Alianta Medicilor de pe Facebook va avea personalitate juridica: Colegiul Medicilor nu este activ, iar sindicatele din sanatate nu au negociat in interesul medicilor

de MVA     HotNews.ro
Joi, 27 august 2015, 17:14 Actualitate | Esenţial


Afis Alianta Medicilor
Foto: Hotnews
Grupul aparut pe Facebook si format din cateva mii de medici, organizati sub deviza “Nu vrem spaga. Vrem salarii decente”, va deveni organizatie non-guvernamentala si s-ar putea transforma, ulterior, in sindicat. 

Unul dintre initiatorii grupului, dr. Letitia Coriu, afirma, intr-un interviu publicat de Viata Medicala, ca medicii nu se simt reprezentati de sindicatele din sanatate, cum este Sanitas, care au negociat cu guvernul Ponta, si ca lipsa de fermitate a Colegiului Medicilor i-a determinat sa nu se simta protejati de aceasta institutie.
 

Liderii altor sindicate care nu au participat la negocierile de la guvern, cum este Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania sau sindicatul Esculap, au trimis scrisori Aliantei Medicilor de pe Facebook prin care ii invita pe acestia la colaborare si chiar sa intre in numar mare in aceste organizatii urmand ca liderii actuali sa se retraga, iar Alianta Medicilor sa beneficieze de avantajele calitatii juridice de sindicat.  

Dr. Letitia Coriu, unul dintre initiatorii grupului medicilor de pe Facebook, considera atitudinea Colegiului Medicilor ca fiind “foarte absenta. De aceea a aparut probabil si nevoia medicilor de a se exprima pe o retea de socializare. Se simte nevoia unei repozitionari a Colegiului. Colegiul Medicilor nu este activ de multa vreme, noi platim o cotizatie obligatorie si, practic, nu simtim niciun fel de protectie din partea acestui for medical”. 

Colegiul Medicilor Romania a fost condus pana de curand de Vasile Astarastoae, condamnat definitiv pentru conflict de interese. Colegiul Medicilor a criticat decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie care stabileste ca plicurile oferite de pacienti medicilor echivaleaza cu o fapta penala. In acelasi timp afirma ca nu sustine primirea de foloase necuvenite de catre medici, ci acordarea unor salarii adecvate medicilor. Reprezentanti ai Colegiului Medicilor au participat la “negocierile” in urma carora guvernul Ponta a marit cu 25% salariile din sistemul sanitar si a anuntat legalizarea spagii din spitale. 

Despre sindicatele care au participat la negocierile de la Guvern, dr. Letitia Coriu sustine ca sunt “sindicate de casa care nu au negociat in interesul medicilor si nu ne reprezinta sub nicio forma”. Liderul Sanitas, Marius Sepi, a fost vicepresedintele PSD Alba, functie din care a demisionat in 2011, si a participat la negocierile in urma carora guvernul Ponta a marit cu 25% salariile din sistemul sanitar si a anuntat legalizarea spagii din spitale. La aceleasi negocieri au mai participat si prof. Serban Ion Bubenek, managerul Institutului pentru Boli Cardiovasculare din Bucuresti, si prof. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania si fost membru in Partidul Conservator.   

Printre cererile medicilor de pe Facebook nu s-a numarat niciodata marirea salariilor cu 25%. Solicitarile acestora se refera la eliminarea totala a plicurilor din spitale, triplarea salariilor medicilor in etape pana in 2017, alegerea de catre comunitatea locala a membrilor din consiliile de administratie ale Caselor judetene de asigurari de sanatate si auditarea externa a acestora, reformarea modului de desfasurare a rezidentiatului si modernizarea spitalelor.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2883 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  ipocrizie (Joi, 27 august 2015, 17:46)

  Adina [anonim]

  Alianta Medicilor este condusa de catre medicii anestezisti de la spitalul Municipal Bucuresti in frunte cu dna dr Copaciu sefa de sectie inca din anul 2007.

  Daca cititi articolul de mai jos:
  http://www.gandul.info/reportaj/spaga-la-doctor-700-de-lei-operatia-200-anestezia-video-3447280

  vedeti ca toti luau spaga, inclusiv si mai ales medicii anestezisti de la Municipal chiar sub obladuirea dnei dr Copaciu, sef de sectie ATI.

  Ipocrizie la nivel maxim!

