Utilizarea cardului de sanatate, obligatorie din 1 februarie

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 1 ianuarie 2015, 15:35 Actualitate | Esenţial


Utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015, prevede un proiect de hotarare de guvern pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

Data de 1 februarie este, de altfel, cea mentionata in mai multe randuri de autoritati ca fiind cea mai probabila pentru introducerea acestei obligativitati.

"Utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se face incepand cu 1 februarie 2015", se arata in proiectul de HG.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, pentru Mediafax, ca pana la 1 februarie se face initierea cardurilor, de catre medicii de familie, astfel incat acestea sa devina active.

Acelasi proiect de act normativ prevede ca asiguratul va suporta costurile fabricarii si distribuirii cardului in cazul in care acesta ii este furat ori se deterioreaza sau se pierde. Acelasi lucru este valabil in cazul modificarii datelor personale de identificare.

"Asiguratul suporta contravaloarea cardului national, precum si cheltuielile aferente distributiei acestuia, in situatia solicitarii eliberarii unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorarii acestuia, precum si in situatia modificarii datelor personale de identificare", se precizeaza in proiect.

Eliberarea unui nou card national se face in termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana respectiva. Pana la eliberarea noului card, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale se realizeaza pe baza unei adeverinte eliberate de casele de asigurari de sanatate, mai prevede proiectul.

Distribuirea cardurilor de sanatate a inceput la 19 septembrie, primele ajungand la asiguratii din Capitala.

Presedintele CNAS spunea anul trecut, la 15 decembrie, ca aproximativ 12,5 milioane de carduri au ajuns la asigurati si peste 120.000 dintre ele au fost deja activate.

Cardul national de sanatate este un proiect care are ca principal scop transparentizarea si eficientizarea utilizarii fondurilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Acesta va face dovada prezentei asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Potrivit Legii sanatatii nr. 95/2006, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007, insa a fost amanat pana in 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfarsitul lui 2012, in judetul Arad. Din iunie 2014, in cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienti din 79 de centre private, care fac dializa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16071 vizualizari

 • +13 (21 voturi)    
  Curată prostie!!! (Joi, 1 ianuarie 2015, 16:07)

  nick24 [utilizator]

  cardul de sanatate e un cip gol, nu scrie nimic pe el!
  Nu era mai bine ca pe cipul cărții de identitate să se treacă datele? Iar codul numeric personal sa fie identificarea în orice sistem de evidență, inclusiv de sănătate?
  aaaaa, dar atunci cine lua banii pt asta!
  Chiar așa cine a luat banii pt acest sistem, carduri, softuri, distribuție prin poștă?
  • +10 (14 voturi)    
   da (Joi, 1 ianuarie 2015, 18:56)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Ai intuit bine, este vorba de bani. Gasesti in presa cine a implementat sistemul.

   Cardul de sanatate cred ca a pornit inainte de a se pune problema implementarii cip-urilor in CI, dar evident, tehnic se puteau pune toate pe acelasi card.
   • +7 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 ianuarie 2015, 19:53)

    [anonim] i-a raspuns lui e.o.

    • -2 (4 voturi)    
     pin (Vineri, 2 ianuarie 2015, 10:08)

     e.o. [utilizator] i-a raspuns lui

     Din cauza asta cardul de sanatate are PIN. Nu cred ca divulga informatii fara acel cod.

     Separarea fizica este o masura de securitate, dar aici cred ca pur si simplu sunt 2 proiecte care s-au derulat complet separat.
     • 0 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 ianuarie 2015, 11:01)

      [anonim] i-a raspuns lui e.o.

   • +2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 ianuarie 2015, 19:56)

    [anonim] i-a raspuns lui e.o.

   • 0 (0 voturi)    
    stop furtului! (Vineri, 2 ianuarie 2015, 16:09)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui e.o.

