Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat joi ca membrii CSM ar trebui sa aiba un cuvant de spus inainte de promulgarea legii privind securitatea cibernetica, precizand ca un grup de lucru va analiza acest act normativ, transmite Mediafax.

"Am gasit necesar, atat pe Ordonanta de Urgenta 111/2011, cat si pe modificarea la Legea 506/2004, sa formulam anumite observatii, in asa fel incat sa aiba acces la un judecator, in asa fel incat sa fie analizate de un judecator. Cu privire la Legea securitatii cibernetice, noi am gasit de cuviinta sa dezbatem, intr-un grup de lucru, in ce masura avem posibilitatea sa intervenim in faza in care este aceasta procedura", a spus Marius Tudose, intrebat despre propunerea facuta in sedinta de plen a CSM de catre judecatorul Horatius Dumbrava.

Intrebat in legatura cu promulgarea Legii securitatii cibernetice fara un aviz al CSM, Marius Tudose a spus: "Noi ne-am dori promulgarea legii cu conditia ca, inainte de promulgare, CSM sa aiba un cuvant de spus in aceasta chestiune".

Judecatorul Horatius Dumbrava a sustinut joi, in sedinta plenului, ca CSM trebuie sa sustina necesitatea autorizarii prealabile a unui judecator pentru acces la datele necesare identificarii unui abonat chiar si de catre un serviciu de informatii sau alte institutii publice.

"Este necesar un control judecatoresc prealabil accesarii datelor. Aceasta lipsa de prevedere din textul legii lasa semne de indoiala cu privire la protejarea interesului public si dreptul la viata privata, intima si de familie", a sustinut Dumbrava, in sedinta CSM, in timpul discutiilor despre legea "Big Brother".

Dumbrava a spus ca nu a fost solicitat avizul CSM cu privire la implicarea autoritatii judecatoresti in cazul Ordonantei de Urgenta nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice.

El a aratat ca CSM ar trebui sa ceara presedintelui Klaus Iohannis, in functie de decizia pe care Curtea Constitutionala o va da, sa nu promulge proiectul de lege privind securitatea cibernetica si sa solicite Parlamentului sa discute toate legile privind comunicatiile electronice in regim de urgenta, pentru a nu exista sincope de reglementare intre aceste proiecte de lege.