  Pacientii care au fost nevoiti sa dea spaga domnilor /doamnelor doctori anestezisti de la Municipal abia ii asteapta sa ii vada in presa ca sa spuna tot adevarul!
 • +1 (1 vot)    
  „Faceţi ceva pentru sănătatea naţiunii!“ (Joi, 27 august 2015, 17:53)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  „Faceţi ceva pentru sănătatea naţiunii!“ publicat în "Viaţa medicală" nr. 13/ 28 martie 2003‏
  Scrisoare deschisă către Preşedintele României Ion Iliescu.
  Domnule Preşedinte,
  În anul 1972 am absolvit Facultatea de Medicinã din Iaşi. În mod deosebit în ultimii 20 de ani, am trãit si sentimente de ruşine, de umilinţã si de neputinţã, din cauză că mereu ni s-a spus: „nu sunt bani pentru sănătate“, neputând trata pacienţii aşa cum am fost învăţaţi să o facem şi aşa cum ar fi trebuit.
  Această scrisoare v- o adresez şi în amintirea profesorilor de medicină de la Iaşi, care au trecut în nefiinţă, sperând şi pledând pentru o asistenţã medicală adecvată pentru toţi românii.
  În anul 2003, bugetul alocat pentru sănătate, în România, este unul dintre cele mai mici bugete din Europa. Vă rog să analizaţi următorii indicatori demografici şi de sănătate: sporul natural este scăzut – mor mai mulţi oameni decât se nasc, indicele de fertilitate este de 1,3 copii pentru o femeie, speranţa de viaţă este cu 7 ani sub media europeană, indicele divorţialităţii este ridicat, morbiditatea generală şi mortalitatea generală sunt printre cele mai mari din Europa, rata emigrării este în crestere exponenţialã. Dacă politica socială va fi în continuare întocmai ca cea din ultimii 20 de ani, tranziţia va fi încheiatã fără români: fie decedaţi prematur, fie plecaţi în alte ţări.
  În ultimii ani, aţi condus sau aţi influenţat major politica din România. Veţi rămâne în istoria României ca o personalitate politică dintr-o perioadă crucială, hotărâtoare. De ce nu impuneti, prin prerogativele pe care le aveţi, alocarea de bani pentru sănătate, din PIB, cel puţin la nivelul mediei europene? Acesta ar fi primul pas către o reformă sanitară reală şi către o asistenţă medicală decentă. Restul ar fi vorbărie şi demagogie politicianistă.
 • +2 (2 voturi)    
  Faceţi ceva pentru sănătatea naţiunii! (Joi, 27 august 2015, 18:02)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  Dreptul la o viaţă sănătoasă, cu risc scăzut de îmbolnăvire şi dreptul la o suferinţă şi moarte decente pot fi împlinite acum, dupã 20 de ani, când tranziţia se va fi încheiat sau mult mai târziu. Grija faţă de omul suferind este esenţială pentru o naţiune civilizată şi responsabilă.În mod sigur veţi influenţa major şi în următorii ani viaţa politică a ţãrii, dar atunci, pentru mulţi români va fi prea târziu, ei trecând în nefiinţã.
  Aţi auzit de vreo ţarã în Europa în care ministrul de finanţe se răsteşte la directorii de spitale: „Este inadmisibil! Este inadmisibil! De ce se cheltuie atâţia bani în spitale? De ce s-au depăşit fondurile alocate?“ Aţi auzit de vreun secretar general al Guvernului ce se face că nu ştie care sunt banii asiguraţilor şi ce se face cu aceşti bani? Aţi auzit de vreun ministru al sănătăţii care vrea să pună conduceri militare în spitale sau vrea sã desfiinţeze spitale?
  Această ţară din Europa este România şi aceste fapte s-au întâmplat în ţara pe care o conduceţi!
  În mod sigur ştiţi cum se moare în România!
  În România se moare mult mai devreme, mulţi oameni în vârstă mor de frig, de subnutriţie şi fãrã medicamente.
  La bilanţul vieţii, fiecare îşi pune aceste întrebări: ce am vrut să fac, ce regrete am avut, ce bucurii am avut? Domnule preşedinte, aţi fãcut totul pentru sănătatea naţiunii?
  Aţi făcut tot ce aţi fi dorit să faceţi pentru bolnavii din România? Ce veţi face pentru acel om suferind care vrea să se trateze decent cu medicamentele necesare? Un român la 50-60 de ani are mai multe boli decât un om de aceeaşi vârstă din alte ţări, speranţa lui de viaţă fiind cu şapte ani mai micã decât speranţa de viaţă a unui european. Ce veţi face pentru a prelungi speranţa de viaţă a românilor? Cu aceşti ani în care mai aveţi decizie politică majoră nu vă veţi mai întâlni.
  Pentru numele lui Dumnezeu, faceţi ceva pentru suferinzi şi pentru sănătatea naţiunii! Acum !
  dr. gheorghe silvestrovici
 • -1 (1 vot)    
  spagi (Joi, 27 august 2015, 18:12)

  Adina [anonim]

