Conferinta de presa comuna Klaus Iohannis - Francois Hollande/ Iohannis a cerut sprijinul Frantei pentru aderarea la Schengen/ Hollande: Anul 2018 este centenarul Romaniei moderne, vrem sa avem o puternica mobilizare pentru a celebra acest moment

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 10 februarie 2015, 15:41 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis - Francois Hollande, conferinta de presa comuna, la Paris
Foto: Agerpres
Presedintele Klaus Iohannis, aflat in vizita oficiala in Franta, a sustinut marti o conferinta de presa comuna cu presedintele francez Francois Hollande. "Am solicitat sprijinul Frantei pentru aderarea la Schengen. Am exprimat speranta ca o decizie va putea fi luata cit mai repede", a afirmat presedintele roman. Cu privire imaginea Romaniei si a comunitatii de romani in Franta, Iohannis a precizat ca a solicitat presedintelui Hollande "sprijin in combaterea oricarui discurs ce reduce o relatie solida la clisee".

La randul sau, presedintele francez a precizat, cu privire la "subiectul sensibil al romilor", ca de cateva luni exista o cooperare politieneasca mult mai stransa intre cele doua tari si ca doreste reglementarea acestei chestiuni "cu fermitate, dar intr-un spirit umanitar". Hollande a mai spus ca doreste ca "anul 2018 sa fie deosebit de marcat", pentru ca este centenarul Romaniei moderne, si sa avem o puternica mobilizare pentru a face din acest moment o punere in evidenta a prieteniei dintre tarile noastre".


HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile celor doi sefi de stat

Declaratii Francois Hollande:
 • I-am multumit domnului Iohannis pentru vizita pe care o face in Europa si, de asemenea, i-am multumit pentru ca era aici pe 11 ianuarie, marcand, astfel, solidaritatea Romaniei cu Franta lovita de atentate.
 • Am constatat cat de solide sunt relatiile dintre Romania si Franta, isi trag radacinile din istorie, dar se prelungesc, pentru ca sa putem degaja perspective impreuna.
 • Istoria inseamna si limba pe care o vorbim, pentru ca Romania este o tara francofona, care ofera un spatiu larg in sistemul sau de educatie predarii limbii franceze si pentru asta tin sa-i multumesc domnului presedinte.
 • Acum, in ceea ce priveste subiectele politice pe care le-am evocat. Uniunea Europeana, in care suntem angajati impreuna, vom avea un Consiliu European joi si vom vorbi despre subiecte importante, in mod special de securitate si am fost de acord sa ajungem la o hotarare in momentul acestui Consiliu, pe programul degajat si pentru a ajunge sa procedam la controalele necesare pentru a indeparta tinte pe care le au in vedere alte programe, alte tentative de radicalizare.
 • In ceea ce priveste Spatiul Schengen, care priveste Romania, domnul presedinte a spus ca tara sa este gata sa-si asume unele angajamente, de care, de altfel, avem nevoie si vreau ca joi, la Consiliul European, sa putem ajunge la niste coordonari pe ansamblul dispozitiilor luate la frontiere, in asa fel incat sa putem controla si mai bine intrarile si iesirile care au ca tinta continentul european, in asa fel incat sa putem preveni plecarile unor combatanti in strainatate si sa putem fi informati de revenirea lor in Europa.
