Richard von Weizsacker a murit la 31 ianuarie, si Germania se pregateste pentru funeralii de stat. El a fost timp de zece ani presedinte al Germaniei si chiar daca nu a vizitat Romania, in 2006 el a ras la gluma omologului sau roman. Uitandu-se la buchetul de flori primit odata cu premiul unei fundatii germane, Traian Basescu a zis: "Acum trebuie sa-l bag si pe asta la apa!".

Schramma, von Weizsacker si Basescu la Koln in 2006Foto: Hotnews

La mijlocul lunii ianuarie, Iohannis a fost la Bruxelles, unde s-a prezentat ca nou sef de stat al Romaniei, institutiilor UE si NATO. Intalnirea cu Angela Merkel si alti oficiali germani va trebui sa mai astepte, caci miercurea viitoare e ocupata cu funeraliile celui de-al saselea presedinte german.

Richard Karl Freiherr von Weizsacker s-a nascut la 15 aprilie 1920 la Stuttgart si a decedat in 31 ianuarie 2015 la Berlin, in varsta de 94 de ani. Politicianul crestin-democrat a fost intre 1981-1984 primar al Berlinului si timp de zece ani (1984-1994) presedinte al Germaniei. In timpul mandatului sau a avut loc caderea Zidului Berlinului (1989) si reunificarea Germaniei din 1990. La alegerile din mai 1984, el nu a avut un contracandidat, fapt unic in istoria postbelica a Germaniei.

Presa germana scrie ca von Weizsacker si-ar fi datorat startul si ascensiunea in cariera politica fostului cancelar Helmut Kohl. Cu toate acestea, Kohl s-ar fi opus alegerii lui Weizsacker ca presedinte de stat. In aceasta calitate, el a calatorit mult, vizitand chiar si inainte de 1989 tari de dincolo de Cortina de Fier. Intre acestea Ungaria (1986), RDG si URSS (1987), Bulgaria (1988). In Romania, fostul presedinte german n-a ajuns in timpul mandatului sau si nici in anii care au urmat.

Insa a ajuns Romania la el, prin vizita din 21 septembrie 2006 a presedintelui de atunci, Traian Basescu, insotit de ministri, consilieri prezidentiali, diplomati si primari romani. Despre vizita din 2006 la Koln, decorarea lui Basescu si discursurile aferente am relatat intr-o corespondenta pentru Hotnews.ro.

Basescu a fost decorat de primarul general al orasului Koln, Fritz Schramma. Acesta i-a inmanat fostului presedinte roman premiul Konrad Adenauer, "pentru contributia acestuia in a fi redat caracterul de metropola Bucurestiului", pe vremea cand a fost primar general al Capitalei.

La primirea premiului si a unui mare buchet de flori, Basescu a facut o gluma, starnind hohote de ras in sala in care se aflau 400 de oameni. Au ras primarul Kolnului si chiar fostul presedinte german. Uitandu-se la buchet si hohotind precum se stie, Basescu a zis, parca cu subinteles: "Acum trebuie sa il bag si pe asta la apa!"