Traian Basescu a declarat luni seara, la TVR1, ca Romania, in loc sa se gandesca la vizite la Kiev, mai bine se baga la Chisinau, intrucat avea chei, pe care nu le-a folosit, ajungandu-se astfel la faptul ca Guvernul Leanca nu a primit votul de incredere in Parlament, iar Moldova incepe sa dea "semne de rateu".

Fostul presedinte considera ca "previzibil si inadmisibil" faptul ca guvernul Leanca nu a primit votul de incredere al Parlamentului Republicii Moldova.

"S-au dus in Parlament neavand aliantele facute. Greu de explicat logica politica, n-au avut alianta nici cu Partidul Liberal, cele doua partide PLDM si PDM, n-au avut aliante cu un al treilea, trebuia ori cu PL ori cu comunistii lui Voronin. Nu stiu ce-a fost atat de drag lor incat n-au reusit sa-i faca o concesie celui mai pro-romanesc partid, Partidul Liberal. L-au lasat in afara si guvernul a cazut. In locu lui Leanca nu m-as fi dus in Parlament pentru nimic in lume, stiind ca o sa cad. La ce s-a gandit el, ca or sa-l sustina comunistii in ultima clipa n-a functionat", a afirmat Basescu, citeaza Mediafax.

Referitor la premierul desemnat Chiril Gaburici, Traian Basescu a apreciat ca venind din zona de business, "asta inseama o R. Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, incepe sa dea semne de rateu, pentru ca, in mod cert, nefiind forta unui premier om politic nu va reusi sa impinga cu aceeasi viteza nici Acordul de Asociare nici Acordul de Liber-Schimb".

Fostul presedinte a mai spus ca Romania ar fi trebuit sa se aseze la masa cu cele trei partide proeuropene din Republica Moldova.

"Romania, decat sa se gandeasca la vizite la Kiev, la cum sa ne bagam in Ucraina, mai bine se baga la Chisinau. Aveam chei pe care le stiu cei care trebuie sa le stie, cu care puteam sa ne asezam la masa alaturi de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite si s-a ajuns aici", a precizat Traian Basescu.

Programul si cabinetul propuse de catre premierul in exercitiu Iurie Leanca nu au obtinut, joi, numarul de voturi necesar in Parlament.

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, l-a desemnat, sambata, printr-un decret pe Chiril Gaburici, propus de catre Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), sa formeze Guvernul.

Gaburici are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului de guvernare si componentei noului Executiv.

Programul guvernamental va ramane, in principiu, acelasi cu cel prezentat de Leanca, a anuntat presedintele PLDM Vlad Filat.

Potrivit Constitutiei, dupa ce seful statului desemneaza un nou candidat pentru functia de premier, acesta are termen sa se prezinte in fata Parlamentului in decurs de 45 de zile. Daca Parlamentul nu va vota candidatul propus de presedinte, Legislativul va fi dizolvat si vor fi convocate alegeri anticipate.

Pe de alta parte, potrivit unei hotarari a Curtii Constitutionale, pronuntate in octombrie 2013, termenul limita de formare a noului Guvern este de trei luni de la data incetarii mandatului fostului Executiv. Acest termen expira la 9 martie