 • Am vorbit, de asemenea, si despre Ucraina. Romania are o frontiera intinsa cu Ucraina, iar Franta este, impreuna cu Germania, angajata intr-o initiativa care maine isi va gasi realizarea, sper, la Minsk.
 • Discutii mai au loc si astazi, dar si lupte se desfasoara in continuare astazi in estul Ucrainei, lupte care se soldeaza cu morti printre civilii care traiesc un adevarat calvar. Deci, trebuie sa facem tot ce putem.
 • Cancelarul Angela Merkel si eu insumi suntem foarte activi pana in ultimul moment al acestei intalniri pentru ca sa ajungem la un acord, la o reglementare globala.
 • Avem cu totii interes ca aceasta reglementare sa se produca. Mai intai ucrainenii, care sa-si regaseasca stabilitatea in cadrul integritatii teritoriale, dar si Rusia, pentru ca sa poata avea relatii conforme cu istoria, cu viitorul, cu interesele sale, relatii cu Uniunea Europeana.
 • Dar avem si avantajul ca pe plan economic sa ajungem sa constatam o reluare foarte puternica a schimburilor comerciale. De altfel, acesta este scopul sanctiunilor economice.
 • Dorim, cancelarul Merkel si cu mine, sa ajungem la Minsk la un schimb de opinii, dar noi vrem sa mergem acolo cu dorinta ferma de a reusi, fara sa avem siguranta insa ca vom reusi. Fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatile care-i revin.
 • Impreuna cu domnul presedinte Iohannis am vorbit si despre economie. Franta este prezenta in Romania, investitii importante au fost facute in ultimii ani si dorim sa le dezvoltam.
 • Reamintesc faptul ca Renault este puternic implantat in Romania, contribuie la nivel de 3% la productia industriala romaneasca.
 • Asta arata amploarea a ceea ce s-a putut face in Romania si arata si interesul, dimensiunea interesului Frantei. Pentru ca putem constata un excedent al balantei in ceea ce priveste relatia dintre Franta si Romania.
 • Am spus ca speram ca putem coopera si mai bine pe viitor in ceea ce priveste infrastructura, constructia de autostrazi, in domeniul energiei, in ceea ce priveste energia nucleara, in sectorul serviciilor, mai ales in ceea ce priveste apoi si noile tehnologii, tehnologiile informatice si, bineinteles, in domeniul apararii. Si sper, cred ca aceasta vizita a Presedintelui Romaniei ne va permite sa ajungem la rezultatele dorite.
 • In sfarsit, pe plan cultural avem foarte multe schimburi, avem relatii stiintifice, universitare, avem institutii culturale franceze stabilite in prezent in Romania si dorim ca anul 2018 sa fie deosebit de marcat in Romania, pentru ca este, practic, definirea statului, aniversarea definirii statului modern roman si vrem sa avem o puternica mobilizare pentru a face din acest moment o punere in evidenta a prieteniei dintre tarile noastre.
 • Am evocat si problema sensibila a romilor. De cateva luni, la initiativa guvernelor noastre, am ajuns la o cooperare in domeniul Politiei mult mai stransa.
 • Dorim sa ajungem la o integrare mai profunda a acestor minoritati in Romania si am stabilit sa punem la punct o strategie comuna. Avem politisti din Romania care lucreaza in Franta impreuna cu noi pentru ca sa luptam impotriva unor categorii de trafic si am reafirmat vointa noastra de a putea vedea reglementata aceasta problema cu fermitate, dar intr-un spirit umanitar.
 • Deci, inca o data, vreau sa mentionez multumirea pe care o am de a-l primi pe domnul presedinte Iohannis astazi.

