Inspectorii judiciari vor verifica, incepand din 16 martie, eficienta manageriala si modul in care angajatii DIICOT si-au indeplinit atributiile, controlul urmand sa aiba loc atat la Structura centrala, cat si la Suceava, informeaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Inspectiei Judiciare, activitatea Structurii centrale a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) urmeaza sa fie analizata de sase inspectori.

Pe de alta parte, la DIICOT Suceava vor fi trimisi doi angajati ai Inspectiei Judiciare.

Controlul inspectorilor judiciari va incepe pe 16 martie si se va incheia in 27 martie.

Reprezentantii Inspectiei Judiciare au precizat ca activitatea Structurii centrale a DIICOT nu a mai fost verificata din anul 2006.

Ministerul Justitiei a demarat, luni, procedura de selectie a viitorului procuror-sef al DIICOT, dupa ce functia a ramas vacanta in urma arestarii Alinei Bica in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Functia de sef al DIICOT este asigurata interimar de procurorul sef adjunct, Giorgiana Hosu.

Alina Bica a fost instalata la conducerea DIICOT in mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta.

In 24 noiembrie 2014, presedintele a semnat decretul privind eliberare din functia de procuror-sef al DIICOT a Alinei Bica, in urma demisiei acesteia din functie. Bica a demisionat de la conducerea DIICOT si din functia de procuror al directiei in 21 noiembrie, dupa ce a fost retinuta de procurorii DNA, o zi mai tarziu fiind arestata preventiv.

In 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

CSM a dispus, in 16 decembrie, suspendarea Alinei Bica din functia de procuror al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa trimiterea acesteia in judecata.

Alina Bica mai este judecata intr-un dosar, instrumentat de DNA disjuns din primul in care a fost deferita justitiei. Fostul sef al DIICOT este acuzata ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.