonim]

  Eu ma mir cum supravietuieste...
  Doamne fereste, pai cum sa vrea imigrantii amarati de soarta sa ramana in Romania?!
  Isi risca vietile ca sa ajunga in Romania in asemenea conditii?!
  • +21 (25 voturi)    
   ... (Luni, 7 septembrie 2015, 13:03)

   John Doe [anonim] i-a raspuns lui lili

   Sa vezi ce era in Bulgaria acuma un an. Satele de tigani din Romania pareau a lux pe langa ce era acolo.
 • +21 (37 voturi)    
  Trist ce sa spun (Luni, 7 septembrie 2015, 12:46)

  tavyy [anonim]

  Foarte trist. Pentru acesti oameni nu s-ar face proteste de sustinere si de ajutorare. Insa pt cei cu iPhone si cu incaltaminte Nike imediat se mobilizeaza lumea.
 • -5 (37 voturi)    
  haha (Luni, 7 septembrie 2015, 12:58)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  faceti si un reportaj la tara prin dolj...acolo nu primeste nimeni nimic si nu-s in stare nici sa cultive mare lucru prin curte...hai sa plangem dupa toti plimbaretii de profesie de prin tot caucazul, orient sau africa aiurea!
  • +11 (23 voturi)    
   La voi la tara, prin Dolj (Luni, 7 septembrie 2015, 14:16)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   ati incercat sa munciti? Stiti voi, activitatea aia, care iti aduce de mancare ?
   "nu primeste nimeni nimic" ? Pe bune, mai parazitilor ?
   • -2 (6 voturi)    
    Unde sa munceasca? (Luni, 7 septembrie 2015, 20:58)

    Si totusi [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

    Majoriatatea "imigrantilor" din centrele romanesti nu au scoala, nu stiu limba, sunt batrani sau bolnavi. Unde sa munceasca?
    Cei smecheri si-au deschis case de schimb valutar ( sunt vreo 2 numai pe strada mea) sau fac bisnita.
   • +3 (3 voturi)    
    Parazit esti tu (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:34)

    mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

    cand vrei sa ajuti o armeanca, ei joaca fo tbal , dau concerte traiesc aproximativ bine, iar cei nemultumiti fug in UE. Saracii si bolnevii nostri sunt etichetati de un nerusinat ca tine drept paraziti. Tu esti un parazit pe munca pensionarilor care au construit tara asta...
    • 0 (2 voturi)    
     Da, saracii sa munceasca (Marţi, 8 septembrie 2015, 16:47)

     Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

     E plina tara asta de sate intregi, pline de "saraci", care asteapta sa primeasca ajutorul social, in loc sa puna mana la munca. Vrei sa-ti dau exemplul cu cei care au primit de munca la o fabrica de confectii si au zis ca e prea putin, mai bine ajutor social si toata ziua la birt ?
     http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Iasi/Stiri/Mai+bine+saraci+decat+sa+munceasca+Intr-o+comuna+din+Botosani+as
     Sa nu-mi zici ca in Dolj sta lumea la coada sa dea cu grebla sau sa sape un sant.
 • +13 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 septembrie 2015, 13:02)

  [anonim]

 • +28 (30 voturi)    
  Marturie (Luni, 7 septembrie 2015, 13:17)

  Anna O. [utilizator]

  Am tratat mai multi pacienti din Centrul de refugiati din Timisoara. Erau de fiecare data, indiferent de ora, zi sau noapte, insotiti de un cadru medical, de cele mai multe ori medic. Li se deconta orice investigatie necesara, care nu se putea face in laboratorul nostru, intr-unul privat. Deasemenea li se cumparau medicamentele, unele de negasit in farmacia spitalului. Ni se spunea de la inceput ca se va deconta orice cheltuiala necesara si asa se si intampla. Impresia mea era ca era vorba de statul roman si nu de un ONG.
  Oricum asistenta medicala a acestor oameni era incomparabila cu cea a cetateanului de rand, platitor de taxe.
  Repet, nu sunt sigura daca era statul sau un ONG, dar as opta pentru prima varianta.
  • +5 (13 voturi)    
   Statul, probabil (Luni, 7 septembrie 2015, 14:19)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui Anna O.

   care apoi se deconteaza cu ONU, UE sau UNHCR.
  • -18 (18 voturi)    
   da? (Luni, 7 septembrie 2015, 14:43)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui Anna O.

   manca-ti diurna si taci
   • +18 (18 voturi)    
    Care diurna? (Luni, 7 septembrie 2015, 16:05)

    Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui stefan

    Stimate domn, pacientii din Centrul de refugiati erau adusi la spitalul de stat in care lucrez. Unde primesc salariu si nu diurna. Va rog sa fiti mai explicit, ca nu va inteleg comentariul.
    Nu am facut altceva decat sa descriu realitatea.
 • +11 (23 voturi)    
  Moscheia (Luni, 7 septembrie 2015, 14:08)

  smc [utilizator]

  Moscheia din Bucuresti va fi, in primul rand, un instrument de convertire la islam a saracilor.

