Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor Gratiela Gavrilescu a lansat, miercuri, un apel public catre parlamentari sa reexamineze de urgenta proiectul Codului Silvic, trimis pentru revizuire de presedintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

In apelul catre presedintii celor doua camere ale Parlamentului, dar si catre parlamentarii care urmeaza sa isi exprime votul asupra Codului Silvic, ministrul Gratiela Gavrilescu cere "includerea pe ordinea de zi si reexaminarea in regim de urgenta a legii, astfel incat Codul Silvic sa poata fi retransmis presedintelui spre promulgare in cel mai scurt timp".

Gavrilescu spune ca proiectul noului Cod Silvic a fost discutat de specialisti si de intreaga clasa politica de mai bine de trei ani, pana in februarie cand a fost adoptat de Parlament.

"Noul Cod Silvic vine cu o serie de articole importante care au rolul sa puna capat monopolurilor mari in domeniul prelucrarii lemnului si sa determine intrarea in normalitate a suprafetelor de paduri detinute de micii proprietari din tara", afirma ministrul.

De asemenea, referindu-se la decizia presedintelui Iohannis de nepromulgare a Codului Silvic si de solicitare a reexaminarii acestuia de catre Parlament, ministrul considera ca aceasta "nu face altceva decat sa intarzie nejustificat punerea in aplicare a unei legislatii corecte si moderne, menita sa apere micii proprietari de padure, sa combata taierile ilegale si sa stimuleze extinderea fondului forestier national, in special in regiunile cu deficit mare de padure".

"In calitatea mea de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, dar si de deputat in Parlamentul Romaniei, va invit sa lasati de-o parte orice interes de natura politica si economica si sa votati acest act normativ prin prisma interesului national, astfel incat Codul Silvic sa poata fi retransmis presedintelui, spre promulgare, in cel mai scurt timp", mai spune Gavrilescu in apelul catre parlamentari.

Si organizatia neguvernamentala WWF Romania transmite intr-un comunicat ca blocarea Codului Silvic "ameninta padurile si comunitatile locale".

"Ultima versiune a Codului Silvic dateaza din 2008, in conditiile in care in Uniunea Europeana si la nivel global avem de a face cu noi reguli si principii privind gestionarea durabila a padurilor, pe care legislatia romaneasca nu le include in totalitate. In plus, reglementarile silvice trebuie sa se adapteze noului context socio-economic- de exemplu, astazi statul roman detine mai putin de jumatate din padurile tarii. Ritmul degradarii padurilor este extrem de alert, in antiteza cu ritmul cresterii padurilor (un ciclu de productie este de aproximativ 110 ani), iar noul Cod Silvic aduce solutii pentru multe dintre problemele semnalate din teren, din sectorul forestier si include masuri esentiale pentru conservarea biodiversitatii", potrivit WWF Romania.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, luni, Parlamentului, Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv ca are prevederi de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si creaza premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator.

Klaus Iohannis precizeaza ca motivul retrimiterii legii pentru modificarea si completarea Codului Silvic la Parlament se refera la faptul ca "unele dintre interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi sunt de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si sa aiba un impact nedorit asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei, creand premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator".

"Asa cum au fost redactate, unele dintre dispozitiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul roman sa fie acuzat de incalcarea obligatiilor asumate in calitate de stat membru al Uniunii Europene", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale, cu privire la cererea de reexaminare a sefului statului.

In cererea de reexaminare se mai mentioneaza ca Articolul I pct. 9 -15 din legea transmisa spre promulgare, respectiv modificarea art. 10 -13 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic reglementeaza posibilitatea ocoalelor silvice de regim de a oferi proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate.

"Consideram ca, pentru incredintarea acestor servicii, trebuie prevazuta o procedura de selectie deschisa, transparenta si neconditionata. In caz contrar, respectiva masura poate institui un avantaj in favoarea ocoalelor silvice, avantaj care poate reprezenta ajutor de stat", apreciaza seful statului.

De asemenea, articolul I pct. 29 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 20 din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic cu un alineat nou, alin. ( 11), instituie obligativitatea intocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10 ha.

Presedintele Iohannis apreciaza ca "aceasta reglementare se constituie intr-o premisa a unei masuri legislative discriminatorii intre diferite categorii de proprietari".