Guvernul roman a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii cazurilor trimise in instanta, insa nu a facut o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resurse umane si instrumente necesare bunei implementari, potrivit Raportului Departamentului de Stat, transmite Mediafax. Pe de alta parte, potrivit raportului, coruptia institutionala ramane o problema majora in Romania, afectand toate structurile societatii.

In Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind "Practici in materie de drepturile omului" se mentioneaza ca noul Cod Penal aplicat in Romania include o serie de inconsecvente.

"In luna februarie, Guvernul a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii numarului de cazuri trimise in instanta. Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor. Codul de Procedura Penala permite arestul la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor de monitorizare electronica, insa autoritatile nu au achizitionat inca astfel de dispozitive. De asemenea, noile coduri stabilesc diferente intre categoriile de judecatori si functiile acestora: judecatorul de camera preliminara, care analizeaza probele si motiunile preliminare; judecatorul de drepturi si libertatti; judecatorul de caz, care, conform legii, trebuie sa fie diferit de judecatorul de drepturi si libertati. Cu toate acestea, unele instante nu au avut suficienti judecatori pentru a separa functiile. Codul Penal include o serie de inconsecvente. Amendamentele necesare remedierii acestora se aflau in dezbatere in Parlament", se arata in Raportul Departamentului de Stat american.

Totodata, in document se mentioneaza ca in cursul anchetei si in rechizitorii procurorii pot dezvalui probe, inclusiv probe obtinute in urma interceptarilor, iar in multe cazuri mass-media a prezentat aceste informatii, in special in cazurile de coruptie, unii judecatori plangandu-se ca mediatizarea excesiva a acestor cazuri i-a impiedicat pe inculpati sa beneficieze de un proces echitabil.

"Dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala si ca urmare a unei decizii CEDO, Consiliul Superior al Magistraturii a elaborat un nou ghid de comunicare a magistratilor cu presa, stabilind limite in cazul informatiilor pe care procurorii le pot dezvalui pe parcursul anchetei", se mai precizeaza in raportul Departamentului de Stat american.

Potrivit Evenimentului Zilei, la capitolul "Arestul si detentia arbitrare", raportul face referire la faptul ca, in 2014, s-au inregistrat o serie de abuzuri, atat din partea politistilor, cat si a judecatorilor.

"Desi in general, autoritatile au respectat aceste prevederi in practica, pe parcursul anului s-au semnalat unele abuzuri. Conform legii, instantele judecatoresti pot decide judecarea in stare de libertate si arestul la domiciliu. Legea permite politiei sa conduca la sectie, fara mandat de arestare, orice persoana care pune in pericol alte persoane sau linistea publica. Au existat acuzatii ca politia foloseste adeseori aceasta prevedere pentru a retine persoane timp de pana la 24 de ore. Persoanele nefiind oficial retinute sau arestate, autoritatile au considerat ca dreptul la asistenta juridica nu se aplica in acest caz. APADOR-CH a criticat aceasta prevedere, sustinand ca permite abuzuri. Conform legii, instantele judecatoresti si procurorii pot fi trasi la raspundere pentru masuri nejustificate, ilegale sau abuzive. Potrivit unor ONG-uri care se ocupa de drepturile omului, in multe cazuri, autoritatile au prelungit automat arestarea preventiva, chiar daca motivele initiale ale arestarii nu mai existau", se arata in documentul citat.

In acelasi document se mai arata ca, in general, Guvernul a respectat independenta sistemului judiciar, insa nu a asigurat suficient personal, spatiu si echipament necesare pentru a permite sistemului judiciar sa functioneze rapid si eficient, ceea ce a dus la procese excesiv de lungi.

"Un raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), facut public in luna ianuarie, mentiona ca, desi Guvernul a respectat Constitutia si rolul si hotararile Curtii Constitutionale, nu si-a respectat pe deplin angajamentul de a adopta masuri anticoruptie si de a proteja sistemul judiciar de atacuri", mai mentioneaza raportul pe anul 2014.

Potrivit Mediafax, coruptia institutionala ramane o problema majora in Romania, afectand toate structurile societatii, se mai arata in raportul Departamentului de Stat pe tema drepturilor omului, constatand tentative ale politicienilor de compromitere a justitiei si de intimidare a jurnalistilor, precum si acte de discriminare.

"Probleme majore privind drepturile omului includ rele tratamente aplicate de Politie si Jandarmerie, hartuirea detinutilor si a romilor, inclusiv moartea a cel putin unei persoane din cauza violentelor politistilor. Coruptia institutionala ramane o problema raspandita care afecteaza toate structurile societatii. Discriminarea sistemica impotriva romilor afecteaza accesul acestora la servicii educationale adecvate, la locuinte, servicii de sanatate si oportunitati de munca", se precizeaza in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind "Practici in materie de drepturile omului".

Alte probleme semnalate in cursul anului 2014 in Romania se refera la conditiile proaste din inchisori si tentativele continue ale unor politicieni de a compromite independenta justitiei, se mai arata in Raportul international privind situatia respectarii drepturilor omului, la capitolul vizand Romania.

"Institutiile guvernamentale nu au luat masuri eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist. Amenintari personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei. Au fost semnalate violente continue si cazuri de discriminare a femeilor, activitati si declaratii antisemite, iar presa a continuat sa publice materiale cu caracter antisemit", mai subliniaza raportul.

Totodata, in document se precizeaza ca s-au raspandit in continuare puncte de vedere antisemite, rasiste, xenofobe si nationaliste pe internet, iar institutiile guvernamentale nu au acordat asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati si au neglijat persoanele institutionalizate cu dizabilitati.

"Romii au fost discriminati sistematic de catre societate. Discriminarea homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), dar si a persoanelor bolnave de HIV/SIDA, in special copiii, de catre societate, au continuat sa fie o problema. Drepturile angajatilor au fost in continuare o problema. Sistemul judiciar a luat masuri pentru punerea sub acuzare si pedepsirea functionarilor de stat care au comis abuzuri, dar autoritatile au amanat in mod repetat procesele referitoare la presupuse cazuri de abuzuri ale Politiei, multe dintre ele incheindu-se cu achitarea politistilor", se mai subliniaza raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014.