  Va avea o cantina sociala, care pare o idee buna, nu-i asa?

  Doar ca aceia care o sa manance acolo vor fi convertiti la islam. Nu e greu deloc.

  Vorbim de persoane fara educatie, amarasteni usor de influentat.

  Apoi vor trebui bagate si ore de islam in scoli, nu? Ca o sa apara cereri.

  Iata ce probleme noi o sa avem in Romania, ca nu erau destule alea clasice.
  • +11 (13 voturi)    
   cantina sociala ? (Luni, 7 septembrie 2015, 15:08)

   dan2 [anonim] i-a raspuns lui smc

   Pare o idee buna pentru biserica ortodoxa romana....
   • +15 (17 voturi)    
    chiar e o idee buna! (Luni, 7 septembrie 2015, 16:33)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui dan2

    dar bor are cheltuieli mari! Catedrala + 56000 de popi! de unde bani si pt saraci!
    Plus cheltuieli cu patriarhia si toti arhiereii. Mai ales ca postul se tine numai cu produse bio ca sa fie cu adevarat curat. Si cu maicute sprintare... Amin!
    • 0 (0 voturi)    
     sipt investitii :-) (Marţi, 8 septembrie 2015, 22:33)

     aaa [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     tocmai ce au cumparat o hidrocentrala cu 1.7 milioane lei (aprox. 400 K euro)

     :-)
  • -2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 septembrie 2015, 9:02)

   [anonim] i-a raspuns lui smc

 • -1 (29 voturi)    
  Cam atit despre ospitalitatea romanului (Luni, 7 septembrie 2015, 14:17)

  Trojan.H [utilizator]

  Imi este rusine citeodata ca sunt roman. Parca din ce in ce mai des de la o vreme.
  Din spaga pe care o ia Oprescu intr-o luna traiesc toti refugiatii din Romania in conditii de lux.
  • +3 (17 voturi)    
   Sa nu iti fie (Luni, 7 septembrie 2015, 19:20)

   NituCt [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   Tu nu ești roman; est doar un "cal troian" parșiv si care dorește distrugerea Europei.
   Esti liber sa pleci.
 • +10 (14 voturi)    
  mda (Luni, 7 septembrie 2015, 14:42)

  iddj [anonim]

  Imi pare rau de mica refugiata...ce sa spun ?ca statul roman da alocatie 80 ron pe luna alocatie pt un copil roman(asta ca pina acum era 40 lei)..ca la stat sint bugetari care cistiga lejer peste 20000ron(doar ca muta o hirtoaga sau si au pus un epolet pe umar)...ca sint pensii de 30000ron pt mafiotii care au penetrat statul si acum se identifica cu el...imi pare rau da a sarit din lac in put
 • +8 (24 voturi)    
  "sa-i ajutam" (Luni, 7 septembrie 2015, 14:48)

  ME [anonim]

  Eu zic sa se duca la ei in tara si sa lupte pentru drepturile omului, vad ca le place in Europa unde aceste drepturi se respecta.

  In alta ordine de idei, din banii cui sunt intretinuti acesti oameni?
 • +12 (12 voturi)    
  Hoţii (Luni, 7 septembrie 2015, 15:28)

  Rapcea Mihai [anonim]

  Vă daţi seama cum se fură în sistemul de la Oficiul Român de Imigrări ? Mai rău ca la cantinele de la cămine. DNA-ul ar trebui să se sesizeze si acolo
 • +11 (21 voturi)    
  Sa-mi fie mila? (Luni, 7 septembrie 2015, 15:46)

  trist [anonim]

  Stiti cit are mama mea pensie? 400 lei pe luna, asta ar veni cam 13 lei pe zi. Se poate trai cu 13 lei pe zi?
 • +12 (12 voturi)    
  Centrul pentru refugiati de la Timisoara (Luni, 7 septembrie 2015, 15:56)

  dan [anonim]

  Centrul de refugiati din Timisoara e lux! Nu stiu cum sunt celelalte, dar in orasul de pe Bega refugiatii duc o viata de lux comparativ cu cea a aurolacilor autohtoni.
 • +7 (11 voturi)    
  Bun venit in confortul comunist (Luni, 7 septembrie 2015, 16:12)

  emil bobu [utilizator]

  in care traiesc milioane de romani.
 • +11 (13 voturi)    
  In 1944 (Luni, 7 septembrie 2015, 16:40)

