Marian Oprisan a fost reales, miercuri, in functia de presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), in cadrul Adunarii Generale a Uniunii, care se desfasoara la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres, citand surse participante la reuniune.

Marian OprisanFoto: AGERPRES

Astfel, Marian Oprisan a fost ales cu 26 de voturi, iar contracandidatul sau, Ciprian Dobre, presedintele CJ Mures - propus de PNL - a primit 8 voturi favorabile. Un vot a fost declarat nul.

UPDATE Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe Oprisan pentru victorie, intr-un mesaj pe Facebook, si a afirmat ca alesii locali se confrunta cu "cel mai grav si brutal atac din istoria democratica a Romaniei".

"Felicitari lui Marian Oprisan si colegilor care conduc Consiliile Judetene in baza votului dat de romani in 2012! Si ei si primarii trebuie sa isi faca datoria fata de cetateni si sa reziste la cel mai grav si brutal atac impotriva alesilor locali din istoria democratica a Romaniei!", a scris Ponta pe Facebook.

Oprisan a declarat miercuri ca organele judiciare din Romania ar trebui sa aiba dreptul sa cenzureze legalitatea si nu oportunitatea deciziei administrative atat in plan guvernamental, cat si in plan local, pentru ca decizia de oportunitate nu poate sa o cenzureze decat electoratul.

"Deci, de la deciziile, decretele emise de presedintele tarii, de la hotararile de guvern si ordinele ministrilor, pana la hotararile consiliilor locale si consiliilor judetene, trebuie sa interzicem strict, prin lege, ca nu poate niciun organ judiciar al statului sa cenzureze decizia de oportunitate. Si cred ca de aici vine ingrijorarea unora dintre functionarii publici, care s-au trezit ca semnand documente legale, din acest punct de vedere au trebuit, ulterior, sa dea explicatii," a afirmat Oprisan, la Palatul Parlamentului, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.

El a adaugat ca sunt foarte multe articole neconstitutionale in cele doua coduri, iar legea Curtii de Conturi are lacunele ei.

"Din acest punct de vedere trebuie facuta o analiza cat se poate de clara, in asa fel ca aceasta situatie sa fie deblocata", a afirmat acesta.

Cat priveste activitatea desfasurata de DNA, Oprisan a sustinut ca activitatea acestei directii trebuie sa functioneze, pentru ca DNA-ul este o institutie necesara.

"Cei care fura de la comunitate trebuie sa mearga la inchisoare, fara doar si poate din acest punct de vedere. Eu cred ca colegii mei nu sunt ingrijorati din aceasta cauza. Ceea ce, in schimb, trebuie discutat in mod public cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Ministerul Public, cu Parlamentul tarii, cu toate celelalte componente ale sistemului de justitie, este legat de pana unde merge cenzura privind legalitatea. Pentru ca noi vorbim despre legalitate, iar organele judiciare din Romania trebuie sa aiba dreptul, pe buna dreptate, sa cenzureze legalitatea nu oportunitatea deciziei administrative atat in plan guvernamental, cat si in plan local, cat si in planul presedintelui tarii", a mentionat Oprisan, prezent la reuniunea UNCJR.