Declaratii Klaus Iohannis:

 • Ma bucur ca ma aflu astazi aici, la Paris. Invitatia pe care mi-ati adresat-o dumneavoastra, domnule presedinte Hollande, constituie un simbol puternic al importantei pe care o are relatia bilaterala dintre Romania si Franta, in viziunea atat a partii romane, cat si a partii franceze.
 • M-am bucurat ca la aceasta prima discutie a fost posibil sa participe si domnul ministru de Externe, si domnul ministru al Economiei. Am fost satisfacut de substanta discutiilor purtate.
 • Relatia bilaterala dintre Romania si Franta, concretizata intr-un parteneriat strategic, se dezvolta atat in jurul unei foarte importante dimensiuni politice, cat si al unei cooperari sectoriale foarte bogate. Am reafirmat importanta prioritara pentru Romania a relatiei cu Franta si dorinta de dezvoltare a acesteia, inclusiv in cadrul european.
 • V-am adresat, domnule presedinte, invitatia de a efectua o vizita in Romania, pentru a consolida ritmul de dezvoltare al relatiei bilaterale si sper ca acest lucru sa fie posibil cat de curand.
 • Principalele repere ale relatiei bilaterale privesc cooperarea economica, bazata pe dorinta de a aprofunda si diversifica in ansamblu colaborarea sectoriala in numeroase domenii.
 • Un aspect deosebit de important pentru autoritatile de la Bucuresti, pe care l-am discutat cu domnul presedinte Hollande, este cel al imaginii pe care o au in Franta Romania si comunitatea romaneasca din Hexagon.
 • Suntem increzatori ca fapte izolate, atunci cand sunt tratate cu luciditate si moderatie, nu pot avea un efect negativ de durata asupra unei lungi relatii de respect reciproc si colaborare politica si culturala.
 • Am solicitat domnului presedinte Hollande, pentru eforturile noastre, sprijin in domeniul de combatere a oricarui discurs ce reduce o relatie solida la clisee.
 • Am solicitat sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Am exprimat increderea ca o astfel de decizie pozitiva privind aderarea Romaniei la Schengen va putea fi adoptata cat mai curand posibil.
 • Am discutat, de asemenea, despre prioritatile la nivel european ale luptei antiteroriste, in acest sens fiind o sporire a eforturilor comune in combaterea fenomenului, deci, si a cooperarii, si a coordonarii.
 • Am trecut in revista impreuna cu domnul presedinte Hollande si cu ceilalti interlocutori francezi evolutiile preocupante din vecinatatea estica a UE, dar si modalitatile de sporire a apropierii unora din state de regiunea UE.
 • Republica Moldova ramane, desigur, o prioritate majora pentru Romania, obiectivul principal fiind incurajarea parcursului european, printr-un sprijin cat mai consistent la nivel european pentru implementarea Acordului de asociere.
 • Am avut, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la situatia din Ucraina, in cadrul careia am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in cadrul frontierelor sale recunoscute international.
 • Am discutat despre evolutiile economice de la nivelul Uniunii Europene si masurile de consolidare a cresterii economice si de ocupare a fortei de munca.
 • Am exprimat sprijinul Romaniei pentru o serie de prioritati ale agendei strategice ale Uniunii, cu accent pe stimularea investitiilor, cresterea economica, dar si reducerea somajului, domenii care ne-au permis ilustrarea, de asemenea, a unor puncte de vedere comune ale Romaniei si Frantei.
 • Vom avea prilejul sa reluam aceste aspecte, atat in discutiile pe care urmeaza sa le am in cursul acestei dupa-amiezi cu inalti demnitari francezi - ma intalnesc cu presedintele Senatului, cu presedintele Adunarii Nationale - cat si in viitoarele discutii la cel mai inalt nivel dintre Romania si Franta, atat in cadru bilateral, cat si cu ocazia participarii la reuniunile din cadrul Uniunii Europene.
 • Acesta este si un mod de a sublinia, o data in plus, faptul ca voi continua sa consider relatia cu Franta drept o prioritate, din care va decurge in mod firesc, cred, necesitatea asigurarii unui dialog permanent si foarte bun.


Imagini de la primirea oficiala a presedintelui roman Klaus Iohannis la Palatul Elysee

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19654 vizualizari

 • +3 (27 voturi)    
  FELICITARI DL-E PRESEDINTE ! (Marţi, 10 februarie 2015, 15:58)

  arheopterix [utilizator]

  Primii pasi pe scena lunecoasa a Marii Politici, incep sa arate bine. Noi cei care v-am votat (am mai spus de ce ) , va tinem pumnii !
  • -7 (21 voturi)    
   Ai vazut cum si-a aruncat haina de nervi? (Marţi, 10 februarie 2015, 17:19)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   Iohannis, de nervi ca nimeni nu i-a luat haina princiara, a aruncat-o ca un golan din Ferentari pe masina. Eu l-am votat datorita lui Base, dar nu mai fac asa ceva nici daca ma roaga Basescu de 10 ori. In 2000 am stat acasa si nu mi-a parut rau deloc. Tu l-ai votat de tolomac, eu am votat pragmatic, caci totusi sper ca Iohannis sa fie mai putin rau decat Ponta, desi incep sa ma indoiesc. Mai ales ca Iohannis denota multa prostie, aroganta si nu e politician. E un cuier in care toti isi agata oportunitatile...
   www.b1.ro/stiri/politica/incident-de-protocol-pe-aeroportul-din-paris-in-timpul-vizitei-oficiale-efectuate-de-klaus-iohannis-in-fran-a-video-103020.html
   • 0 (2 voturi)    
    te-a rugat Base? (Miercuri, 11 februarie 2015, 12:22)