  Mache [anonim]

  cand Basarabia a fost luata de URSS mii de basarabeni s-au refugiat in Romania. Noi am primt in casa in care locuiam cu chirie o familie formata din trei persoane (doi adulti si un copil) care au stat mai bine de un an la noi fiind intretinuti de parintii mei din salariile lor modeste (contabil si profesor).
  In 1946 cand a fost foametea din Moldova am primit in casa un baiat de cca. 10-12 ani care a stat la noi aproape un an dupa care a fost luat inapoi de parinti.
  Dar toate aceste actiuni s-au facut PE BAZA DE VOLUNTARIAT!!nu a venit nimeni sa ne oblige sa ajutam un anumit numar de persoane, iar cand situatia s-a reglementat AU PLECAT SINGURI multumind pentru ajutorul dat.
  Aici este marea diferenta precum si faptul ca erau romani in suferinta.
  Nu uitati cum au fost tratati romanii fugiti in strainatate inainte de 1989 - LAGAR DE TRIERE si apoi DESCURCATI-VA CUM PUTETI!
 • +6 (10 voturi)    
  OH . (Luni, 7 septembrie 2015, 17:49)

  letsoc [anonim]

  Bai vere de ce nu ati scris pana acum despre situatia din aceste centre ? Ziaristii lui peste . NC .
  • +5 (5 voturi)    
   Nu vor să deranjeze escrocii. (Luni, 7 septembrie 2015, 18:43)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui letsoc

   Corpul de Control al premierului se ocupă de răfuieli politice,iar ONG-urile care militează pentru drepturile omului se ocupă să substituie banii primiți.Pentru armeanca amintită l-aș aminti pe Vosganian.Presupun că și Parlamentul are vreo comisie care se ocupă de refugiați,dar,dacă nu-i întreabă nimeni,nu fac nimic.
 • +4 (4 voturi)    
  Ce oras este Maramures? (Luni, 7 septembrie 2015, 21:34)

  papi [anonim]

  Ce oras este Maramures? Ca restul nici judete nu sunt toate, nici orase. Atunci?
  • +2 (2 voturi)    
   E la Șomcuta Mare, 10-15 km de Baia Mare (Marţi, 8 septembrie 2015, 0:28)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui papi

   N-a auzit nimeni de Șomcuta Mare, unde e centrul pentru refugiați. De-aia preferă să spună Maramureș.
 • +5 (7 voturi)    
  REFERENDUM (Luni, 7 septembrie 2015, 23:26)

  Samuel Iosif [anonim]

  I-auzi draga 3645calorii? Pai romanul de rand care munceste nu mananca atat.
  Deci vedeti ca o sa mareasca Alocatia de Refugiat , deja de la 3 Ron la 10 ROni/zi , deci aveam dreptate cum o sa apara noii teleghidati "refugiati" cum pretentiile acestora vor fi ca Statul Roman sa le dea aceleasi alocatii ca in Germanica, Francia etc.
  Romani nu va lasati pacaliti! Banii aceia nu vor veni de la UE, vor fi din o mica crestere la impozite, o mica alta taxa inventata.
  Iesiti in strada sa cerem REFERENDUM si apoi vom vedea ce si cum.
  A,in caz ca va fi sa fie REFERENDUM inscrieti-va sa supravegheati centrele de votare, numaratul buletinelor , ca REFERENDUMUL sa fie si valid, caci mai marii din UE vor face tot posibilul sa fie un rezultat in favoarea lor si nu vrerea poporului.
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 septembrie 2015, 0:19)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   Ei Cine? (le indeasa banii?) (Marţi, 8 septembrie 2015, 0:51)

   nomaulici [anonim] i-a raspuns lui

   sefii Mass-Mediei si Bancilor si cei de ii teleghideaza de la inceputul anului pe acesti "refugiati" spre Europa sa o distruga. A fost o mica pauza pe perioada haosului cu GRECIA apoi, iar au reluat teleghidarea islamistilor spre Europa.
   Sa cerem REFERENDUM daca vrem sau nu "refugiati" in Romania.
   • 0 (2 voturi)    
    Să cerem și părerea refugiaților?! (Marţi, 8 septembrie 2015, 1:02)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui nomaulici

    Nu cred că vor prea mulți să vină în România, poate doar vreunii mai necăjiți, când își dau seama că ei nu prea știu ce vor să facă în Europa.
 • -7 (7 voturi)    
  Chiar asa... (Marţi, 8 septembrie 2015, 7:02)

  Nicolae [anonim]