  Sunt pline forumurile de spagile care se dau la anestezie la Municipal si nu numai acolo.
  Asa ca sa o lase mai moale domnii/doamnele care se cred imaculati(e), ca pacientii nu inghit chiar toate prostiile lor!
 • +2 (2 voturi)    
  GALAXIA PONTA - PLICUL FISCALIZAT (Joi, 27 august 2015, 18:17)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  Numai GALAXIA PONTA putea născoci o găselniţă unică în lume pentru medicii români - PLICUL FISCALIZAT!
  N- am nevoie de plicul cu bani. De ce să mai plătească pacientul asigurat bani în plus pentru o asistenţă medicală pe care a plătit-o deja prin asigurare?
  Nu fac grevă numai pentru bani. Vrem în primul rând condiţii de îngrijire civilizate şi europene pentru bolnavi.
  Un salariu decent ceream acum 15-25 de ani. Acum cerem salarii europene pentru competenţă medicală europeană pe care o putem oferi aici, în ţară. Dacă e vorba numai de bani, oricând putem pleca în Europa sau în lume.
  Şi în anul 2015 România se situează printre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte alocarea procentuală din PIB sănătăţii: 4% în condiţiile unei medii europene de 6,5%. Prin faptul că au menţinut acelaşi nivel de buget de 4% din PIB pentru sănătate timp de 20 de ani, guvernanţii au demonstrat mult dispreţ, batjocură şi nesimţire faţă de sănătatea oamenilor.
  Aici este vorba de un sistem politic corupt, care şi-a bătut joc de noi toţi. De ţăranii agricultori, de profesori şi învăţători, de pensionari, de pacienţi.
  Faptul că există medici care cer şi primesc bani trebuie pedepsit de lege. Eu răspund de faptele mele, nu pot fi incriminat pentru potlogăriile şi infracţiunile altora. Nu poate fi judecată şi condamnată o întreagă categorie profesională, pentru grupul de medici care primesc sau cer bani pentru actul medical. Un medic care primeşte plic fiscalizat, oricând va fi umilit. Medicii nu au nevoie de şpagă, atenţii, coplăţi suplimentare din partea pacienţilor.
  Medicii vor salarii decente la un nivel european, conform pregătirii lor, potrivit competenţei lor. Nu dorim să avem colegi care primesc şpăgi. Un medic care primeşte plicul fiscalizat oricând va fi umilit şi şantajat de celelalte grupuri profesionale.
  Cum vine asta, statul legalizează infracţiunea de mită şi o numeşte plic fiscalizat? Ne râd şi curcile!
 • +3 (3 voturi)    
  GALAXIA PONTA - PLICUL FISCALIZAT (Joi, 27 august 2015, 18:21)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  De ce să nu primească plicuri fiscalizate TOŢI SALARIAŢII ? Când facem piaţa să fim recunoscători pentru buna servire tot cu PLICUL FISCALIZAT!
  Cultura şpăgii pe plaiurile mioritice seamănă cu cultura hoţiilor, cu cultura lenei şi a muncii de mântuială, cu cultura ţepelor şi escrocheriilor, cu cultura violului, cu cultura demagogiei deşănţate şi a corupţiei politicienilor corupţi, cu cultura bădărăniilor şi a comportamentelor nesimţite, cu cultura violenţei şi agresivităţii psihopaţilor, cu cultura cerşetoriei agresive, cu cultura mizeriei şi a nesimţirii faţă de mediul în care locuim.
  Trebuie să facem curăţenie în societatea românească! Noi toţi! Nu numai Justiţia şi Parchetul!
  • -1 (1 vot)    
   pacat... (Joi, 27 august 2015, 20:38)

   luiz [anonim] i-a raspuns lui GheorgheSilvestrovici1

   ...suntem prea putini cei care avem ochi pentru a vedea mizeria din jurul nostru si la fel de putini cei ce avem urechi cu care sa auzim vocile ce ne solicita "trezirea" !. Cei mai multi...vegetam !
 • 0 (0 voturi)    
  Aberatie Ponta - Plic Fiscalizat (Vineri, 28 august 2015, 0:01)

  Kostache [anonim]

  A fiscaliza plicul, aberatie in plin secol XXI, insemana, a-l obliga, in forma indirecta, pe pacient sa recurga la acest mecanism. Daca un pacient vrea neaparat sa fie consultat de un anume medic, poate merge bine merci, la cabinetul cu plata al medicului respectiv, unde i se da chitanta fiscala corespunzatoare. Toata chestia cu plicurile e o abureala care incearca sa ascunda gravele probleme cu care ne confruntam in domeniul sanatatii publice. Domnul Ponta sa vada mai bine cum remodeleaza si intretine spitalele actuale, caci iti vine sa plangi, ca sa nu spun altceva, cand intri si vezi in ce stare mizerabila se gasesc.
 • 0 (0 voturi)    
  nedumerire (Vineri, 28 august 2015, 12:50)

  gherman mirela [anonim]

  Vreau sa stiu de cand exista aceasta alianta si cati memdrii numara. Nu cumva sub denumirea asta se ascund o serie de frustrati?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by