Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie Livia Stanciu a declarat joi, reactionand la solicitarea de demisie facuta de presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu, ca nu exista niciun motiv sa demisioneze. Sefa ICCJ precizat ca a fost sesizata Inspectia Judiciara pentru a verifica daca, prin declaratiile sale, Tariceanu a adus atingeri independentei sistemului judiciar.

Livia StanciuFoto: CSM

Intrebata daca intentioneze sa isi dea demisia, asa cum a cerut seful Senatului, Livia Stanciu a raspuns: "Nu exista niciun motiv din punctul meu de vedere".

Sefa Inaltei Curti a refuzat sa comenteze declaratiile sefului Senatului insa a precizat ca Consiliul Superior al Magistraturii a transmis joi o solicitare catre Inspectia Judiciara care urmeaza sa verifice daca "daca prin afirmatiile care au fost facute, fie de Calin Popescu-Tariceanu sau prin continutul celor sustinute in acea scrisoare, s-a adus sau nu s-a adus atingere independetei sistemului judiciar".

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu i-a cerut marti intr-o scrisoare deschisa presedintelui Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare lui Tariceanu in care ii atrage atentia ca presedintele tarii nu dispune de competentele constitutionale sau legale de a inlatura din functie presedintele Inaltei Curti de Casatie si Jurstitie sau procurorul-sef al Directiei Nationle Anticoruptie, adaugand ca, in ceea ce priveste solicitarea de indepartare prin demisie, acesta din urma este un act unilateral.

In ceea ce priveste cazul Marianei Rarinca, femeia arestata preventiv in urma unui denunt de santaj depus de presendinta ICCJ Livia Stanciu, Iohannis il sfatuieste pe Tariceanu sa se adreseze, in masura in care considera necesar, Consiliului Superior al Magistraturii, acesta fiind singura autoritate publica care are competenta sa se pronunte cu privire la raspunderea disciplinara a judecatorilor si a procurorilor.