  ..absolut NIMENI in Romania nu 'crede' in suferintele reale ale acestor nenoriciti? Cum se face ca in imens de multe locuinte Romanesti exista la ora actuala cel putin o iconitza,ca dovada a spiritualitati traditionale a poporului Roman,insa nici un participant la aceasta discutie nu a gasit nici un motiv sa dea dovada de un simtamint crestinesc fata de acesti nenoriciti.Mai ales considerandu-se ca o mare parte din acesti refugiati sunt crestini sirieni sau irakieni.
  • +5 (5 voturi)    
   Nenorocit est tu (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:39)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae

   du-te in Vaslui si vezi acolo nenorociri...Incarca un camion cu ajutoare (alimente, haine ) , imparte-le la copii flamanzi de la sate si apoi la imigranti...
   • -1 (1 vot)    
    Adica... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 8:52)

    Nicolae [anonim] i-a raspuns lui mopsu

    .. tu esti mops si EU sunt nenorocit, Mopsule?
  • +1 (3 voturi)    
   Nu mai culpabiliza Romanii (Crestini) (Marţi, 8 septembrie 2015, 11:33)

   Lastu GHeorghe [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   Din cate ne-au invartit in fata Mass-Media ta iubita, eu nu am vazut prea multi crestini, aia poate chiar au murit inecati. Erau doar femei cu prosop pe cap pe langa barbati (care nu aveau toti barbi ca sa stim ce sunt, erau tineri si in forta puternica), or fi fost aia "CRESTINII" care erau langa arabute?

   Hai las-o balta sa mai culpabilizezi crestinii romani.
   Pune mana si aparati Romania si poporul si neamul (da da 2 chesti diferite), dar nu uita ca atata timp cat esti pe pamant Romanesc calci pe locurile unde milioane de romani au murit ucisi de islamisti doar pt.faptul ca erau crestini.

   ROmanii de pe net acum nu fac altceva decat sa isi apare traditiile si credinta in Iisus, nu vor sa iti omoare "saracii refugiati", numai ca nu ii vor pe Pamantul Romaniei, ATAT!
   Iar apoi, mai citeste, intereseaza-te cine este de fapt acest Stat Islamic, de cine-i creeat, de ce nu ataca ei oare un ANUME Statisor impotriva carora toti Islamistii sunt, de cine sunt ingrijiti ranitii ISIS? Ai? Ai? Ai?
   Ia mai lasa-ne , du-te si ia tu de ingrijeste refugiatii dar in alta tara nu in Romania.
   ROmani cerem REFERENDUM!
 • 0 (0 voturi)    
  cateva remarci (Marţi, 8 septembrie 2015, 22:46)

  aaaa [anonim]

  poate ma ajutati si pe mine sa gasesc orasul Maramures pe harta. :-)

  conform autorului: "In Romania sunt sase centre de azilanti: la Bucuresti, Galati, Timisioara, Radauti, Maramures si Giurgiu.:

  eventual se poate reformula in:

  In Romania sunt sase centre de azilanti: la Bucuresti, Galati, Timisioara, Radauti si Giurgiu << pt ca acestea sunt orase>> si in Maramures <<pt ca fiind un oras nu poti sa stai la Maramures ci in cadrul judetului intr-un anumit oras>>.

  in ceea ce priveste acest caz pot sa spun o mica poevestioara. Cu multi ani in urma, chiar daca nu am cerut azil, situatia din ROmania era cum era, drept urmare printr-un sir de evenimentre am ajuns intr-o tara din vest (legal intrat), unde pt ca aveam o situatie foarte proasta dpdv financiar am incercat sa gasesc de lucru (la negru sau macar la limita legalitatii). ma refer la oferte demunca legale si nu furturi sau orice altceva ce ar intra sub incidenta codului penal. dar pentru aceasta am facut un efort si cu mi-am cumparat o carte pt a invata limba respectiva (in aproximativ o jumatate de an acumuland informatii suficiente pt a fi capabil sa port o conversatie sau sa ma descurc in limba respectiva). am gasit si loc de munca aproape imediat. ce vreau sa spun ca daca cineva isi da interes tot reuseste, chiar daca greu insa parerea mea este ca e nevoie de vointa si dorinta. poate ca pt ea e mai greu (Bucuresti, tentatii mari, prostitutie fiind usor de virat in aceasta directie) insa nu pot sa nu remarc (si ma enerveaza la culme) ca o persoana cu asemenea probleme isgaseste totusi resurse pt tigari (fumatul fiind cred eu un lux in aceste conditii). pai mama limiteaza cheltuielile, te lasi de fuumat (chiar momentan daca nu poti pe termen lung) dar nu te plangi dar tu primul lucru la care te gandesti sunt tigarile.
 • 0 (0 voturi)    
  Azilanti video pfaiii (Marţi, 15 martie 2016, 20:37)

  gino [anonim]

  https://www.youtube.com/watch?v=L0uLlx46Pmk


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by