    1. nu se mai putea prescrie un medicament oncologic -scump si compensat- unui bolnav de gripa
    2. nu se va mai putea prescrie acelasi medicament in super doze aceleiasi persoane, eventual decedate deja [acel pacient caruia i s-au prescris medicamente antidiabet de 250 mii USD intr-o luna]
    3. se va putea vedea de ce STan Papusa domicliat la Satu-Mare isi incaseaza reteta numai la Craiova
    4. se va vedea ca -din retete- ar reiesi ca in zona doctorului X sunt numai bolnavi de boli scumpe si decontate sau ca la spitalul Y sunt mult mai multi bolnavi de ..... decat oriunde in alta parte.
 • +3 (5 voturi)    
  Al doilea avis (Joi, 1 ianuarie 2015, 19:34)

  SRA [utilizator]

  Cardul este implemntat in Elvetia, din momentul inregistrarii posesorul este monitorizat de casa de asigurare la care este aderat si onoreaza primele de asigurare, sanatate si ccident. Fiecare reteta sau prezenta la medic este cunoscuta in ON LINE de casa de sigurare.

  Dar in ROMANIA Cardul a venit inaintea tarifcari prestatiei medicale ambulatorii, deci vizita la medicul de familie nu este quantificata de o factura.

  In plus cu acest card nu poate fi utilizat la cabinetele cu plata integral ! Aceste cabineetrebuie sa fie agreate si chiar agreata de casa de asigurre.

  Consider ca CNAS casa unica este incapabila sa gestioneze masa de 18 milioane de otizanti si nu sgurati, deci liberalizarea caselor de asigurarede sanatate este obligatorie

  Pachetul de baza este foarte subtire, analizele medicale trebuie lasate la dispozitia medicului de cate ori sunt necesare si lichidat 2 - 3 zile gratuite !

  Este umilant si inuman sa ajungi la ghiseu si sa ti se spuna s-a terminat periada analizelor gratuite.

  Tarifarea prestatiei si facturarea regleaz competenta, competiti si medicii sunt renumerati in functie de activitatea efectiva si nu de nr de pacienti

  Cabinetele cu plata in nr trbuie lasate numai pentru cei care u sunt asigurati, dar cum in Romania asigurarea la sanatate este constituional ele trebuiedisfiintate sau agreate de casele de asigurae. pcientul sa aba dreptul la alegerea medicului si la al doiea avis
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 ianuarie 2015, 20:10)

   [anonim] i-a raspuns lui SRA

   • +1 (5 voturi)    
    tarificarea prestatiei si medicii sa castige (Joi, 1 ianuarie 2015, 22:20)

    SRA [utilizator] i-a raspuns lui

    Medicii sa castige in functie de gradul de acreditare sau agreere de casa de asigurare, dotare experienta etc www.tarmed.ch.

    Asa apare competitia si competenta ! deconturile facute deupa validare prin banca, dispare plicul !

    Este rusino dar trebuie spus ADEVARUL, casele sa respecte MUNCA, Medicii si institutile prestatoare de servicii sa-si faca datoria.

    Asa este modelul elvetian, in fata medicului toata lumea este egala ! Faptul ca esti asiguratserviciile sunt aceeasi !

    Asicurarea complementara este la ivel unul sau doi in camera, detalii hotelere, la spital esti sa fii ingrijit, camera de 4 sau 6 persoane da ambianta.