    freestyle [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Cand? Eu nu am auzit ca Basescu sa sustina pe altcineva decat pe "Clara Petacci" a lui.
    Oricum nu e nevoie sa-l mai votezi odata. Nu e nevoie sa-l voteze chiar orice... basist.
 • -5 (21 voturi)    
  au declarat vorbe goale și nu pt asta sunt plătiți (Marţi, 10 februarie 2015, 16:01)

  visio [anonim]

  e drept că nu am pretenții dela niciunul dintre cei doi; oricum, UE arată că nu are capacitatea verbală și faptică de a ține în șah Rusia. Părerea mea este că că România trebuie să fie tragă beneficii și dela unii și dela alții! Ca geografie, s-a văzut clar că europa nu dă doi bani pe noi, înnicun război. Au fost câțiva generali francezi care au modernizat armata română în cele două războaie mondiale, însă cam atât! De la americani putem lua destule. Cu rușii trebuie să avem mănuși. Oricum, johannis habar nu are pe ce lume este!
 • -1 (17 voturi)    
  mda (Marţi, 10 februarie 2015, 16:11)

  nash pandelica [utilizator]

  probabil ca a avut si un bilet de rekomandare de la dottore. ca intre ...stangaci.

  sigur, ne vor recomanda pt. shenghen, cu gipsani cu tot. :) s'il vous plait, monsieur.
 • +14 (20 voturi)    
  NU pe incredere ! (Marţi, 10 februarie 2015, 16:25)

  SRA [utilizator]

  SCHENGHEN ?

  Cand in ROMANIA devine STAT de DREPT consolidat. Parlament Credibil, si CORUPTIE ZERO in ADMINISTRATIA PUBLICA centrala si locala !

  Technologia din zona FRONTIERA are nevoie de PERSONAL CINSTIT si nu de BORFASI !

  Un sistem de sanatate credibil si egal pentru NATIUNE.

  Lista este lunga, FRANTA poate sa sustina numai daca se respecta si sunt verificabile aceste conditii, nu pe incredere !
 • +1 (9 voturi)    
  ref: Schengen (Marţi, 10 februarie 2015, 17:15)

  demaGOGU [anonim]

  din declaratia lui Hollande reiese ca nici macar nu e constient de faptul ca Ro nu e in Schengen si nici nu pare sa il intereseze!

  "Schengen: Vreau ca joi, la Consiliul European, sa putem sa ne coordonam pe toate dispozitiile privind frontierele pentru a putea preveni plecarile unor combatanti in strainatate"

  acest subiect poate fi abordat cu o tara Schengen deci nu cu Ro!
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 februarie 2015, 18:15)

  [anonim]

 • -9 (9 voturi)    
  ue-csi (Marţi, 10 februarie 2015, 18:22)

  neaga1900 [utilizator]

  referitor la Rusia, desi nu imi place cred, ca trebuie sa avem o relatie mai stransa cu Rusia, economic vorbind. Nu stiu eu daca nu putem fi in acelasi timp si in csi, doar economic( nu stiu c eprecede acest csi, dar sigur sunt si chestii politice)
 • +9 (9 voturi)    
  titlul spune tot (Marţi, 10 februarie 2015, 18:38)

  NewLevel [anonim]

  Iohannis: Buna ziua, ne ajutati si pe noi sa intram in Schengen?

  Hollande: In 2018...

  Iohannis: ??

  Hollande: In 2018 impliniti 100 de ani si facem chef mare.
 • -3 (11 voturi)    
  Felicitari Dle Presedinte! (Marţi, 10 februarie 2015, 19:46)

  Adrian [anonim]

  Felicitari Dle Presedinte! In sfarsit avem un presedinte cu atitudine din ultimii 25 de ani. Ne saturaseram de presedinti cu gura pana la urechi, inclusiv premierul actual! Un presedinte e reprezentantul unei natiuni si nu reprezentantul unui circ ca pana acum putin timp in urma!
 • 0 (0 voturi)    
  ------------.- (Miercuri, 11 februarie 2015, 16:21)

  Alfie [anonim]

  Varza francezii astia ...Daca au ajuns tocmai ei sa aibe probleme de eticheta si protocol ...inseamna ca e groasa rau la ei . De altfel, avand in vedere ca le-au trebuit 3 zile sa ii prinda pe teroristii aia ....nimic nu ma mai mira, in ceea ce ii priveste.

  Iar vizita lui Iohannis nu exista in presa franceza...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by