Propunerile de majorare a salariilor din educatie ar urma sa fie discutate luni, la Guvern, intr-o intalnire la care sunt asteptati sa participe reprezentanti ai sindicatelor, premierul Victor Ponta si ministrii Educatiei, Finantelor si Muncii, informeaza Mediafax.

Discutiile ar urma sa aiba loc, cel mai probabil, de la ora 14.00, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.

Intalnirea a fost anuntata de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a spus ca luni va discuta cu reprezentantii sindicatelor si cu premierul Victor Ponta despre salarizarea din invatamant. Cimpeanu a precizat ca la intalnire s-ar putea sa participe si ministrul Muncii, Rovana Plumb, si cel al Finantelor, Eugen Teodorovici.

El a mentionat ca Ministerul Educatiei nu are alte propuneri privind cresterea veniturilor angajatilor din sistem in afara de cele legate de proiectul Legii salarizarii, transmise deja Ministerului Muncii.

Sindicalistii spun ca intalnirea de luni nu ar fi trebuit sa aiba loc, dar au solicitat-o pentru ca Guvernul a facut "o serie de erori".

"Aceasta intalnire nu ar fi trebuit sa aiba loc daca lucrurile se derulau normal si aveau loc cresteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greseala pe care a facut-o Guvernul a fost ca a majorat indemnizatiile demnitarilor, a urmat apoi cresterea pentru cei din Guvern, acum pentru sanatate. Ne asteptam ca Legea salarizarii sa se aplice in acelasi timp pentru toata lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

El a amintit ca, potrivit unui acord din 2014, incheiat de sindicatele din educatie cu Guvernul, pana in anul 2017, salariile ar fi trebuit sa creasca cu 34 la suta.

FSLI a avertizat vineri ca profesorii vor fi platiti la acelasi nivel cu muncitorii necalificati, anul viitor, daca salariile lor nu sunt majorate cu cel putin 15% pana atunci."Conform deciziei Guvernului Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei", aminteste Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Spre comparatie, salariul unui profesor debutant va fi la finalul anului 1.189 de lei brut.