    Din 2016 cu asigurarea de baza toti sunt in camere de doua paturi.
    ROANII trebuie sa fie constienti si severi cu autoritatile pentru a fi respectati !
 • 0 (6 voturi)    
  In Canada e un biletel mic de hartie doar (Joi, 1 ianuarie 2015, 21:42)

  Fu Leng [utilizator]

  fara CIP si cum a explicat SRA mai sus, totul se face prin cardul ala in baza de date. Oriunde ai merge in Canada, oricine are acces la baza de date, cat ai clipi are istoricul tau medical in fata.
  De ex, de ex laboratoarele de analize sau specialistii posteaza rezultatele in contul tau si medicul de familie primeste o notificare....nu se umbla cu hartzogarie aiurea dupa tine.
  ps: Si un lucru sa-l lase mutulica pe Ponta, healthcare-ul e GRATUIT, ca el se lauda ca in Romania is taxe mici. Hahahaha. mai mici ca ZERO?
  • +3 (5 voturi)    
   Mi este (Joi, 1 ianuarie 2015, 22:27)

   SRA [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Mai este dosarul medical in ON LINE pentru medicii agreati de casele de asigurae, odata facute analizele si mergand la un alt medic specialist, tapeaza anul de nastere, luna si ziua si un cod si astfele iti vede dosarul medical. Usor de implementat in lus avem posibiliatea exemplului din GENEVE.

   Totuldepinde de xigenta ROMANILOR sa nu admita sa fie mintiti si manipulati.

   Dosarul medical a asiguratilor din Elvetia este vizibil in toata UE dece nu si invers doasrul medical al romanului sa fie vazut in UE, http://www.mondossiermedical.ch/patient

   Romanii trebuie sa fie exigeti, déjà IOHANNIS doreste sa respecte vinta NATIUNII trebui sa sustintui punctuala pana se rezolva SANATATEAa fel pentru toti !
  • -1 (9 voturi)    
   ... (Vineri, 2 ianuarie 2015, 0:06)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   O fi gratuit, dar am prieteni care locuiesc in Canada si vin la medic specialist in vacanta de vara in RO, pentru ca acolo dureaza foarte mult pana obtii o programare. Si nu ma refer (doar) la stomatolog, ci la endocrinolog sau cardiolog.
   • 0 (8 voturi)    
    Nici un sistem nu e perfect (Vineri, 2 ianuarie 2015, 0:54)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    E cu neajunsurile lui. Programarile is in fctie de gravitatea situatiei. daca e control de rutina dureaza. E si in fctie de sezon, is mai multi factori.
    Dar faptul ca speranta de viata la nastere in Canada e de peste 80 de ani, pe la 81-82 parca...e un indicator al calitatii sistemului de sanatate.
    Am un cunoscut al carui copil a fost vindecat de leucemie.....specialistii is pe masura aici, nu butcheri.
    Sincer, la cat a decazut educatia la noi....mie mi-e frica sa ma dau pe mana unui medic de la noi, "specialist". Dotare canci, practici moderne canci, self-education si improvement de-a lungul carierei canci.....si sa mai dau si bani pt asta? Hahahahaha.
    PS: Cand a nascut nevasta unui amic....l-au intrebat in tara "cat a costat"? Whaaaaa...???
   • +2 (2 voturi)    
    Spitalele univrsitare (Vineri, 2 ianuarie 2015, 10:09)

    SRA [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Romanii in tarile unde asigurarea desanatate nu este oblgatorie nu o fac si preferaserviciile cu pata sauasteapta sa vina in ROMANIA. Acesta este cazul CANADEI si SUA. In Elvetia este obligativitatea asigurari de sanatate.serviciul este impecabil mai aes in spialele universitare.
   • +1 (1 vot)    
    programare (Vineri, 2 ianuarie 2015, 11:27)

    Comentariilemele [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    In Romania dureaza mai putin?! A, daaa, daca vii cu ceva dolari sau euro, te primesc si neprogramat. Oricum in Ro se da mita (altfel nu intri nici ci mama programarilor), dar pentru cei din afara este infima si merita.
 • +2 (2 voturi)    
  I.R. (Vineri, 2 ianuarie 2015, 10:31)

  SRA [utilizator]

  Domnule dca doriti detaliicum este organizat sistemul in ELVETIA contactai-ma.

  Am scolit un domn dispus Vasile CEPOI de functionare siimplementarea modeluli vetian in ROMANIA ! D altfel dftul COTROCENI se apropia de sistemul de la noi.

