Adrian Zglobiu, barbatul care, in mai 2014, l-a scuipat pe fostul presedinte Traian Basescu, la Constanta, ramane cu pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare si 40 de zile de munca in folosul comunitatii, dupa ce Curtea de Apel Constanta a respins apelul procurorilor la decizia Judecatoriei.

Magistratii Curtii de Apel Constanta au respins, joi, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta impotriva deciziei Judecatoriei din 24 noiembrie, prin care barbatul era condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare si munca in folosul comunitatii, transmite Mediafax.

Hotararea este definitiva.

In 24 noiembrie, Judecatoria Constanta l-a condamnat pe Adrian Zglobiu la trei luni de inchisoare pentru tulburarea ordinii si linistii publice, amanand aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data ramanerii definitive a sentintei.

De asemenea, instanta i-a impus lui Zglobiu obligatia de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada de 40 de zile, la Caminul pentru Persoane Varstnice Constanta sau Directia de Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Constanta, pe baza evaluarii facute de consilierul de probatiune.

Judecatorii i-au atras atentia inculpatului asupra revocarii amanarii si, pe cale de consecinta, a aplicarii si executarii pedepsei inchisorii in cazul nerespectarii cu rea-credinta a masurilor de supraveghere si a neexecutarii obligatiei impuse de instanta ori in cazul savarsirii cu intentie sau cu intentie depasita a unei noi infractiuni.

In plus, lui Adrian Zglobiu i-au fost scazute din condamnare ziua in care a fost retinut de catre anchetatori, 25 mai, dar si perioada internarii medicale, de la 29 mai pana la 2 iunie, inclusiv.

Atunci, magistratii l-au obligat pe Zglobiu la plata catre stat a sumei de 2.900 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare - 2.500 de lei din faza de urmarire penala si 400 de lei din faza de judecata.

Totodata, instanta a luat act ca persoana vatamata in acest dosar, presedintele Traian Basescu, nu s-a constituit parte civila.

Decizia judecatorilor nu era definitiva.

In 20 noiembrie, Adrian Zglobiu si-a recunoscut fapta in fata magistratilor si a solicitat sa faca munca in folosul comunitatii.

Adrian Zglobiu, in varsta de 39 de ani, din Constanta, l-a scuipat in fata, de la o distanta foarte mica, pe presedintele de la acea vreme Traian Basescu, in momentul in care acesta a coborat de pe nava scoala "Mircea", la finalul vizitei facute la bordul vasului dupa ceremoniile de decorare a bricului, care au avut loc in 24 mai, in dana de pasageri a Portului Constanta.

Dupa ce a fost imobilizat de ofiterii SPP, barbatul a fost predat unui echipaj de jandarmi, iar acestia l-au dus la sediul Politiei Judetene Constanta, ulterior fiind audiat si la Parchetul Tribunalului Constanta. Avocatul din oficiu care l-a reprezentat pe Zglobiu declara ca acesta a sustinut in fata anchetatorilor ca gestul sau de a-l scuipa pe presedinte nu a fost premeditat, ci a fost unul spontan.

De asemenea, Adrian Zglobiu le-a spus jurnalistilor ca a fost deranjat de cantecele patriotice de la ceremonie, "cantate pentru Basescu". "Dupa ce a vandut flota vrea cantece patriotice?", spunea constanteanul.

Intrebat apoi daca regreta gestul facut, barbatul a raspuns: "Regret ca nu am emigrat din Romania, ca am fost fraier sa raman".

Barbatul a fost retinut de procurori, in noaptea de 24 spre 25 mai, pentru ultraj, loviri si alte violente, dar ulterior anchetatorii au schimbat incadrarea juridica in cazul sau, el fiind cercetat pentru tulburarea linistii si ordinii publice. In aceeasi noapte, Adrian Zglobiu a fost eliberat din arestul Politiei, dupa expirarea ordonantei de retinere.