Emil Hurezeanu, nominalizat de presedintele Klaus Iohannis pentru postul de ambasador in Germania, a declarat intr-un interviu pentru revista Sinteza ca Romania "nu se afla intr-o arie amenintata" de Rusia, aflandu-se "intr-un perimetru garantat de UE si de NATO". Hurezeanu a spus insa ca "Noi nu putem considera ca am avut mereu dreptate in imaginea noastra inghetata si oarecum deformata despre rusi", adaugand ca reticenta Romaniei fata de Rusia "nu inseamna ca am fi mai imuni in fata omuletilor (verzi - n. red.), daca ar aparea".

Emil HurezeanuFoto: TNB
  • Ce a spus Hurezeanu despre relatia Romaniei cu Rusia din ultimii ani: "Rusia a ramas un dusman imuabil (al Romaniei - n.red.). Noi am pierdut din vedere ca 25 de ani, cel putin, daca nu 30, de la venirea lui Gorbaciov din 1985, pana ieri, alaltaieri, Occidentul a incercat sa aiba relatii normale cu Rusia. Si unii, si altii au castigat in urma acestor relatii. Relatii economice, relatii comerciale, relatii de parteneriat militar, de securitate si precis se va mai ajunge o data la asta, pentru ca Rusia este una dintre marile puteri ale concernului european. Rusii sunt un popor activ si egal cu marile popoare, protagonisti ai istoriei europene. Noi nu putem considera ca am avut mereu dreptate in imaginea noastra inghetata si oarecum deformata despre rusi. Chiar daca astazi putem spune altora: <>, asta nu inseamna ca am fi mai imuni in fata omuletilor, daca ar aparea. Aici lucrurile sunt mai complicate.
  • Intrebat despre perceptia romanilor despre rusi, Hurezeanu a evocat anti-rusismul lui Ceausescu. "Ii percepeam in orice caz pe rusi ca inamici. A fost o perioada limitata, cand a existat perceptia ca se modifica lucrurile in blocul communist si ca Gorbaciov e un lider comunist mai deschis si mai normal decat dinozaurii din Romania. Exista o impresie ca rusii ne pot ajuta. Vedeti ce s-a intamplat imediat inainte de 1989, ceea ce a fost in avantajul lui Iliescu: posibilitatea unui suport rusesc. Dar el functionat doar in conditiile in care nu disparuse Ceausescu. Daca era sa se prelungeasca o confruntare reala, intre garzile pretoriene ale lui Ceausescu, ale securitatii, ale comunismului national si noii veniti cu sprijinul rusilor, atunci romanii precis ar fi tinut cu noii veniti ca sa scape de Ceausescu? Indata dupa victoria Revolutiei, Rusia a fost din nou diabolizata, asa incat Ion Iliescu si regimul lui au fost pusi in situatia sa nu normalizeze relatiile, sa fuga in continuare de rusi. Asta desi astazi incepem sa stim ca, datorita conditiilor din Romania, contributia rusilor, dar si a altor tari care atunci erau in complicitate cu Rusia pentru marile schimbari din Est, a fost mai determinanta in alungarea lui Ceausescu decat revolta eroica a romanilor pe strazi. O fi existat si una, si alta, dar a fost clar ca Romania, prin stupizenia autarhica a lui Ceausescu, egal antioccidentala si antisovietica, era o tara complet abandonata".
  • Intrebat daca Romania este o miza pentru Rusia, Hurezeanu a spus ca "Romania de astazi, Romania propriu-zisa, asa cum o stim noi, pana la Prut, nu se afla intr-o arie amenintata. Cred ca Romania se afla intr-un perimetru garantat de UE si de NATO".

Citeste aici interviul integral dat de Emil Hurezeanu revistei Sinteza, cu tema "amici si inamici"