Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, a depus marti la Camera Deputatilor un amendament la Codul fiscal prin care TVA se va reduce la 5% pentru carti, manuale scolare, reviste, ziare, bilete pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive si cinematografe.

"Avand spatiul fiscal necesar, am considerat ca este posibila extinderea masurii reducerii TVA la 5% si pentru alte categorii de bunuri si servicii culturale, nu doar pentru carti, asa cum am anuntat initial. Imi doresc ca prin reducerea preturilor nu doar la carti, ci si la biletele de acces la monumente si muzee sa contribui la democratizarea accesului la cultura, prohibit pentru multi din motive economice. Sper ca interesul pentru participarea la evenimentele culturale sa creasca, sa asiguram astfel, in special tinerei generatii, o deschidere mai mare catre o cultura de calitate", a declarat Vulpescu,potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Pe 23 aprilie, ministrul Culturii anunta ca Taxa pe Valoarea Adaugata la carte va fi redusa de la 9% la 5%, aceasta masura urmand sa intre in vigoare in prima zi a anului viitor.