Emiratele Arabe Unite sunt prima entitate statala din Golf care face un pas major pentru a tempera consumul de combustibili al soferilor sai, anuntand scumpirea benzinei si ieftinirea motorinei, informeaza Reuters.

Pretul benzinei 95 va creste cu 24% pana la 2,14 dirhami (58 de centi americani) la inceputul lunii august, in timp ce motorina se va ieftini cu 29% pana la 2.05 dirhami.

Tarile din Golful Persic tin de multa vreme pretul combustibililor la cele mai scazute niveluri din lume, ca parte a pachetului de bunastare oferit de guverne pentru a mentine stabilitatea sociala.

Acest fapt a indus preferinta pentru masini cu motoare mari, totul in conditiile in care costul subventiilor sunt din ce in ce mai greu de suportat, mai ales dupa caderea pretului petrolului, ce a redus drastic veniturile guvernelor.

Fmi estimeaza ca Emiratele vor consemna in acest an primul deficit bugetar de dupa 2009, si estimeaza ca subventiile pentru produsele petroliere vor atinge 7 miliarde de dolari.

Marea intrebare este daca si alte economii bogate din Golf vor lua exemplul Emiratelor Arabe Unite, in special Arabia Saudita, unde benzina costa circa 15 centi americani pe litru.