O scadere peste asteptari a importurilor chineze in luna mai alimenteaza opiniile ca va fi necesara o politica de stimulare monetara pentru a evita o incetinire brusca a cele de-a doua economii a lumii, informeaza Reuters.

Importurile Chinei au scazut cu 8,3%Foto: stockfreeimages.com

Economistii apreciaza ca slabiciunea persistenta a importurilor tarii indica si o incetinire a economiei. Totul, in conditiile in care cererea globala inconstanta si un yuan relativ puternic pun sub semnul intrebarii capacitatea guvernului de a-si atinge tinta de crestere a comertului cu 6%.

Exporturile au scazut in mai cu 2,5% an la an, in timp ce importurile s-au prabusit cu 17,6%, arata statisticile prezentate lui.

“Datele indica faptul ca economia Chinei este inca in procesul de cautare a minimelor. Ne asteptam ca aceste conditii coemrciale sa continue sa fie letargice in urmatoarele 4-5 luni, cu mai multe noi politici guvernamentale pentru stabilizarea economiei”, spune Liu yaxin, macro strateg al China Merchants Securities din Shenzhen.

Liu a adaugat ca firmele din China sunt lovite pe pietele globale din cauza faptului ca yuanul este o moneda relativ puternica.

China a anuntat un nou surplus comercial record in mai, de 59,49 mld. dolari, dar slabiciunea din sectorul importurilor subliniaza incetinirea consumului intern.

Exportatorii chinezi se lupta cu cererea externa slaba, cu costurile in crestere cu forta de munca si cu costurile valutare, exacerband presiunile de incetinire ale economiei.