  In OMANA nu est lipsa de bani in functionarea sistemului, problema ca a ramas prost rganzat sau nu mai corespunde sistemului de piata.

  p.e. Guvernanta sitaleloruniversitare, am propus un proiect pilot la IASI, reticenta din partea politica, chiar mi s-a spus cine credeti ca pote indeplini o aseenea misiune ! Ei prefera haousul sa castigeanii, ei au transformat spitalul universitar in feuda lor.

  Asa nu se poate, deci vedeti cauele, am vizitat cateva unitati si am vazut prin s/sol echipamente nemontate iar un derau monate, oncologie nu aveau specialisti si mainteanta sau formarea prinsa in contract.

  Revenind la acest CEPOI a fost destituit afaceri ...si apoi cazat de vctor ponta cre in final este la acreditre. Pierderede timp, acreditarile sunt legate de agrearea de casa de asgurare.

  Atat timp cat tote sunt intro singura mana, asgurarea, acreditarea, agreerea, inrastructura, facultatea nu va merge, ei utilizeaza banii din asigurare pentru cumparare de BENE in alegeri
 • -1 (1 vot)    
  comentariu (Vineri, 2 ianuarie 2015, 12:40)

  LiviuDrula [anonim]

  Teoretic introducerea cardului de sanatate e o masura buna dar practic e o curata prostie total ineficienta - cum va activa cardul un medic la un dispensar sau citi la o farmacie de la tara in care nu exista dispozitivul de incarcare/citire si care poate nu are nici curent electric pt. alimentarea dispozitivului
  Dupa circa 6 ani au aparut si aceste carduri numai pt a justifica sumele enorme cheltuite cu acestea
  • 0 (0 voturi)    
   vreo 5 exexmple? (Vineri, 2 ianuarie 2015, 16:12)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui LiviuDrula

   centre de comuna cu farmacii fara curent electric? cum isi fac facturarea si casa de marcat fara curent?
   vreun dispensar fara curent electric unde functioneaza macar fierbatorul de seringi?
   Palavre de postac....
 • 0 (0 voturi)    
  Card de sanatate (Vineri, 2 ianuarie 2015, 13:20)

  obs. [utilizator]

  se va amana ca asa e la noi
 • +1 (1 vot)    
  Card de sanatate cica e prostie (Vineri, 2 ianuarie 2015, 16:20)

  Fu Leng [utilizator]

  Healthcare gratuit cica e la fel, etc etc. Mai oameni buni altii le au si le merge bine, ce tot carcotiti atata? Nu pot sa nu remarc spiritul balcanic, "la noi e altfel", "merge si asa", "la noi nu stai la coada". Ha? Nu stai la coada? Pai daca nu dai spaga stai de mori pe holurile spitalului.

  PS: Cum e sa iti ia statul un purcoi de bani pe stat de plata si dupa aia sa mai si platesti in spital? Cum e sa dai 10000 ron pt o nastere???
  • 0 (0 voturi)    
   nu e (Sâmbătă, 3 ianuarie 2015, 15:19)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Tocmai ca nu e o prostie ci foarte util.

   Pentru a putea deconta servicii se vor întâlni cel puțin: furnizorul (spital, medic, farmacie), pacientul, cardul și pin-ul. În lipsa unuia tranzacția nu se mai face => mai puține pierderi în sistem.

   Din păcate încă stăm prost la buget, dar situația se va îmbunătăți pe măsură ce se ridică nivelul de trai și, la presiune externă (internă mai puțin) scade corupția.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce zice Patriarhia ? (Sâmbătă, 3 ianuarie 2015, 7:41)

  Plagarus [utilizator]

  CARD = DRAC ?! Daca se vor face si tranzactiile (nn incasarile fara chitante ) preotimii exclusiv pe card ce ne facem Preafericite ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by